dimarts, 31 de març del 2020

Avui fa 73 anys Iran assassinava a la forca Qazi Muhammad

Avui fa 73 anys Iran assassinava a la forca Qazi Muhammad, al darrer dirigent kurd que va encapçalar un estat sobirà: la República de Mahabad. Havia nascut l'any 1893 i fou, alhora, un líder religiós i polític que va proclamar la República de Mahabad o República del Kurdistan independent del 15 de desembre de 1945 al 15 de desembre de 1946. La república fou un oasi de llibertat a la història dels kurds de l'Iran. S'hi van repartir les terres dels terratinents, ensenyar la llengua pròpia i fer-ne representacions de teatre o impulsar publicacions en kurd. Fins al darrer moment va ser un model de bona organització.

La república va caure arran de la retirada del suport que rebia de l'URSS. Muhammad va poder retirar-se a l'URSS i fugir però va decidir restar a Mahabad fins el darrer moment i afrontar el càstig dels ocupants perses. Aquest càstig va ser la forca on va morir el 31 de març de 1947 amb dos col·laboradors. El seu cos va ser deixat penjat com a exemple.

Muhammad és també el fundador del primer partit polític del Kurdistan iranià, el Partit Democràtic del Kurdistan de l'Iran (PDKI), Partiya Demokrat a Kurdistana Îranê o Hîzbî Dêmukratî Kurdistanî Êran encara actiu avui dia.

Leggi di più »

dilluns, 30 de març del 2020

Les YPG kurdes esclafen un motí dels presos de l'Estat Islàmic

El motí dels islamistes va esclatar a la presó d'Al Hasakah, a Rojava (Kurdistan de Síria), aquest cap de setmana. El centre penitenciari està al disputat districte de Gweiran que les YPG van conquerir quan les tropes d'Assad es van retirar davant l'avenç dels islamistes fa tres anys. Fins a 3.000 presos estan sota custòdia de les autoritats kurdes que han implorat diverses vegades als estats occidentals que s'ocupin d'ells doncs en la majoria de casos són ciutadans europeus. Els islamistes van capturar alguns guàrdies del recinte però les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) van recuperar el control del recinte sense facilitar, de moment, el nombre de víctimes en l'operació.

Leggi di più »

Profanen un cementiri kurd yezidi amb 3 segles d'antiguitat a Nisêbin, Kurdistan turc

Desenes de tombes de la minoria religiosa yezidi han estat profanades a Nisêbin, Kurdistan turc. El cementiri d'Hesen Beg datava de 1.700 i els símbols yezidi, el paó blau i el sol, han estat especialment atacats presumiblement per islamistes turcs. Cementiris no musulmans ja han estat atacats el 2015, 2017 i 2019 a Turquia i enguany ja havia estat víctima d'un atac similar el cementiri d'Ortaköy. Aquest lloc cristià a Ankara va ser víctima de la profanació de 20 tombes cristianes.


Leggi di più »

diumenge, 29 de març del 2020

Tribut del PDKI als màrtirs enmig de la pandèmiaEl Partiya Demokrat a Kurdistana Îranê (PDKI) ha iniciat avui els actes de commemoració de l'execució del seu fundador amb un tribut als màrtirs del partit de Rojhilat (Kurdistan de l'Iran). En efecte dimarts 31 farà 47 anys que l'Iran va assassinara la forca al fundador de la República de Mahabad Qazi Mohammed conjuntament amb dos dels seus ministres. El PDKI, malgrat la situació sanitària crítica a les seves bases de l'Iraq ha volgut reconèixer l'enorme preu de sang que han pagat els seus peshmerga en la lluita contra la potència imperialista persa.

Leggi di più »

"Turquia està utilitzant el virus com una arma biològica al Kurdistan requisant material sanitari"

Les "Unitats de venjança" han fet públic que, en el marc del Newroz (any nou kurd), van protagonitzar enfrontaments amb la policia turca a Istanbul, al barri de Başakşehir el 21 de març, al districte d’Istanbul Küçükçekmece Kanarya el 24 de març i a Bağcılar, també a Istanbul, el 22 de març. Tanmateix el 26 de març, la guerrilla urbana kurda va dur a terme accions de sabotatge contra una fàbrica tèxtil a Istanbul Yeni Bosna, pertanyent a imperialistes turcs. "Com a resultat de l'acció, la fàbrica tèxtil ha esdevingut inutilitzable."

En el mateix comunicat les İntikam Birimleri fan una anàlisi crítica e la pandèmia del coronavirus en el sentit que Turquia l'està utilitzant contra la minoria kurda. "L’estat assassí kurd turc continua atacant el nostre poble amb tot tipus de mètodes físics i culturals de destrucció per portar el poble kurd a un genocidi. Per destruir el poble kurd, Turquia intenta assassinar-lo amb el virus mortal (Covid-19) avui, de la mateixa manera que va fer els atacs a les ciutats del Kurdistan de l'Oest, Efrîn i Serêkaniyê. Turquia tracta d’utilitzar aquest virus, creat per la modernitat capitalista, que és un problema per a la humanitat, com una arma biològica al Kurdistan i vol matar el nostre poble amb aquest atac biològic impedint el seu dret a la salut. De la mateixa manera, s’aprofita la situació de crisi i els atacs amb operacions militars. Els fideïcomissaris designats a les ciutats del Kurdistan del Nord al Kurdistan han requisat els municipis per evitar la salut i els drets hospitalaris del nostre poble i utilitzar el virus Covid-19 com a arma biològica, a més de robar l’economia del nostre poble."

Leggi di più »

dissabte, 28 de març del 2020

Avui fa 34 anys moria Mahsum Korkmaz ‘Agit’

Mahsum Korkmaz ‘Agit’ o ‘Egît’ (1956-1986) de Silvan, Amed, tot i que va créixer a Êlih (Kurdistan de Turquia); fou el primer cap de l’operatiu militar de la Hêzên Rizgariya Kurdistan (HRK, Unió per l’Alliberament de Kurdistan), ala armada del Partiya Karkerên Kurdistan (PKK, Partit dels Treballadors del Kurdistan.

El 1980 va refugiar-se al Líban on va començar l’entrenament militar. Fou dels primers en infiltrar-se altre cop a Turquia creant un operatiu guerriller a la zona del Botan abans d’entrar en acció. El 28 de març de 1986 fou abatut per l’exèrcit turc a les muntanyes Gabar, Botan. L’acadèmia del PKK al Líban va dur els seu nom. El seu cos mai fou retornat a la família sinó llençat a un riu per l’exèrcit. El 2014, per commemorar els 30 anys de l'alçament armat del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) es va inaugurar un monument a Mahsum Korkmaz al cementiri per membres del PKK creat a Lice. Va ser destruït immediatament per l'exèrcit ocupant turc.

Leggi di più »

El PDKI denuncia que el règim està saquejant jaciments arqueològics

Segons la formació kurda el govern clerical considera aquests jaciments ateus i els està saquejant i venent el que troba al mercat negre. Tells de l'any -3.000 de la regió kurda s'han vist afectats per la voracitat de Teheran. Rojhilat, Kurdistan iranià, i la resta de l'Iran són zones de molt valor arqueològic doncs van acollir diferents civilitzacions començant per l'antiquíssima confederació d'Elam. "Els activistes civils han protestat contra el saqueig i la destrucció de les antiguitats, però mai no han respost, però sovint han estat amenaçats per les forces de seguretat del règim. Destrucció i saqueig de les antiguitats de Kurdistan des de l’arribada al poder de Rafsanjani de manera sistemàtica i planificada." assegura el Partiya Demokrat a Kurdistana Îranê (PDKI).

Leggi di più »

Presos polítics kurds denuncien que Turquia no pren cap mesura sanitària a les presons

Deniz Kaya, portaveu dels presos polítics del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) i el Partiya Azadiya Jin a Kurdistan (Partit d'Alliberament de les Dones del Kurdistan) ha denunciat que les condicions a les presons turques no han variat gens ni mica arran del coronavirus. De moment hi ha 5.700 infectats i 92 morts a l'estat turc però les xifres semblen poc clares. Els presos polítics han denunciat que continuen havent-hi intercepcions del correu, tortures i registres a presos i preses en condicions de nuesa.L'Iran ha alliberat 85.000 captius arran del virus però Turquia no ha pres cap mesura similar. Actualment no se sap del cert el nombre de presos polítics kurds a Turquia però podria ser al voltant de 14.000.

Leggi di più »

divendres, 27 de març del 2020

Noruega extradeix el mul·là Krekar, ideòleg del Grup Islàmic del Kurdistan

El partit islamista, Kurdistan Islamic Group (KIG), Komal, escindit de l'IMK i considerada la formació més radical de les tres amb alguns nexes als salafistes de la desapareguda Ansar al-Islam no es va integrar a la coalició islamista 'Cap a la Reforma'. Aquesta va obtenir 5 escons mentre el KIG d'Ali Bapir va aconseguir-ne 7 amb prop de 110.000 vots.

Krekar vivia a Noruega des de juny de 1991. L'estat escandinau l'havia empresonat el 2012, 2015 però les lleis escandinaves nop deixaven deportar-lo a l'Iraq on és perseguit per terrorisme car a l'Iraq existeix la pena de mort i Noruega no realitza deportacions a estats amb pena de mort. Faraj Ahmad Najmuddin és el cap espiritual d'Ansar al-Islam, el grup que va terroritzar el Kurdistan iraquià a principi del segle XXI. La seva acció va precedir l'aparició de l'Estat Islàmic on s'hi van integrar els supervivents. Va fugir a Noruega l'any 1991 on va bastir, presumptament, la xarxa Rawti Shax per lluitar mitjançant atemptats contra "Occident". Una quinzena de membres de la xarxa foren detinguts per la policia italiana que acusa al mul·là de dirigir el grup.

El mul·là és una autoritat innegable al Kurdistan, d'on és originari. Sobretot entre els sectors més radicals de l'islamisme polític. Els seus seguidors s'apleguen en la plataforma civil Front de la Muntanya i la influència en el Grup Islàmic del Kurdistan. La seva violència contra el nacionalisme kurd i el propi govern noruec l'han dut més d'una vegada a la presó.

Ansar al-Islam (1) va actuar entre 2001 i 2007 seguint els criteris salafistes del mul·là (1). Ara afirma que "Espero que ens separem de l'Iraq el més aviat possible. Hi donaré suport de tot cor. Vam ser annexats a l'estat iraquià el 1921, un estat que és fallit en tots els sentits. La primera vegada que l'Iraq va aconseguir aviació fou per bombardejar el Kurdistan i Suleymaniyya. Si una petita part del Kurdistan es separa de l'Iraq i es declara independent, hi donaré tot el meu suport".

Preguntat sobre Estat Islàmic denuncia que "no tenen el monopoli de l'islam, i anomenar-se Califat Islàmic no els converteix en un Califa i un Califat. Són una societat islàmica i jihadista". Considera que és impossible "un acudit" expulsar-los de Mossul. Si es prova la lluita continuarà als carrers. L'única crítica clara és que "maten indiscriminadament i vessen sang. Això no està bé."El model de Krekar no difereix molt de l'IS. "Creiem en l'islam. I l'islam és convicció i és la xaria. La Jihad és part d'ella. Creiem que el Kurdistan és el baluard de la kufr (infidelitat). Moltes de les lleis del Kurdistan promouen la kufr. Això s'ha de canviar. No combatrem amb aquest poble. Però ens hi enfrontarem des del front intel·lectual (...) Kurdistan és la base de la kufr però el poble no són kafir (infidels). Són musulmans. (...) Si podem implementarem l'islam, si no, emigrarem."

Ara un tribunal del Tirol del Sud, a l'estat italià, ha condemnat a dotze anys el mul·là. El consideren l'organitzador de la xarxa Rawti Shax, formada per sunnites, en molts casos kurds i amb branques a Europa (Itàlia, Noruega, Alemanya, Grècia) per a promoure el terrorisme islàmic. Davant de la condemna Noruega va extradir a Krekar a Roma ahir mateix. 

 (1) Sobre Ansar al-Islam i el seu grup successor Ansar al-Sunna veure 'Kurdistan, el poble del sol'.

Leggi di più »

Turquia talla l'aigua a 460.000 sirians en plena pandèmia


Des del 21 de març l'aigua que sortia de l'estació potabilitzadora d'Allouk ha quedat tallada. La zona de Tell Abyad, a Síria, és sota control dels turcs. Les forces invasores turques han optat per una 'solució final' per a Rojava i el Nord Est de Síria. En un moment on la higiene és essencial per a salvar vides Ankara ha optat per ofegar desenes de milers de persones i deixar-les sense aigua. La mesura afecta a la província d'Al Hasakah especialment. Les Syrian Democratic Forces (Forces Democràtiques Sirianes, SDF) han posat en marxa un canal mitjançant camions cisterna que és insuficient però vital. El repartiment, però, s'està fent sense les mesures establertes per l'OMS de distanciament social.

Leggi di più »

Youtube suprimeix un vídeo de civils repartint aliments a civils arran del confinament pel coronavirus al Kurdistan

En una nova mostra del paroxisme kurdòfob de les xarxes socials convencionals avui Youtube ha suprimit el vídeo 'Fent front al virus al Kurdistan iraquià'. En el mateix s'hi podia veure en menys d'un minut com civils de la regió de Sulaymaniyya repartien aliments entre població d'edat avançada a zones rurals kurdes. Això viola les normes de youtube. El vídeo està disponible al canal de telegram.

Leggi di più »

dijous, 26 de març del 2020

25è aniversari de la Unió Nacional Democràtica del Kurdistan

La Yekitiya Netewayî Demokratî Kurdistan (YNKD) va ser fundada el 1995 per Ghafur Makhmuri. Tot i estar centrada en el Kurdistan del Sud (Kurdistan de l'Iraq), el seu objectiu polític és defensar la ideologia pankurda: la reunificació nacional de les quatre parts del Kurdistan. La

Unió Nacional Democràtica del Kurdistan, separat del PKK el 1995, propugna un programa pan kurd independentista i té suports importants a Jordània. Dirigit encara avui per Ghafour Makhmouri representa l'ala propera al PDK ja que la que va alienar-se amb l'UPK va ser exterminada en el conflicte civil kurd de principis dels segle XXI. A les darreres eleccions kurdes es va presentar dins de l'Aliança Sardam (Moderna), integrada per: Partit Democràtic Socialista del Kurdistan (Hizbi Sosialisti Dimokrati Kurdistan, KSDP) del veterà Muhammad Haji, el comunista Partit dels Treballadors i Obrers del Kurdistan (Hizbi Zehmetkeshani Kurdistan, PZK, escissió del 1985 de l'anterior, no confondre amb el PKK) i la pròpia Unió Nacional Democràtica del Kurdistan.

La formació ha rebut felicitacions de formacions tant diferents com el Partit Conservador Cristià de Noruega, el Partit Democràtic del Kurdistan Iranià, el Partit Democràtic del Kurdistan iraquià
o la Unió Islàmica del Kurdistan, del Kurdistan iraquià o el Partit per la Unitat Democràtica (PYD) del Kurdistan sirià.  

Leggi di più »

dimecres, 25 de març del 2020

El moviment feminista kurd Kongra Star publica un llibre sobre autodefensa de dones en català


El moviment feminista kurd Kongra Star ha publicat el fulletó de vint planes en el marc de la campanya Les Dones defensem Rojava. Explica les bases de la violència contra les dones en el marc de les societats patriarcals especialment arrelades a l'Orient Mitjà. Posteriorment analitza els conflictes moderns i el paper de les dones així com exemples d'autodefensa de les dones.

Fundat com a Yekitiya Star el 2005, el 2016 es va passar a anomenar Kongreya Star i des de 2018 Kongra Star. El seu nom, Star, no significa estel sinó que es refereix a la deessa femenina babilònia Ishtar.

Enllaç al fulletó

Per a saber-ne més:
Una delegació de dones basques visita Rojava
Jinwar, el poble només de dones obrirà el 25 de novembre, Dia Mundial contra la Violència a la Dona
- El pueblo solo de mujeres, comunal y plurinacional, del Kurdistán sirio: Jinwar
- Jinwar - Free Women's Village Rojava
- Kongra Star
- Jinwar, el poble només de dones, ja funciona a ple rendiment
- Celebració dels 13 anys del moviment feminista kurd Kongra Star a Alep, Síria
- El moviment feminista kurd Kongra Star analitza les lleis aprovades contra la violència sobre les dones


Leggi di più »

Twitter bloqueja els perfils d'informació kurda en català i francès

Els perfils del KurdisCat, en català, i el d'Inforojava, en francès, van ser suspesos simultàniament el 5 de març. Malgrat peticions per a ser restablerts la xarxa social twitter s'ha negat a oferir cap explicació ni a facilitar cap de les piulades dels dos perfils que haurien justificat aquesta decisió. Ambdós perfils tenien uns 20.000 seguidors cadascun.

Prèviament, l'any passat twitter ja va clausurar els perfils secundaris del KurdisCat com @Kurdiscat1, en català o @KurdisCast en una evident persecució política. Mentre els companys del comitè francès de solidaritat amb el Kurdistan van optar per crear un nou perfil @inforojava1, que ha estat clausurat als quinze dies d'operar, nosaltres hem optat per difondre les notícies en català mitjançant perfils personals. Us animem a publicar, adesiara i no massivament, en els vostres perfils les notícies que es vagin publicant al web del KurdisCat per tal de sortejar la censura. Entre tothom tot.

També hem impulsat les següents plataformes comunicatives per a mantenir la tasca informativa i de solidaritat entre la nostra nació i la kurda:


Mastodon (instància catalana Mastodont.cat) :  https://mastodont.cat/@Kurdiscat

Facebook (tercera plana) : https://www.facebook.com/KurdisCat-124664891553187

Telegram: https://web.telegram.org/#/im?p=@KurdisCat

Instagram (tercer perfil): https://www.instagram.com/kurdiscat2/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1TcvK5J6c7HxkXy3PZNyBg?feature=emb_subscribe_title


Leggi di più »

dimarts, 24 de març del 2020

Cinc batlles kurds detinguts a Turquia

Els alcaldes de la província oriental d'Êlih (Batman en turc), així com dels districtes Silvan, Lice i Ergani, al sud-est de la província d'Amed (Diyarbakır en turc), han estat detinguts. A més d'ells la policia turca d'ocupació ha detingut 16 persones davant de l'ajuntament de Batman protestant per la decisió de destituir l'alcalde. El batlle d'Êlih, Mehmet Demir, els dels districte Silvan d'Amed, Naşide Toprak, del districte d’Ergani Ahmet Kaya, de Lice Tarık Mercan i i del districte d’Eğil, Mustafa Akkul, van ser confinats a presó preventiva. El president Recep Tayyip Erdogan i el governant Partit de la Justícia i Desenvolupament (AKP) acusen l’Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic dels Pobles) d’estar vinculat al Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) , que designa Turquia com a organització terrorista. L’HDP nega l’afiliació al PKK.


Mithat Sancar recentment escollit co líder de l'HDP

Mithat Sancar, co-líder del partit HDP, va dir als periodistes que les forces de seguretat van assaltar els edificis dels municipis. "Rebutgem amb odi aquest intent vil que no s'allunya de mostrar enemistat contra els kurds fins i tot en aquests dies difícils quan tot el món lluita contra una epidèmia", va dir Sancar a Reuters. Fins a trenta-sis alcaldes HDP han estat retirats del seu càrrec des de les eleccions locals de l'any passat i milers dels seus membres i partidaris han estat arrestats.

Erdogan va anunciar el més passat que els processos judicials contra el HDP, "seran molt intensos. Les noves imputacions poden arribar en qualsevol moment, perquè tot està a la vista. Tot el que fan és un delicte”... separació de poders a la turca.
Leggi di più »

dilluns, 23 de març del 2020

Les Forces Democràtiques de Síria(SDF) donen un pas al costat: "Ara ens dirigeixen els sanitaris"

Mazlum Abdi, Comandant en cap de les Syrian Democratic Forces (Forces Democràtiques Sirianes, SDF) ha afirmat que encara no hi ha cap infecció a Rojava (Kurdistan de Síria) ni el Nord i Est de Síria. El seu aïllament (bloquejada pel sud i l'est per part del règim dictatorial d'Assad, al nord pel d'Erdogan i a l'oest pel Kurdistan iraquià) paradoxalment ha afavorit que el coronavirus no hagi penetrat encara. Malgrat això Abdi és conscient que arribarà. El responsable de les SDF ha afirmat: "Avui, els sanitaris són ara els nostres líders, i saludem el seu treball i els esforç que estan fent. Hem d'obeir les seves instruccions." D'aquesta manera les forces militars de Rojava es posen darrera i no davant de la lluita contra la malaltia.


Leggi di più »

diumenge, 22 de març del 2020

La resistència kurda anuncia la mort de 24 militars turcs en un atac múltiple a Agir


L'acció ha estat realitzada per les branques armades del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK),  Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) i Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star). Segons la guerrilla, ahir a tres quarts de déu, els militars turcs van patir una emboscada a Bazid (Doğubeyazıt) districte d'Agirî. HPG ha mostrat fotografies dels vehicles turcs cap per avall fora de la carretera. Quan dos vehicles van arribar per ajudar als militars afectats pel primer atac, una columna de guerrillers els van tornar a emboscar provocant 24 baixes entre les forces d'Erdogan.

D'altra banda el 17 de març, les forces armades kurdes van dur a terme una acció d'assassinat contra esoldats al turó de seguretat de la comissaria de Vedat Özkaya també al districte de Bazid. En aquesta acció, va morir un soldat.

Leggi di più »

dissabte, 21 de març del 2020

Enfrontaments entre jovent kurd i policia turca a Wan


Els joves kurds reunits al barri de Xaçort, a la regió de Wan. van iniciar les celebracions de Newroz cremant els pneumàtics. La policia invasora va atacar la celebració i va ser resposta amb còctels molotov. Els enfrontaments van continuar fins ben entrada la nit. La policia invasora es va veure obligada a abandonar el barri a mitjanit.

Vídeo dels fets

Leggi di più »

Celebració del Newroz, any nou kurd per part de la guerrilla Kurda del PAK


La guerrilla del Partiya Azadi Kurdistan (PAK), partit per la llibertat del Kurdistan, ha commemorat avui, a les bases de l'exili el Newroz. El PAK té les seves bases al Kurdistan iraquià tot i que està format per kurds iranians de Rojhilat.

El 21 de març és una de les dates més assenyalades del calendari kurd. Des de fa 2.718 anys s'hi celebra el Newroz, l'arribada de la primavera, el nou temps i l'alliberament de Kawa, l'heroi llegendari que va forjar la llibertat kurda destruint l'opressió assíria l'any -612.

Leggi di più »

Sis soldats turcs morts per la resistència a Duhok, Kurdistan del Sud

Quatre més han quedat ferits. La Unió de Venjança Màrtir Bedran Gundikremo, va dur a terme contra la comissaria invasora de l'exèrcit turc al districte Amediye de la ciutat de Duhok, al Kurdistan iraquià, Başûr, el 19 de març al vespre. "Aquesta acció es va dur a terme com a represàlia per l'atac als nens del nostre poble yezidi a Şengal. Mentre els atacs de l’estat turc feixista-colonial a zones civils com Shengal continuen, les nostres tropes no quedaran sense resposta i continuaran aquests actes de represàlia ”.

Leggi di più »

divendres, 20 de març del 2020

Alliberada la batllessa de Cizre, al Kurdistan turc

Berivan Kutlu ha estat destituïda del govern turc que ha passat una setmana empresonada. La batllessa kurda va ser detinguda juntament amb quaranta persones del Kurdistan del Nord. D'aquestes, disset han estat alliberades. Entre els qui han passat a presó hi ha una desena d'advocats com ara Sevda Çelik Özbingöl, i els escriptors Halil Çay i Ilyas Yeşilçay. Els acusen de formar el fantasmagòric Comitè de Presons del PKK/KCK pel que 52 persones són investigades. 

Leggi di più »

Rojava/Nord de Síria tanca fronteres i fan controls de temperatura a tothom que hi entra


L'Administració Autònoma de el Nord i l'Est de Síria està atrapada entre l'espasa i la paret, ja que la invasió turca i el robatori de molts dels seus recursos han soscavat la seva capacitat de prestar serveis en el moment en que més es necessiten. L'Administració Autònoma del Nord i l'Est de Síria ha fet públic que s'iniciarà el confinament a tot el territori i que els locals comercials i institucions tancaran indefinidament des del 23 de Març fins que passi l'alerta sanitària. Amb el coronavirus estenent-se per tot el món, Ciwan Mistefa, co-president de el departament de salut de l'Administració Autònoma de el Nord i Est de Síria encapçala una lluita activa contra el coronavirus en una àrea que sembla que gran part de el món ha oblidat. Heyva Sor, la Mitja Lluna Roja kurda i el departament de salut de l'administració autònoma estan treballant oficiosament amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per organitzar "un grup de coordinació amb tots els interessats i altres ONG al nord-est de Síria, per tal de prevenir la propagació del coronavirus". Mentre que l'OMS podria entendre el que està en joc, la política intervé, ja que Mistefa diu que l'organisme de l'ONU "no està treballant amb nosaltres formalment com ho fan des de Damasc".

Tot i això, Mistefa va dir que l'Administració Autònoma de el Nord i l'Est de Síria i el departament de salut han tancat les seves fronteres (és a dir, en la pràctica el Kurdistan iraquià, ja que Turquia bloqueja la regió), amb l'excepció dels casos d'emergència i "el transport dues vegades per setmana de les necessitats bàsiques comercials". Hi ha excepcions perquè els medicaments i els subministraments mèdics passin en altres moments, en coordinació amb les autoritats locals. En tots els casos, hi ha controls de temperatura per a tota persona que passi la frontera o entri en un campament de desplaçats interns.

Les autoritats de el nord i l'est de Síria també han tancat tant escoles com universitats i han prohibit totes les reunions públiques. Això és significatiu ja que Newroz, l'Any Nou kurd (i persa) és potser la major celebració de la regió. A més, també s'han cancel·lat tots els esdeveniments esportius i socials. La Mitja Lluna Roja kurda també supervisa la regulació de l'procés de gestió de residus en cooperació amb l'Administració Autònoma. Encara s'està discutint com preparar i eliminar millor els cadàvers.

Mistefa informa que l'Administració Autònoma també ha posat en marxa una campanya de sensibilització que tracta de ajustar-se a les normes de l'OMS. "Ja s'ha distribuït a tot arreu un cartell amb tota la informació bàsica sobre higiene i se seguirà distribuint, per exemple, a cada fleca i en cada lloc de control de el nord i l'est de Síria". A més, el departament de salut "compartirà un missatge d'àudio i vídeo amb totes les instruccions en els canals locals de ràdio i televisió". L'administració també ha posat en marxa una campanya d'educació per al seu ús en els campaments de desplaçats interns.

Ni la Mitja Lluna Roja de l'Kurdistan ni l'Administració Autònoma "no tenen prou instruments i eines per fer front a una pandèmia", ha dit, tot i que les ONG que romanen a la regió estan tractant d'ajudar. La regió dedicarà 13 ambulàncies a el transport dels infectats per COVID-19, tres de les quals es destinaran als que necessitin cures intensives. Les proves són un malson. "Fins ara l'únic laboratori que pot diagnosticar COVID-19 és a Damasc, sota el control de el govern sirià. Per examinar un cas sospitós, l'OMS prendrà una mostra i la transportarà a un laboratori a Damasc ", va dir Mistefa. A la pràctica, portarà una setmana i fins i tot llavors, "els resultats no són 100 % segurs, donada la distància i la impossibilitat de comprovar la qualitat dels procediments".

L'aïllament també és difícil, encara que l'Administració Autònoma està creant ara nou sales d'aïllament. S'espera que cinc centres estiguin a punt en 20 dies, tot i que encara no està clar que hi hagi respiradors artificials disponibles. Tot i que la Mitja Lluna Roja de l'Kurdistan té alguns equips de protecció personal, i l'OMS ha promès més, no està clar quan arribaran.

L'altre gran problema ha estat les ramificacions de la invasió turca. Els turcs van empènyer a més de 300.000 persones de Ras al-Ayn (Seré Kaniyê) i Tell Abyad (Girè Spî) cap al sud en un moment en què l'Administració Autònoma ja s'esforçava per ocupar-se de 100.000 refugiats i desplaçats interns. D'acord amb Mistefa, "Si es confirma ni que sigui un cas en qualsevol centre d'aquests, és un veritable desastre en aquestes condicions". El campament d'Al-Hol, on romanen confinats molts detinguts ja és un polvorí habitualment "només podríem aïllar-lo".
La invasió turca està complicant la resposta d'altres maneres. "L'accés a les zones de nord i l'est de Síria s'ha tornat molt difícil i no és fàcil accedir i intervenir en casos d'emergència perquè la carretera principal que connectava l'est i l'oest de el nord i l'est de Síria ... està ara tancada i és massa difícil enviar subministraments i respondre de manera oportuna i necessària ".

Leggi di più »

Cemil Bayık, del Consell Executiu de la KCK: "Defensem l’autonomia de Şengal. Creiem que hauria de ser autònom tant de l’Iraq com del Kurdistan"


Cemil Bayık ‘Cuma', és co-president del Consell Executiu de la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan, KCK). De confessió sunnita representa l'ala més propera a l'Iran de l'organització. Mal guerriller, bon diplomàtic i organitzador, aquest veterà militant kurd lleial a Abdullah Öcalan és una de les veus més autoritzades del moviment nacional kurd. Com a tal ha reflexionat sobre la situació a la regió kurda de Şengal, una de les oblidades en el conflicte multipolar kurd.

"Hi ha yezidi a Şengal que estan influenciats per la línia Rêber Apo*. L’efecte del Rêber Apo ja era molt elevat abans. La simpatia pel PKK** era molt alta. L’atac de l'Estat Islàmic del 3 d’agost i la protecció de la guerrilla contra els genets del genocidi van augmentar encara més aquesta simpatia. Si el PKK deixa Şengal les simpaties amb el Rêber Apo quedaran afectades, això no passarà. El PDK*** també té un impacte a la zona, encara que no gaire, en altres parts del Kurdistan. No podem negar-ho? Però en el marc de la comprensió política democràtica, tothom pot existir en tant que influència i el poder organitzatiu de la seva línia ideològica-política. Això és comprensible.

Quan els guerrillers de les HPG i YJA-Star** hi van anar, quan els membres de YPG-YPJ van anar a Şengal, no hi havia ni iraquians ni membres del PDK, ni cap altra força militar i política. Fins aquell dia, les forces yezidi d’aquella zona s'havien enfrontat contra el genocidi de l’IS. Les guerrilles HPG i yezidi. Si les HPG i YJA-Star haguessin arribat i no haguessin protegit als yezidi, quin compromís haurien ara mostrat l'Iraq i el PDK? Ambdós han d’estar agraïts en aquest sentit. És una actitud dominant afirmar que les guerrilles que van salvar Şengal ara no haurien de ser a Şengal. Tenen dret a fer aquestes declaracions? Ho deixo a discreció de la humanitat, del públic kurd i, per descomptat, del nostre poble yezidi.
Bandera de la KCK

Estan fent política, les forces polítiques també tenen objectius. Tot i això, hem de ser conscients. Quin significat té la política si no en som conscients dels fets? Els que no van enfrontar -se als genocides després van anar a Khanesor i van atacar els que van salvar yezidis del genocidi. Els nostres dos camarades guerrillers volien evitar que els vehicles blindats arribessin, però van ser afusellats i martiritzats. A més, una dona periodista i dos combatents de les YBŞ****van ser assassinats, moltes persones van resultar-ne ferides. Tot això està en coneixement del públic.

Defensem l’autonomia de Şengal. Creiem que hauria de ser autònom tant de l’Iraq com del Kurdistan Federat. Després dels esdeveniments passats, els yezidi tenen dret a exigir autonomia. Si el PDK s’hi oposa, és injust. No és conscient ni just. Si Êzidxan***** fos autònom i tingués una autodefensa, l’IS no podria entrar a Şengal. Si un petit grup guerriller detingués l’IS, la joventut i les forces d’autodefensa dels yezidi serien més poderoses. Si Şengal tingués una administració autònoma, decidiria i resistiria. Aquests fets fan que Êzidxan hagi de ser autònom. A més, té dret a creences i cultures diferents. Els edictes i les injustícies enfrontades al llarg de la història també requereixen la seva autonomia. Ara la posició de l'Iraq i el PDK són inacceptables si volen tornar enrere, a abans del 3 d'agost del 2014. La percepció que dominen a tot arreu no és certa. A més, hi hauria d’haver una democràcia local no només a Şengali Êzidxan, sinó també a totes les parts de l’Iraq i del Kurdistan Federat; les regions, les ciutats, les societats, les creences han d'auto governar-se. La comprensió política democràtica requereix això. Les autonomies, les democràcies locals no trenquen; són els motius d’una unitat més forta. Tots els partits polítics kurds han de donar suport a aquestes exigències de yezidi. En primer lloc, el PDK té una responsabilitat tan moral, de consciència i de política.

La gent de Şengal vol l'autonomia. No vol que cap poder polític ni govern central els governi. També donem suport a aquestes demandes. No els poden obligar a renunciar-hi. No ho trobem bé. Bàsicament, l'Iraq i el PDK es basen en imposicions; és conscient, moral, democràtica i correcta."

Notes:
* Rêber Apo: Abdullah Öcalan, líder del moviment nacional kurd
** PKK: Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan).
HPG i YJA Star són les seves ales armades *** PDK: Principal partit del Kurdistan de l'Iraq
****Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal), milícia yezidi amb suport de la KCK
***** Êzidxan: Literalment la terra dels Yezidi.Per a saber-ne més:
- Qui són els yezidi

Leggi di più »

dijous, 19 de març del 2020

Egipte hauria començat a donar una "assistència militar important" a les forces kurdes de Síria

Egipte ha obert un canal de comunicació entre el govern del president sirià Bashar al-Assad i l'oposició kurda de les Syrian Democratic Forces (Forces Democràtiques Sirianes, SDF) per intentar enfrontar-se al paper turc al nord de Síria, segons un diari al-Al-Jadeed amb seu a Londres.

Segons fonts egípcies, Egipte, els Emirats Àrabs Units (Emirats Àrabs Units) i l'Aràbia Saudita han proporcionat una "assistència militar important" a les Forces Democràtiques de Síria (SDF) per ajudar-los en la seva batalla contra les tropes turques al nord-est de Síria.

Les Syrian Democratic Forces (Forces Democràtiques Sirianes, SDF) haurien rebut un suport financer important tant dels Emirats Àrabs Units com de l'Aràbia Saudita amb coordinació egípcia. El govern egipci hauria estat donant suport polític a la SDF, com ara obrir una oficina diplomàtica i un canal de televisió per a ells al Caire.

Com a part de la coordinació entre Egipte, els seus aliats del Golf i el govern de Síria, prop de 3.000 combatents sirians s’han d’unir a les batalles a Líbia, va dir el diari, sense especificar si pertanyien a l’exèrcit sirià.

El trasllat de les tropes sirianes tindrà lloc "després d'un acord ampliat entre el règim sirià i el comandant de la milícia a l'est de Líbia, el major general retirat Khalifa Haftar i el Caire", segons el document."S'inclouran a Egipte i entraran a Líbia a través de les fronteres terrestres entre Egipte i Líbia", va dir l'informe.Leggi di più »

L'Iran indulta 10.000 presos més

El líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei. ha perdonat 10.000 presos, inclosos els presos polítics. "Els que seran perdonats no tornaran a la presó ... gairebé la meitat d'aquests presos relacionats amb la seguretat també seran perdonats", va dir el portaveu del poder judicial, Gholamhossein Esmaili, a la televisió estatal.

Esmaili va dir dimarts que l'Iran havia alliberat temporalment unes 85.000 persones de la presó, inclosos presos polítics, en resposta a l'epidèmia de coronavirus. "Un gran nombre de presos que han estat alliberats temporalment no necessiten tornar a la presó. El punt sense precedents és que l'indult també inclou els presos relacionats amb la seguretat amb penes de cinc anys de presó", va dir Esmaili.

Esmaili no va dir si inclouria el treballador d'ajuda britànic-iranià, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, condemnada per denunciar el hijab obligatori, i que va ser alliberada aquest dimarts durant dues setmanes.

Iran tenia abans de la crisi sanitària 189.500 persones a la presó, segons un informe de l'ONU redactat per Javaid Rehman. Es creu que inclouen centenars arrestats durant o després de les protestes anti-governamentals al novembre. L'Iran és actualment el tercer estat del món amb més infectats amb 17.100 persones infectades i 1.135 mortes.

Leggi di più »

HRE d'Efrîn publica un vídeo on executa diversos mercenaris turcs a Şera, EfrînLa font de vídeo descriu els combatents enemics objectius com a "mercenaris" turcs. Combatents de les Hêzên Rizgariya Efrînê / Forces d'Alliberament d'Efrîn (HRE) kurdes s'infiltren fins a pocs metres dels paramilitars turcs. Un atacant obre foc, colpejant un parell de objectius. Un mercenari ferit intenta fugir per cobrir-se en l’altra direcció, però només arriba cara a cara amb un altre element de lluitadors HRE que l'executa.L'acció és localitza a la regió del cantó d'Efrîn de Şera (o Sherava).

Enllaç al vídeo

Leggi di più »

dimecres, 18 de març del 2020

Assassinat un policia turc per activistes kurds

Es tracta d'una acció de les anomenades unitats de venjança o İntikam Birimleri que han actuat a Istanbul i Amed (Diyarbakir en kurd) el 12 de març. Agents de la policia turca invasora, ubicats a la porta de l'escola Ataturk, al districte de Bağlar de la capital del Kurdistan de Turquia, van ser atacats amb bombes fetes a mà i canons de fusell curt.Un agent de la policia va morir i dos van resultar ferits en aquesta acció.

Mentretant, a Istanbul, el 15 de març es va bloquejar el trànsit al costat anatòlic de la ciutat, concretament a, E-5 Göztepe, provocant un accident de cadena. "El trànsit d’Istanbul serà el nostre objectiu amb diferents mètodes d’acció." van dir els activistes

El 16 de març, al barride Silivri, dos espais on feixistes turcs feien prostitució i consum de drogues, van ser identificats i incendiades."


Per a saber-ne més: 
-La guerrilla urbana kurda assumeix diversos atacs els 4 darrers dies

Leggi di più »

Una Voluntària italiana de les YPJ condemnada a vigilància especial

Maria Edgarda Marcucci, Eddi, va lluitar amb les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) el 2018, ha estat condemnada per un jutjat a Torí, Piemont, a vigilància especial durant dos anys.

A la pràctica, Eddi no podia sortir de casa des de les 21 hores fins a les set del matí. Podria romandre a la seva ciutat, però, segons estableix la mesura introduïda pel Codi Rocco (establert durant el règim feixista a Itàlia i encara vigent), haurà de lliurar el passaport i el permís de conduir, no podrà participar en reunions amb més de tres persones, ni pot participar en assemblees i reunions.

Haurà de portar amb ella un fulletó en què la policia anotarà cada vegada que el revisin. La Cort de Torí havia absolt altres quatre internacionalistes italians que havien estat a Rojava o bé per incorporar-se a les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) o bé per realitzar treballs en estructures civils de l’Administració autònoma.

Leggi di più »

dimarts, 17 de març del 2020

L'Iran allibera 85.000 presos

Hores d'ara hi ha 14.991 persones infectades i 853 mortes per l'epidèmia. Els presos alliberats inclouen aquells que tenen condemnes polítiques però no se n'ha detallat si són per l'oposició al hijab obligatori, per la causa kurda o bé les recents protestes per l'augment de la benzina.

Leggi di più »

Assalten un cementiri de la minoria religiosa kurda Ahl-i Hakk


La Comissió iraquiana de drets humans va condemnar aquest dilluns un assalt a un cementiri pertanyent a la comunitat religiosa Kakai a la zona de Safiya del sub districte de Gwer, una regió disputada entre l'autònom Govern Regional del Kurdistan (KRG) i el Govern Federal de l'Iraq.

Fonts de la zona van dir que homes no identificats van sabotejar diversos llocs el diumenge al vespre al cementiri de Pankan, que pertany a la minoria Ahl-i Hakk (Kakai).
"Aquestes incidències tenen com a objectiu desencadenar els conflictes i comprometre la convivència pacífica entre els diferents components i faccions, i la Comissió de Drets Humans formarà un equip especial a la seva oficina de Nínive per investigar els fets", Basma Mohammed, membre del consell de la Comissió de Drets Humans, va dir en un comunicat.

Jalil Tufiq, el cap del Centre Cultural Kakai Kurd a Erbil, va demanar al KRG i al govern central de l'Iraq que "realitzessin una investigació urgent" sobre l'incident.

Els Ahl-i hakk segueixen el yazdanisme, una religió fundada a finals del segle XIV en el que ara és l’oest de l’Iran. Viuen principalment a l'Iran, l'Iraq i Turquia. Els membres que resideixen a la regió del Kurdistan i els territoris disputats a l'Iraq es consideraren kurds.

Per a saber-ne més:
Qui són els Ahl-i-Hakk?
Grups progovernamentals de l'Iran ataquen la minoria kurda Ahl-i Hakk
L'IS ordena als Ahl-i Haqq que es converteixin a l'islam o els matarà
Els Ahl-i Hakk recopilen les cançons tradicionals
Els kurds Ahl-i-Hakk evacuen 8 pobles per la reaparició de l'Estat Islàmic


Leggi di più »

dilluns, 16 de març del 2020

Un guàrdia civil turc assassina un civil kurd a Baziqê

A Baziqê, districte Stewrê de Mardin, un guàrdia civil al servei de Turquia, Hüseyin Akgül, va assassinar en creuar un camí un ciutadà kurd anomenat Rıza Akgül (34). Els fets es van produir el 13 de març. Fins a noranta bales van impactar contra el vehicle d'Akgül.

Leggi di più »

'Iniciativa de la Mainada del Foc' crema una benzinera turca


El grup guerriller 'Iniciativa de la Mainada del Foc' (Ateşin Çocukları İnisiyatifi) ha assumit la responsabilitat de cremar una benzinera a Bilecik amb una declaració escrita. Com a resultat de l'acció realitzada per la iniciativa, la carretera d'Istanbul-Eskişehir es quedar completament inutilitzada a restaurants, mercats i altres departaments de l'estació que estava tancada al trànsit.

Un grup molt coordinat de creació recent

Iniciativa de la Mainada del Foc va aparèixer per primera vegada el 16 d'octubre de 2019* amb incendis a la fàbrica de l'empresa Yenice Forest Products Industry i d'una botiga de mobles a
Ümraniye. Arran de la invasió turca sobre Rojava va atacar la reraguarda i només la nit del 21 d'octubre va calcinar quatre fàbriques a Adana, Esmirna o Istanbul. El 23 va cremar un magatzem a
Kayseri i el 24th, una fàbrica, parcialment, a Düzce. El 26 cremava una fàbrica de galetes a
Konya, al centre de Turquia propietat de l'islamista iraquià Abdurrahman Zade proper a Erdogan. 

El novembre el grup va mantenir-se inactiu fet que va deixar en escac la policia turca que perseguia els seus membres. De sobte va reaparèixer del 1 al 4 de desembre amb desenes d'accions de sabotatge a les ciutats de Tokat, Esmirna, Istambul i Arnavutköy contra interessos econòmica turcs en la campanya 'Foc des de l'Infern'. 

Una nova forma de lluita

Ateşin Çocukları İnisiyatifi no ha emès declaracions ideològiques ni programàtiques. Es limita a oposar-se a l'ocupació turca i a denunciar la invasió sobre el Kurdistan de Síria, perpetrada per Erdogan el 9 d'octubre de 2019. Set dies després Iniciativa de la Mainada del Foc realitzava les seves dues primeres accions assumides oficialment. Des de llavors ha colpejat els interessos econòmics de l'entorn del president turc provocant greus pèrdues, amb un cost baix, a l'economia turca. Esmirna i Islanbul, ambdues fora del Kurdistan, han estat els dos indrets on ha actuat amb més insistència.

* La crema d'un bosc prop d'una caserna militar turca, a finals d'agost, va ser atribuïda a aquest grup junt amb 26 incendis forestals però aquest extrem mai s'ha aclarit.

Leggi di più »

El govern autònom kurd de l'Iraq desplega els peshmerga

Kamal Musli, conseller d'indústria i comerç ha assegurat que el subministrament està assegurat per quatre mesos. També ha afirmat que la producció local permetrà satisfer la demanda de productes i, a més, que el comerç amb l'Iran i Turquia es manté. De tota manera ha aconsellat fer provisió a les llars davant d'un empitjorament de l'escenari. Des de divendres el Kurdistan del Sud viu sota situació de confinament i el govern kurd ha desinfectat les poblacions amb equips especials. Així mateix els Peshmerga han estat desplegats per evitar circulació de població.

 

Leggi di più »

32 anys de la matança d'Halabja

Entre els dies 16 i 19 de març de 1988 l'exèrcit iraquià, format bàsicament per àrabs, va caure sobre la població kurda d'Halabja. En aquells moments els peshmerga kurds i les tropes iranianes controlaven la ciutat. Un total de vuit avions iraquians van estar durant hores bombardejant Halabja. L'armament utilitzat tenia la particularitat que contenia gasos altament tòxics (mostassa, sarin,...).

La matança fou terrible. En poques hores van finir fins a 5.000 kurds molts d'ells infants. Les fotografies de nens morts a Halabja són d'una crueltat insuportable. Unes altres 10.000 persones van quedar afectades en gran mesura pels efectes tòxics del gas.

La matança d'Halabja va trobar el silenci internacional absolut. Iraq era llavors aliat dels Estats Units que van permetre l'acció i no van fer cap moviment ni d'amonestació. La impunitat fou absoluta. Caldria esperar a l'any 2003 quan Saddam Hussein s'enfrontà al món occidental per trobar una mínima, mínima, acció a aquella atrocitat. Fou llavors quan Hussein fou executat a la forca l'any 2006. El seu cosí Alí Hassan al-Majid 'Alí el Químic' fou el màxim responsable de l'operatiu d'Halabja. Fou penjat a la forca el 25 de gener de 2010.
Commemoració, avui, dels fets d'Halabja a Ashrafieh, Kurdistan de Síria

Leggi di più »

dissabte, 14 de març del 2020

La guerrilla urbana kurda assumeix diversos atacs els 4 darrers dies

Les Unitats de Venjança (İntikam Birimleri) de Şehit Alişer Konya-Şehit Zin Amara el 8 de març van realitzar una acció amb bombes en un mercat turc a l’avinguda Melikahmet, a Amed. El 10 de març, van dur a terme una acció contra el vehicle blindat pertanyent a la policia turca invasora que anava a Fiskaya. No es va poder aclarir el nombre de policies morts o ferits. El dia següent, al barri de ağlar, la guerrilla urbana va llençar diversos atacs amb bombes fetes a mà i armes individuals contra forces ocupants turques. Finalment el 12 de març, una bomba va ser llençada al punt de la policia ocupant a Mardinkapı.
Leggi di più »

Sabri Ok, de la KCK: la liquidació del feixisme d'Erdogan serà, alhora, la liquidació de la mentalitat colonial centenàriaEl membre del Consell Executiu de la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan, KCK), Sabri Ok, va afirmar que "la liquidació del feixisme d'Erdogan serà, alhora, la liquidació de la mentalitat colonial centenària. Els desenvolupaments apunten completament en aquest sentit. Potser és la nostra última guerra contra la República de Turquia. "

Assumint que la primavera real dels pobles de l'Orient Mitjà arribarà com a resultat de l'eliminació de la "democràcia anti democràtica", el feixisme Erdogan i l'estat nació i els seus governs. Erdogan és un clar representant la mentalitat colonialista del darrer segle, "el feixisme d'Erdogan és irreversible; ha construït tota la seva existència i futur als genolls dels kurds i ha liquidat el Moviment per la Llibertat, ara està en un procés complet de ruptura.

Pel que fa a Síria, Ok va afirmar que la solució més democràtica, correcta i fàcil era el llançament del procés de negociació de solucions permanents amb l’Administració autònoma del nord-est de Síria i Damasc. "Si això succeeix, Ginebra es traslladarà a Síria, és a dir a Damasc. Damasc no hauria de comportar-se com si res hagi canviat en els darrers 9 anys".

El paper i la missió d'Erdogan, a qui van servir amb el projecte anomenat "Islam moderat", va tenir un sentit de distracció. El col·lapse de l'estratègia o el concepte d'"islam moderat" va ser també el col·lapse dels plans realitzats amb l'argument del que van anomenar "Islam polític". El que ha quedat era la relació de germanor de la ideologia turco-islàmica, representada pel feixisme Erdogan, amb bandes feixistes anti-humanes com Estat Islàmic i Nusra. "La derrota ideològica de l’ISIS és la derrota ideològica d’Erdogan."

Segons el dirigent kurd l'anomenada "primavera àrab" no és la veritable primavera dels pobles. En canvi la Revolució de Rojava, el model de vida lliure democràtica dels pobles sirians del nord-est, és una gran inspiració per als pobles. "És clar que el model del nord-est de Síria, que anomenem model de nació democràtica, necessita més desenvolupament."


Leggi di più »

Seminari de l'Assemblea de Joves Kurds: "La unitat dels joves kurds és el fonament de la unió nacional kurda"

La Universitat de Rojava a Qamişlo, Kurdistan sirià, va acollir el seminari amb el lema "La unitat dels joves kurds és el fonament de la unió nacional kurda". Representants de 150 organitzacions juvenils i oficines juvenils dels partits polítics de la regió van prendre-hi part ahir. El Consell nacional Kurd de Síria, ENKS, no va voler participar. El Consell Nacional Kurd de Síria o Encûmena Niştimanî ya Kurdî li Sûriyê‎, fundat el 26 d'octubre de 2011, ha mantingut una oposició al Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD), principal organització a Rojava des de l'inici de la revolta contra la dictadura d'Assad. L'ENKS aplega els sectors de l'oposició a Assad que s'alineen a favor del model del Kurdistan iraquià

Ebîr Hesaf, membre del KNK(Congrés Nacional Kurd)-Rojava, va començar amb un homenatge als màrtirs. Ebîr va assenyalar les iniciatives prèviament establertes amb l'objectiu de la unitat nacional i va dir: "Malauradament, aquestes iniciatives han fracassat per moltes raons. Algunes forces kurdes no actuen segons els interessos nacionals. Aquestes forces han establert una frontera entre ells i el poble kurd. "

Després es va discutir la importància de la unió nacional kurda, els obstacles trobats i les maneres de solucionar-se en tres rúbriques diferents. L'anàlisi va incloure la profunda crisi a causa de les polítiques de les potències colonials dominants a l'Orient Mitjà, es va destacar que les solucions eren impedides pels Estats colonials. Subratllant que alguns partits i forces polítiques no actuen segons els interessos del poble kurd, els joves van declarar que les organitzacions juvenils haurien de unir-se i fer pressió contra aquests partits i forces.


Leggi di più »

divendres, 13 de març del 2020

Suspensió de les celebracions del Newroz, any nou kurd, al nord i sud del país

La Regió Kurdistan de l'Iraq ha endegat una campanya nacional anomenada "Només 14 dies". Demana als ciutadans que es quedin a casa de l'11 al 25 de març. Incloent-hi la celebració del Newroz, any nou kurd, el dia 21 d'aquest mes. 

Al Kurdistan del Nord també s'ha fet pública l'anul·lació de les festivitats del Newroz, la data més assenyalada del calendari kurd. S'hi celebra l'inici de la primavera i la victòria dels medes, considerats avantpassats directes dels kurds, sobre els assiris el 21 de març del 612 abans de Crist.

Leggi di più »

dijous, 12 de març del 2020

Detinguda l'alcaldessa del municipi de Cizre, al Kurdistan turc

La co-alcaldessa del municipi de Cizre, al Kurdistan turc, Berivan Kutlu, va ser detinguda per les forces d'ocupació d'Erdogan després d'una incursió a la seva casa a Cizre, Şirnak. Kutlu va ser portat al departament de policia del districte i empresonada sense que se'n sàpiguen els càrrecs. D'altra banda els co alcaldes de Kulp, Mehmet Fatih Taş i Fatma Ay, van comparèixer davant d'un tribunal turc que va decretar mantenir el seu empresonament i posposar el judici fins el 17 de juny. Ens tots els casos es tracta de membres de l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic dels Pobles).


Leggi di più »

Un partit de futbol recorda l'aniversari 16 anys de l'alçament de Qamixli contra el règim d'Assad

Els fets van passar el 12 de març de 2004 després d'un partit de futbol entre la ciutat d'equip de Qamişlo i l'equip agressor a la ciutat de Deir ez-Zor. Els seguidors àrabs van mostrar retrats de Saddam Hussein, del Baas, que aleshores estava exterminant la minoria kurda de l'Iraq. La resposta dels aficionats kurds va ser durament reprimida per la policia del règim, també del Baas dels Assad. En els xocs violents entre kurds i tribus àrabs van intervenir ràpidament les forces del règim. Aquestes havien desarmat prèviament el públic kurd abans d'entrar a l'estadi pel que era obvi que sabien que hi hauria una agressió. Aquests esdeveniments foren els pitjors disturbis a les zones kurdes a Síria, amb el resultat de 40 morts i centenars de ferits, i més de 2.000 detinguts en presons del règim. La majoria van desaparèixer per sempre a mans del govern d'Assad que conjugava alhora racisme àrab, corrupció, autoritarisme i assassinats de civils.

En un comunicat el Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD) ha afirmat que l'alçament de 2004 és el cor de l'actual procés revolucionari a Rojava. El Consell de Dones del Nord i Est de Síria ha assegurat que aquells fets mostren el veritable rostre racista envers els kurds del govern d'Assad. Finalment l'Auto Administració Democràtica ha fet un comunicat on expliciten que es continuen guiant pels principis d'aquella revolta de 2004. Finalment el Moviment per la Societat Democràtica (Tev Dem) ha posat èmfasi en els guanys que s'han aconseguit els darrers temps a Rojava.


Al mateix estadi on van iniciar-se els fets els equips de Deir ez Zor, de majoria àrab, i de la Jazira, de majoria kurda, han celebrat un partit d'amistat per evidenciar que l'odi promogut pel govern ha passat a ser germanor. Alguns dels kurds desarmats assassinats pel règim dels Assad
En l'alçament es van atacar els símbols, omnipresents, del dictador, avui succeït pel seu fill en una clara mostra de nepotisme

Leggi di più »