diumenge, 30 de juny del 2019

Presentació del Consell Militar de Serê KaniyêAhir es va realitzar la presentació del Consell Militar de Serê Kaniyê (en àrab Ras al Ayn) al Nord de Síria. La regió, fronterera amb el Kurdistan de Turquia, té un important pes tàctic i social. És un dels espais on s'està impulsant de forma més decidida l'economia cooperativista a Rojava. El Meclisa Leşkerî Serê Kaniyê s'afegeix als diversos consells militars impulsats per les Forces Democràtiques Sirianes el mes de juny. A part d'aquest s'han constituït els de Tell Abyad (Girê Spî), Qamişlo, Tabqa, Al Hol (Al Hawl), Raqqà. Durant la guerra es van crear els Consells Militars d'Al Bab, Jarablus, Deir ez Zour i Manbij. Els propers dies s'anunciaran els cinc restants.

Sobre el procés de reconstitució militar de les SDF.

Leggi di più »

dissabte, 29 de juny del 2019

94 anys de l'execució del Xeic Said i 46 kurds més a mans de Turquia

Avui fa 94 anys d'un dels crims, dels molts crims, comesos per l'imperialista estat turc contra la nació kurda. Ja no es tractava de l'imperi otomà sinó de l'actual república de Turquia encapçalada per l'assassí Kemal Ataturk, personatge sinistre ple d'odi contra tot allò que fos diferent als turcs i que, al capdavall,va acabar col·laborant amb els nacional-socialistes.

El 8 de febrer de 1925 van alçar-se les tribus kurdes de Turquia sota el lideratge del xeic zaza Sheikh Said, de l’ordre sufí Naqshbandi, cap dels alevis. L'epicentre de la revolta fou la zona de Diyarbakir (Amed en kurd) i Mardin. Aquesta fou liderada per la tribu zaza. Pretenia reviure el califat otomà islàmic i oposar-se a les reformes occidentals del nou règim turc.

Els kurds van aconseguir aixecar en armes uns 15.000 rebels. Els rebels van assaltar Amed
(Diyarbakir) una de les principals ciutats kurdes sotmeses a Turquia. Ho van fer dues vegades però foren refusats. També van fracassar a Hinis on les forces armades turques els van derrotar.

Sense ocupar cap centre urbà principal els rebels van quedar exposats a les zones rurals on l'exèrcit turc va contra atacar. Els bombardeigs aeris i 52.000 soldats desplegats van acabar amb la revolta el març de 1925 i la captura del xeic que fou executat amb 46 kurds més el 29 juny de 1925. Hi va haver entre 15.000 i 40.000 morts, no se sap del cert davant l'habitual opacitat turca.

Arran de la revolta Turquia perd Mossul que és ocupada pels britànics. Com a revenja el germà del xeic, el Xeic Abdurrahman, va fer encara uns atacs a les guarnicions de Palu i Malatya a finals de 1927.

Leggi di più »

Campanya del boicot al turisme a Turquia

La copresidència del Congrés de la Societat Democràtica Kurda d'Europa (Kongreya Civaka Demokratik a lit Ewropayê, KCDK-E) amb el qual col·labora KurdisCat ha emès una declaració on demanar un boicot al turisme a Turquia.

"No passi les seves vacances a Turquia, no sigui part de la guerra", expressa la campanya i afegeix que "L'estat turc ha estat lliurant una sagnant guerra contra els kurds durant gairebé 40 anys, utilitzant tots els seus recursos econòmics i polítics. La majoria dels ingressos es destina a la guerra. L'estat turc gasta una gran part dels seus recursos financers en aquesta guerra, i el turisme està en la part superior de la llista d'ingressos que alimenten la guerra.

Amb els milers de milions que gasten en militarisme, han estat saquejant les terres i el medi ambient natural al Kurdistan, i amb la seva invasió i guerra contra les àrees residencials fan que les terres siguin impossibles de viure. Implementen un sever aïllament i opressió feixista contra Reber Apo i el poble kurd, els pobles de la regió, els revolucionaris, els demòcrates, els intel·lectuals i les persones que s'oposen al sistema.

Les polítiques de massacre i guerra que han implementat contínuament al Kurdistan durant anys estan obligant als pobles de Turquia, treballadors, dones, acadèmics i estudiants a pagar el preu. L'estat turc ha gastat una gran part del seu pressupost anual a la guerra que lliuren al Kurdistan, tot i els anys de profunda crisi econòmica. El resultat d'aquesta gran càrrega econòmica irreversible és una crisi, el bombardeig de les ciutats del Kurdistan, el dany i la destrucció de la naturalesa i els boscos, i la massacre dels kurds.

Amb l'economia de guerra, els salaris de l'aliança feixista AKP-MHP, està clar que els pobles de Turquia i Kurdistan es tornen més pobres cada dia, i el país descendeix a un estat de dinastia mafiosa. La família Erdogan ha acumulat poder i ha canalitzat totes les riqueses de Turquia per a ells. Els seus amics i famílies s'han sumat a la seva fortuna i multipliquen els seus guanys a través d'aquesta guerra en curs.

El règim feixista de l'AKP-MHP dedica la major part del pressupost per a la guerra i ha estat finançant a milers de membres bàrbars del ISIS, envaint el sud del Kurdistan, i comprant S-400, UAV i tecnologia armamentista per promoure la terrible guerra.


Una de les majors fonts d'ingressos per a Turquia és el turisme. Molts països europeus i potències internacionals han emès advertències als seus ciutadans contra Turquia, dient que el país no és segur per a viatges i turisme. Els milions d'euros provinents del turisme es gasten vessant sang kurda. És dolorosament clar que la major raó per la qual l'estat turc pot lliurar la guerra genocida contra els kurds són els seus recursos financers. Com a tal, boicotejar el turisme, la part més important dels seus ingressos, és un deure nacional.


Estem llançant una extensa campanya per incloure a les empreses de turisme de l'estat turc en diversos països en què estan actius. "La millor postura és deixar d'anar de vacances a Turquia".
Els pobles europeus han de ser conscients del boicot turístic, han de canviar d'opinió en veure la cooperació del dictador Erdogan amb jihadistes com el IS, Al Nusra i Al-Qaeda. Hem exposar a l'estat turc i l'aliança feixista AKP-MHP com l'autor de les massacres a Europa, Orient Mitjà i Kurdistan.


Els pobles de Kurdistan i Turquia, així com Europa, haurien de deixar de passar les seves vacances a Turquia. Cada cèntim que gasten aquests pobles a Turquia es traduirà en una altra bala contra els kurds. La millor postura és deixar de vacacionar a Turquia. Recordant que els ingressos del turisme financen la guerra, els demanem a tots que cancel·lin els seus plans de viatge a Turquia, sabent que no es gastarà ni un sol dels seus euros en aquesta guerra.


Per aturar al govern feixista de l'AKP-MHP, per evitar que prenguin un respir d'alleujament a través dels ingressos del turisme, cancel·li el seu viatge a Turquia i no sigui part en una guerra ".

Leggi di più »

divendres, 28 de juny del 2019

Creació de les Forces d'Autodefensa del Kurdistan del Sud, al Kurdistan iraquià


Ahir es van presentar a les muntanyes kurdes les Forces d'Autodefensa del Kurdistan del Sud "perquè el govern del Kurdistan meridional roman en silenci contra la invasió. Els invasors del Kurdistan meridional seran el nostre objectiu principal". Especialment les àrees de Bradost, Kirkuk i Behdinan són víctimes de la presència de l'Estat turc al Kurdistan meridional amb raptes, saqueigs, bombardeigs i una invasió de fet.

Posicions militars turques en territori iraquià a Başur, Kurdistan meridional


Leggi di più »

Campaña de Boicot al Turismo en TurquíaLa copresidencia del Congreso de la Sociedad Democrática Kurda de Europa (Kongreya Civaka Demokratîk a li Ewropayê, KCDK-E) con el que colabora KurdisCat emitió una declaración por escrito y pidió un boicot al turismo turco.

"No pase sus vacaciones en Turquía, no sea parte de la guerra", expresa la campaña y agrega que "El estado turco ha estado librando una sangrienta guerra contra los kurdos durante casi 40 años, utilizando todos sus recursos económicos y políticos".

“La mayoría de los ingresos se destina a la guerra”

La declaración incluía lo siguiente:

“El estado turco gasta una gran parte de sus recursos financieros en esta guerra, y el turismo está en la parte superior de la lista de ingresos que alimentan la guerra.

Con los miles de millones que gastan en militarismo, han estado saqueando las tierras y el medio ambiente natural en Kurdistán, y con su invasión y guerra contra las áreas residenciales hacen que las tierras sean imposibles de vivir. Implementan un severo aislamiento y opresión fascista contra Reber Apo y el pueblo kurdo, los pueblos de la región, los revolucionarios, los demócratas, los intelectuales y las personas que se oponen al sistema.

Las políticas de masacre y guerra que han implementado continuamente en Kurdistán durante años están obligando a los pueblos de Turquía, trabajadores, mujeres, académicos y estudiantes a pagar el precio. El estado turco ha gastado una gran parte de su presupuesto anual en la guerra que libran en Kurdistán, a pesar de los años de profunda crisis económica. El resultado de esta gran carga económica irreversible es una crisis, el bombardeo de las ciudades del Kurdistán, el daño y la destrucción de la naturaleza y los bosques, y la masacre de los kurdos.

"Turquía no es segura"

Con la economía de guerra, los salarios de la alianza fascista AKP-MHP, está claro que los pueblos de Turquía y Kurdistán se vuelven más pobres cada día, y el país desciende a un estado de dinastía mafiosa. La familia Erdogan ha acumulado poder y ha canalizado todas las riquezas de Turquía para ellos. Sus amigos y familias se han sumado a su fortuna y multiplican sus ganancias a través de esta guerra en curso.

El régimen fascista del AKP-MHP dedica la mayor parte del presupuesto para la guerra y ha estado financiando a miles de miembros bárbaros del ISIS, invadiendo el sur del Kurdistán, y comprando S-400, UAV y tecnología armamentista para promover la terrible guerra.

Una de las mayores fuentes de ingresos para Turquía es el turismo. Muchos países europeos y potencias internacionales han emitido advertencias a sus ciudadanos contra Turquía, diciendo que el país no es seguro para viajes y turismo.

Los millones de euros provenientes del turismo se gastan derramando sangre kurda. Es dolorosamente claro que la mayor razón por la que el estado turco puede librar la guerra genocida contra los kurdos son sus recursos financieros. Como tal, boicotear el turismo, la parte más importante de sus ingresos, es un deber nacional.

Estamos lanzando una extensa campaña para incluir a las empresas de turismo del estado turco en varios países en los que están activos.

“La mejor postura es dejar de vacacionar en Turquía”

Los pueblos europeos deben ser conscientes del boicot turístico, deben cambiar de opinión al ver la cooperación del dictador Erdogan con jihadistas como el ISIS, Al Nusra y Al Qaeda. Debemos exponer al estado turco y la alianza fascista AKP-MHP como el autor de las masacres en Europa, Oriente Medio y Kurdistán.

Los pueblos de Kurdistán y Turquía, así como Europa, deberían dejar de pasar sus vacaciones en Turquía. Cada centavo que gasten estos pueblos en Turquía se traducirá en otra bala contra los kurdos. La mejor postura es dejar de vacacionar en Turquía. Recordando que los ingresos del turismo financian la guerra, les pedimos a todos que cancelen sus planes de viaje a Turquía, sabiendo que no se gastará ni uno solo de sus euros en esta guerra.

Para detener al gobierno fascista del AKP-MHP, para evitar que tomen un respiro de alivio a través de los ingresos del turismo, cancele su viaje a Turquía y no sea parte en una guerra".

Leggi di più »

dijous, 27 de juny del 2019

40.000 mestres preparen el nou curs al Nord de Síria

El Cos de Pedagogia i Educació de l'Administració autònoma del Nord i de l'Est de Síria cerca promoure la realitat educativa a través dels cursos que va obrir per qualificar els administradors del procés educatiu en les àrees d'administració. Enguany es vol establir criteris d'èxit. Les set comissions d’educació de les administracions civils i autònomes van obrir cursos per a la formació de mestres per a les escoles de la regió, amb l’objectiu de perfeccionar els seus coneixements científics i nivell pràctic.

S'han assignat 113 centres per implementar aquesta operació a les parts nord i est de Síria, de la següent manera: centres de Raqqà 15, 14 centres al-Taqba, centres Deir-ez-Zor 10, 15 centres de la regió de l'Eufrates, Al-Jazeera 53, i a Manbij 6. La durada d'aquests cursos, que va començar el 8 de juny d'aquest any, varia d’una administració a una altra, i oscil·la entre els 24 i els 60 dies.

Leggi di più »

Homenatge al Voluntari internacionalista d'YPG Lorenzo Orsetti a Florència

L'anarquista toscà va rebre un tribut Lorenzo Orsetti que va acabar amb el cant del 'Bella Ciao' a Florència. El Voluntari de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)
amb nom de guerra "Tekoşer Piling", lluitava contra l'Estat Islàmic a Baghouz, Síria, el 17 de març. Si haguera tornat a Itàlia l'haurien denunciat, processat i vigilat.  El seu cos va sortir de Rojava el passat 5 de maig i va ser enterrat a Florència, finalment, el 23 de juny.

Per a saber-ne més:
- Mor un anarquista italià combatent amb les YPG a Baghouz
- 2.000 persones es manifesten a Florència en homenatge al Voluntari toscà de les YPG mort en combat

- El Voluntari de les YPG mort a Síria comença el seu retorn a Itàlia


Leggi di più »

dimecres, 26 de juny del 2019

La guerrilla fereix 4 membres de la contra pro turca a WanLes guerrilles Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) i Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star) van dur a terme accions de sabotatge al districte de Gevaş de Wan.  El 18 de juny a les 00.10, van bloquejar la carretera entre els barris de Taxa Jor i Metmanis al districte de Gevaş de Wan. Van donar informació al públic sobre el procés i van dur a terme controls d’identitat. Després d’aquesta acció, les tropes de l’exèrcit turc invasor a les 02:00 van intentar intervenir en l’àmbit de l’acció. En resposta a aquest atac van resultar ferits 4 membres de la contra pro turca.

Leggi di più »

Declaració de la KCK sobre la derrota d'Erdogan a les eleccions a Istanbul


La copresidència del Consell Executiu de la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan, KCK) va fer una declaració sobre les eleccions locals a Istanbul. "El moviment d'alliberament kurd i tots els components de les forces democràtiques llançades al novembre han trencat l'aïllament. L'aliança feixista AKP-MHP ha perdut Istanbul "gràcies a una aliança democràtica fonamental a Turquia per democratitzar-la".

"El líder del poble kurd, Abdullah Öcalan, de la solució del problema kurd abordada amb la democratització de Turquia; l'actitud del poble kurd el 23 de juny va ser determinada pel líder Apo. Apo és el principal interlocutor de la solució democràtica del problema kurd com ho va ser ahir." "Tothom hauria de ser conscient del fet que gran part de la guerra de l’estat turc colonialista genocida contra la llibertat és una guerra psicològica."

Segons la KCK, les eleccions del 23 de juny van ser un referèndum sobre la democràcia, com va destacar el Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble), sobre la base de la solució del problema kurd i cap a la democratització de Turquia. "Cal superar el monopoli hostil, polaritzador i autoritari central del poder existent. L'aliança democràtica desenvolupada pels pobles que prenen una actitud d'entesa política a les eleccions d'Istanbul deriva cap a la lluita per a la reconciliació democràtica.

Leggi di più »

dimarts, 25 de juny del 2019

Pervin Buldan, HDP "Els kurds i el HDP són avui els guanyadors"

La copresidenta del Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble), Pervin Buldan, va afirmar sobre els resultats de les eleccions repetides a la batllia d'Istanbul d'ahir que s'havien hagut de repetir a la demanda del règim d'AKP, Partit de la Justícia i el Desenvolupament. Si a les anteriors el resultat fou ajustat ahir la derrota de l'AKP fou clara.Buldan va dir: "Els kurds i el HDP són avui els guanyadors".

Leggi di più »

Establiment de l'Assemblea Militar de Qamişlo


Les forces militars de Qamişlo van anunciar ahir l’establiment de l’Assemblea Militar de Qamişlo en un acte celebrat al cementiri dels màrtirs de Saruxan. A la declaració de l’Assemblea hi van participar membres de l’Associació de famílies de màrtirs, forces militars, representants de l’Administració autònoma, líders d’opinió i públic.

Piling Qamishlo, copresident de l'Assemblea Militar de Qamishlo, va dir que després de la derrota militar de l'IS, s'ha assolit una nova fase de la lluita contra ISIS i les SDF va anunciar que s'han reorganitzat en un procés tan important i va entrar en un període més organitzat. La tasca principal és protegir la seva regió contra el terrorisme i ajudar a la gent de la regió i garantir-ne la seva seguretat.

Simultàniament es van presentar assemblees militars a les regions sirianes de majoria àrab de Tabqa i Al Hol.

Tabqa, a la part superior i Al Hol a la inferior

Leggi di più »

dilluns, 24 de juny del 2019

El Comandant General de les SDF explica la seva reestructuració
El Comandant en cap de les Syrian Democratic Forces (Forces Democràtiques Sirianes, SDF), Mazlum Kobani (Ebdi), ha afirmat que després de l'eliminació de l'Estat Islàmic, les SDF es reestructuren per a formar 15 consells militars a la regió.*

Segons el Comandant kurd, SDF té actualment fins a 70.000 combatents. Uns 30.000 d’aquests lluitadors formen part dels guàrdies fronterers, 5.000 s’organitzen en Forces Especials i la resta forma part dels regiments militars. Els més importants la milícia feminista YPJ i la kurda masculina YPG.

Ebdi va dir que les SDF actualment s'enfronta a dos reptes:

1) L'eliminació de les cèl·lules dorments islamistes després de la seva derrota militar

2) Les amenaces de l'Estat turc i els seus grups jihadistes a les regions occidentals de l'Eufrates
El Comandant General ha destacat que estan preparats per afrontar els reptes que amenacen l'estabilitat i la seguretat de la regió i han assenyalat que sempre estan insistint en obrir negociacions però no es pot negociar sinó hi ha ningú a l'altre costat de la taula. Va dir que no prefereixen una solució militar amb Turquia "Hi ha dues demandes principals en el procés de negociacions amb el règim sirià a les que no es renunciarà.

1) La primera és reconèixer l’Administració Autònoma

2) i la segona és preservar el paper especial de les Forces Democràtiques Sirianes (SDF).
* Fins ara se n'han constituït els de Tell Abyad (Girê Spî), Qamişlo, Tabqa, Al Hol (Al Hawl), Raqqà. Durant la guerra es van crear els Consells Militars d'Al Bab, Jarablus, Deir ez Zour i Manbij. Els propers dies s'anunciaran els sis restants.


                               Logos dels Consells Militars de Tell Abyad (Girê Spî), superior, i de Qamişlo, inferior.

Leggi di più »

Les YPG/YPJ apadrinen el nou Consell Militar de TabqaDijous 20 de juny es va anunciar l'establiment del Consell Militar de Tabqa en una cerimònia militar a la qual van assistir els líders dels clans beduins de la regió, forces de seguretat, l'Administració Civil Democràtica de Tabqa, l'Assemblea de Famílies de Màrtirs i comandants de la Coalició Internacional.

En la cerimònia, que va començar amb un minut de silenci, el Comandant del Consell Militar de Tabqa, Mihemed Rewf, va donar les gràcies als participants i va destacar la importància del recentment creat Consell Militar. Rewf va explicar la necessitat d'una força per protegir les fronteres i al poble contra qualsevol i tota amenaça després de l'alliberament de les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) de la regió de l'Estat Islàmic.

Leggi di più »

diumenge, 23 de juny del 2019

L'HDP guanya la repetició de les eleccions a Istanbul... sense presentar-se

El candidat de l'esquerra turca del Partit Popular Republicà (CHP), Ekrem Imamoglu, ha estat escollit nou batlle d'Istanbul. Inamoglu diu que s'obrirà una nova pàgina per a tothom d'Istanbul. Els resultats el donen guanyador amb el 54,03) % (4.840.000 vots). El CHP és un partit kemalista nacionalista turc però la deriva autoritària de l'islamista, i també imperialista turc, AKP d'Erdogan ha fet que el pro kurd HDP, Partit Democràta Popular, hagi fet una jugada arriscada: Com en les primeres eleccions del 31 de març no s'ha presentat. L'HDP ha demanat als seus votants que donessin suport al candidat opositor. En fer-ho, el 5-9 % de vots que hauria dividit a l'oposició a Erdogan, ha anat a parar al CHP afavorint la seva victòria. Inamoglu ha agraït als votants d'altres partits començant específicament amb votants del pro kurd HDP. Binari Yildirim de l'AKP s'ha quedat amb 3.791.227 sufragis. Un 45,04 %.

Leggi di più »

Turquía mata la internacionalista Sara Handelmann


La internacionalista Sara Dorsin (Sarah Handelmann) ha finito en un bombardeo turco en las montañas Qandil, Kurdistán. Sara se había incorporado a la milicia de las Yekîneyên Jinen Azad en Star (Unidades de Mujeres Libres-Ishtar, YJA-Star) en 2017. Había nacido en Alemania en 1985 y se había implicado en movimientos socialistas revolucionarios. Murió en un ataque terrorista turco el 7 de abril de este año. Sigue el camino internacionalista solidario de Andrea Wolf (Ronahi), Uta Schneiderbanger (Nudem) o Jacob Riemer (Shiyi).

Leggi di più »

dissabte, 22 de juny del 2019

Un mort i diversos ferits en 3 sabotatges de la resistència a Efrîn

Les Forces d'Alliberament Efrîn (Hêzên Rizgariya Efrînê, HRE) han dut a terme tres accions separades contra les forces d'ocupació turques a la regió d'Efrîn. Un ocupant va morir, tres van resultar ferits, un vehicle militar va ser destruït per les accions organitzades els dies 16 i 17 de setembre.
Ahrar al-Sham fou atacar a la ruta del districte d'Efrîn i Cindirês el 16 de juny, un vehicle militar va ser destruït, un membre de la banda invasora va morir i 2 van ser ferits invasors.

El 17 de juny, la resistència va organitzar un sabotatge per a una base militar pertanyent als invasors al districte de Taxa Vêlat del centre de la ciutat d’Efrîn. No es va poder determinar el nombre de morts o ferits en l’acció organitzada.

Com a resultat del sabotatge a un vehicle militar a la ruta de les viles de Hemam i Haj Îskender al districte de Cindirês, el 17 de juny, un vehicle militar va ser colpejat i un ocupant va resultar ferit.


1) Sobre grups operatius de la resistència kurda a Efrîn (1)

2) Sobre grups operatius de la resistència kurda a Efrîn: HRÊ (2)Leggi di più »

El govern autònom de Rojava dóna un cop d'efecte i es reuneix amb la guerrilla kurda a les muntanyes

La trobada segueix els contactes amb els partits kurds de Rojhilat (Kurdistan de l'Iran) i del Kurdistan de l'Iraq. La delegació de l'Administració Autònoma Demòcrata del Nord i l'Est de Síria es va reunir amb el Partit de Vida Lliure del Kurdistan (Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê, PJAK) a les bases de la guerrilla a les muntanyes. El PJAK forma part de la KCK, Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan i combat contra el régim clerical iranià.

La delegació, inclosos representants d'alguns partits polítics de l'Administració Autònoma Democràtica del nord-est de Síria i el copresident de PYD, Shahoz Hesen, va ser benvinguda per les copresidentes de PJAK, Siyamend Mohini, Zilan Vejin.

El president del Partit Democràtic Sirià, Cemal Şêx Baki, va declarar que PJAK és un dels partits més propers a Rojavayê Kurdistan i va dir: "Hi ha un enfocament especialment pel que fa a actitud i opinió. Hem estat molt contents de la nostra reunió amb els copresidents i membres de l'Assemblea de PJAK." Cemal Şêx Baqî va declarar que van discutir els atacs d'ocupació de l'Estat turc contra el Kurdistan d'Efrîn i Başur i els guanys a Kurdistan de Rojava i van dir que també vam discutir la situació al Kurdistan i la regió. La necessitat de la unitat kurda va sorgir a la reunió. "

La co-presidenta del PJAK, Zilan Vejin, va dir que "Ens preocupem per aquest pas de l’administració del nord-est de Síria. Ho veiem com un acte d’unitat nacional contra la invasió. Nosaltres i tots els partits de Kurdistan de Rojhilatê hauríem de prendre un exemple d'això. Hem de construir la nostra unitat. PJAK es va fundar a partir de la creació d'una unió nacional. "


Leggi di più »

divendres, 21 de juny del 2019

Turquia mata la internacionalista Sara Handelmann

La internacionalista Sara Dorsin (Sarah Handelmann) ha finit en un bombardeig turc a les muntanyes Qandil, Kurdistan. Sara s'havia incorporat a la milícia de les Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star) l'any 2017. Havia nascut a Alemanya el 1985 i s'havia implicat en moviments socialistes revolucionaris. Va morir en un atac terrorista turc el 7 d'abril d'enguany. Segueix el camí internacionalista solidari d'Andrea Wolf (Ronahi), Uta Schneiderbanger (Nudem) o Jacob Riemer (Shiyar).

Leggi di più »

dijous, 20 de juny del 2019

La resistència mata 3 militars turcs a Çele

Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) i Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star) han fet públic el següent comunicat: "Al voltant de les 16:30 del 14 de juny, les nostres forces havien destruït l'equipament militar dels refugis enemics al turó Devê Masi del districte de Çelê (Hakkari) d'Hakkari. Després d’aquesta acció, l’exèrcit turc invasor va iniciar una operació a la zona i es va dirigir al cim. El mateix dia, les nostres forces van organitzar una sèrie d'accions de sabotatge contra les tropes. Tres soldats enemics van ser assassinats i dos soldats van resultar ferits en aquesta acció contra unitats enemigues. Després de la protesta, l'exèrcit turc invasor va bombardejar la zona d'operacions de forma aleatòria amb obusos i morters. La nostra unió organitzadora de l’acció ha arribat a les àrees bàsiques de manera sòlida."

Leggi di più »

El PAK celebra els seus 30 anys

Tot i que la formació política va ser fundada l'any 1.991 com una escissió nacionalista de l'Organització de Guerrilles Fedayin del Poble Iranià (Fadaiyan-e-Khalq/OGFPI) prenen com a punt de partida la seva organització dins de l'anterior sota el lideratge de Said Yezdanpenah. La celebració a Gullan, Kurdistan de l'Iraq, va tenir lloc el 8 de juny a l'exili i va comptar amb el líder del partit Hussein Yezdanpenah.

Fadaiyan-e-Khalq fou un moviment marxista-leninista que va actuar entre 1.971 i 1981 primer contra el xa de Pèrsia i després contra el règim revolucionari islamista de Khomeini. A partir de 1981 va entrar en divisions internes entre el sector "minoritari", avui present només a l'exili europeu i el "majoritari". Aquest darrer és reconegut, per exemple, com a grup agermanat per l'esquerra europea (Die Linke, Parti Communiste Français, Izquierda Unida i Partido Comunista de España).

Com altres grups de l'oposició iraniana, l'OGFPI, es va veure obligada a refugiar-se a l'Iraq. El gruix dels seus membres kurds van instal·lar-se a Halabja amb permís de Saddam Hussein. Quan l'any 1.991 el Kurdistan iraquià va accedir a l'autonomia aquest sector va abandonar l'OGFPI i va fundar la Unió Revolucionària del Kurdistan amb Said Yezdanpenah com a màxim dirigent. És aquest grup el qui l'any 2.006 es va transformar en l'actual PAK. L'ala armada de la formació s'anomena Ettehâde Shoreshgerên (Lluitadors per la Llibertat) i té prohibit actuar de forma militar a l'Iran per les pròpies autoritats kurdes de l'Iraq que l'acullen. El propi Said Yezdanpenah fou assassinat pel agents iranians el setembre de 1.991 i va ser succeït pel seu germà Hussein fins l'any 2.006 quan va accedir a al direcció Ali Qazi, fill del mític president de la República de Mahabad, Qazi Mohammad, executat a la forca per l'Iran l'any 1.946. Hussein va restar al capdavant dels peshmerga del partit. 


El programa del PAK aposta per un estat kurd unificat amb un Iran federal com a mesura transitòria. És una formació de dreta conservadora, anti islamista, anti marxista i que vol establir una democràcia liberal al Kurdistan iranià. En general té bones relacions amb la resta de partits kurds a excepció del PJAK a qui acusa de ser una branca del PKK a l'Iran. De fet el PJAK ha mostrat una forta presència i capacitat provocant gelosia de la resta de grups polítics kurds a l'Iran que han quedat en evidència. El PAK, a més, forma part del Congrés Federal de les Nacions Iranianes mantenint bones relacions amb la resta de l'oposició iraniana al règim de Teheran. Des de 2014 s'ha desplegat al front kurd de l'Iraq on ha participat en primera línia en la guerra contra l'Estat Islàmic.  


Leggi di più »