dijous, 6 de setembre del 2018

El PAK denuncia que l'Iran està perseguint a mort els combatents kurds que van lluitar contra l'Estat Islàmic

Els kurds que es van unir al Partiya Azadi Kurdistan (PAK) procedeixen d'Iran, però van fugir de la repressió de la República Islàmica, i es van refugiar a les àrees autònomes del Kurdistan del nord de l'Iraq. Segons el PAK, quatre dels seus membres han estat segrestats per Teheran l'últim mes. Un d'ells, Said Kazim Kalhur, camarada Malek, va ser enverinat. Arman Ghafouri, un ecologista, també va ser torturat i assassinat. Altres dos van tornar a les zones kurdes a l'Iran i van ser segrestats pel règim, acusat de donar suport a revoltes i protestes que van sacsejar els pobles kurds durant els últims mesos. "Malek era un gran tipus, sempre va riure. Quan vaig sentir que havia estat assassinat, em vaig estremir.", recorda un dels homes que va servir al costat de Said Kazim Kalhur, conegut com a "Malek " pels seus amics i camarades del Partit de la Llibertat del Kurdistan (PAK). El petit grup de lluitadors dedicats al PAK va jugar un paper clau en la lluita contra l' Estat Islàmic (IS) en diverses línies de front celebrades per les forces kurds entre 2014 i 2017. Ara, alguns dels veterans van ser segrestats i assassinats pel règim d'Iran, diuen els seus companys.

La història de Malek va colpejar els qui van servir amb ell a Bashiqa i més tard durant l'ofensiva de Mossul a l'octubre de 2016. Van demanar que els seus noms no s'utilitzessin per protegir la seva identitat. Això no es nou, persones que han col·laborat amb el KurdisCat en el passat han hagut de deixar de fer-ho al rebre amenaces sobre les seves famílies que són a l'interior:

"Malek odiava l'IS. Odiava el que representaven i representaven. Recordo que un dia, durant un combat contra el foc, a Bashiqa, es va quedar allí maleint-los. El treball de Malek era com un artiller de màquina pesada a la unitat, i va conduir el camió de la metralladora. Era un home valent, un guerrer pur".

Segons una declaració del partit, havia tornat a l'oest d'Iran per visitar la seva família. "Va ser capturat el 3 de març, i va ser pres pel sinistre l'Ettela'at [serveis d'intel·ligència imperialistes perses]. Després de moltes sessions de preguntes i una sèrie de tortures, no va compartir cap informació i no estava preparat per treballar amb el règim ". Finalment es va servir una tassa d'aigua amb la que va ser enverinat. "El 9 d'agost, dos altres membres del Partiya Azadi Kurdistan estaven en el seu camí per rescatar a un ferit Peshmerga del PAK a prop de Saqqez". Van ser capturats pel Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica (IRGC).

En els últims mesos, nombrosos grups kurds i persones a tot l'Iran han augmentat les protestes contra el règim. Això entra en el context de les protestes que esclataven al desembre de 2017 i també augmentaven les sancions nord-americanes. A l'Iran hi ha una varietat de factors econòmics, així com l'enuig per la supressió de grups minoritaris com els kurds, que han causat protestes. L'IRGC s'ha dirigit grups kurds que considera una amenaça.

El PAK diu que els seus membres han estat objectius perquè estaven ben entrenats durant els anys de la guerra contra l'IS i s'havien preparat per tornar a enfrontar-se al règim d'Iran. El Partiya Azadi Kurdistan també va lluitar contra les milícies xiïtes recolzades per l'Iran a l'Iraq en enfrontaments a prop d'Altun Kupri en el camí entre Kirkuk i Erbil, l'octubre de 2017. El comandant de PAK Hussein Yazdanpanah ha estat francament oposat al paper de milícies xiïtes recolzades per l'Iran Iraq i també el règim teocràtic d'Iran, que ell i altres membres del PAK consideren vinculats. Teheran també veu la PAK com una amenaça a l'interior d'Iran. "No estem a la muntanya. Ens trobem dins de les ciutats i la gent ho veu. Hem guanyat el cor de la gent ".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada