dissabte, 30 d’abril del 2016

Els peshmerga conquereixen el centre de Bashir (Iraq)Les unitats kurdes han entrat a la ciutat i, a primera hora de la tarda, conquerien la comissaria i el centre de Bashir, al sud de Kirkuk (Iraq). Els peshmerga han aconseguit en unes hores el que feia un any que provaven, amb 19 intents, els paramilitars xiïtes d'Hashd al-Shaabi. La línia defensiva de l'Estat Islàmic s'ha trencat i els defensors estan minant massivament la població i els voltants. Malgrat això, l'avanç kurd és clar. L'Estat Islàmic és lluny d'haver-se retirat i és combat carrer a carrer. L'operació és duta a terme per milicians de la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK) i el KSDP.

Sobre Bashir

 

Leggi di più »

Un capità turc mort per franctirador mentre atacava Nisêbîn

La ciutat kurda viu sota estat de setge des del 14 de març quan van entrar-hi les tropes de la República de Turquia. Malgrat això, la resistència popular continua principalment amb les Unitats de Defensa Civil (Yekîneyên Parastina Sivîl, YPS). Tot i la gran diferència d'armament i preparació, les forces civils kurdes fan front a l'agressió donant cops de mà en el perímetre urbà. Aquest matí, per exemple, l'Estat Major turc ha reconegut que un oficial, Alper Kalem, amb grau de capità, havia estat abatut per franctiradors de les YPS. En la mateixa acció ha mort un soldat turc. Tres militars més han resultat ferits en un altre atac de la resistència contra un vehicle de l'exèrcit turc.

Paral·lalelament, aquesta nit, avions turcs han entrat a territori iraquià malgrat les queixes del govern de Bagdad, violant l'espai aeri. Segons han reivindicat, els aparells han bombardejat zones de les muntanyes de Kandil, a 150 quilòmetres a l'interior de l'Iraq.

Leggi di più »

Presentació de 'Kurdistan, el poble del sol' a Lleida

L'acte està organitzat per la Sirollada, l'Ateneu Cooperatiu Popular La Baula i KurdisCat. Du com a títol "La revolució democràtica al Kurdistan" i es centrarà en els darrers esdeveniments a la part turca i siriana. Constarà de la presentació del llibre 'Kurdistan, el poble del sol', actualment esgotat i en procés d'una segona edició actualitzada per l'Editorial Tigre de Paper, i un debat al voltant de l'actualitat kurda. Serà a càrrec de l'autor, Jordi Vàzquez, del comitè KurdisCat.

 La conferència serà el dilluns 9 de maig i comença a les set del vespre a l'Institut d'Estudis Ilerdencs, a la Plaça de la Catedral, 2 de Lleida (Segrià).Leggi di più »

Les Forces Peshmerga trenquen el front i avancen sobre Bashir, Iraq


L'operació s'ha iniciat a l'alba contra posicions defensives de l'Estat Islàmic (IS, Islamic State) a 20 quilòmetres al sud de Kirkuk, al Kurdistan de l'Iraq. Les unitats kurdes han aconseguit trencar les defenses islamistes i avançar sobre la població d'Albo Mufrej d'on han expulsat els fanàtics sunnites. Com a mínim 2 milicians pêşmerga han mort en combat. L'objectiu de les tropes kurdes és Bashir, coneguda com a Beşiir Kasabasi, una població de majoria turcmana que va caure en mans de l'IS el juny de 2014 en el marc de la gran ofensiva sobre Mosul.

Dos dels milicians peshmerga kurds morts aquest matí en l'avanç cap a Bashir

Una ciutat turcmana

Les primeres proves de població turcmana a Beshir daten de 1556 quan es van registrar 89 famílies d'aquesta ètnia. Amb la creació de la República de l'Iraq, el Partit Comunista de l'Iraq va expropiar les terres dels turcmans per a entregar-les a camperols àrabs i kurds. El Front Turcman ho anomena el "primer genocidi". Fou el Baas, a partir de 1968 qui va impulsar la política d'arabització més contundent expulsant-hi la població kurda i turcmana, limitant les seves propietats o, directament, confiscant-les. Arran de la guerra Iran-Iraq, la situació pels turcmans va empitjorar. La seva confessió, majoritàriament xiïta, com la de l'Iran, els va fer sospitosos davant el règim de Saddam Hussein, sunnita.

Neteja ètnica àrab

A partir de 1986 els àrabs sunnites van expulsar turcmans i kurds de tota la regió de Kirkuk que va ser objecte d'un procés de neteja ètnica conegut com a "programes d'arabització". El propi nom de Beşiir, en turcman, fou substituït pel de Bashir fins a l'actualitat. Molts dels turcmans fugitius d'aquella repressió van instal·lar-se al Kurdistan iraquià, concretament a Arbela on foren acollits i viuen avui dia.

El retorn 


En caure el règim del Baas, partit que avui dia encara governa a Síria, els turcmans van decidir retornar a Bashir. De fet van aixecar un barri nou a la rodalia amb un centenar de cases i van entrar en conflicte amb els colons àrabs arribats els anys seixanta i setanta. Fins a l'any 2005 van iniciar un procés judicial demanant el retorn de les seves terres.

La segona expulsió 

Quan encara era en marxa aquest procés judicial, l'estiu de 2014, l'Estat Islàmic va irrompre a Bashir. Fou acollit de forma entusiasta pels civils àrabs, sunnites, que van veure en la seva arribada un suport inesperat per no haver de marxar de les terres que havien ocupat de forma objectivament irregular. Llavors es va produir el que el Front Turcman anomena el "segon genocidi". Entre el 14 i el 17 de juny milicians turcmans van resistir l'atac de l'IS però no van rebre cap suport de l'exèrcit iraquià. Tampoc de les forces peshmerga doncs, de fet, no estava sota la seva jurisdicció. Van morir 57 turcmans en els combats i els qui es van quedar foren executats. L'IS va propagar les imatges de persones decapitades per doble motiu: no ser àrabs sinó turcmans i no ser sunnites sinó xiïtes.

Intents de recuperació

Bona part dels turcmans de Bashir es van afiliar a Hashd al-Shaabi (Unitats de Mobilització Popular), els grups paramilitars xiïtes de l'Iraq finançats bàsicament per l'Iran i l govern de l'Iraq. Amb aquest reforç van provar de recuperar Bashir el març de l'any passat essent clarament derrotats per l'IS. Des de llavors van demanar ajuda al govern iraquià i al kurd per a recuperar la seva població. Avui les Forces Peshmerga han començat a avançar sobre la mateixa coordinats amb les Hashd que han cedit part del front a les forces kurdes. En l'atac hi participen milicians turcmans al costat dels peshmerga.

Leggi di più »

Atemptat suïcida a Qamişlo aquest matí amb 6 morts

Un suïcida, probablement de l'Estat Islàmic, s'ha llençat aquest matí contra una posició d'Asayîş a la ciutat de Qamişlo (Qamixli en català) a Rojava. El primer balanç de l'atemptat és de cinc Asayîş morts i cinc de ferits. Tot i estar molt lluny de la línia de front, Qamişlo és objecte d'atemptats adesiara per part d'islamistes que viuen dins de la ciutat camuflats entre la població principalment d'origen àrab. Asayîş, literalment "Seguretat", és el nom de les forces policials al Kurdistan sirià i l'iraquià.

Leggi di più »

divendres, 29 d’abril del 2016

Campaña para proyecto ecológico en Rojava (Kurdistan sirio)


Estamos organizando un ambicioso crowdfunding en Coopfunding para un proyecto ecológico para el Comité Económico de Rojava.

La campaña empezará el 2 de mayo, y durará un mes. Queremos juntar 200.000 dólares. ¡Necesitamos toda la ayuda que podamos conseguir!

Maneras en las que puedes ayudar:

* Imprime este poster y panfleto, cuélgalo por las paredes, ¡pásalo!

POSTER: http://rojavaplan.com/pics/feedtherev_poster.png
FLYER: http://rojavaplan.com/pics/feedtherev_flyer.png

* Habla sobre ello en redes sociales. Si tienes ideas de tweets, puedes
incluirlas aquí: pad.riseup.net/p/twitter_semat
* Organiza una charla en tu colectivo o barrio
* Organiza una fiesta o evento para recaudar fondos
* Envíanos un video corto de algún famoso/a apoyando el proyecto
* Lee el texto más abajo y reenvíalo a tus contactos (¡después del 2 de
mayo!)

Esta es la carta que vamos a enviar:

#FeedTheRevolution

** Campaña de crowdfunding para proyecto ecológico en Rojava (Kurdistan sirio) **

POSTER: http://rojavaplan.com/pics/feedtherev_poster.png
FLYER: http://rojavaplan.com/pics/feedtherev_flyer.png

<< HECHOS >>
* Llevamos ya 5 años de guerra en Siria. Más de 250 mil personas han
muerto, y muchas más están sufriendo.
* El Estado Islámico (Daesh) se expande, y empieza a atacar en Europa.
* En Rojava, YPG y YPJ están luchando contra Daesh, y van ganando.
* Al mismo tiempo la gente aquí está haciendo una revolución basada en
la liberación de la mujer, ecología y democracia radical.
* Rojava es una región muy rica. Hay tierra fértil, agua, sol y petróleo.
* Rojava acoge ahora mismo a medio millón de refugiados del resto de Siria.
* Pero un embargo económico está dificultando mucho las condiciones de
vida, tanto para militares como para civiles.
* No pueden cultivar sus propios alimentos porque dependen del abono
químico que importan de Turquía.
* Sólo cruza la frontera el 10% del abono necesario. La producción de
trigo es sólo el 30% de lo normal.
* El precio de la comida está aumentando rápidamente.
* Cientos de miles de refugiados se están yendo de sus casas a Europa.
* La crisis de los refugiados está alimentando el odio, el racismo y los
grupos de ultraderecha en todo el mundo.

<< REACCIONES DE LOS GOBIERNOS >>
* Acoger a los refugiados
* No, espera, mejor echar a los refugiados y construir muros
* Pagar a Turquía para que haga el trabajo sucio
* Aumentar paranoia, reducir derechos
* Bombardear Siria
* Bombardear Iraq
* Hablar mucho sobre el tema. Hablar, hablar, hablar...

...EN SERIO? ESO ES TODO LO QUE SE NOS OCURRE?

Pues qué vergüenza. Este es un tema serio, no podemos dejarlo en manos
de los políticos. ¡Tenemos que actuar!

Podemos hacer algo real para ayudar. En Rojava tenemos un plan.

<< ENTONCES ¿CUÁL ES EL PLAN? >>
Reducir el número de refugiados que van a Europa. Somos el Comité Económico de Rojava. Usamos tecnología sostenible que mejore las condiciones de vida en Rojava para que la gente pueda quedarse aquí y ayudar a construir la nueva sociedad democrática.

Tenemos una lista realista de proyectos baratos y de gran impacto, que desarrollaremos en el plazo de un año. Pero necesitamos tu ayuda.

Nuestro primer proyecto es la producción de fertilizante natural. Puede sonar como una pequeñez, pero esto puede causar un gran impacto en la economía de Rojava, y producir un efecto mariposa que afecte a la situación mundial actual.

Con este proyecto podemos:
* Eliminar la dependencia de fertilizantes y pesticidas
* Mejorar la autonomía de Rojava
* Impulsar la revolución ecológica, y avanzar hacia nuestra meta de 100%
producción agroecológica
* Luchar contra el calentamiento global
* Reducir la cantidad de basura en un 60%
* Mejorar la salud pública
* YPG/YPJ tendrán más recursos para la lucha contra Daesh
* La gente de Rojava no sólo dejarán de emigrar, también podrán acoger a
más refugiados del resto de Siria

Necesitamos al menos 200.000 dólares para hacer esto posible. El 100% del dinero irá al Comité Económico de Rojava para implementar esteproyecto. Publicaremos un informe de transparencia especificando cómo se ha gastado el dinero.

Con tu contribución puedes estar segura/o de estar contribuyendo asoluciones reales. Averigua cómo:

*https://coopfunding.net*

Leggi di più »

Arriben 150 militars nord-americans a Rojava


Un primer contingent de 150 militars nord-americans van aterrar a Rojava el 27 d'abril. S'afegeixen al mig centenar que ja hi havia des de l'octubre passat. Van dur amb ells material militar i van usar la base de Rîmelan, co gestionada entre el govern de l'autonomia democràtica i els EUA. Un centenar de nord-americans més, incloent-hi personal mèdic, arribaran els propers dies per ajudar a les Forces Democràtiques de Síria (SDF) en la lluita contra l'Estat Islàmic.

Fotos: @Roj4r

Per a saber-ne més:
- Primer contingent dels EUA a Rojava (octubre 2015)
- Entrega d'armes dels EUA a les SDF (novembre 2015)
- Operativa la base aèria de Rîmelan (gener 2016)
- Visita de l'enviat dels EUA a Pròxim Orient a Rojava (gener 2016)
- Ampliació a 300 del contingent dels EUA a Rojava (abril 2016)


Leggi di più »

110 de los 126 dirigentes del partido autonomista kurdo DBP encarcelados por Turquía

Se ha comprobado que el Partido Democrático de las Regiones (DBP) tiene 110 miembros de su asamblea (órgano dirigente de la formación) y 18 alcaldes encarcelados desde una vuelta al conflicto en la región kurda de Turquía el 24 de julio de 2015.

Debido a que las detenciones y el encarcelamiento de activistas políticos, políticos, académicos y periodistas continúa en Turquía y su región kurda, el autonomista Partido Democrático de las Regiones (DBP), que organiza la sociedad y los municipios, de acuerdo con el deseo de gobierno autónomo democrático de los kurdos, tiene 110 de los 126 miembros de la asamblea del partido más 18 compañeros de alcaldes encarcelados desde que los enfrentamientos comenzaron entre los grupos de milicias estatales y los kurdos turcos.

Preguntada sobre el encarcelamiento de sus miembros, la ejecutivo de la Asamblea de Mujeres del DBP Semra Demir lo calificó como un "golpe contra el DBP" y dijo: "Casi no tenemos miembros de la asamblea del partido fuera. Como si esto no fuera suficiente [el gobierno] está amenazando con tomar la administración en nuestros municipios, cortar nuestros presupuestos y no pagar becas ni los subsidios que deben. Pero incluso si todos estamos detenidos y encarcelados no vamos a dejar de luchar. Aunque la mayoría de la sociedad no dice nada acerca de nuestra persecución vamos a seguir resistiendo contra los ataques de la mano de nuestra gente ".

El DBP fue fundado en 2014 tras la reorganización de la política "pro-kurda" en Turquía en una estructura conjunta para unirse a la formación de nueva creación Partido Democrático Popular (HDP), que sería el" partido para el conjunto de Turquía "; por ello, el entonces existente Partido de la Paz y Democracia (BDP), cambió su nombre al de DBP y se concentraró únicamente en la construcción del gobierno local / regional.

El 28 de abril de 2014, la totalidad del grupo parlamentario del BDP se unió al HDP y el 3er Congreso de la BDP, el 11 de julio de 2014, la denominación del partido fue cambiada a Partido Democrático de las Regiones a, que pasaría a controlar los 102 municipios ganados por el BDP el de marzo de 2014 en las elecciones locales.

Fuente: Özgür Gündem

Leggi di più »

Triomfa el boicot: El turisme espanyol a Turquia disminueix un 47 % en un any

El turisme, una de les fonts de recursos de Turquia, comença a patir un dur retrocés. Les dades de març són especialment expressives. han passat de 1.900.000 a 1.700.000: 200.000 persones menys. Les campanyes de boicot al turisme fan efecte. Òbviament la proximitat de la guerra i els atemptats també afecten però cal recordar que la guerra de Síria va iniciar-se l'any 2015 i no havia afectat fins ara el turisme a Anatòlia.


La baixada de turisme del febrer, 10,3 %, s'ha vist agreujada el mes de març: 12,8 %. Són precisament els turistes procedents de l'Estat espanyol els qui més disminueixen:un 47,7 %. Només el Japó, amb una disminució del 48,8 % i Rússia amb un 59 %, vers el març de 2015 superen la xifra espanyola. L'impacte de campanyes de boicot al turisme a Turquia, com les que du a terme KurdisCat, ha tingut, doncs, un efecte clar. És obvi que Erdogan pot continuar finançant la seva guerra contra el poble kurd amb les ajudes rebudes per part de la Unió Europea però una de les seves fonts de finançament ha quedat tocada.Leggi di più »

Dos sindicatos británicos con 2 millones de afiliad@s inician una campaña por la libertad de ÖcalanUnite es un el principal sindicato británico con 1.420.000 personas afiliadas. GMB tiene 630.000. El 25 de abril presentaron en Westminster, Londres, la campaña 'Freedom for Öcalan'. Entre las personalidades presentes había una delegación parlamentaria del Sinn Fein irlandés, varios partidos británicos, un independentista escocés, la sobrina del dirigente kurdo, Dilek Öcalan o el vice presidente del Demokratik Bölgeler Partisi (DBP, Partido Democrático de las Regiones), Kamui Yüksek.
Los sindicatos piden la liberación del fundador del Partiya Karkêren Kurdistan (PKK, Partido de los Trabajadores del Kurdistán), Abdullah Öcalan, encarcelado por el estado turco desde hace 17 años. También el fin de las operaciones militares turcas en el Kurdistán del norte y la reanudación de las negociaciones.

Leggi di più »

El vice president dels EUA visita el Kurdistan del sud

El vice presidents dels Estats Units, Joe Biden, ha visita aquesta nit el Kurdistan de l'Iraq i s'ha reunit amb el seu president, Masud Barzani. És la tercera vegada que Biden visita el Kurdistan del sud des que és vice president. Abans ho havia fet com a senador i donat suport a l'autogovern kurd ja l'any 2.006.

Biden va arribar a Arbela, la capital kurda del sud, procedencet de Bagdad on també s'havia reunit amb el govern central. Va ratificar l'ajuda aprovada per Washington destinada a les milícies peshmerga kurdes i 200 militars adicionals per a entrenar els combatents.
Leggi di più »

Comença el replegament de peshmerga i Hashd a Tuz Khurmatu (Iraq)

Els combats iniciats el dia de Sant Jordi per l'atac amb granades contra la casa d'un habitatge d'un dels comandants peshmerga s'han desaccelerat i ja fa 48 hores que no sonen les bales a Tuz Khurmatu.

El 27 d'abril dues delegacions van acordar un alto el foc. Una vegada aquest es va consolidar, ahir al matí, les unitats peshmerga van iniciar la retirada de la ciutat iraquiana. Paral·lelament els paramilitars d'Hashd al-Shaabi, milícies xiïtes integrades per àrabs i turcmens, haurien d'iniciar la retirada.

La seguretat de Tuz Khurmatu quedarà en mans de la policia local, de caràcter multiètnic, integrada per sunnites i xiïtes, a nivell de confessions, i per àrabs, kurds i turcmans a nivell d'ètnies. Les víctimes dels combats, o en el seu defecte les seves famílies, hauran de ser recompensades. Una desena de kurds peshmerga han mort en els enfrontaments.

Leggi di più »

Conference on Democratic Confederalism in PedreguerLast Saturday, April 16th, KurdisCat made the fourth act in the Valencian Country, a meeting in València, in the UJI in the Solidary Day for Kobanê organized by Assemblea d'Ajuda als Refugiats i Refugiades a Vilafranca (“Helping refugees Assembly of Vilafranca”). This time, it was the Candidatura d'Unitat Popular de Pedreguer (Popular Unity Candidacy of Pedreguer) that invited KurdisCat to the meeting in order to catch up the Syrian conflict.

In the conference we talked about the Kurdish people and the evolution of the Democratic Confereralism until the application in Rojava nowadays, as well as a brief summary about PKK’s history. In the end, we also explained the use of the refugees as an arm by Turkish state against the European Union, and its silence with the ethnic cleaning that Erdogan is carrying out in the south-est of Turkey.

We thank all the people that attended, CUP for inviting us, and Acció Cultural del País Valencià (Cultural Acction of Valencian Country) for relinquishing a place at Casal Jaume I.

Àngel Bel
@AngelNoTeNa

Leggi di più »

dijous, 28 d’abril del 2016

L'oposició siriana islamista expulsa les SDF d'Ain Daqna, al nord d'Alep

Les Forces Democràtiques de Síria (SDF) estan fent front a "una gran ofensiva" per part de l'oposició siriana. Aquesta es concentra a Tell Rifaat i Ain Daqna, al nord de la província d'Alep (Síria). L'oposició ha aconseguit ocupar la població d'Ain Daqna i les SDF s'hi han retirat. El nombre de baixes és indeterminat però afecta a les dues parts.


Grups del Front Islàmic han dut a terme aquesta ofensiva encapçalats per Ahrar al-Sham. Ara mateix els islamistes anomenats "moderats" per la premsa occidental (tot i que són contraris a la plurinacionalitat de Síria, als drets de les dones i a la democràcia) ocupen els turons dels suburbis de Tell Rifaat.

D'altra banda 11 Voluntaris/es d'YPG i YPJ han caiguts en combat a la rodalia d'Ayn Daqna responent a atac de l'oposició siriana que ha patit 63 baixes. Els propis opositors, que avançaven cap a Efrîn, han reconegut que havien patit una "massacre", no està clar a quina facció pertanyien però més que probablement siguin membres d'Ahrar al-Sham i els seus afiliats. 


 L'oposició islamista ha llençat un atac massiu amb mig miler d'efectius que han patit una severa derrota

Ayn Daqna apareix a l'extrem inferior esquerra del mapa però la fletxa és errònia doncs l'atac ha provingut de les files opositores que han conquerit la població.


El milicià àrab Munir Nasser, de les SDF ha asegurat a AraNews que "hi ha una agenda oculta entre l'Estat Islàmic i la facció siriana d'al Qaida, el Front al-Nusra d'obrir-li camí en àrees que controla Jaish al-Thuwar, facció integrada dins les SDF, posteriorment aquestes àrees s'entreguen a l'IS". Efectivament, ahir, per exemple, els opositors es van retirar de fins a cinc poblacions situades a la frontera entre Síria i Turquia deixnt oberta una nova via a l'IS per a rebre reforços des del nord.

Leggi di più »

Policies turcs graven un vídeo islamista i xenòfob a les runes d'Amed

El vídeo es va fer públic abans d'ahir. Un agent de les forces especials turques, el policial-militar que més vides s'està cobrant al Kurdistan del nord, apareix encaputxat. Canta un rap enmig de les runes de la mesquita d'Amed (Diyarbakir en turc), la capital kurda que ha estat sotmesa a un brutal estat de setge.


L'agent, de qui Turquia ha protegit les dades, canta celebrant com han matat "als armenis" (nom despectiu usat pels imperialistes turcs per a referir-se als kurds) i han aturat el "pla sionista". La lletra defineix la cançó com un "hit" (èxit) per Al·là, un hit per al profeta i un hit per als nostres màrtirs. De fet, conclou amb el nom dels agents morts en el setge de Sur, el districte d'Amed que més ha patit l'assalt de les forces turques.

Arran de les crítiques del Partit Democràtic del Poble (HDP), l'oficina del governador ha anunciat avui que havia suspès temporalment l'agent, sense donar detalls verificables de si l'havia identificat. Tampoc se sap res dels qui el van ajudar a gravar sobre les runes. De fet, l'oficina del governador turc no ha fet cap crítica al to xenòfob i islamista del vídeo, més propi d'un membre de l'Estat Islàmic o dels Llops Grisos que d'un policia. El motiu de la suspensió és que no es va demanar permís per a gravar-lo. En qualsevol cas és una prova més, com l'alt nombre de vídeos amb policies fent cants feixistes, de l'alta politització de la policia turca. De fet, a Turquia no hi ha policia ni exèrcit sinó militants ultres i fanatitzats amb patent de cors.

Leggi di più »

dimecres, 27 d’abril del 2016

Paramilitars xiïtes maten 3 policies a Tuz Khurmatu


Hashd al-Shaabi o Comitès de Mobilització Popular, els paramilitars xiïtes que es dediquen des del 23 d'abril a terroritzar la població de Tuz Khurmatu, al nord de l'Iraq, han donat un pas més avui. Fa una estona han atacar un vehicle policial iraquià a la localitat matant-ne tres agents i ferint-ne dos més. Es tracta de musulmans sunnites pel que l'acció té una clara orientació sectària religiosa. Segons Rudaw, a dia d'avui, ja han mort 53 persones des que van començar els atacs xiïtes contra Tuz Khurmatu.

La població comença a marxar


Com afirma un dels habitats de la població "No sabem el que passarà ni en la hora següent. Les bales volen per sobre dels nostres caps". Per tant, part de la població està optant per marxar de Tuz Khurmatu. Ahir Hashd va cremar la seu d'un partit sunnita, la Unió Islàmica del Kurdistan, a la localitat. També ha cremat habitatges i comerços de persones d'ètnia kurda. Finalment han fet públic un vídeo on paramilitars diuen, textualment: "Decapitarem els kurds, beurem la seva sang i els llençarem a fosses".

Dilluns el diari Asharq al Aswat desvelava un informe del govern iranià per a desestabilitzar el Kurdistan iraquià com a mitjà per recuperar el control sobre Mossul (actualment administrat pels sunnites de l'Estat Islàmic) i Kirkuk (administrat pels sunnites kurds). L'eina, són els paramilitars d'Hashd, armats i finançats per Teheran com explica el diari britànic The Times.

Sobre Tuz Khurmatu


La ciutat de Tuz Khormatu (o Tuz Khurmatu) es troba en una zona del territori en disputa entre el nord administrat pel govern kurd autònom i les regions del sud, sota el govern central, amb una població ètnicament diversa de turcmans i, en menor mesura, kurds i àrabs. La població turcmana es sent propera a Turquia i, per tant, mostra notable menyspreu cap a la població kurda. La població àrab, amb notables tendències islamistes xiïtes, també s'oposa a la part kurda, sunnita i generalment laica. Una dita afirma que "els kurds són els més musulmans dels infidels". Les milícies Hashd, en canvi, estan plenes de fanàtics islamistes de tendència xiïta. A més, els àrabs comparteixen amb els turcmans un menyspreu supremacista cap a la minoria kurda. La convivència no és fàcil, doncs, però ni els àrabs ni els turcmans han estat capaços de fer front a l'Estat Islàmic, en aquest cas islamista sunnita.

Quan l'any 1991 les forces kurdes es van alçar contra Saddam Hussein, fou aquesta ciutat la més meridional que van conquerir. Davant la desfeta de l'exèrcit contra la insurgència sunnita, les forces kurdes van ocupar el seu lloc garantint-ne la seguretat en uns moments en que l'exèrcit s'esberlava de Sinjar a Tikrit. Grups paramilitars xiïtes, però, van entrar a la zona per lluitar contra l'Estat Islàmic (IS, Islamic State) el 2014. 

Leggi di più »

Reforestació i cultura al cantó d'Efrîn
Enmig de la guerra, sense gairebé recursos, acollint desenes de milers de persones refugiades de la província d'Alep, el cantó d'Efrîn malda per dur una vida "normal". Sotmès a un bloqueig pel nord i oest a mans de Turquia, per l'est per part de l'oposició siriana i pel sud del govern sirià, Efrîn aplica, literalment, l'autosuficiència.

Per aquest escenari són especialment sorprenents les polítiques de l'Auto administració autònoma del cantó. Aquesta setmana s'ha posat en marxa el pla de reforestació de les anomenades "muntanyes kurdes" d'Efrîn. Al contrari que el cantó de Kobanê, Efrîn és una zona amb accidents geogràfics però ha estat desforestada. El govern cantonal ha posat en marxa un pla per a plantar 28.000 arbres. També s'han impulsats els horts comunals de gestió cooperativa.També aquesta setmana la ciutat d'Efrîn va acollir un festival infantil de caràcter cultural amb concursos literaris, de dibuix i de dansa. L'objectiu era afavorir que la mainada superi la situació traumàtica de la guerra. El festival fou impulsat per la SKZ, societat per la llengua kurda.


Leggi di più »

Asad y sus camaradas fascistas

Habitualmente se usa el término "fascista" con asiduidad, hasta el punto que se aplica de forma más común en sentido exagerado que real. En el caso de Siria, sin embargo, su uso es estricto, sin matizes, una definición. El régimen de Bashar al-Asad es fascista y, por ello, es lógico que sus referentes europeos sean fascistas. Asad gobierna de forma ininterrumpida desde hace ya 16 años. Lo hace como sucesor de su padre, Hafez, quien actuó como dictador de Siria 29 años. Ambos suman 45 años en el poder. ¿Puede ninguna demócrata apoyar dicho regímen?

El fascismo es un gobierno autoritario, basado en la supuesta supremacía de un grupo étnico, con política corporativistas y militarización del estado. Todo ello aplicable al gobierno de los Asad, padre, hijo y primos o tíos que controlan el 60 % de las empresas sirias. Tal vez ese sea el toque distintivo del fascismo sirio: la corrupción. Sin embargo en el resto hay una continuidad. El padre, Hafez, acogió el dirigente de las SS nazis, Alois Brunner, muerto hace cuatro años en Damasco. Brunner, antisemita y nacionalsocialista furibundo, uno de los responsables més directos de "la solución final", recibió el encargo de Hafez al Asad de reorganizar los temidos servicios secretos del régimen en base a las SS. Lo hizo a la perfección y lo sufrieron decenas miles de civiles en especial muchos kurdos.

Todos estos elementos, si se quiere subjetivos, se pueden contrastar con los referentes políticos del gobierno sirio en Europa. Ayer, por ejemplo, la televisión pública siria, entrevistava a "ilustres" visitantes invitados por el parlamento sirio: una delegación de la extrema derecha europea. No la extrema derecha más populista sino los grupos más radicales y herederos del fascismo italiano y el nacional-socialismo alemán. Entre ellos Roberto Fiore, líder de Forza Nuova, partido que fundó en 1997 en base al ideólogo pro nazi Julius Evola. Fiore se define como un "fascista" y su partido es anti comunista, se opone a la democracia y mantiene posturas ultra católicas. Un ejemplo es su homofóbia.


Dirigentes neofascistas europeos ayer en la TV pública siria


El presidente del parlamento sirio recibe a la delegación de la internacional fascista europea, 2015

No es la primera vez que Fiore visita Siria para mostrar su apoyo a Asad. Ayer lo hizo, una vez más, acompañado por su camarada Udo Voigt. Dirigente del Partido Nacional Democráta (NPD). Actualmente el heredero directo del partido nazi de Hitler. De hecho el NPD fue fundado por oficiales nacional-socialistas como Partido Alemán del Reich en 1950. Sólo en 1964 maquilló su nombre. Junto a ellos apareció el neofascista belga Hervé van Laethem, secretario del movimiento Nation, y condenado varias veces por racismo los últimos años. ¿Puede ninguna antiracista apoyar dicho regímen?No se trata de excepciones. Ni tan solo de apariciones puntuales unilaterales. La colaboración entre Asad y el fascismo europeo es un continuum. De hecho, uno de los partidos que apoya el régimen es el Partido Social Nacionalista Sirio (SSNP). Su símbolo no esconde la referencia de la svástica nazi. Sus marchas paramilitares son casi idénticas a las de los camisas negras fascistas de Mussolini. Y no es marginal. Con más de 100.000 miembros antes de la guerra, el SSNP es el segundo partido legal de Siria tras el siniestro Baas de Asad que combina el nacional-socialismo árabe con la fidelidad a una familia. Dicho partido se creó en el apogeo del fascismo, en 1932, y cuenta con dos ministros en el gobierno sirio. ¿Puede ninguna antifascista apoyar dicho regímen?

Seguimos. Otro habitual en actos oficiales en Siria es Nick Griffin, ex dirigente hasta 2014 del British National Party. Las visitas del líder neofascista británico, por ejemplo en la reciente "conferencia anti terrorista", son constantes. Griffin, ex eurodiputado del BNP, fue condenado por odio racial en 1998 y 2006 en el Reino Unido. Como los dirigentes de Irán, otro estado aliado a Asad, ha protagonizado posiciones negacionistas del Holocausto nazi.

Evidentemente no podían faltar los Le Pen. Padre, hija y sobrina. Jean Marie Le Pen ya ofreció su apoyo a Asad en 2011 cuando la revolución siria aún no había sido infectada de islamismo. Lo hizo en la misma intervención en que leyó un texto del nazi francés Robert Brasillach. Pese a que Asad sea el responsable de la muerte del 95 % de los civiles víctimas de la guerra civil, para Marine Le Pen "no es un bárbaro". De hecho la dirigente de ultraderecha ha exigido recientemente una alianza con Asad. Más clara aún ha sido Marion Maréchal-Le Pen en su apoyo a Asad pues prepara una nueva delegación de elect@s del Front National a Damasco para mostrar su apoyo al gobierno sirio. No sería la primera. En marzo una delegación de diputados de derecha francesa se reunión con el propio Asad. Entre ellos el máximo dirigente de los jóvenes del FN entre 2012 y 2014, Julien Rochedy o el dirigente del sindicato universitario fascista GUD, Frédéric Chatillon, hoy en el FN.

A ellos hay que añadir el ex dirigente del Ku Klux Klan, David Duke, quien ha explicitado su apoyo a Asad, el ideólogo euroasianista Alexander Duguin o el Frente Europeo de Solidaridad con Siria. Se trata de una de las tapaderas de la extrema derecha europea para aparentar una supuesta solidaridad internacionalista pero que esconde, en realidad, el conglomerado del fascismo europeo. El que convocó la manifestación fascista "a favor de Siria" en Roma en 2013. Impulsada por el grupo de skin heads neofascistas Casa Pound (en referencia al poeta pro fascista Ezra Pound) reunió varias las familias del fascismo europeo. Casa Pound se definen como "los fascistas del tercer milenio". Material del Frente Europeo de Solidaridad con Siria se distribuye, por ejemplo, en la web ultraderechista Zentropa. Dicho "frente" se define como "apartidista y solamente está con la verdad y con quien apoye al pueblo sirio", la táctica de los asadistas para esconder sus inclinaciones neofascistas pese a las evidencias detalladas.
De hecho, en el estado español no han faltado actos de solidaridad con Asad. Protagonizados por plataformas solidarias a menudo tapaderas de grupos ultras. Por ejemplo en los actos de Jaén o Madrid con el periodista falangista Gustavo Morales como ponente; acompañado, en este último caso, por el embajador de Siria en España. A veces, sin embargo, sin tapujos. El Movimiento Social Republicano (MSR) participó junto a Forza Nuova o BNP en la visita del año pasado a Siria. Se reunió con el SSNP, el Baas y el propio presidente del parlamento sirio, Jihad al-Laham, que ayer volvió a recibir a los fascistas europeos. El MSR es uno de los partidos que ha realizado actos a favor de Asad directamente, en una línea similar ha actuado el partido ultra Democracia Nacional o el partido racista y neonazi Alianza Nacional que participó en la reciente concentración del 19 de marzo en Madrid a favor de Asad. Uno de los miembros de dicha formación, Pedro Cuevas, fue condenado como asesino del joven valenciano antifascista Guillem Agulló.

Que fascistas apoyen a Asad no lo convierten en fascista. Su línea política lo hace. Su acogida a los líderes de extrema derecha, al más alto nivel, la reiteración, la emisión en la televisión pública, la recepción e invitación por parte del presidente del parlamento o la inclusión del SSNP en el gobierno sí. Por ello las plataformas de apoyo y frentes a favor del gobierno de Asad, esconden, a menudo, el fascismo en sus entrañas. Por mucha perorata antimperialista que expliciten. La prueba del algodón para descubrirlos es su odio acérrimo al movimiento kurdo. Al fin y al cabo, el proyecto del confederalismo democrático implantado en el norte de Siria está a las antípodas del proyecto fascista y del propio gobierno sirio. 

Cristina Torrent
@CrisTorrentMas


Leggi di più »

dimarts, 26 d’abril del 2016

Obama envia 250 militars més a Síria per ajudar les SDF contra l'IS

Barack Obama va anunciar ahir l'enviament de 250 militars nord-americans més a Síria. Des del passat octubre mig centenar de tropes ja són a l'estat del Pròxim Orient. Actualment assessoren tropes de les Forces Democràtiques de Síria (SDF) en la lluita que duen a terme, amb èxit, contra l'Estat Islàmic. El coronel Steve Warren, portaveu d'Inherent Resolve, la campanya dels EUA contra l'IS, ha confirmat l'enviament. Segons rumors a la pròpia Rojava, avui mateix mig centenar han aterrat a Rimelan.

Segons l'analista Tim Ripley, a Reuters, "Presumiblement aquests aniran a assistir els nostres amics kurds de les YPG a aprofundir la seva ofensiva contra l'IS al nord-est de Síria". Ripley és un dels analistes del prestigiós IHS Jane's Defense que monitoritza la situació a Síria i l'Iraq diàriament.

No només soldats. Washinton ha aprovat enviar ajuda mèdica i logística en forma de recursos humans. Això pot permetre salvar la vida de Voluntaris i Voluntàries ferits/des en la lluita contra l'IS.

"Qualsevol suport que ens ofereixin és positiu però esperem que aquest serà més gran. Fins ara només ens han enviat munició i esperàvem rebre artilleria pesada". Va afirmar a Reuters el turcman Telal Silo, portaveu de les SDF formades per àrabs, kurds, turcmans, assiris i circassians.

Leggi di più »

Barcelona apoyará la reconstrucción de la ciudad kurda de Kobane, en Siria

El plenario del Consejo Municipal de Barcelona aprobó el 1 de abril una declaración institucional para firmar un protocolo de cooperación y solidaridad para la reconstrucción de Kobane, la ciudad del Kurdistán sirio.

En esta declaración institucional el ayuntamiento se compromete a iniciar los contactos con la nueva administración de esta ciudad kurda con la intención de firmar un protocolo de cooperación y solidaridad para colaborar y contribuir de manera solidaria a su reconstrucción .


El protocolo de cooperación se traducirá en la prestación de ayuda directa a Kobane, ante el empeoramiento de la situación en Kurdistán sirio, en el Kurdistán sirio, y específicamente se centrará en los ámbitos de la construcción de viviendas para la población civil en el nuevo barrio que se está proyectando, en la ayuda a la reconstrucción del hospital gestionado por MSF, y en la colaboración en la rehabilitación de la escuela de Yermok, una de las cinco que se están rehabilitando a Kobane.

El primer teniente de alcalde, Gerardo Pisarello, junto con los representantes de los grupos que han apoyado la declaración institucional (BComú, CiU, ERC, PSC y CUP) han recibido esta mañana en el ayuntamiento a representantes de la comunidad kurda en Barcelona, así como a miembros de KurdisCat, entre otros. La portavoz del colectivo, Amina Hussein, ha celebrado el acuerdo de reconstrucción y ha destacado durante el encuentro que "si Europa o el Ayuntamiento de Barcelona se involucran en la reconstrucción de la ciudad, esto puede hacer que el flujo de refugiados se detenga un poco, porque no todo el mundo quiere venir a Europa".

Fuente: La Vanguardia

Leggi di più »