dissabte, 28 de febrer del 2015

Llamamiento a la ayuda internacional para reconstruir y normalizar la vida en el cantón de Kobane
Después de meses de lucha, nuestras valientes unidades YPG e YPJ, han echado con éxito a todos los terroristas ISIS fuera de nuestro cantón democrático de Kobane. Estamos muy agradecidos por todo el apoyo internacional que hemos recibido para lograr esta victoria en la batalla. Sin embargo, hasta el momento no hemos recibido ninguna ayuda oficial humanitaria de ningún gobierno u organización internacional.

De los 525.000 civiles del cantón de Kobane, sólo 25.000 residen actualmente en Kobane. De las civiles y los civiles restantes, 200.000 se encuentran actualmente atrapados en Turquía y el resto se han marchado a diferentes países. Todos ellos están a la espera de poder volver a sus hogares. A fin de facilitar el regreso de los refugiados a sus legítimos hogares, hay una serie de obstáculos que deben ser superados:

1. La reconstrucción de la ciudad de Kobane: Como resultado de la ofensiva del ISIS contra Kobane, más del 80% de la ciudad está completamente destruida y necesita urgentemente ser reconstruida. Esto es de suma importancia ya que los refugiados no pueden regresar a sus casas hasta que la ciudad sea reconstruida. Durante los últimos dos años, no ha habido electricidad en Kobane y ha habido una constante escasez de agua. Esta falta de servicios hace que sea muy difícil para las personas retomar su vida en la ciudad. A fin de que las y los civiles regresen de forma segura a sus hogares, estamos haciendo un llamamiento urgente a la ayuda internacional y al apoyo en la reconstrucción de nuestra ciudad.

2. Los explosivos y bombas sin explotar: Aunque que ISIS ha sido ahora derrotado, todavía hay peligros graves para la gente de Kobane. La ciudad está llena de bombas y morteros sin explotar. Las niñas y los niños juegan en la calle junto a la amenaza real que representan tales bombas. En la última semana, una media docena de personas han muerto a causa de estas bombas. En los pueblos de los alrededores de Kobane, ISIS ha dejado casas llenas de explosivos mortales, por lo que es muy difícil para nuestras fuerzas proceder con eficacia. Hasta que todas las bombas y explosivos no se eliminen de Kobane, la ciudad y los pueblos no serán seguros, y las personas refugiadas que viven en los campamentos en Turquía, no podrán volver a sus hogares. Hacemos un llamamiento a la comunidad internacional y las Naciones Unidas para proporcionar especialistas y herramientas necesarias para eliminar las bombas y explosivos peligrosos con urgencia.

3. La apertura de un corredor humanitario: Nuestro proyecto en Rojava comenzó oficialmente el 27 de enero de 2014, pero nos hemos enfrentado a un embargo desde enero de 2013 contra los tres cantones democráticos de Kobane, Afrin y Cezire. Hacemos un llamamiento a la comunidad internacional para levantar este embargo de inmediato, ya que obstruye la necesaria reconstrucción de Kobane. Sin un corredor humanitario para suministrar asistencia médica y otro tipo de ayuda, así como materiales para la reconstrucción, Kobane no puede ser reconstruida. Es de suma importancia que Turquía permita la apertura de un corredor, y hacemos un llamamiento a la comunidad internacional para exigir inmediatamente el presente por la dignidad de la resistencia de Kobane y la gente del cantón.

Cuando anunciamos que nuestras valientes fuerzas YPG e YPJ  habían alcanzado la victoria y derrotado a los terroristas del ISIS el 27 de enero de 2015, el mundo entero celebró la victoria como un símbolo de la humanidad contra el terrorismo. El Primer Ministro del cantón de Kobane, Enwer Muslim, ha declarado que "la resistencia y la victoria de Kobane fue una victoria para la humanidad y serán un ejemplo en la historia de ésta. Viendo la barbarie de ISIS, Kobane se puso de pie por la humanidad. Ahora, es el momento para la humanidad de la comunidad internacional de defender Kobane".

Nos gustaría invitar a las personas que estaban con nosotras y nosotros en la batalla para seguir con el apoyo en la reconstrucción de Kobane.

Hacemos un llamamiento a todos los gobiernos y organizaciones internacionales para ayudar inmediatamente a facilitar la reconstrucción de Kobane proporcionándonos el apoyo necesario.

Atentamente,

La administración del cantón de Kobane.

Enwer Muslim

Fotos des de Kobanê de Xoreix

Leggi di più »

Acte avui a Manlleu (Osona)

Avui tindrà lloc un nou acte sobre el Kurdistan a Catalunya, en concret a Manlleu. Serà a dos quarts de set del vespre a la sala d'exposicions de Can Puget de la localitat osonenca, Baixada de la Fidela. Hi participaran Coni Docolomansky i Metin Ersan de KurdisCat i el tema és 'El moviment feminista al Kurdistan'.

Està coorganitzat per KurdisCat i el Grup Feminista de Manlleu La Xinxa. A Manlleu hi ha un punt de recollida d'ajuda per Kobanê al Casal Popular Boira Baixa però a la xerrada també es podran aportar medicaments o material infantil.

Leggi di più »

divendres, 27 de febrer del 2015

Les dades de l'operació sobre Tell Hamis


L'operació sobre Tell Hamis (Kurdistan de Síria) és, ara per ara, l'èxit tàctic més important de les forces de Rojava equiparable a la reconquesta de Kobanê. A efectes tàctics suposa la fi de l'amenaça permanent sobre Qamixli i complica l'accés de l'Estat Islàmic a la frontera amb l'Iraq. En l'ofensiva s'ha conquerit la carretera entre Qamixli i Tell Hamis permetent els reforços des d'aquella ciutat. Si l'atac continua sobre Tell Barak (com va passar el gener de 2.014) les línies de defensa del cantó de Cizîrê seran notables. Sobretot, però, Tell Hamis, situada a la part central del cantó, era el bastió del grup Islamic State a Cizîrê des d'on regularment llença atacs a la província d'al-Hasakah a la que pertany. Tell Hamis és a 30 quilòmetres de Qamixli.

Excel·lent mapa del cartògraf canadenc Marc Monmonier @MarkMonmonier amb el detall de l'ofensiva


Qui ha realitzat l'operació?
Ha estat una acció conjunta pluriètnica seguint la filosofia del confederalisme democràtic adoptat per Rojava. han format part de l'atac sobre el terreny:
- Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)
- Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ)
- Quwat Al-Sanadid (Exèrcit dels Braus), format per àrabs de la tribu xàmmar
- Mawtbo Fulhoyo Suryoyo (Consell Militar Siríac, MFS) i Sutoro
L'artilleria de les Forces Peshmerga, des de l'altra costat de la frontera, a l'Iraq s'ha coordinat amb les forces sobre el terreny. També han participat unitats d'aviació de la coalició internacional en especial dels Estats Units.


Una promesa complerta
El precedent immediat fou la primera batalla de Tell Hamis entre finals de 2013 i principis de 2014. 
Ja llavors es va prometre, als enterraments de Qamixli (hi van morir prop de 150 membres de les YPG) que Tell Hamis seria alliberada en un futur. En realitat els darrers mesos Tell Hamis a estat el focus de diversos atacs de l'IS contra la zona de Qamixli que ha estat en alerta permanent.


Com s'ha desenvolupat?
El vespre del dissabte 21 de febrer les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) van iniciar l'atac i les conquestes es van produir a una sèrie de llogarets, en total vint-i-dos, amb relativa facilitat. L'IS va retirar-se.En un principi va semblar que l'exèrcit sirià (Exèrcit Àrab Sirià pel seu nom oficial) també iniciava atacs des del nord de Tell Hamis però finalment els lleialistes a al-Àssad van optar per mantenir-se neutrals. El dia 22 les YPG van consolidar les conquestes mentre IS es refeia de l'atac. Paral·lelament l'Estat Islàmic va llençar un atac a la veïna ciutat de Tell Temir. D'aquesta manera va obligar a les YPG a frenar l'ofensiva doncs va caldre desplaçar nombroses unitats a la riba del riu Khabour, defensada per l'MFS i que va caure com un dominó el matí del dia 23. Una vegada aturat l'atac a la zona cristiana la coalició kurdo-assíria-àrab va avançar de formar constant:

23 de febrer: conquesta de 18 poblacions
24 de febrer: conquesta de 16 poblacions
25 de febrer: conquesta de 23 poblacions; s'arriba a 8 km de Tell Hamis
26 de febrer: conquesta de 8 poblacions; s'arriba a 5 km de Tell Hamis
27 de febrer: conquesta de 8 poblacions i presa de la ciutat.


Conquesta de Tell Hamis
L'atac a la ciutat s'ha iniciat a les 10 del matí i ha acabat a les tres de la tarda. S'ha realitzat per tres fronts simultanis (est, nord i sud). La zona rural situada a l'oest de la ciutat continua sota influència de l'IS.


Balanç
En total s'han conquerit 95 poblacions del cantó de Cizîrê. Han estat morts 211 membres del grup fonamentalista sunnita. No hi ha dades de baixes entre les milícies coaligades però en els combats ha mort el voluntari australià de les YPG australià Ashley Johnston. Es tracta del primer occidental mort en combat amb les YPG que li han dedicat la victòria.  A part d'ell les YPJ i YPJ han tingut, entre Tell Hamis i Tell Temir, com a mínim nou baixes mortals.
Redur Xalil ha confirmat la conquesta de Tell Hamis en una breu nota "la ciutat de Tell Hamis ha estat alliberada de les ordres de l'Estat Islàmic per les YPG i YPJ".

 Milicians d'YPG i milicianes d'YPJ morts/es en la conquesta de Tell Hamis


.

Leggi di più »

Til Hemîs rizgar bû: Tell Hamis ha estat conquerida per les YPG/J

El segon assalt contra la ciutat de Tell Hamis (Síria) per part de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) ha començat aquest matí. Dimecres 25 les YPG van arribar a 8 quilòmetres de la població en una operació circular on només l'oest quedava sota control dels islamistes. Ahir les YPG eren a 5 quilòmetres i es van permetre el luxe de fer una roda de premsa amb el portaveu de les YPG, Redur Xelil, i la comandant de les YPJ Nasrin Abdullah amb la ciutat de fons. En total s'han conquerit 103 poblacions en sis dies d'ofensiva. El primer balanç de l'operació és de 175 fonamentalistes morts i vuit capturats.


 Mapa de l'atac pel nord, est i sud; comparativa de distància amb Kobanê.
 Encerclada la primera posició conquerida per les YPG en l'inici de l'assalt a Tell Hamis

Una de les unitats de les YPG aquest matí. Foto: Yuunus al-Kurdistanî

Avui Xelil ha confirmat l'inici de l'atac a la mateixa Tell Hamis. Les YPG han entrat a la ciutat pel sud i han començat els atacs simultanis pel nord i est. El graner de blat a l'entrada de la ciutat, un dels edificis més alts, ha estat conquerit per les YPG que han fet onejar la seva bandera groga triangular amb l'estel roig. Com a mínim hi havia dotze morts de l'IS. Les YPG tenen molta cura en aquesta operació després que un primer assalt a Tell Hamis fracassés a principi de 2.014. A part de les YPG hi intervenen les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ), la milícia cristiana del Consell Militar Siríac (MFS per les sigles en siríac) i, sobretot, la tribu àrab xàmmar enquadrada en el grup Al-Sanadid.

El periodista Kovan Direj, informant des de la ciutat, ha assegurat que les tropes kurdes i els seus aliats havien arribat al centre de Tell Hamis a les 12 del migdia. Paral·lelament l'agència DIHA assegurava que les YPG havien conquerit la part sud de la ciutat i els membres d'IS es retiraven. A més al turó de Tell Hamis onejaven ja les banderes de les YPG. El turó és a l'altre extrem de la població pel que l'atac ha estat simultani per dos fronts. A dos quarts d'una l'Agència Firat News i Hawar News donaven per conquerida la ciutat. Les baixes són nombroses com mostren les fotografies.

Aquesta és la victòria estratègica més important de les YPG en aquesta guerra doncs suposa acabar amb l'amenaça permanent sobre Qamixli i extirpar el focus d'entrada de recursos des de l'Iraq.

 


Fotografies: @3eb92c9e1073405

Leggi di più »

Lêvegera Siyasî ja Kurd aprova la seva carta directriu

L'aliança kurda de Síria va celebrar la seva tercera reunió divendres 12 de febrer a la ciutat de Qamixli (cantó de Cizîrê, Kurdistan de Síria). La Lêvegera Siyasî ja Kurd (LSK, Transformació Política Kurda), és formada per l'ENKS (Consell Nacional Kurd de Síria) i el TEV-DEM (Moviment de la Societat Democràtica). 

La reunió va servir per aprovar una carta directriu de la LSK i determinar Qamixli com la seu del moviment. Hi van assistir 32 representants dels dos blocs qui també van discutir sobre els comitès de l'Administració de l'Autonomia Democràtica i els comitès militars. Sinem Mihemed, membre de la LSK, va dir que els símbols i la bandera "es negociaran en les properes trobades ".

Leggi di più »

dijous, 26 de febrer del 2015

La segona batalla de Tell Hamis (resum de 6 dies)

Dels tres cantons autònoms kurds de Síria, el de Cizîrê (Al Jazira en àrab) és el més gran. La part sud d'aquest és ocupada per l'Estat Islàmic (Islamic State, IS). Tell Hamis, situada a la part central del cantó, és el bastió del grup Islamic State a Cizîrê des d'on regularment llença atacs a la província d'al-Hasakah a la que pertany.

La primera batalla, una derrota kurda

Tell Hamis és un vell objectiu de la milícia kurda. Entre finals de 2013 i principis de 2014 les YPG ja van llençar un gran atac contra les posicions aliades de l'FSA, el Front Islàmic i l'IS. Van morir gairebé 300 combatents i l'atac fou refusat. Posteriorment IS va depurar les altres dues forces i va quedar com a propietari en solitari de la població. Per tant ara assistim a la segona batalla de Tell Hamis.
Dos membres de les YPG hissen la bandera en una de les setanta localitats que envolten Tell Hamis


Inici de l'ofensiva

El vespre del dissabte 21 de febrer les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) van iniciar un atac des de la zona de Qamixli amb la ciutat de Tell Hamis com a objectiu. Tell Hamis és a 30 quilòmetres de Qamixli. Les conquestes es van produir a una sèrie de llogarets, en total vint-i-dos, amb relativa facilitat i l'IS va retirar-se. La milícia cristiana del Consell Militar Siríac (MFS) i una tribu àrab (els beduins xàmmar) sí estan donant suport a l'ofensiva però l'exèrcit sirià ha optat per no participar-hi renunciant, una vegada més, a la defensa de Síria.


Contratac d'IS per Tell Temir

Per tal de respondre a l'ofensiva sobre Tell Hamis, l'Estat Islàmic va llençar un atac a la veïna ciutat de Tell Temir. D'aquesta manera va obligar a les YPG a frenar l'ofensiva doncs va caldre desplaçar nombroses unitats a la riba del riu Khabour, defensada per l'MFS i que va caure com un dominó el matí del dia 23.


                

Vehicles de les YPG avançant cap a Tell Hamis. Fotos: Dicle Haber News


A entre 6 i 10 km de la ciutat

Els darrers sis dies les YPG han anat encerclant Tell Hamis, una zona rica en recursos naturals com ara fosfats. Ahir van arribar a posicions a només vuit quilòmetres de la ciutat. Dimarts van controlar la conjunció de la carretera Tell Hamis-al Hawl-Tell Koçer. L'ofensiva ha comptat amb el suport de l'aviació dels Estats Units. Malgrat el triomfalisme dels mitjans pro kurds afirmant que "s'havien conquerit desenes de pobles" (1, 2, 3, 4, 5) la realitat és que els avanços són molt lents. Efectivament diumenge es va trencar la línia defensiva de l'IS a Tell Hamis però tot i el suport aeri, evident, i les grans forces de les YPG concentrades, l'avenç ha estat lent. Fins i tot és de preveure que els islamistes estiguin preparant la defensa aferrissada de la ciutat.


Baixes

El balanç fet dimarts 24 per l'Observatori Sirià de Drets Humans era de 132 membres de l'IS morts en els combats i fins a 70 poblacions en mans de les YPG/YPJ. En aquests combats va morir el voluntari australià Ashley Johnston. Dijous Redur Xelil va donar a conèixer la seva identitat tot i que des de dimarts se sabia que havia mort un occidental en els atacs. Amb Johnston van morir altres sis voluntaris de les YPG. No s'han donat més dades de baixes de les YPG/YPJ.

Segons Hawar News en el cinquè dia de combats van morir 42 membres del grup fanàtic sunnita. Les YPG/YPJ proven d'encerclar Tell Hamis i actualment estan atacant les poblacions de Helkanê, Neem El-Heyal, Heldana i Heswiya Biçûk situades aproximadament a sis quilòmetres de Tell Hamis. Avui mateix Yuunus al-Kurdistani afirmava que havien estat capturades Helkan i Hisawiyah. Aquestes dues poblacions són a només sis quilòmetres de la ciutat per la part nord-est. Els combats són principalment d'artilleria i les baixes són notables.
Nasrin Abdullah aquest matí explicant els detalls de la batalla. Fotos: @MaximeAzadi

Roda de premsa d'avui; per tres fronts

En el sisè dia de l'ofensiva el portaveu de les YPG, Redur Xelil, i la comandant de les YPJ Nasrin Abdullah han realitzat una roda de premsa valorant l'operatiu. Segons ells les milícies kurdes envolten Tell Hamis per tres fronts diferents: sud, nord i est. També han reiterat el suport de forces àrabs locals i de l'aviació dels Estats Units. En total s'han conquerit 103 poblacions en sis dies d'ofensiva. El primer balanç de l'ofensiva és de 175 fonamentalistes morts i vuit capturats.Leggi di più »

Detingut el policia que va matar el noi kurd de 12 anys

Nihat Kazanhan, de 12 anys, va morir el passat 14 de gener com a resultat de les ferides provocades pels trets disparats per la policia turca al districte de Şırnak, Cizre. El noi tenia ferides de molta gravetat després de que la policia turca li disparés al cap sense qua hi hagués cap incident previ. Les forces de seguretat van negar la seva responsabilitat sobre els fets.

Normalment aquests assassinats de nois kurds resten impunes però ara el govern turc ha iniciat una investigació i ha estat detingut un agent (no s'han donat els noms per protegir la seva identitat). A les interrogatoris el policia ha negat la seva responsabilitat però ha assenyalat el policia que va fer els trets. Hores d'ara segons el diari Hurriyet el suposat culpable ja ha estat detingut. El més important és que el policia ha reconegut que els trets van sortir de la seva unitat. La investigació es va obrir arran de la publicació d'un vídeo on es veia com Kazanhan moria per un tret.

Cizre, en estat de guerra latent a Turquia

Leggi di più »

Retalls de vida a Urfa i Amed

L'Aleix Oriol és un fotògraf català que ha estat treballant en captar la dimensió humana dels campaments de refugiats sirians, a l'Iraq i el Líban també de la situació al Kurdistan iranià. Abans havia estat al Tímor Est, actualment independent i que va ser sotmès a una brutal guerra d'ocupació indonèsia. L'Aleix ha començat a col·laborar amb KurdisCat i aquests dies és al Kurdistan turc on ens apropa un tast de la seva vida quotidiana. Per veure més fotos seves podeu fer click aquí.Leggi di più »

dimecres, 25 de febrer del 2015

YPG conquereix dues poblacions i rodeja una altra a Kobanê

L'ofensiva iniciada el passat 27 de gener des de la ciutat de Kobanê (Rojava, Kurdistan de Síria) segons l'observatori SOHR ja són 225 les poblacions les que han estat conquerides per les forces encapçalades per les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ).A més una vintena de poblacions de la província d'ar-Raqqà també estan sota control d'YPG/J i l'Exèrcit Lliure Sirià. Per tot plegat les YPG i YPJ controlen ara mateix 2.000 quilòmetres quadrats a la zona de Kobanê i voltants.


Les darreres poblacions conquerides han estat el poble de Kuneftar ahir al vespre. Aquesta població està al sud de Kobanê i també al sud de la plana de Shuyukh que és on l'Estat Islàmic ha fet convergir les seves forces en retirada des de finals de gener. La plana està servint a l'IS per crear una zona tampó de protecció de Jarablus.

L'altra població conquerida fa unes hores ha estat Beyadiye, el front oest. En aquest cas és una població a 35 quilòmetres de Kobanê i a només 5 de Jarablus. Entre les dues operacions l'IS ha perdut sis dels seus membres. Segons l'agència ANHA aquestes operacions s'han combinat amb un atac a Chelebiye, a l'est de Kobanê, on les YPG han abatut setze membres del grup extremista musulmà sunnita. Hores d'ara Chelebiye està sota setge de les forces kurdes que han ocupat un turó dels voltants. Pel que fa a l'oest el front s'ha estabilitzat a Bedirxane, en ruta cap a Tell Abyad. Finalment, al sud, continua des de fa gairebé dues setmanes el setge a la fàbrica de ciment de Lafarge on IS s'ha fortificat.


Leggi di più »

Cinc membres d'IS i una guerrillera del PKK morts en combats a Sinjar

 
Els combats iniciats ahir a la muntanyes de Shengal (Kurdistan de l'Iraq) continuen i les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) conjuntament amb les Yekîneyên BerxwedanêŞengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal) han fet avui un nou comunicat. 

En el text les HPG, milícia del PKK, informa de combats a la població de Sîkiniye i Geliye Shilo. En els enfrontaments han mort cinc membres de l'Estat Islàmic que ahir va començar l'atac i una miliciana d'YJA-Star, milícia del Partit dels Treballadors del Kurdistan. Kader Korkmaz 'Vinar Semsur' era de la regió kurda de Turquia de Malatya (Meletî en llengua kurda). Fa només uns dies Vinar Semsur declarava a Özgür Gündem que Kobanê i Sinjar eren dues cares d'una mateixa moneda que descrivia com una "conspiració" i afegia "Continuarem la nostra lluita fins a aconseguir la llibertat".

Les HPG han fet pres un dels atacants fonamentalistes. El PKK està fent front, en solitari, als islamistes a la muntanya de Shengal doncs les accions dels peshmerga són molt concentrades i puntuals i les HPŞ es limiten a fer de guàrdies sense entrar en combats des de fa setmanes.
village, two hills and a post in Geliye Shilo were taken control by resistance forces. - See more at: http://www.bestanuce1.com/haber/174582/5-gang-members-killed-in-sinjar&dil=en#sthash.6tVLZ33l.dpuf


Leggi di più »

Sessió de contes i rondalles del Kurdistan en català


A l’altra banda del Mediterrani hi ha un poble anomenat Kurdistan.

Les nenes i nens d’allà expliquen rondalles fantàstiques de pastors, de reines, de guineus i, fins i tot, de lleons!

Les voleu conèixer?

Ho podreu fer en català Dissabte, 28 febrer 2015 a les 12:00 a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater (Sant Cugat del Vallès)

Us preguem puntualitat. Un cop començada la sessió no es permetrà l’entrada. Els infants hauran d’estar acompanyats d’adults.

Activitat gratuïta
Recomanada a partir de 4 anys

Leggi di più »

Combats a la part nord de la muntanya de Shengal

Continua l'operació de l'aliança de forces kurdes al districte de Sinjar (Kurdistan de l'Iraq). Tant a la muntanya de Shengal com a la ciutat de Sinjar que continua en gran part en mans dels fonamentalistes.

Orhan de Kamber, Apo Hussi i Yavuz Elik de les HPG i Ismail Xidir, d'YBŞ van caure en combat el passat octubre defensant Shengal

Les HPG (Forces de Defensa del Poble), guerrilla del PKK i les YBŞ (Yekîneyên Berxwedanê Şengalê  Unitats de Resistència de Sinjar), milícia yezidi han informat en un comunicat que membres de l'Estat Islàmic (IS) van llençar una nova onada d'atacs contra els llogarets de Bare, Geliyê Shilo, Sîkiniye, Dola Xatune i Shilo el matí del 23 de febrer. Els enfrontaments es van prolongar fins a altes hores de la nit, els grups ISIS es van veure obligats a retirar-se de totes les zones en les que els intents d'atacs després de patir forts cops en els combats.Les forces kurdes van fer retrocedir els fonamentalistes i van conquerir el poble de Sîkiniye, i un lloc turó a Geliyê Shilo va ser presa pel control de les forces de resistència. Segons el balanç d'HPG-YBŞ en els combats van morir nou membres d'IS i tretze van resultar ferits. A part d'aquestos una acció a Suka Jer per part de les HPG va provocar la mort de tres islamistes més. 

Khanasor està entre la muntanya de Sengal i la frontera amb Síria. Extrem esquerra inferior.

D'altra banda les forces peshmerga amb mig miler de membres de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), principal milícia kurda de Síria, van atacar Khanasor. En aquesta operació s'ha tallat la carretera que usava IS per enviar reforços des de les seves bases de Síria cap al districte iraquià de Sinjar. En aquesta operació hi van intervenir avions de la coalició internacional liderada pels EUA. El cap de l'operatiu s'ha limitat a dir que havien conquerit diverses poblacions entre Khana Sor i la frontera siriana. Segons el portaveu peshmerga han "eliminat del tot l'amenaça d'IS sobre la muntanya de Shengal des de Síria".

Khanasor fou conquerida per les forces kurdes de forma precària, pel que es veu, el 19 de desembre de 2.014. El setge sobre la muntanya es va trencar el 17 d'aquell mes en una vasta operació.

Leggi di più »

dimarts, 24 de febrer del 2015

Tres propers actes de KurdisCat

El primer serà a Barcelona, al barri de Gràcia, el 25 de febrer, a l'Ateneu Independentista i Popular de la Vila de Gràcia. Començarà a les vuit del vespre a càrrec d'Hèctor Martínez de KurdisCat. L'Ataneu és al Carrer Sant Pere Màrtir, 37. Fa només quatre dies KurdisCat ja va participar a un acte a Can Masdéu a Barcelona i dos dies abans a Vallbona d'Anoia. L'acte de Gràcia té com a temàtica 'Feminisme, ecologia i democràcia radical a Rojava (Kurdistan) i està coorganitzat per La Torna, Pinyol Vermell i KurdisCat.

Dissabte 28 tindrà lloc el segon acte a Manlleu. Serà a dos quarts de set del vespre a la sala d'exposicions de Can Puget de la localitat osonenca, Baixada de la Fidela. Hi participaran Coni Docolomansky i Metin Ersan de KurdisCat i el tema és 'El moviment feminista al Kurdistan'. Està coorganitzat per KurdisCat i el Grup Feminista de Manlleu La Xinxa. A Manlleu hi ha un punt de recollida d'ajuda per Kobanê al Casal Popular Boira Baixa però a la xerrada també es podran aportar medicaments o material infantil.

El tercer acte du per tema 'Kobane, la revolta de les dones. Llibertat, dignitat, justícia social' i ha estat coorganitzat per Esquerra Republicana de Catalunya i KurdisCat. Serà el 5 de març a la Casa de Cultura de Castelldefels. Comença a les vuit del vespre i hi intervindran Coni Docolomansky i Hèctor Martínez.


Leggi di più »