diumenge, 23 de setembre del 2018

Una delegació de dones basques visita Rojava

A principis del mes d'agost, un grup de dones de Durango es va dirigir a Kobanê per conèixer la revolució feminista. De fet, Durango i Kobanê es van agermanar l'any passat, perquè els dos municipis han estat bombardejats. Kobanê va ser conegut el 2014 perquè els homes i dones de la ciutat havien derrotat per primera vegada a l'Estat Islàmic. Ara, no només la ciutat, sinó també la construcció d'una nova societat.

L'amfitriona principal d'aquest viatge va ser Kongreya Star. El nom de l'organització va canviar el 2016. La denominació kurda va ser abandonada per integrar a dones i cristianes àrabs, entre d'altres. De fet, els moviments locals mostren especial atenció a les dones àrabs, ja que la seva situació és pitjor a causa de les estructures tribals i islàmiques.Kongreya Star
es compon d'onze comissions de treball, entre altres, les que cerquen acords econòmics-cooperatius per assegurar la llibertat de les dones, així com per a la defensa de les dones de les comunitats. També cal esmentar que promou la participació de les dones en la vida política, tot i que tots els càrrecs són dobles, tant dones com homes. També és important destacar el comitè social que se centra en les qüestions pròpies de la dona (divorci, violència, situació de vídues ...).

Tot el Nord de Síria viu una transformació social per equilibrar el rol de la dona amb el de l'home. 
La llei de la dona té 30 articles i se centra en àrees importants; Prohibeix el matrimoni dels menors, així com les famílies acordades i la poligàmia, distribueix equitativament herències entre dones i homes, i prohibeix qualsevol crim d'honor o violència. A més, el matrimoni civil ha estat legalitzat entre diferents comunitats (kurds, cristians, àrabs, yezidi ...) i l'edat del matrimoni ha augmentat fins als 18 anys. Cal recordar que la legislació dels tribunals espanyols fixen el límit durant 16 anys. El règim sirià, però, ho fa en els 14 anys. Amb aquest augment volen que les dones prenguin decisions lliures sobre les seves vides i no es quedin a casa quan siguin joves.


La delegació basca amb Kongreya Star (baix). A la fotografia d'encapçalament la delegació a la seu del Cantó Autònom de Kobanê

Malgrat tot, amb aquestes lleis progressistes, la situació a la Federació del Nord de Síria no és prou bona per a les dones. Les organitzacions feministes fan estadístiques i algunes són molt significatives. Per exemple, el 20% dels mascles Kobanê practiquen encara la poligàmia. Tots els casos van passar abans de la revolució, perquè era comú sota el règim dels Àssad. A més, el nombre de suïcidis també és sever. El 2013, tretze dones es van suïcidar al cantó i ara examinen per què això succeeix. En la seva major part, el fenomen s'atribueix a la pressió de les famílies.

Els grups de dones promouen nombroses i variades activitats per fer front a això; ajudar a les víctimes, oferir refugis a dones, treballar a les cooperatives o a les escoles, aportar formació ... També organitzeu pícnics per conèixer dones i sortir de casa per promoure la seva relació i portar alegria a les seves vides. 


La iniciativa de Jinwar és especialment il·lusionant per a Kongreya Star. Es tracta d'un poble només per a dones dissenyat per elles amb criteris ecològics. Ja hi ha ha 30 cases de diferents mides per a dones amb una gran varietat de necessitats, algunes amb fills.  El socialisme i el feminisme són les altres bases de Jinwar: les cases són comunals i tot es fa amb paquets col·lectius. La intenció és donar la benvinguda a les dones que estan divorciades, fins i tot aquells que volen viure-hi o els que no volen viure sense patriarcat.En total, es construiran 60 habitatges, dues escoles, una acadèmia i un centre de salut natural. Estan en contacte amb els pobles circumdants i han rebut certs requisits per portar els seus fills a les seves escoles. La part més singular del projecte és la agrupació: "les àrabs no tenen una agrupació de dones i aquí estan".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada