dimarts, 26 de març del 2024

El Newroz (Any nou kurd) marca el renaixement del moviment nacional kurd a les portes de les eleccionsL'arribada de la primavera és celebrada de forma especial per la nació kurda. De fet, simbòlicament, se l'anomena Newroz o any nou. Enguany les massives celebracions al Kurdistan sota ocupació turca han marcat un punt d'inflexió malgrat la repressió turca. Les accions de sabotatge de la Yekitiya Ciwanên Welatparêzên Kurdistanê (Unió de Joves Patriotes Kurds, creada el setembre de 2023) contra interessos colonials turcs han convergit amb massives concentracions al voltant del Dem Parti (Partiya Wekhevî û Demokrasiya Gelan, Partit Popular de l'Equitat i la Democràcia, hereu del HDP) en un moment clau.

D'aquí a uns dies, el 31 de març els kurds tornaran a votar. En el passat, la relació entre els kurds i les urnes era només una formalitat. Els partits del sistema a Turquia i al Kurdistan, les famílies benestants destacades i les urnes, que no té altra funció que escollir-ne una. Tanmateix, malgrat totes les obstruccions, les votacions fraudulentes i les intervencions fins al robatori de vots, la gent del Kurdistan s'ha convertit en la dinàmica més fonamental de les eleccions gràcies a la seva forta lluita per la democràcia i el gran preu que han pagat. L'imperialisme turc d'AKP/MHP a Turquia té por del poble kurd, la seva voluntat de llibertat i el seu compromís amb la democràcia. Cada vegada que les urnes es posen davant del poble, el poble kurd és la principal por al feixisme a Turquia. La devoció del poble kurd pel líder Abdullah Öçalan, malgrat la pressió intensa i la implicació de totes les institucions ideològiques i productores de mentides i els elements del règim, l'intens esforç del poble kurd per arribar a la veritat a través dels seus propis mitjans frustra totes les institucions productores de mentides del ordre.

El 31 de març, a tota la geografia política de Turquia, es posaran urnes davant el poble; però aquestes urnes tenen significats diferents a l'oest de Turquia i al Kurdistan. Potser un votant a Tekirdağ o Isparta només triarà l'alcalde i els membres del consell; però al Kurdistan, totes les urnes que es posen davant del poble expressen realment una opció entre llibertat i esclavitud. Al Newroz de 2024, els kurds van celebrar amb entusiasme tant al Kurdistan com a l'oest de Turquia i Europa.

Leggi di più »