dimecres, 13 de setembre de 2023

Atac contra dos dirigents pro turcs a Efrîn

Un intent d'assassinat contra dos líders de mercenaris recolzats per Turquia s'ha produït a la ciutat ocupada d'Efrîn, Kurdistan de Síria. Tots dos van resultar ferits greus, es tracta de l'anomenat "vicepresident del Consell Local", Muhammad Sheikh Rashid i Oficial de seguretat del consell local, sobrenom "Abu Omar", antic comandant de "Jaysh al-Islam".Leggi di più »

Turquia: La kurda Narin Gezgör, fundadora d'una associació de dones kurdes, condemnada a més de 7 anys de presó

 

Un tribunal d'Amed (Diyarbakır en turc) ha condemnat Narin Gezgör, membre fundadora de l'Associació de Dones Rosa, un grup kurd pels drets de les dones, a set anys i sis mesos de presó , va informar dilluns el Centre per a la Llibertat d'Estocolm, citant la Gazete Duvar. Gezgör va ser condemnada en un nou judici després que un tribunal d'apel·lacions anul·lés un veredicte anterior que implicava la mateixa durada de presó pel mateix càrrec a causa de la fallada del tribunal inferior per examinar adequadament el cas.

La condemna es va dictar amb l'acusació de pertinença a una organització terrorista, que comporta una pena mínima de presó de sis anys i tres mesos. Les proves presentades contra Gezgör incloïen la seva pertinença a l'associació, així com les seves entrevistes als mitjans i testimonis anònims que la van incriminar. És habitual que les autoritats turques processin i condemnin persones per càrrecs relacionats amb el terrorisme pel seu compromís no violent amb la societat civil i comentaris polítics. Els kurds políticament actius sovint són acusats de pertinença al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), un grup armat designat com a organització terrorista per Turquia i bona part de la comunitat internacional.

La legislació antiterrorista de Turquia ha suscitat repetidament crítiques als informes internacionals per ser massa àmplia i ambigua, permetent als tribunals interpretar l'afiliació social com a vincles de terrorisme i els comentaris com a propaganda terrorista. Els tribunals turcs solen acceptar la declaració de testimonis anònims com a prova dels vincles dels acusats amb el terrorisme. Les denúncies de tortura i maltractaments sota custòdia policial sovint impliquen la coacció dels detinguts perquè signin declaracions que s'incriminen a ells mateixos i als altres. A l'edició de 2022 de l'Índex de l'Estat de Dret publicat pel World Justice Project, Turquia va ocupar el lloc 116 entre 140 països, amb una puntuació encara pitjor que la de Rússia i Bielorússia.

Leggi di più »

divendres, 8 de setembre de 2023

L'exèrcit turc està cremant els boscos de Bitlis, al Kurdistan, i desforestant la regió


Les forces d'ocupació turques han destruït grans extensions de boscos a la província kurda de Bitlis per a les necessitats de l'exèrcit. La desforestació continua després dels tocs de queda imposats per les autoritats turques als pobles del districte de Hizan (Xîzan) a Bitlis (Bedlîs) els mesos de juliol i agost. Segons fonts locals, els arbres es talan principalment de nit. Cada dia es treuen de 10 a 15 camions d'arbres.

A principis de la dècada de 1990, la regió de Bitlis, al nord del Kurdistan, estava coberta de grans boscos. Des de llavors, moltes zones forestals han estat destruïdes i cremades per l'exèrcit turc. La destrucció del medi ambient s'ha accelerat sota el règim islamonacionalista del president turc Recep Tayyip Erdogan. Entre el 2020 i el 2023, l'exèrcit turc va destruir centenars d'hectàrees de boscos a la regió de Bitlis, amb el pretext d'operacions militars.

El districte d'Hizan va ser declarat recentment zona prohibida. L'exèrcit turc, ajudat pels protectors dels pobles (paramilitars armats finançats per l'estat) segueixen deforestant la regió. Es van talar milers d'arbres per permetre la construcció de carreteres i per obrir el camí a les operacions militars.

Leggi di più »

dimecres, 6 de setembre de 2023

El conflicte a Deir ez Zor entre parts de les SDF posa a prova el projecte de RojavaLa regió de Deir Ez-Zor es divideix actualment entre les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) a l'est de l'Eufrates i les forces del règim sirià recolzades per l'Iran i les seves milícies paramilitars, incloent-hi combatents de l'Iraq, l'Afganistan i el Pakistan, a l'oest. La zona fronterera forma part de les principals rutes de contraban de combatents, armes, drogues i béns de consum. Les SDF, que inclouen combatents kurds, àrabs, armenis i altres, es van apoderar de zones de la província després de les successives campanye scontra l'Estat Islàmic en especial el 2014.

L'administració kurda semiautònoma controla zones al nord i nord-est de Síria, a través de consells civils i militars locals en un esforç per evitar el descontentament àrab, i anuncia regularment reunions entre funcionaris de les SDF i líders tribals. Les SDF estan conformades per una vintena de Consells Militars amb autonomia plena creats en base a criteris territorials i el principi de subsidiarietat.

El 27 d'agost, les SDF van detenir Ahmad al-Khabil, també conegut com Abu Khawla, el cap del Consell Militar de Deir Ez-Zor (CMDZ), que està afiliat a les SDF. Les SDF han acusat Khabil de comunicar-se amb el règim sirià i de suposar tràfic de drogues i mala gestió que van provocar un augment de les activitats de l'IS. Part dels combatents del CMDZ lleials a Khabil, encapçalats per Ibrahim Al Hafel, van llançar atacs contra les SDF que es van convertir en enfrontaments a diversos pobles i ciutats.

La situació va empitjorar després que alguns combatents del règim dictatorial d'Assad travessin l'Eufrates i s'incorporessin als enfrontaments. Diumenge, a més, paramilitars pro turcs van llançar un atac pel nord amb la intenció de crear una tenalla sobre les SDF. Aquest va ser aturat pel Consell Militar de Tell Temir de les SDF amb 24 pro turcs morts.Desenes de persones han mort, la majoria combatents lleials a Khabil i, com a mínim onze membres de les SDF (fotografia adjunta), inclosos combatents àrabs, però també civils. L'SDF van desplegar 19.000 combatents i van recuperar territori anunciar un toc de queda de 48 hores a la zona a partir del dissabte 3 passat, i dilluns va instar els civils a abandonar Dhiban la darrera ciutat on va dir que estaven estacionats combatents locals hostils i on actualment es combat carrer a carrer. El cap de setmana van recuperar Al- Busayrah o Hijin.

L'SDF ha negat qualsevol disputa amb les tribus àrabs de la regió, dient que els enfrontaments han implicat majoritàriament "elements del règim i alguns beneficiaris" de Khabil. Ha demanat als residents locals "que no es deixin atrapar per la baralla". En canvi els mitjans del règim sirià han caracteritzat els combats com un enfrontament de les SDF contra les tribus i clans àrabs, mentre que el diari progovernamental Al-Watan ha qualificat els combatents locals com a "forces tribals àrabs". El règim del president Bashar al-Assad rebutja l'administració kurda i l'acusa de "separatisme". La realitat es que diversos clans, com el clan Bakara i l'Al-Akidat, s'han posat de costat de les SDF i han aplaudit la seva acció contra les mafies del contraban.

"En realitat no es coneix res com a forces tribals àrabs", va dir Omar Abu Layla, un activista que dirigeix la plataforma de mitjans DeirEzzor24, i va assenyalar que alguns líders tribals treballen amb les SDF mentre que altres col·laboren en silenci amb el govern. Funcionaris propers a Khabil, "especialment els que es beneficien del contraban", van iniciar els combats. "El que està passant avui és una incitació al caos per part de diverses parts internes i externes. Si realment totes les tribus haguéssin acceptat anar contra les SDF, llavors elles (les SDF) ja no serien a Deir Al-Zour".

Segons el comandant en cap de les SDF, Mazloum Abdî: "Deir ez-zor és de gran importància per a nosaltres, alguns clans volen que indultem "Ibrahim Al-Hafel", aclarirem el destí dels que van agafar les armes contra nosaltres. Després de la crisi el Consell Militar Deir ez-zor serà més fort que abans" en haver depurat els elements mafiosos.

Ibrahim Al-Hafel és considerat una de les personalitats controvertides, ja que és considerat un dels notables de la tribu Al-Aqidat. Abans no tenia cap paper al seu clan. La seva primera aparició va ser a la ciutat de Deir ez-zor quan va encapçalar una delegació de la seva tribu per reunir-se amb els líders de seguretat del govern de Damasc el 2019, abans de la invasió turca a Girê Sipî (Tal Abyad) i Serê Kaniyê. Les reunions d'Ibrahim Al-Hafel no es van limitar als líders de seguretat dels serveis d'intel·ligència sirians, ja que també es va reunir amb el comandant de les forces proiranianes a la ciutat de Deir ez-zor, i van discutir els passos per coordinar-se amb ells en l'esdeveniment. de la retirada de les forces nord-americanes de la regió, i en el cas que les forces nord-americanes romanguessin.

Aquesta coordinació entrava dins d'un esquema més ampli que obre el camí per a la incursió de l'Iran a tota la regió de Deir ez-zor, i el seu desig en aquell moment de ser una alternativa per ocupar el lloc de les forces nord-americanes "retirates", confiant en Ibrahim Al-Hafel. Ibrahim al-Hafel tenia un paper limitat en el clan al-Akidat, i sembla que era el responsable dins del seu clan de comunicar-se amb les milícies proiranianes, supervisar els punts de contraban i reclutar combatents per a les milícies iranianes. L'agost de 2022, es va fer un intent d'assassinat contra ell a la ciutat d'Al-Shuhail, al camp oriental de Deir ez-zor, on va resultar ferit, i s'especula que es tractava d'una baralla interna. També val la pena esmentar que "Ibrahim al-Hafel" també va jurar lleialtat a l'organització terrorista ISIS abans que SDF alliberés la regió, tal com es mostra a la imatge de la dreta.Leggi di più »

dimecres, 26 de juliol de 2023

Conferència amb 600 delegats del Congrés Nacional del Kurdistan a Lausana advoca per la unitat nacional i la lluita comuna entre els kurds a quatre parts del Kurdistan

La conferència de dos dies sobre el 100è aniversari de la signatura del Tractat de Lausana es va celebrar els dies 22 i 23 de juliol amb discursos destacant la importància de la unitat nacional i la lluita comuna entre els kurds a quatre parts del Kurdistan. A més d'una marxa central amb 10.000 exiliats kurds, el Congrés Nacional del Kurdistan (KNK)s a Lausana per commemorar el 100 aniversari de la signatura del Tractat de Lausana sota el lideratge d'Anglaterra França, que va dividir el Kurdistan en quatre parts i va constituir la base dels atacs genocides contra els kurds el segle passat. La conferència a la qual assistiren 600 representants de partits polítics, organitzacions i institucions del Kurdistan té lloc sota el títol “La postura del poble del Kurdistan en el centenari del Tractat de Lausana”.

 Leggi di più »

diumenge, 23 de juliol de 2023

1a Conferència de Joves del PKK: Komalên Ciwan

La Coordinació Komalên Ciwan va anunciar ara al públic en un comunicat que el febrer de 2023 va celebrar la 1a Conferència amb el lema "Renovem-nos amb l'esperit apoista, guanyem la guerra de la llibertat". "Com a Moviment Juvenil Apocu, anunciem la primera Conferència de Joves del PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan) amb gran alegria i orgull", diu el comunicat.

La conferència va celebrar-se durant 9 dies amb la participació de 40 delegats d'arreu del Kurdistan que van denunciat el sistema d'aïllament absolut i de tortura psicològica a que està sotmés el fundador del partit Abdullah Öçalan (Rêber Apo)."En els darrers 8 anys hi ha hagut una gran guerra i una resistència increïble en aquesta regió. Cada any, cada dia i cada moment d'aquest procés va ser extraordinari. L'estat turc feixista, invasor i genocida ha posat en marxa una guerra de destrucció total sota el nom de "pla de precipitació" volia liquidar el PKK i massacrar el poble kurd. Ideològicament la dona democràtica i ecològica ha desenvolupat el paradigma llibertari i construït la perspectiva de la Modernitat Democràtica. Amb aquest canvi, el líder Apo va capgirar meravellosament dogmes mil·lenaris i va donar una nova llum a les esperances dels oprimits amb una intel·ligència sorprenent. La revolta de "Jin Jiyan Azadi" al Kurdistan oriental i a tot l'Iran va tornar a destacar clarament.

El sistema capitalista de la modernitat és un sistema antihumà. Cap moviment en la història de la humanitat ha estat tan brutal, immoral i despietat com la modernitat capitalista. Cap sistema ha desenvolupat una esclavitud tan profunda com ho va fer durant el govern de la modernitat capitalista. La vida ha estat traïda en el sistema capitalista de la modernitat. Els sentiments i els pensaments de la gent han estat enverinats, les dones han patit una caiguda terrible, els joves han entrat en oposició amb els seus personatges, la societat s'ha dividit sota gemecs. El resum d'aquest sistema de 500 anys d'antiguitat és el següent: Una plaga que va destruir tota la humanitat i la natura. La raó del caos i les crisis, el dolor i el sofriment, la fam, la divisió i el malestar a l'Orient Mitjà és el sistema de la modernitat capitalista i les seves principals potències imperialistes. En conseqüència, aquest sistema és el principal motiu de la desintegració del Kurdistan i la política de genocidi contra el poble kurd. El sistema capitalista de la modernitat és l'enemic dels kurds tant com l'enemic de la humanitat. El major obstacle per a la pau i la llibertat kurdes són les forces capitalistes.

L'estat turc, en el marc del concepte de genocidi, amb la col·laboració dels governs iraquià i sirià sota el lideratge de les forces internacionals, torna a atacar Rojava, Shengal i Maxmur amb totes les eines i mètodes de guerra especial i psicològica, volen liquidar aquestes zones, que van ser alliberades amb la lluita autonòmica i costosa pel paradigma autonòmic. La por més gran dels poders hegemònics, dels estats sobirans i dels traïdors de la modernitat capitalista; És la societat lliure i els espais lliures on es reviu el paradigma de Leader APO. Aquesta por és la base d'aquests atacs. En aquest context, la joventut de les regions alliberades hauria de liderar la construcció d'un sistema nacional democràtic i, sobre aquesta base, hauria d'abraçar els guanys de la lluita d'acord amb la Guerra Popular Revolucionària. La tasca més important de la direcció pràctica de l'estratègia de la Guerra Popular Revolucionària en cas de qualsevol guerra és desenvolupar les activitats de presència, organització i educació en tots els àmbits i preparar-se per a la guerra amb la perspectiva de "protegir la seva llar, barri, país".Leggi di più »

dissabte, 22 de juliol de 2023

Onada d'atacs de la "Iniciativa Jinen Tolhildêr"(Iniciativa de Dones Venjadores) entre d'altres a un gasoducte turc

La "Iniciativa Jinen Tolhildêr" kurda anuncia que van dur a terme operacions contra el règim turc i els feixistes a Istanbul, Ceyhan: Conducte de gas natural sabotejat a Ceyhan i 4 vehicles de luxe i 1 magatzem cremats a Büyükçekmece, Istanbul. 

El 17.07, les nostres unitats van incendiar 1 ferreteria pertanyent a feixistes turcs, 1 magatzem que contenia materials de construcció i 4 vehicles de luxe pertanyents al magatzem de Büyükçekmece, Istanbul.

El 18.07, a Adana-Ceyhan, on viuen els feixistes, les nostres unitats van dur a terme una acció contra el gasoducte de gas natural amb explosius fets a mà, i el gasoducte es va incendiar i va explotar. El 19.07, les nostres unitats van celebrar la revolució de Rojava amb focs artificials simultanis a les ciutats d'Antalya-Balıkesir-Aydin-Sakarya i Kocaeli.

 "El 19 de juliol, les nostres unitats van celebrar la revolució de Rojava (Kurdistan de Síria) amb focs artificials simultanis a les ciutats d'Antalya, Balıkesir, Aydin, Sakarya i Kocaeli.

 İnsiyatifa Jinên Tolhildêr (Iniciativa de Dones Venjadores) és un nou moviment clandestí aparegut aquest mes i es deconeix si té vincles amb HBDH, Mainada del Foc o Jinên Tîrêjên Rojê (Dones dels Raigs de Sol)


Precisament la milícia HBDH Arin Mirkan va trencar les finestres del mercat ŞOK d'Istanbul Sultanbeyli amb motiu de l'aniversari de la revolució de Rojava del 19 de juliol i va incendiar el mercat. En un comunicat afirma: "Som el Moviment Revolucionari Popular Unit. Lluitem per la llibertat i la felicitat del nostre poble treballador que ha viscut junts durant milers d'anys a Anatòlia i l'Orient Mitjà. Lluitem per la victòria de la revolució unida, la seva única via de salvació!

Cada revolució és la nostra festa. Cada revolució és un pas poderós cap a la llibertat dels nostres pobles. La revolució de Rojava, que ha crescut a un gran cost i segueix sobrevivent just al nostre costat, és nostra, com una revolució que inspira la lluita per la llibertat dels pobles de Turquia i l'Orient Mitjà, els dóna força i moral, i creix amb els crits de llibertat de les dones oprimides esclavitzades!"

Leggi di più »

divendres, 21 de juliol de 2023

El govern islamista de l'Iran arresta la professora iraniana i defensora dels drets humans, Leila Zafer

 

La professora iraniana i defensora dels drets humans, Leila Zafer, ha estat detinguda per les autoritats de l'estat iranià. El contingut del missatge, que va ser publicat per Leila Zafer en un dels seus comptes, diu: "No podem fer marxa enrere del camí que vam prendre. Vam oferir als màrtirs treure aquest vel i les famílies", i va afirmar: "No deixarem que la sang dels nostres màrtirs quedi a terra". La policia iraniana també va assaltar la casa de la germana de Leila i va confiscar l'equip tècnic de l'activista Leila Zafer.

Després de l'assassinat de la jove kurda, Jina Amini (22 anys), a mans de la "policia de la moral" de l'estat iranià, a mitjans de setembre de l'any passat, amb el pretext del seu incompliment de les condicions del hijab, va esclatar un aixecament popular a Rojhilat (Kurdistan oriental) i Iran, amb el lideratge de dones continuant fins ara, malgrat la supressió per part de l'estat iranià.

Leggi di più »

dimarts, 18 de juliol de 2023

La retenció d'aigua de l'Eufrates provoca una onada de malalties al Kurdistan siriàA la vora del riu Eufrates, al nord-est de Síria, els centres de salut reben diàriament centenars de casos de malalties derivades de la contaminació de l'aigua, que van començar a estendre's en abundància com a conseqüència de la contaminació de l'aigua del riu Eufrates i la seva transformació en pantans, mentre que l'estat d'ocupació turc continua apoderant-se de grans quantitats de la seva aigua.

El districte d'Al-Qanaya, situat a 30 quilòmetres a l'oest de la ciutat de Kobanê, a la riba oriental del riu Eufrates, depèn directament de l'aigua de l'Eufrates com a font de beure i de reg de les terres agrícoles.

El centre sanitari del districte rep, diàriament, de 6 a 8 casos d'intoxicació per aigua com a conseqüència de la contaminació de l'aigua del riu Eufrates.

No hi ha xarxes d'aigua potable a la zona del districte d'Al-Qanaya, on l'aigua dels pous de la zona és salada i no potable, per la qual cosa els veïns es veuen obligats a treure l'aigua de l'Eufrates amb camions cisterna i consumir-la per a ús potable i domèstic. .

No obstant això, en els últims anys, amb l'estat d'ocupació turc segrestant grans quantitats d'aigua de l'Eufrates dels territoris sirians, el contingut d'aigua del riu va disminuir, la qual cosa va provocar la seva transformació en pantans i augmentar la contaminació, que va afectar negativament la salut dels residents de les zones. adjacent al llit del riu.

Leggi di più »

diumenge, 16 de juliol de 2023

Primera condemna d'un kurd a Suècia per donar suport al PKK


A Suècia, un kurd va ser condemnat a quatre anys i mig de presó per intentar recaptar fons per al PKK. És la primera vegada que una persona és condemnada en aquest país nòrdic en relació amb el finançament del moviment kurd.

Dijous, el Tribunal de Districte d'Estocolm va condemnar un kurd a quatre anys i mig de presó per intentar finançar el Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK). L'home també va ser condemnat a la prohibició d'entrar al territori.

Detingut al gener, l'home de 40 anys va ser acusat d'haver obligat un comerciant kurd a Estocolm a lliurar-li diners a punta de pistola. L'acusació es basava, entre altres coses, en la informació facilitada pels serveis d'intel·ligència alemany i francès.

És la primera vegada que una persona és condemnada a Suècia per haver intentat finançar el PKK. La sentència encara es pot recórrer davant un tribunal superior, va dir el president del tribunal en una roda de premsa.

La mesura es produeix en el context de la sol·licitud de Suècia per ser membre de l'OTAN, una petició que fins ara ha estat bloquejada per Turquia. Aquest últim acusa Estocolm de proporcionar un refugi per als "terroristes", un terme que designa principalment els partidaris del moviment d'alliberament kurd i els opositors al règim d'Erdogan. Recentment, Suècia ha endurit la seva legislació antiterrorista en resposta a les condicions establertes per Turquia per a l'aixecament del seu veto. L'abast ampliat de la llei permet ara la criminalització de totes les activitats que es podrien interpretar com a suport al PKK.

Leggi di più »

dimecres, 12 de juliol de 2023

El kurd Musa Ismaeli mor torturat per la policia iranianaSegons el Partit de la Llibertat del Kurdistan (PAK) Musa Ismaeli va morir sota la tortura de les forces de l'estat teocràtic iranià. Després de dos mesos de la detenció de Musa Ismaili, l'administració advertí la seva família que acudeixi a les oficines del govern per recollir el cos del seu fill el 8 de juliol.
Musa Ismael, de 35 anys, de Paswei Piranshar, va ser segrestat per les forces militars de 17 anys d'enguany, i la seva família va ser informada que ha estat executat. Aquest no és escenari habitual del procés judicial al Kurdistan oprimit, ni tan sols segons la llei dels jutges injustos. Ismaili va finir sota l'extrem dolor i la tortura dels islamistes de Teheran. "Mentre la sobirania de l'Iran continuï al Kurdistan, el cap i la dignitat del poble kurd sempre estaran en perill. Amb l'extensió de l'estat invasor persa sobre el nostre país, les nostres víctimes augmentaran i augmentaran. El camí cap a la salvació, la pau i la felicitat dels individus kurds i de tots els kurds en la trama del colonialisme i arribar a l'estat del Kurdistan i la independència. Dabba la sang de Moisès, un altre partidari de lluitar per la independència del Kurdistan."

Leggi di più »

dissabte, 8 de juliol de 2023

La guerrilla kurda HPG destrueix un sistema de radar militar de l'exèrcit turc

La guerrilla kurda ha destruït un sistema de radar militar que pertany a l'exèrcit turc. El radar de reconeixement d'artilleria es va instal·lar a Girê FM a la zona oest del front Zap, van dir les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG )a les Àrees de Defensa de Medya.

L'informe feia referència a dimarts i dimecres i contenia informació sobre altres tres accions de l'HPG i la guerrilla femenina Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star)contra les forces turques a la zona al voltant de FM Hill. En tots els atacs es van utilitzar armes mitjanes i pesades. Un intent d'avanç de l'exèrcit turc va ser aturat per l'artilleria guerrillera la tarda del 4 de juliol.

D'altra banda les Forces de Defensa del Poble (HPG) han publicat els noms de dos guerrillers que van morir en els atacs de l'estat turc a les zones de defensa de Medya al juny. Devrim Garzan (esquerra) era membre del comandament regional de l'HPG, mentre que Sîdar Amed (dreta) pertanyia a les unitats d'Avaşîn (regió kurda de l'Iraq9 i havia participat en l'ofensiva guerrillera "Falcons de les Zagros" (Pêngava Bazên Zagrosê) contra la invasió turca al Kurdistan del Sud. L'HPG va dir que eren representants desinteressats de la "militància apoista" i van expressar el seu condol als seus familiars i al públic kurd.


Leggi di più »

La periodista Nazila Maroofian detinguda després de realitzar una entrevista amb el pare de Mahsa AminiLa periodista Nazila Maroofian, que va ser detinguda després de realitzar una entrevista amb el pare de Mahsa Amini i acomiadada del seu càrrec enmig de la intensificació de la pressió sobre els treballadors dels mitjans de comunicació a l'Iran, ha estat detinguda. Maroofian es trobava entre diversos periodistes iranianes arrestats mentre cobrien la mort de Mahsa Amini el setembre de 2022. Més tard es va iniciar un cas judicial contra ella.

Dimarts 4 de juliol de 2023, Nazila Maroofian, que és originària de Saqqez però resideix a Teheran, va publicar una publicació a Twitter en què deia: "Els funcionaris del Ministeri d'Intel·ligència han escorcollat casa meva i han confiscat alguns dels meus dispositius digitals, inclosos el meu mòbil i el meu ordinador portàtil". Maroofian va ser detingut i condemnat a 2 anys de presó i 15 milions de tomans iranians per "produir propaganda contra l'estat" i "publicar mentides amb la intenció de pertorbar la ment pública".

Nazila Maroofian, estudiant de la Universitat Allameh Tabatabai de Teheran i periodista de Rouydad 24, va ser arrestada el 30 d'octubre de 2022 per ordre de la Fiscalia Revolucionària amb seu a la presó d'Evin a Teheran. Va ser arrestada per publicar les seves entrevistes amb el pare de Mahsa Amini al lloc web Event 24 a l'octubre i novembre de 2022. Va ser tancada a la sala 209 d'Evin. Finalment, va ser traslladada a la presó de Qarchak i al cap d'un temps la va alliberar sota una fiança de 6.000 milions de rials iranians. Abans de ser arrestada, Nazila Maroofian va escriure en una publicació a Twitter: "No em deixaran publicar la meva entrevista fa uns dies amb el pare de Mahsa Amini. Primer van trucar al meu pare a la ciutat... després em van trucar per dir-me que hi havia una ordre de detenció. Si el publiqueu, se us enviarà a Evin amb tals càrrecs!" Nazila Maroofian també va treballar com a periodista a Dideban-e Iran.

Segons el Comitè per a la Protecció dels Periodistes, una ONG de llibertat dels mitjans, les autoritats iranianes han detingut almenys 95 periodistes des del setembre de 2022, quan la mort sota custòdia de la policia moral de Mahsa Amini, de 22 anys, va provocar protestes a tot el país.

Leggi di più »

divendres, 7 de juliol de 2023

L'exèrcit ocupant iranià mata 2 milicians kurds


 "És amb gran tristesa que anunciem la pèrdua de dos membres, Adel Muhajir i Luqman Aji, que van ser martiritzats en un atac deliberat de la República Islàmica de l'Iran a KRI. El seu sacrifici per la llibertat mai s'oblidarà." ha afirmat el Partit Democràtic del Kurdistan Iranià (PDKI). Durant una visita a la zona de Halsho a la ciutat de Qaladze al Kurdistan del Sud, un grup afiliat a la República Islàmica de l'Iran va dur a terme un atac premeditat, dirigit a diversos membres del partit. "És amb profunda pena que transmetem la tràgica notícia de la pèrdua dels membres, Adel Muhajir (també conegut com Sarbaz) i Luqman Aji, que van ser martiritzats en aquest atroç atac."Leggi di più »

dimecres, 21 de juny de 2023

Un altre pres kurd assassinat avui a l'Iran

Hayman Mostafaei, un presoner kurd, va ser executat a primera hora d'avui 21 de juny a la presó central de Sanandaj, a l'oest de l'Iran. L'execució va ser informada pel grup de drets humans Hengaw i el Sindicat de Treballadors Lliures de l'Iran als seus respectius comptes de xarxes socials. El poder judicial de la República Islàmica encara no ha fet públic cap declaració oficial sobre aquest assumpte.

Segons els informes, una gran multitud es va reunir davant de la presó de Sanandaj el 20 de juny a la tarda per evitar l'execució del reclús de 34 anys, que havia estat traslladat a la presó un dia abans. La concentració va continuar fins a la matinada del 21 de juny. "La gent de Sanandaj i una gran multitud que havia viatjat de Marivan a Sanandaj es van reunir davant de la presó central de la ciutat i van fer tot el que van poder fins a l'últim moment per salvar Hayman Mostafaei de l'execució", va dir el Sindicat de Treballadors Lliures de l'Iran. "Però una vegada més, els agents de la mort van fer la seva feina i van prendre la vida d'una altra persona".

Mostafaei va ser acusat d'haver matat un membre del Cos de la Guàrdia Revolucionària Iraniana (IRGC) el 2012. Semblava haver estat torturat perquè fes una "confessió" abans de ser condemnat a mort l'any següent. L'Iran ha vist un augment d'execucions en els darrers mesos, una tendència que ha generat condemnes nacionals i internacionals generalitzades, amb crítics que diuen que els judicis s'apressen a través del poder judicial mentre que els judicis "falses" i les confessions forçades són habituals. Les autoritats han advertit durant mesos des que els disturbis van esclatar després de la mort de Mahsa Amini al setembre que reaccionarien amb duresa davant qualsevol dissidència.

Les organitzacions de defensa dels drets humans diuen que centenars de persones han estat executades a l'Iran durant els últims sis mesos. Segons les fonts, el nombre d'execucions oscil·la entre 290 i més de 310, un augment de més del 75 per cent respecte al mateix període de l'any passat.

Amnistia Internacional també va anunciar en un informe anual del 16 de maig que el nombre d'execucions relacionades amb drogues a l'Iran aquest any s'ha triplicat respecte al 2022, qualificant aquesta estadística de "vergonyosa".


Leggi di più »

dimarts, 20 de juny de 2023

Deu estudiants que protestaven contra l'ús obligatori del vel a la Facultat d'Art de Teheran van ser detingudes i desaparegudes

 

Deu estudiants que protestaven contra l'ús obligatori del vel en una concentració celebrada des del 14 de juny a la Facultat d'Art de la Universitat de Teheran van ser detingudes dissabte per persones uniformades al campus universitari. Es desconeix el parador de les alumnes.

El 16 de juny, els estudiants van ser atacats violentament per les forces de seguretat iranianes. Segons la informació rebuda per l'agència feminista JinNews, 10 estudiants van ser detinguts dissabte per persones uniformades al jardí del campus universitari i portats a bord d'un microbús sense matrícula. A més, les forces especials iranianes es van desplegar davant de la universitat.

Segons l'informe del Consell de la Unió d'Estudiants Iranians, les estudiants van ser amenaçades pels guàrdies de seguretat de la universitat a primera hora de la concentració del 14 de juny. Tanmateix, els estudiants van continuar les seves protestes. El Consell del Sindicat d'Estudiants va informar que l'aigua es va tallar a la universitat i que altres estudiants no van poder portar ni aigua ni menjar a les companyes que protestaven. Els alumnes ni tan sols podien utilitzar els lavabos. Des de l'assassinat de Jina Mahsa Amini, una jove kurda assassinada per la policia moral iraniana el 16 de setembre de 2022, un aixecament nacional conegut amb el lema "Jin, Jiyan, Azadi" continua a tot el país. Nou mesos després, encara que d'intensitat reduïda, les protestes continuen enmig de detencions, tortures i execucions de manifestants.

Leggi di più »

diumenge, 18 de juny de 2023

La guerrilla kurda YRK mata un militar iranià

Un soldat del Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica (IRGC) d'elit de l'Iran va ser assassinat divendres 16 al vespre en enfrontaments amb el grup armat opositor Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK, Partit de la Vida Lliure del Kurdistan) i la seva branca armada Yekîneyên Rojhilata Kurdistan (YRK, Unitats del Kurdistan de l'Est) al nord-oest de l'Iran.

"Divendres al vespre, en un enfrontament entre l'IRGC i el grup PJAK, una de les forces de l'IRGC a la província va ser martiritzada", va informar l'agència de notícies Tasnim, afiliada a l'IRGC. L'enfrontament va tenir lloc a Mariwan, província del Kurdistan, prop de la frontera amb la regió del Kurdistan.
PJAK es va establir el 2003 i es considera l'ala iraniana del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), però afirma que els seus vincles només són ideològics. Tots dos grups tenen bases a la regió del Kurdistan des d'on porten a terme atacs contra les forces de seguretat turques i iranianes. El xoc de divendres forma part d'una sèrie més àmplia d'enfrontaments entre el PJAK i les forces de seguretat iranianes a la província del Kurdistan, va dir divendres l'agència de notícies Firat, Segons l'agència, la regió muntanyosa de Kosalan, prop de Mariwan, ha estat tancada al públic i s'ha declarat una "àrea militar restringida". Segons el monitor de drets humans Hengaw, l'Iran ha establert recentment una nova base militar a aquestes muntanyes.

Després de la seva establiment a les muntanyes de Qandil, una zona a la frontera de la regió del Kurdistan amb l'Iran on també té la seu del PKK, PJAK va ampliar les seves operacions a les zones kurdes de l'oest de l'Iran, reclutant centenars de joves i lluitant sagnants batalles amb l'IRGC, matant. dotzenes. Almenys 300 combatents del PJAK han perdut la vida en enfrontaments amb les forces de seguretat iranianes i en bombardeigs de Teheran i Ankara des de la fundació del grup, segons dades enviades a Rudaw English pel membre superior del PJAK Ahvand Chiako fa més de dos anys.

Leggi di più »

La guerrilla kurda assassina 18 militars turcs en una emboscada a Kolit


Les Forces de Defensa del Poble (Hêzên Parastina Gel, HPG) van informar que almenys 18 soldats de l'exèrcit turc van ser assassinats a les zones de defensa de Medya, controlades per la guerrilla, al sud del Kurdistan (nord de l'Iraq). La guerrilla va colpejar les forces d'ocupació el 15 de juny a la zona de Kolit a la regió de Xakurke. L'acció i els enfrontaments posteriors van provocar la mort de 18 soldats, inclòs un oficial superior.
Arran de l'acció, els guerrillers Seyit, Amara i Azad van perdre la vida, va dir l'HPG. Segons el comunicat de l'HPG, la unitat turca avançava cap a Girê Şehîd Şahan quan va ser emboscada per la guerrilla a les quatre de la matinada i atacada per dos flancs. El primer grup d'atac va utilitzar armes lleugeres i granades de mà a curta distància, mentre que el segon grup va colpejar amb armes lleugeres i semiautomàtiques. Després d'una batalla de 15 minuts, es va confirmar la mort de 18 ocupants. Quan l'exèrcit turc es va adonar que tota la unitat havia estat liquidada, la zona on es trobaven els cossos va ser bombardejada per obusos, tancs i avions de caça. Mentre el guerriller Seyit va resultar greument ferit i va morir, altres dos guerrillers, Amara i Azad, van ser martiritzats en un atac durant la seva retirada.


Leggi di più »

dissabte, 10 de juny de 2023

El ministre de l'interior l'Iran anuncia la suspensió de la prestació de serveis a dones que no duguin mocador al cap (hijab)

Ahmad Vahidi, el ministre de l'Interior del règim islamista, en un informe a la Comissió dels Consells del Consell Revolucionari, va afirmar que després d'un missatge de text advertiment, si una persona insisteix a no observar el hijab (mocador al cap per les dones) als centres de serveis públicsno es proporcionaran "serveis".
Mohammad Saleh Jokar, president del Comitè de Consells de l'Assemblea, va citar aquest informe del ministre del Règim i va dir que "si la gent insisteix a no observar l'hijab obligatori, després d'aquesta etapa (no prestació de serveis governamentals), la qüestió s'enviarà al poder judicial per a una investigació posterior".
En aquest pla, que va ser elaborat pel comandament de la policia repressiva, "les qui cometin el descobriment del hijab a nivell comunitari, o les no portin hijab o el duguin malament, rebran primer un avís en forma de SMS". En el seu informe, el conseller d'Interior assegurava que "segons aquest pla es segellaran els sindicats que no compleixin l'obligatorietat del hijab i la castedat".
Després de les recents protestes nacionals a l'Iran, moltes dones i nenes es presenten als sindicats i llocs d'esbarjo sense observar el hijab ordenat pel govern. En el seu informe al parlament, aquest ministre del règim de l'Iran també va afirmar que "en comptes del contacte físic, el contacte intel·ligent en el pla de castedat i hijab està a l'agenda" en referència a "crear cultura en l'àmbit de la castedat i obligatòria derivada del hijab".
Segons l'agència de notícies "Fars", després de llegir l'informe del ministre de Règim sobre la implementació d'aquest pla, els membres de la comissió dels consells del parlament reaccionari van manifestar el seu suport a la implementació d'aquest pla.

Leggi di più »

dilluns, 22 de maig de 2023

Islamistes iranians profamen la tomba de Mahsa Amini, la kurda assassinada per no cobrir tot el cabell amb el mocador hijab

La placa de vidre erigida a la tomba de la kurda Mahsa Amini a la seva ciutat natal de Saghez, Kurdistan de l'Iran , va ser vandalitzada, va alertar el seu germà el diumenge 21 de maig a Instagram. “Fins i tot el plat de vidre de la teva tomba els molesta! " va escriure Ashan Amini. La mort de Mahsa Amini el 16 de setembre a mans de la policia musulmana de la moral per un vel mal portat va provocar el major aixecament popular contra la República Islàmica des de l'establiment d'aquesta teocràcia islàmica fa 44 anys.Leggi di più »

diumenge, 21 de maig de 2023

L'exèrcit iraquià posa sota setge el camp de refugiats kurds de MaxmourL'exèrcit iraquià "ha estat intentant envoltar el camp de Maxmour (Makhmur) amb filferro de pues, des de primera hora del matí (del 20 de maig), mentre desenes de vehicles blindats pertanyents a l'exèrcit iraquià envoltaven el camp de refugiats del màrtir Rustam Judy". Mentre els residents del camp van sortir cap als vehicles blindats militars per aturar els intents d'envoltar el camp amb cables. El campament del màrtir Rustam Judy (camp de Maxmour), situat a la governació de Nínive, al nord de l'Iraq, acull 12.000 persones d'ètnia kurda. Les Nacions Unides el van reconèixer oficialment com a camp de refugiats el 2011.

Leggi di più »

dijous, 18 de maig de 2023

Turquia continua amb la substitució demogràfica d'Efrîn amb 25 assentaments: els kurds passen del 95 al 25 % en 4 anys

L'ocupació turca, juntament amb les seves faccions terroristes amb el suport d'organitzacions i associacions de la Germandat Musulmana, continuen les operacions de canvi demogràfic a Efrîn (Kurdistan de Síria) ocupada, construint assentaments a la zona i instal·lant les famílies de les seves faccions terroristes. Substitució demogràfica a Efrîn promoguda per Turquia, els kurds han passat del 95 al 25 % en 4 anys.

L'agència ANHA afirma que el nou assentament inclou 500 habitatges, segons el que va anunciar l'anomenat "consell local" de l'ocupació turca a l'interior de la ciutat d'Efrîn. Cal destacar que des de l'ocupació d'Efrîn, l'ocupació turca hi ha establert més de 25 assentaments, i encara segueix establint-ne més, buscant turquificar la regió i treure-la de la geografia siriana. Això es produeix en el marc de les seves violacions gairebé diàries contra els indígenes d'Efrîn. Leggi di più »

dijous, 11 de maig de 2023

L'Iran imputa dues de actrius de renom de la República Islàmica per no dur el mocador per tapar el cabell de les dones (hijab)

 

Davant la determinació de les dones de l'Iran per avançar en la igualtat de les dones, el règim xiïta continua intensificant la seva repressió de la Xaria (llei musulmana), posant com a exemple dues actrius famoses per no portar el hijab. S'enfronten a multes o presó. Alguns partidaris dels mocadors femenins a l'Iran estan provant una tàctica diferent promovent-la com a virtut, una tàctica semblant a com sovint s'empaqueta i ven el hijab a Occident, sota la rúbrica de "diversitat". Els mul·làs estan "adoptant un enfocament menys confrontat físicament i, en canvi, han augmentat els esforços per promoure el hijab com a virtut islàmica i familiar".

En l'islam normatiu, les dones es consideren inferiors i no tenen més remei que cobrir-se. No és un costum cultural com alguns volen dir, és un edicte religiós:

     (Alcorà 24:31) I digues a les dones creients que baixin la mirada i siguin modestes, que mostrin els seus adornaments només el que és aparent, i que portin els vels sobre el seu pit, i que no revelin els seus adorns sinó als seus marits. o els pares o els pares dels marits, o els seus fills o els fills dels seus marits, o els seus germans o els fills dels seus germans o els fills de les germanes, o les seves dones, o els seus esclaus, o assistents homes que no tenen desig, o fills que no en saben res. la nuesa de les dones. I no deixeu que trepitgen els peus per revelar el que amaguen del seu adornament. I torneu a Al·là junts, oh creients, perquè tingueu èxit.

     (Alcorà 33:59) Oh profeta, digues a les teves dones i a les teves filles i a les dones dels creients que tanquin els vels al seu voltant. Això serà millor, perquè puguin ser reconeguts i no molestats.

"L'Iran acusa dues actrius per no portar hijab", Al Jazeera, 24 d'abril de 2023:

Dues actrius de renom a l'Iran han estat acusades de no portar mocador al cap, mentre les autoritats intensifiquen els esforços per reprimir les persones que violen les lleis obligatòries del hijab del país.      Els mitjans estatals iranians van informar aquest dimarts que la policia de Teheran ha derivat Katayoun Riahi i Pantea Bahram al poder judicial, acusats del "delicte de treure el hijab en públic i publicar les seves imatges a l'espai virtual". Les conegudes actrius podrien enfrontar-se a multes o penes de presó si són processades.La setmana passada, les fotos de Bahram, de 53 anys, posant sense mocador al cap en una projecció de pel·lícula es van fer virals. La Riahi, de 61 anys, una altra actriu veterana, va ser arrestada anteriorment al novembre per sospita de "connivència contra la seguretat nacional i propaganda contra l'establishment" després que es convertís en la primera de les seves companyes a publicar una imatge d'ella mateixa en línia sense mocador al cap. suport a les protestes nacionals que van esclatar al setembre.
 Les protestes de mesos de durada van començar després que la kurda Mahsa Amini, una dona de 22 anys, morís després de la seva detenció per l'anomenada "policia de la moral" del país per presumptament no complir amb les lleis del hijab del país, que es van adoptar poc després de la llei islàmica de 1979.  Durant les protestes, diverses altres actrius d'alt perfil, inclosa Taraneh Alidoosti, es van treure el mocador en solidaritat i posteriorment van ser arrestades, la qual cosa va provocar el suport de l'estranger. Un nombre creixent de dones a tot l'Iran han abandonat els seus hijabs obligatoris des de les protestes, i els carrers i llocs públics de Teheran i d'altres llocs veuen cada cop més dones sense mocador.

Les autoritats s'havien abstingut en gran mesura de reprimir les dones en públic durant els últims mesos, i també s'han retirat del carrer les furgonetes blanques i verdes de la policia moral, però aquest mes s'ha produït un canvi notable.El cap de policia Ahmadreza Radan, nomenat pel líder suprem l'aiatol·là Ali Khamenei al gener enmig de les especulacions sobre les deficiències del seu predecessor durant les protestes, ha promès tractar "seriosament" amb les persones que violen les regles del hijab que són fonamentals per a la ideologia del govern iranià.

Leggi di più »

dimarts, 9 de maig de 2023

La BBC inclou quatre kurdes entre les 100 dones més influents del món

 


Aquestes quatre dones kurdes fortes són entre la llista de 100 dones inspiradores i influents de tot el món de la BBC. Es tracta de la professora de llengua kurda Zahra Mohammadi, Roya Piraei, Nigar Marf i Roza Salih. "Ens han inspirat a tots amb la seva valentia." el Tribunal Revolucionari de Sanandaj acusa Mohammadi d’haver fundat “un grup contra l’estat”.
Mohammadi és la directora de l’Associació Cultural Nojin, una entitat que, entre altres activitats, es dedica a l’ensenyament de la llengua i la literatura kurdes en diverses localitats del Kurdistan sota administració iraniana. Els serveis secrets iranians van detenir Mohammadi el 23 de maig de 2019 a la població de Sine, Rojhilat, on hi viu, acusada de treballar per un partit opositor del Kurdistan. Va sortir en llibertat sota fiança el 2 de desembre de 2019 després de sis mesos empresonada i tornada a condemnar a 10 anys, reduïts a 5. Continua a la presó. 
 
Roya Piraei té 25 anys i és, ara, una víctima més del règim iranià. La seva mare, Minoo Majidi, va morir en mans de la policia, que li va disparar brutalment durant una manifestació de què participava i, d'un moment per l'altre, li va treure el més preuat de la seva vida. Va aconseguir exiliar-se a l'estat francès.

Marf ha treballat als hospitals durant uns 25 anys, tant en cremades pediàtriques com en cures intensives. A la seva sala també tracta pacients que han patit cremades accidentals. Moltes de les dones que atén van patir maltractaments físics i mentals abans de calar foc; alguns d'ells tenien 16 anys.  Com a infermera principal de la unitat principal de cremats al Kurdistan iraquià, la feina de Nigar Marf inclou el tractament de dones que s'han autoimmolat, l'acte d'incendiar-se. Aquesta pràctica encara és habitual entre les dones joves de la regió, com a forma de protesta.
 
Finalment Roza Salih el maig de 2022, es va convertir en la primera refugiada a ser escollida per a l'Ajuntament de Glasgow, després d'haver arribat a Escòcia quan era una nena quan la seva família es va veure obligada a fugir de l'Iraq. Ara, la consellera de l'SNP (Partit Nacionalista Escocès) del barri de Greater Pollok, Salih ha fet campanya pels drets dels refugiats des que era adolescent i ella i els seus amics de l'escola es van reunir per protestar per la detenció d'una amiga.La seva campanya, les Glasgow Girls, va cridar l'atenció nacional sobre el tractament dels sol·licitants d'asil. Salih ha passat a cofundar l'organització germana del KurdisCat_Comitè Català de Solidaritat amb el Kurdistan, Scottish Solidarity with Kurdistan, visitant regions kurdes a Turquia com a activista dels drets humans.

Leggi di più »

dissabte, 6 de maig de 2023

Sulaymaniyya, ciutat kurda de l'Iraq, planta 15.000 flors

El municipi kurd va anunciar dimecres 3 de maig que havia començat a plantar 15.000 flors a la franja mitjana del carrer de 60 metres. El municipi de Sulaimani va anunciar que els seus equips dedicats a la direcció de parcs han començat a plantar 3.000 flors diverses de llarga durada a un carrer de 60 metres. La plantació de flors està en el marc de continuar els esforços i els serveis per millorar la ciutat verda de va afegir. La plantació de flors es continuarà diàriament, segons el municipi governat per la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK).

Leggi di più »

dijous, 4 de maig de 2023

Assassinat per imperialistes turcs un músic kurd que cantava a Istanbul

Cihan Aymaz, jove músic kurd que cantava sovint als carrers d'Istanbul, va ser apunyalat per imperialistes turcs per negar-se a cantar una cançó titulada "Moriria per Turquia". El músic de carrer kurd i voluntari del partit HDP Cihan Aymaz va ser apunyalat al cor per Mehmet Caymaz i ha mort.
Després de l'assassinat el 3 de maig, van esclatar protestes a la ciutat. Dimecres, el Partit d'Esquerra Verda va organitzar un acte commemoratiu a l'escena del crim. A la commemoració també van intervenir familiars d'Aymaz. Després de la concentració, dos activistes van ser seguits i detinguts per la policia turca. Els dos joves kurds van ser traslladats a la Prefectura de Policia de Rıhtım. Allà van ser insultats per la policia, amenaçats i maltractats durant diverses hores. Després van ser portats davant la fiscalia, acusats de "resistir a les autoritats". Finalment van ser alliberats després de ser interrogats.

Les dues víctimes de tortura es van dirigir a l'Associació d'Advocats per la Llibertat (ÖHD). Segons informa l'advocat Müslüm Kocaoğlu, que els representa, es van certificar mèdicament els rastres dels abusos. Kocaoğlu explica que els seus clients van poder identificar els torturadors amb uniforme a través dels fitxers d'investigació.Leggi di più »

dimarts, 2 de maig de 2023

La guerrilla kurda mata 2 militars turcs en accions d'autodefensa a Girê Cûdî

Les HPG van informar d'un enfrontament amb l'exèrcit turc a Sîda el 25 d'abril quan la guerrilla va respondre a tres atacs realitzats amb armes pesades. A la zona de resistència de Girê Cûdî, l'exèrcit turc va dur a terme diversos atacs amb armes pesades el mateix dia. A les 9.00 hores, el YJA Star va contraatacar, matant un soldat. Un altre soldat va morir després que la guerrilla respongués a un atac de les forces invasores turques a les 16.20 hores. 

Els atacs de Turquia continuen malgrat l'alto el foc anunciat per la Unió de Comunitats del Kurdistan (KCK). La decisió es va prendre després del devastador desastre del terratrèmol a la zona fronterera turco-síria el 6 de febrer. La guerrilla kurda, que inclou l'HPG i la YJA Star (Tropes de Dones Lliures), estan aplicant la crida al cessament de totes les hostilitats i es troben en posició defensiva. En una declaració del 9 de febrer, la Unió de Comunitats del Kurdistan (KCK), una organització paraigua del moviment per la llibertat kurd de la qual també és membre el PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan), va demanar l'aturada de les accions militars a Turquia, a les metròpolis i ciutats. "Cal evitar que la gent experimenti encara més patiment en aquesta aflicció", va dir Cemil Bayık, copresident del consell executiu del KCK.


Leggi di più »

dilluns, 1 de maig de 2023

Rojava (Kurdistan de Síria) commemora el Primer de Maig


Els habitants de Manbij, Şehba (on hi ha els campaments de refugiats del Cantó d'Efrîn actualment sota ocupació turca), Alep, Qamişlo o Deir ez-zor han estat escenari de mobilitzacions que han celebrat el "Dia Internacional dels Treballadors" i el missatge de combat del líder kurd Abdullah Öçalan.

 En un comunicat el partit fundat per Öçalan, el Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) demana una lluita reforçada el primer de maig i el 14 de maig (dia de les eleccions a Turquia) per enderrocar el feixisme AKP-MHP. “Fem d'aquest primer de maig l'inici de la gran victòria de la democràcia. Convertim el maig del 2023 en l'inici d'un Kurdistan lliure i una Turquia democràtica", diu el PKK.

  

La plaça Taksim, al districte central de Beyoğlu d'Istanbul, ha estat acordonada per la policia abans del Dia dels Treballadors de l'1 de maig. Totes les vies d'accés s'han tallat amb barreres metàl·liques. Com cada any, es prohibeix les manifestacions a la plaça on es va produir una matança l'1 de maig de 1977. Només una delegació de la Confederació de Sindicats Obrers Revolucionaris (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, DISK, fundada el 1967) va poder dipositar una ofrena floral al Monument a la República. El president de DISK, Arzu Çerkezoğlu, va dir: "Avui és el dia internacional de la unitat, la lluita i la solidaritat de la classe treballadora. No només al nostre país, a tot el món, als cinc continents, la classe treballadora, els que produeixen tots els valors i belleses. en aquest món, estan a les places amb les seves reivindicacions i objectius de lluita. Avui hem vingut aquí com a Comitè Executiu de DISK per dipositar una corona. Des d'aquí anirem a Maltepe". La policia d'Erdogan, però, ha realitzat 38 detencions entre elles de la periodista Zeynep Kuray.


Leggi di più »

dissabte, 29 d’abril de 2023

La guerrilla kurda mata un militar turc a NisêbînUn soldat turc va ser eliminat al sud-est del país, segons els informes, durant enfrontaments amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Un oficial turc afiliat al ministeri de l'Interior va resultar ferit a Nisêbîn (en turc Nusaybin), província de Mêrdin (en turc Mardin), i va morir a causa de les seves ferides a l'hospital, va dir Numan Hatip, governador de la província de Tokat, en un comunicat divendres 28 a la tarda. La província de Mardin es troba al sud-est predominantment kurd de Turquia (coneguda pels kurds com Bakur o Kurdistan del Nord). Els ministeris de l'Interior i de Defensa van confirmar la mort del soldat sense donar detalls.

Diversos mitjans i polítics turcs van dir que el soldat va morir durant els enfrontaments amb les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) i Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star) ala armada del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK)

D'altra banda a Serhed, Wan, Kurdistan de Turquia, dues Voluntàries de les Yekîneyên Jinên Azad ên Star, YJA-Star, van morir en combat contra els invasors turcs; es tracta de de Nuran Altunmakas (2) i Belgin Güven (1). Şehid Namırın.


Leggi di più »