dimecres, 6 de setembre del 2023

El conflicte a Deir ez Zor entre parts de les SDF posa a prova el projecte de RojavaLa regió de Deir Ez-Zor es divideix actualment entre les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) a l'est de l'Eufrates i les forces del règim sirià recolzades per l'Iran i les seves milícies paramilitars, incloent-hi combatents de l'Iraq, l'Afganistan i el Pakistan, a l'oest. La zona fronterera forma part de les principals rutes de contraban de combatents, armes, drogues i béns de consum. Les SDF, que inclouen combatents kurds, àrabs, armenis i altres, es van apoderar de zones de la província després de les successives campanye scontra l'Estat Islàmic en especial el 2014.

L'administració kurda semiautònoma controla zones al nord i nord-est de Síria, a través de consells civils i militars locals en un esforç per evitar el descontentament àrab, i anuncia regularment reunions entre funcionaris de les SDF i líders tribals. Les SDF estan conformades per una vintena de Consells Militars amb autonomia plena creats en base a criteris territorials i el principi de subsidiarietat.

El 27 d'agost, les SDF van detenir Ahmad al-Khabil, també conegut com Abu Khawla, el cap del Consell Militar de Deir Ez-Zor (CMDZ), que està afiliat a les SDF. Les SDF han acusat Khabil de comunicar-se amb el règim sirià i de suposar tràfic de drogues i mala gestió que van provocar un augment de les activitats de l'IS. Part dels combatents del CMDZ lleials a Khabil, encapçalats per Ibrahim Al Hafel, van llançar atacs contra les SDF que es van convertir en enfrontaments a diversos pobles i ciutats.

La situació va empitjorar després que alguns combatents del règim dictatorial d'Assad travessin l'Eufrates i s'incorporessin als enfrontaments. Diumenge, a més, paramilitars pro turcs van llançar un atac pel nord amb la intenció de crear una tenalla sobre les SDF. Aquest va ser aturat pel Consell Militar de Tell Temir de les SDF amb 24 pro turcs morts.Desenes de persones han mort, la majoria combatents lleials a Khabil i, com a mínim onze membres de les SDF (fotografia adjunta), inclosos combatents àrabs, però també civils. L'SDF van desplegar 19.000 combatents i van recuperar territori anunciar un toc de queda de 48 hores a la zona a partir del dissabte 3 passat, i dilluns va instar els civils a abandonar Dhiban la darrera ciutat on va dir que estaven estacionats combatents locals hostils i on actualment es combat carrer a carrer. El cap de setmana van recuperar Al- Busayrah o Hijin.

L'SDF ha negat qualsevol disputa amb les tribus àrabs de la regió, dient que els enfrontaments han implicat majoritàriament "elements del règim i alguns beneficiaris" de Khabil. Ha demanat als residents locals "que no es deixin atrapar per la baralla". En canvi els mitjans del règim sirià han caracteritzat els combats com un enfrontament de les SDF contra les tribus i clans àrabs, mentre que el diari progovernamental Al-Watan ha qualificat els combatents locals com a "forces tribals àrabs". El règim del president Bashar al-Assad rebutja l'administració kurda i l'acusa de "separatisme". La realitat es que diversos clans, com el clan Bakara i l'Al-Akidat, s'han posat de costat de les SDF i han aplaudit la seva acció contra les mafies del contraban.

"En realitat no es coneix res com a forces tribals àrabs", va dir Omar Abu Layla, un activista que dirigeix la plataforma de mitjans DeirEzzor24, i va assenyalar que alguns líders tribals treballen amb les SDF mentre que altres col·laboren en silenci amb el govern. Funcionaris propers a Khabil, "especialment els que es beneficien del contraban", van iniciar els combats. "El que està passant avui és una incitació al caos per part de diverses parts internes i externes. Si realment totes les tribus haguéssin acceptat anar contra les SDF, llavors elles (les SDF) ja no serien a Deir Al-Zour".

Segons el comandant en cap de les SDF, Mazloum Abdî: "Deir ez-zor és de gran importància per a nosaltres, alguns clans volen que indultem "Ibrahim Al-Hafel", aclarirem el destí dels que van agafar les armes contra nosaltres. Després de la crisi el Consell Militar Deir ez-zor serà més fort que abans" en haver depurat els elements mafiosos.

Ibrahim Al-Hafel és considerat una de les personalitats controvertides, ja que és considerat un dels notables de la tribu Al-Aqidat. Abans no tenia cap paper al seu clan. La seva primera aparició va ser a la ciutat de Deir ez-zor quan va encapçalar una delegació de la seva tribu per reunir-se amb els líders de seguretat del govern de Damasc el 2019, abans de la invasió turca a Girê Sipî (Tal Abyad) i Serê Kaniyê. Les reunions d'Ibrahim Al-Hafel no es van limitar als líders de seguretat dels serveis d'intel·ligència sirians, ja que també es va reunir amb el comandant de les forces proiranianes a la ciutat de Deir ez-zor, i van discutir els passos per coordinar-se amb ells en l'esdeveniment. de la retirada de les forces nord-americanes de la regió, i en el cas que les forces nord-americanes romanguessin.

Aquesta coordinació entrava dins d'un esquema més ampli que obre el camí per a la incursió de l'Iran a tota la regió de Deir ez-zor, i el seu desig en aquell moment de ser una alternativa per ocupar el lloc de les forces nord-americanes "retirates", confiant en Ibrahim Al-Hafel. Ibrahim al-Hafel tenia un paper limitat en el clan al-Akidat, i sembla que era el responsable dins del seu clan de comunicar-se amb les milícies proiranianes, supervisar els punts de contraban i reclutar combatents per a les milícies iranianes. L'agost de 2022, es va fer un intent d'assassinat contra ell a la ciutat d'Al-Shuhail, al camp oriental de Deir ez-zor, on va resultar ferit, i s'especula que es tractava d'una baralla interna. També val la pena esmentar que "Ibrahim al-Hafel" també va jurar lleialtat a l'organització terrorista ISIS abans que SDF alliberés la regió, tal com es mostra a la imatge de la dreta.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada