diumenge, 16 de setembre del 2018

Recuperació de la llengua siríaca a Qamishli i Hasakah

Els síriacs* són és un dels pobles més antics que habiten la geografia del nord de Síria, juntament amb altres components. Han estat privats, com qualsevol altre minoria des de fa quatre dècades, dels seus drets pel govern imperialista àrab del règim de Baas. Com que altres components nacionals i religiosos no tenien llibertat per practicar els seus rituals religiosos i costums culturals, i obrir els seus propis centres i escoles per ensenyar llengües pròpies i el folklore.

Després de la declaració d'autogestió democràtica a les ciutats i regions del nord de Síria, tots els components tenen dret a gaudir dels seus drets lingüístics i culturals complets i a viure la seva pròpia identitat a partir de la vida participativa i la fraternitat dels pobles. La Fundació "Ulf Tao" per a l'ensenyament del llenguatge i cultura siríaca a la província d'Hasakah és una institució afiliada a la Direcció d'Educació de la província; es centra en la preparació de mestres per ensenyar acadèmicament el llenguatge siríac.

La Fundació va obrir el 19 de setembre de 2017 i ha rebut prop de 130 infants; 70 nens al Centre Ulf Tao i 60 nens al Centre Qanshiran d'Hasakah, en un curs d'estiu que va començar al juny i va continuar fins a finals d'agost. Durant el curs d'estiu de tres mesos, els estudiants van rebre lliçons en llengües i cultura siríaques, cursos en anglès i francès, així com cursos d'esbarjo i art en dibuix i música.

"El principal i més important paper en el suport i l'establiment d'Ulf Tao, que es refereix al suport i la preservació del llenguatge i la cultura siríaca, de l'extinció amb l'Associació Cultural Siríaca, fundada el 2008 a Qamishli i que va obrir la seva branca Hasakah el 2012. Uns 20 professors i administradors s'han graduat de la fundació pels seus dos centres des de la seva obertura; s'han distribuït a escoles amb classes per a estudiants sirians, en què els estudiants sirians aprenen la seva llengua materna. Actualment, la Fundació treballa a través d'un equip de professors que s'han format per desenvolupar un currículum complet de Síria, que s'imparteix oficialment a les escoles de província.

Font

*Els arameus van arribar a la zona, procedents d'Aràbia, cap a l'any -1.100 combatent els assiris, kassites, acadis, hitites i restes de sumeris i fent pillatges. Poc a poc es van instal·lar a la zona i van fer-se amb el control de Babilònia (la barreja d'amorreus babiloni-acadis i arameus va donar lloc als caldeus), Assíria (els arameus van colonitzar els assiris i la llengua assíria va ser substituïda per l'arameu, els actuals assiris no són els històrics sinó arameus que van colonitzar la zona) i els siríacs (arameus que van fer-se amb el control de Síria). Posteriorment aquests pobles van adoptar el cristianisme i foren colonitzats en tots els sentits pels àrabs musulmans.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada