dimecres, 21 de juny del 2023

Un altre pres kurd assassinat avui a l'Iran

Hayman Mostafaei, un presoner kurd, va ser executat a primera hora d'avui 21 de juny a la presó central de Sanandaj, a l'oest de l'Iran. L'execució va ser informada pel grup de drets humans Hengaw i el Sindicat de Treballadors Lliures de l'Iran als seus respectius comptes de xarxes socials. El poder judicial de la República Islàmica encara no ha fet públic cap declaració oficial sobre aquest assumpte.

Segons els informes, una gran multitud es va reunir davant de la presó de Sanandaj el 20 de juny a la tarda per evitar l'execució del reclús de 34 anys, que havia estat traslladat a la presó un dia abans. La concentració va continuar fins a la matinada del 21 de juny. "La gent de Sanandaj i una gran multitud que havia viatjat de Marivan a Sanandaj es van reunir davant de la presó central de la ciutat i van fer tot el que van poder fins a l'últim moment per salvar Hayman Mostafaei de l'execució", va dir el Sindicat de Treballadors Lliures de l'Iran. "Però una vegada més, els agents de la mort van fer la seva feina i van prendre la vida d'una altra persona".

Mostafaei va ser acusat d'haver matat un membre del Cos de la Guàrdia Revolucionària Iraniana (IRGC) el 2012. Semblava haver estat torturat perquè fes una "confessió" abans de ser condemnat a mort l'any següent. L'Iran ha vist un augment d'execucions en els darrers mesos, una tendència que ha generat condemnes nacionals i internacionals generalitzades, amb crítics que diuen que els judicis s'apressen a través del poder judicial mentre que els judicis "falses" i les confessions forçades són habituals. Les autoritats han advertit durant mesos des que els disturbis van esclatar després de la mort de Mahsa Amini al setembre que reaccionarien amb duresa davant qualsevol dissidència.

Les organitzacions de defensa dels drets humans diuen que centenars de persones han estat executades a l'Iran durant els últims sis mesos. Segons les fonts, el nombre d'execucions oscil·la entre 290 i més de 310, un augment de més del 75 per cent respecte al mateix període de l'any passat.

Amnistia Internacional també va anunciar en un informe anual del 16 de maig que el nombre d'execucions relacionades amb drogues a l'Iran aquest any s'ha triplicat respecte al 2022, qualificant aquesta estadística de "vergonyosa".


Leggi di più »

dimarts, 20 de juny del 2023

Deu estudiants que protestaven contra l'ús obligatori del vel a la Facultat d'Art de Teheran van ser detingudes i desaparegudes

 

Deu estudiants que protestaven contra l'ús obligatori del vel en una concentració celebrada des del 14 de juny a la Facultat d'Art de la Universitat de Teheran van ser detingudes dissabte per persones uniformades al campus universitari. Es desconeix el parador de les alumnes.

El 16 de juny, els estudiants van ser atacats violentament per les forces de seguretat iranianes. Segons la informació rebuda per l'agència feminista JinNews, 10 estudiants van ser detinguts dissabte per persones uniformades al jardí del campus universitari i portats a bord d'un microbús sense matrícula. A més, les forces especials iranianes es van desplegar davant de la universitat.

Segons l'informe del Consell de la Unió d'Estudiants Iranians, les estudiants van ser amenaçades pels guàrdies de seguretat de la universitat a primera hora de la concentració del 14 de juny. Tanmateix, els estudiants van continuar les seves protestes. El Consell del Sindicat d'Estudiants va informar que l'aigua es va tallar a la universitat i que altres estudiants no van poder portar ni aigua ni menjar a les companyes que protestaven. Els alumnes ni tan sols podien utilitzar els lavabos. Des de l'assassinat de Jina Mahsa Amini, una jove kurda assassinada per la policia moral iraniana el 16 de setembre de 2022, un aixecament nacional conegut amb el lema "Jin, Jiyan, Azadi" continua a tot el país. Nou mesos després, encara que d'intensitat reduïda, les protestes continuen enmig de detencions, tortures i execucions de manifestants.

Leggi di più »

diumenge, 18 de juny del 2023

La guerrilla kurda YRK mata un militar iranià

Un soldat del Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica (IRGC) d'elit de l'Iran va ser assassinat divendres 16 al vespre en enfrontaments amb el grup armat opositor Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK, Partit de la Vida Lliure del Kurdistan) i la seva branca armada Yekîneyên Rojhilata Kurdistan (YRK, Unitats del Kurdistan de l'Est) al nord-oest de l'Iran.

"Divendres al vespre, en un enfrontament entre l'IRGC i el grup PJAK, una de les forces de l'IRGC a la província va ser martiritzada", va informar l'agència de notícies Tasnim, afiliada a l'IRGC. L'enfrontament va tenir lloc a Mariwan, província del Kurdistan, prop de la frontera amb la regió del Kurdistan.
PJAK es va establir el 2003 i es considera l'ala iraniana del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), però afirma que els seus vincles només són ideològics. Tots dos grups tenen bases a la regió del Kurdistan des d'on porten a terme atacs contra les forces de seguretat turques i iranianes. El xoc de divendres forma part d'una sèrie més àmplia d'enfrontaments entre el PJAK i les forces de seguretat iranianes a la província del Kurdistan, va dir divendres l'agència de notícies Firat, Segons l'agència, la regió muntanyosa de Kosalan, prop de Mariwan, ha estat tancada al públic i s'ha declarat una "àrea militar restringida". Segons el monitor de drets humans Hengaw, l'Iran ha establert recentment una nova base militar a aquestes muntanyes.

Després de la seva establiment a les muntanyes de Qandil, una zona a la frontera de la regió del Kurdistan amb l'Iran on també té la seu del PKK, PJAK va ampliar les seves operacions a les zones kurdes de l'oest de l'Iran, reclutant centenars de joves i lluitant sagnants batalles amb l'IRGC, matant. dotzenes. Almenys 300 combatents del PJAK han perdut la vida en enfrontaments amb les forces de seguretat iranianes i en bombardeigs de Teheran i Ankara des de la fundació del grup, segons dades enviades a Rudaw English pel membre superior del PJAK Ahvand Chiako fa més de dos anys.

Leggi di più »

La guerrilla kurda assassina 18 militars turcs en una emboscada a Kolit


Les Forces de Defensa del Poble (Hêzên Parastina Gel, HPG) van informar que almenys 18 soldats de l'exèrcit turc van ser assassinats a les zones de defensa de Medya, controlades per la guerrilla, al sud del Kurdistan (nord de l'Iraq). La guerrilla va colpejar les forces d'ocupació el 15 de juny a la zona de Kolit a la regió de Xakurke. L'acció i els enfrontaments posteriors van provocar la mort de 18 soldats, inclòs un oficial superior.
Arran de l'acció, els guerrillers Seyit, Amara i Azad van perdre la vida, va dir l'HPG. Segons el comunicat de l'HPG, la unitat turca avançava cap a Girê Şehîd Şahan quan va ser emboscada per la guerrilla a les quatre de la matinada i atacada per dos flancs. El primer grup d'atac va utilitzar armes lleugeres i granades de mà a curta distància, mentre que el segon grup va colpejar amb armes lleugeres i semiautomàtiques. Després d'una batalla de 15 minuts, es va confirmar la mort de 18 ocupants. Quan l'exèrcit turc es va adonar que tota la unitat havia estat liquidada, la zona on es trobaven els cossos va ser bombardejada per obusos, tancs i avions de caça. Mentre el guerriller Seyit va resultar greument ferit i va morir, altres dos guerrillers, Amara i Azad, van ser martiritzats en un atac durant la seva retirada.


Leggi di più »

dissabte, 10 de juny del 2023

El ministre de l'interior l'Iran anuncia la suspensió de la prestació de serveis a dones que no duguin mocador al cap (hijab)

Ahmad Vahidi, el ministre de l'Interior del règim islamista, en un informe a la Comissió dels Consells del Consell Revolucionari, va afirmar que després d'un missatge de text advertiment, si una persona insisteix a no observar el hijab (mocador al cap per les dones) als centres de serveis públicsno es proporcionaran "serveis".
Mohammad Saleh Jokar, president del Comitè de Consells de l'Assemblea, va citar aquest informe del ministre del Règim i va dir que "si la gent insisteix a no observar l'hijab obligatori, després d'aquesta etapa (no prestació de serveis governamentals), la qüestió s'enviarà al poder judicial per a una investigació posterior".
En aquest pla, que va ser elaborat pel comandament de la policia repressiva, "les qui cometin el descobriment del hijab a nivell comunitari, o les no portin hijab o el duguin malament, rebran primer un avís en forma de SMS". En el seu informe, el conseller d'Interior assegurava que "segons aquest pla es segellaran els sindicats que no compleixin l'obligatorietat del hijab i la castedat".
Després de les recents protestes nacionals a l'Iran, moltes dones i nenes es presenten als sindicats i llocs d'esbarjo sense observar el hijab ordenat pel govern. En el seu informe al parlament, aquest ministre del règim de l'Iran també va afirmar que "en comptes del contacte físic, el contacte intel·ligent en el pla de castedat i hijab està a l'agenda" en referència a "crear cultura en l'àmbit de la castedat i obligatòria derivada del hijab".
Segons l'agència de notícies "Fars", després de llegir l'informe del ministre de Règim sobre la implementació d'aquest pla, els membres de la comissió dels consells del parlament reaccionari van manifestar el seu suport a la implementació d'aquest pla.

Leggi di più »