dimarts, 1 de desembre del 2015

"Hauríem de donar suport a l'aspiració kurda per la independència", diu el primer ministre israelià

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha expressat una altra vegada el seu suport a la condició d'Estat kurd, oposant-se a la preferència dels Estats Units per mantenir un Iraq de caràcter sectari.

En un discurs a un centre d'estudis de Tel Aviv, Netanyahu va dir que l'ascens dels extremistes sunnites recolzats per al-Qaida, així com les forces xiïtes recolzades per l'Iran, havien creat l'oportunitat per "cooperació regional". Va posar com a exemple Jordània que s'enfronta a una creixent amenaça de desbordament d'un conflicte en el veí Iraq i Síria.

Sobre el Kurdistan va afirmar concretament :"Hauríem ... donar suport a l'aspiració kurda per la independència", referint-se als kurds com "una nació de combatents que han demostrat un compromís polític i que són dignes de la independència". Actualment a Israel hi viuen 200.000 kurds/es la majoria expulsats de l'Iraq pel govern baasista (imperialista àrab). No és la primera vegada que el primer ministre israelià ha donat suport a la independència kurda, referint-se al Kurdistan de l'Iraq. De fet ha utilitzat la mateixa expressió que el juny de l'any 2014. A més, va dir que calia "cooperar amb els kurds" pel que fa a l'explotació petroliera.

Des de l'esclat de les hostilitats a l'Iraq, Washington ha insistit que la unitat de l'Iestat és la fórmula per evitar que s'enfonsi el país. Els fets, però, l'han desmentit reiteradament i la solució de dividir l'estat artificial iraquià, com el sirià, en espais de majoria kurda, xiïta i sunnita, evitaria els conflictes sagnants a les dues regions.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada