dissabte, 27 de febrer del 2021

Gultan Kisanak, alcaldessa de la capital kurda empresonada des de 2016, renuncia a la defensa denunciant que el seu judici és polític i no jurídic

Detinguda des del 2016 pel règim turc, Gultan Kisanak, deposat coalcaldessa de la ciutat metropolitana d'Amed (en tuc Diyarbakir), es va negar a defensar-se en una vista divendres en la 10ª audiència de la demanda contra elle, i Sebahat Tuncel, antic copresident del Partit Demòcrata de les Regions (Demokratik Bölgeler Partisi, DBP, branca regional del HDP).

L'exalcaldessa de l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic dels Pobles) va comparèixer a l'audiència mitjançant un sistema de videoconferència des de la presó de Kandıra, mentre Sebahat Tuncel era absent, sent posat en quarantena a causa del seu trasllat a l'hospital. Les dues dones kurdes detingudes respectivament des d’octubre i novembre de 2016 són processades per propaganda.

Gultan Kisanak va dir: "Les eleccions són ja a l'agenda. Per aquest motiu, hi ha pressió al vostre bandol. Espero que la llei no s’inclini a motius polítics. No faré una defensa." L'advocat de Kisanak, Mehmet Emin Aktar, va destacar que no hi havia cap justificació per a la seva detenció "Mantenir la meva clienta estigui detingut és clarament una violació de la llei", va dir.

Tuncel havia estat condemnat prèviament a 15 anys i Kisanak a 14 anys i 3 mesos de presó per les seves idees polítiques democràtiques i en defensa de la minoria nacional kurda. Leggi di più »

El moviment kurd KODAR es posiciona a favor de la revolta de la minoria nacional balutx a l'Iran arran de l'assassinat de 10 civils

El moviment Societat Lliure i Democràtica de Rojhilat (Komelgay Demokratîk û Azadiya Rojhilat KODAR) ha declarat la seva solidaritat amb el poble de Sistan i Balutxistan al sud-est de l'Iran. La rebel·lió de la nació balutx contra el règim iranià és un "dret democràtic" i provocarà una resistència nacional, va dir KODAR.

"Si tots els altres pobles de l'Iran s'uneixen a la resistència del poble balutx, s'acabarà el règim mafiós de Teheran", deia el missatge de solidaritat de KODAR i remarcava que la direcció iraniana es troba en una profunda crisi social, política i de seguretat. "L'aixecament a Balutxistan ens demostra que la repressió del règim iranià no pot impedir les demandes de llibertat i democràcia dels pobles. Estem al costat del poble balutx".

Què esta passant al Balutxistan iranià?

Des de principis de setmana s’estan produint protestes contra el règim al Sistan i la província de Balutxistan arran de l'assassinat de deu comerciants de petroli a la ciutat de Saravan, que van ser assassinats a trets per les forces de seguretat. Nombroses institucions estatals van ser assaltades posteriorment pel poble. Els dies següents, almenys 27 persones més van morir. KODAR va qualificar les execucions dels comerciants de petroli balutx com a "gran crim contra la humanitat" i va presentar el seu condol als familiars dels difunts. Actualment una insurgència armada patriòtica balutx manté una guerra oberta a l'altre costat de la frontera contra els ocupants pakistanesos. Els balutx de l'Iran són uns dos milions de persones, al Pakistan són prop de 7 milions i a l'Afganistan un milió.


Leggi di più »

dijous, 25 de febrer del 2021

Iran mata dos germans kurds i en confisca els seus cossos, a més de 10 civils balutxs

Dos germans kurds van morir dimecres al vespre quan les forces de seguretat iranianes van disparar contra el seu vehicle al Kurdistan de l'Iran (Rojhilat). Això es produeix només dos dies després que el Cos de Guàrdia Revolucionària Islàmica (IRGC), declarat terrorista per diversos estats, va matar deu civils d'ètnia balutx al sud-est.

Tres vehicles de les forces de seguretat dimecres a la tarda van envoltar la camioneta d’Abdollah i Osman Naderi, que viatjaven entre els pobles de Shinabad i Zeydan, a les afores de la ciutat kurda de Piranshahr. Les forces islamistes iranianes, que es creu que provenen del ministeri d'intel·ligència i de l'IRGC, van omplir el vehicle de bales per als horrors dels curiosos de la zona, segons el controlador de drets Hengaw.

"No hi va haver cap tret d'advertència i van disparar contra el vehicle i van matar els dos germans a l'instant". Els cossos van ser confiscats per les forces de seguretat i traslladats a Piranshahr, segons va informar el monitor.

Leggi di più »

dimecres, 24 de febrer del 2021

La milícia kurda feminista yezidi YJŞ commemora els seus primers 5 anys: "Estar desorganitzat en aquestes terres significa l'extinció"Les Yekîtiyên Jinên Şengalê, (Unitats de Dones de Shengal, YJŞ) foren fundades el 23 de febrer de 2016. L'organització recorda que "com se sap, la història del yezidisme es remunta a temps antics. Les terres sagrades de Mesopotàmia, bressol de les civilitzacions, han estat testimoni d'aquesta cultura i creença. És una noble creença, moralitat i cultura originàries de l'època neolítica. Es basa en els valors Dona-Mare, solidaritat, lleialtat, amor, patriotisme, moral, respecte, coratge, igualtat i justícia. dones conegudes com Xatuna Feyra, Meyan Xatun, Fatê, Zero Mother, Stiya Zin. Les dones yezidis consideren que Xatuna Feyra és sagrada. Hi ha dones que es van sacrificar per la seva fe. Aquesta és la realitat de la veritat. Els poders mai no han acceptat aquesta cultura i aquesta creença i han comès matances contra el nostre poble, que van tenir un gran impacte en el nostre poble yezidi."

En el seu aniversari han recordat les organitzacions germanes “Estenem el nostre sincer amor, salutacions i respecte a les YJA Star* i a les YPJ**, que ens van permetre alliberar les nostres dones, mares i societat i, el més important, recuperar la nostra voluntat i identitat, que és la font de la nostra organització. Estar desorganitzat en aquestes terres significa l'extinció. El fet que com a YJŞ resistim contra qualsevol forma d’atac, propaganda i pressió de l’enemic, ho devem al Rêber Apo (líder Öcalan) i als nostres màrtirs. Per tant, estem preparats per fer tot el que sigui necessari per a la llibertat del Rêber Apo, perquè ens vam organitzar amb les seves idees en els moments més durs.


* Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star), ala armada femenina del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK)

** Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ)

Leggi di più »

Ciwana Sine : "Iran vol intimidar la societat executant dones"

Ciwana Sine, membre de la Coordinació de la Comunitat de Dones del Kurdistan Oriental (Kordînasyona Komelgeha Azad ya Jinên Rojhilatê Kurdistanê,  KJAR), considera que "Per mantenir el sistema governant, s'espera que la societat iraniana segueixi sent feble, de manera que les dones i els joves són l'objectiu. Iran vol intimidar la societat executant dones. A més, els suïcidis de dones suïcides augmenten. Perquè els homes s’imposen a les dones com a representants de l’Estat a casa. Els homes mantenen la pressió de la mateixa manera a casa." Especialment les dones van ser executades a les regions del Kurdistan de l'Iran i el Balutxistan, Ciwana Sine també va fer avaluacions sobre l'augment de la pressió a l'Iran: “Una de les raons de l’augment de les execucions és crear un ambient de por i evitar la revolta de la gent. Aquesta és la tàctica especial de guerra del règim iranià. A mesura que s’acosten les eleccions presidencials a l’Iran, el nombre de persones detingudes augmenta. Més de 140 persones han estat detingudes els darrers dies. En relació amb això, hi ha un augment notable del nombre de dones que es van suïcidar i executar".

Sine va afirmar que onze dones van ser executades en els darrers tres mesos, i va dir: "A l'edat mitjana, les dones van ser cremades amb l'afirmació que eren bruixes i ara les dones són executades de manera similar a l'Iran. Permeteu-me que us faci una crida exemple; una dona anomenada Zehra Ismaili va ser condemnada a mort 16 vegades per l'acusació de matar el seu marit. Zehra va morir d'un atac de cor el dia de la seva execució que es va dur a terme al seu cos de mort. El marit de Zehra era oficial d'intel·ligència, sistemàticament. torturant la seva muller i la seva filla ".

“La societat està intimidada per l'execució de dones. Per això, les dones haurien de sortir al carrer per Zehra Ismaili i condemnar aquesta política del règim iranià el 8 de març, Dia Internacional de la Dona (...) És hora que les dones tornin a aixecar-se, podem aturar l'execució de les dones només fent-ho ".

Leggi di più »

dimarts, 23 de febrer del 2021

El comandant general de les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) aposta per la unitat nacional kurda

Segons el comandant general de les Forces Democràtiques Sirianes (SDF), Mazlum Abdi, hi ha indicis a Rojava que els conflictes inter-kurds acabaran aviat. "No podem veure cap obstacle ideològic o polític davant la unitat kurda. Certament, hi ha desacords i conflictes menors. Però si ambdues parts fan concessions i compromisos, poden sorgir esperances en un final primerenc de la crisi", va dir Abdi en un simposi. organitzat a Qamixli pel Centre d’Estudis Estratègics de Rojava titulat "Conflictes, problemes i solucions kurdos-kurds".Leggi di più »

Una nova fatwa del líder suprem de l'Iran obliga a als personatges femenins de dibuixos animats a dur hijab

Les dones representades en animacions visuals o dibuixos animats hauran de portar Hijab segons el líder suprem de l’Iran l'aiatol·là Ali Khamenei. Aquest ho ha anunciat en una nova fatwa que les dones animades s'han de presentar amb un hijab. Una fàtua —en àrab fatwa— és un pronunciament sobre dret islàmic que s'aplica als països musulmans en les consultes sobre matèries civils o religioses. El text ha estat publicat pel canal Fiqh ("Jurisprudència Islàmica") i afirma:

"És necessari observar el hijab per als personatges de les pel·lícules d'animació (pintures tridimensionals que provenen de la ment de l'artista)?" Es va preguntar a Khamenei. "Tot i que no es requereix portar hijab en una situació tan hipotètica per si mateixa, l'observació del hijab en animació es requereix per les conseqüències de no portar hijab", va respondre. En altres paraules, l'artista és lliure d'imaginar dones sense hijab, però no les pot presentar als espectadors.
Leggi di più »

dilluns, 22 de febrer del 2021

6è Festival de literatura i art femení a Rojava

L'Autoritat de Cultura de la regió d'Al-Jazira (Rojava, Kurdistan de Síria) organitzarà la sisena sessió del Festival de literatura i art femení, sota el lema "Les dones renoven l'esperit de les cultures", el març vinent. El Festival de literatura i art femení s'organitza cada any periòdicament, perquè les dones puguin mostrar els seus productes i expressar la seva cultura, sobretot perquè les regions del nord-est de Síria i la regió en general es distingeixen per la diversitat d’ètnies i cultures.

Concursants de totes les regions del nord i de l'est de Síria, Bakur o Kurdistan de l'Iraq, "Kurdistan del Nord" o  de Turquia, Rojhilat "Kurdistan de l'Est" o de l'Iran i Europa participaran al festival.

A principis d’aquest mes, la Direcció de Cultura i Autoritat d’Art, el Moviment de la Mitja Lluna d’Or i el Comitè de Literatura van anunciar un concurs per participar al festival a gran escala, ja que establia les condicions per adherir-s’hi, i acceptarà produccions artístiques fins el 24 d’aquest mes. Aquest festival inclourà, en la línia dels festivals anteriors: poesia, conte, assaig literari, guions teatrals, escultura i pintura.


Leggi di più »

Les HPG comuniquen la identitat dels 13 Voluntaris morts refusant la invasió turca a la muntanya de Garê

Les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) han fet pública la identitat dels Voluntaris morts en les accions de defensa a la muntanya de Garê (Kurdistan de l'Iraq) entre el 10 i el 13 de febrer. En les mateixes es va avortar una incursió aèria-terrestre turca. "L'operació d'invasió turca, que va començar a la matinada del 10 de febrer i va acabar amb la retirada de l'exèrcit turc el 13 de febrer, va provocar que l'exèrcit turc patís una greu derrota com a resultat de la valenta resistència dels nostres companys màrtirs." Fins a 13 milicians de les HPG van perdre la vida en els combats. El responsable del camp de presoners de les HPG,
Şoreş Beytüşşebap, forma part de les víctimes. Va descobrir l'indret on aterrava l'enemic invasor i el va colpejar. Després que els enemics rebessin el primer cop, es retiraren i bombardejaren el camp de presoners amb avions de guerra durant dies. L’estat turc invasor va bombardejar brutalment durant tres dies el camp de presoners, utilitzant gasos químics en un intent d’obtenir resultats. En aquests bombardeigs van morir els presos de guerra turcs que eren en mans de la guerrilla.

Leggi di più »

dissabte, 20 de febrer del 2021

El Grup Islàmic del Kurdistan aprova retirar "islàmic" del seu nom per considerar-lo perjudicial

L'any 2001 naixia el Kurdistan Islamic Group (KIG), Komal, escindit del Biizutnawai Islamile Kurdistan conegut per les seves sigles en anglès d'Islamic Movement of Kurdistan (IMK) i considerada la formació més radical de les tres amb alguns nexes als salafistes de la desapareguda Ansar al-Islam. Tenen la seu central a Suleimaniyya. Ahir 19 de febrer va celebrar el seu quart congrés i va decidir canviar el seu nom a Grup de Justícia del Kurdistan, citant problemes amb la paraula "islàmic". Faruq Ali, membre de la direcció de Komal, va dir que recentment, s'han creat diverses organitzacions amb el nom "Islam", però aquests grups "difamen l'Islam", va dir, referint-se a grups com l'Estat Islàmic (IS). La declaració final del partit del congrés va dir que van deixar caure la paraula "islàmic" per "estar més oberts a la societat". La paraula "islàmica" al seu nom els va causar alguns problemes per viatjar internacionalment. "Per tant, era important canviar el nom", va dir als periodistes.

Komal, partit polític amb seu a la regió del Kurdistan de l'Iraq amb arrels islamistes, no només ha decidit retirar la paraula "islàmic" del seu nom sinó també canviar el títol del seu líder d"emir" per "president". El primer s’associa amb els sistemes de govern islàmics. El congrés també va reelegir Ali Bapir com a líder. Ha ocupat el càrrec des de la creació del partit el maig del 2001. Va ser votat fàcilment sense rivals, segons la declaració final del congrés. Bapir va ser un comandant del Moviment Islàmic al Kurdistan (IMK), un grup de forces polítiques islàmiques format el 1987 i va provar d'aconseguir control territorial de parts de la regió del Kurdistan i la implementació de la llei islàmica. De fet Komal ha estat acusat de tenir vincles amb Ansar al-Islam, un grup salafista predominantment kurd que es va formar sis mesos després de l'establiment de Komal. Va estar vinculat a Al-Qaeda i va combatre els partits polítics kurds i les forces nord-americanes als anys 2000. El 2004, Komal va trencar qualsevol vincle amb Ansar al-Islam. El partit d'oposició té set escons al parlament del Kurdistan i dos al parlament iraquià.
Leggi di più »

divendres, 19 de febrer del 2021

Dos germans kurds condemnats a 3,5 anys de presó per defensar els drets humans a l'Iran

Salar Ghazali i Saman Ghazali, dos germans de Mahabad, ambdós activistes dels drets civils, van ser condemnats cadascun a un total de tres anys i mig de presó pel Tribunal Revolucionari de Mahabad (Rojhilat, Kurdistan de l'Iran) sota l'acusació de "actuar contra la seguretat nacional mitjançant la pertinença a un partit d'oposició kurd" i de "propaganda contra l'Estat".

El judici dels dos germans es va celebrar a mitjans de desembre dirigit pel jutge Javad Gholami, sense dret a tenir un advocat. Salar Ghazali i Saman Ghazali van ser arrestats per les forces de seguretat el 17 de setembre i traslladats al centre de detenció del Ministeri d'Intel·ligència a Urmiya. Van ser traslladats a la presó de Mahabad després de 75 dies. Els dos germans van ser privats del dret a contactar i visitar les seves famílies mentre estaven detinguts al centre de detenció. Saman és estudiant de darrer any del Màster en Sociologia de la Universitat Boroujerd i Salar és graduat de la Universitat Razi de Kermanshah.


Leggi di più »

dilluns, 15 de febrer del 2021

Nova onada de detencions sense precedents, fins i tot per a Turquia, de 718 càrrecs del partit d'esquerra pro kurda HDP

El ministre de l'interior del govern islamista turc de l'AKP (Partit de la Justícia i el Desenvolupament) ha confirmat les detencions que inclouen càrrecs electes o interns. L'onada repressiva coincideix amb el 22è aniversari de la captura del dirigent kurd Abdullah Öçalan a l'ambaixada grega a Kenya. Els segrestos s'han produït a quaranta localitats de l'estat turc i deixen en una situació molt delicada a Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic dels Pobles) per a continuar com a força parlamentària. L'operatiu més destacat ha estat a Elî (Batman en turc) on la policia d'Erdogan ha assaltat la seu de l'HDP, primera força en aquesta província.

Leggi di più »

Turquia reconeix la derrota en la seva incursió contra la guerrilla kurda i es retira

El ministre de "defensa" islamista turc, Hulusi Akar, va anunciar ahir la retirada de les seves forces i la fi de l'operació Claw-Eagle 2* contra la regió de Duhok, al Kurdistan iraquià. L'objectiu turc era alliberar diversos presos d'una presó de la guerrilla a la muntanya de Garê. Turquia acusa les

Hêzên Parastina Gel (
Forces de Defensa Popular, HPG) i Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star) d'haver mort els captius. La guerrilla ha demostrat que les bombes d'aviació turca van matar 13 militars i policies turcs que eren custodiats per les HPG. Ele tenien presos des de 2015.

El ministre de l'interior turc ha afirmar avui que volen venjar les víctimes de l'operació provocada per ells mateixos i que es centraran en capturat el comandant de les HPG, Murat Karayilan (a la fotografia) i "esquarterar-lo en milers de trossos".

*Claw-Eagle (Urpa d'àliga) 1 fou un operatiu aeri el juny de 2020 amb 12 civils kurds assassinats.

Leggi di più »

diumenge, 14 de febrer del 2021

L'Iran condemna a 5 anys de presó una mestra per ensenyar la llengua kurda

 Tot i així la condemna definitiva és la meitat dels 10 anys imposats l'any 2019. Zara Mohammadi, professora de llengua kurda, fou arrestada a casa seva el 23 de maig de 2019 per agents de seguretat iranians que van confiscar el seu telèfon i ordinador. Mohammadi va ser estat arrestada juntament amb els seus dos col·legues, Edris Minbari i Rebwar Minbari, a causa de les seves activitats de voluntariat en l’ensenyament de la lectura i escriptura de nens kurds a la seva llengua materna. El 25 de maig, Minbari i Minbari foren posats en llibertat, però Mohammadi va ser mantingut incomunicada durant uns dies. Després ha estat traslladada a una presó de Sina, on actualment està detinguda.

"El Comitè de Traducció i Drets Lingüístics de PEN Internacional deplora la detenció per part de les autoritats iranianes de la Sra. Zara Mohammadi, professora voluntària en llengua kurda, i demana el seu immediat i incondicional alliberament. Les autoritats estatals a l'Iran i en altres llocs han d'entendre que la diversitat de cultures i llengües és un actiu per a qualsevol país i que la repressió dels drets lingüístics de les minories és un signe de la debilitat de l'estat en qüestió i un intent de sufocar la llibertat i els drets humans bàsics. La llengua materna en l’educació i l’estudi és un dels drets clau per als éssers humans i no és acceptable que s’hi neguin, es deixin de banda o es posposin. els éssers han de tenir el dret a aprendre i ensenyar-se en la seva llengua materna, ja que es creu que la gent pot expressar-se i aconseguir un progrés molt millor quan se'ls ensenya en la seva llengua materna".

Segons l'estat teocràtic islàmic ensenyar la llengua kurda ataca "l'estabilitat i la seguretat de l'estat". Zara Mohammadi forma part de l'Associació Nojin que treballa amb mainada a Sanandaj (Rojhilat, Kurdistan de l'Iran). Aquesta entitat ha definit el cas com a "clara manifestació del discurs dominant anti-kurd". Només enguany 128 persones d'ètnia kurda han estat detingudes per l'estat iranià, de majoria persa, segons l'activista pels drets humans Arsalan Yarahmedi.

Leggi di più »

Danys col·laterals: les bombes turques han mort els presos turcs que eren en mans de la guerrilla kurda HPG

Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG)  ha comunicat que l'operatiu turc sobre les posicions de la guerrilla ha tingut com a resultat la mort de "diversos" policies i militars turcs. Aquests eren en mans de les HPG com a presos de guerra la muntanya de Garê (Kurdistan de l'Iraq). Comandos turcs van aterrar essent descoberts immediatament el 10 de febrer. Com a mínim un milicià, el Voluntari İsmail Sürgeç,de Dersim, ha mort en els combats contra els invasors turcs.


Leggi di più »

dissabte, 13 de febrer del 2021

Avaluació de les HPG dels reeixit combats contra els invasors turcs a Garê amb 30 morts: l'operació turca ha fracassat

 


Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) i Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star) ha avaluat l'operatiu turc sobre les posicions de la guerrilla. Aquest va començar l'alba del 10 de febrer a la muntanya de Garê (Kurdistan de l'Iraq). Comandos turcs van aterrar essent descoberts immediatament. Les HPG els van atacar i com a mínim tres incloent-hi un sergent major foren abatuts mortalment. L'objectiu dels turcs, s'ha sabut ara, era alliberar els presos que les HPG mantenen a la muntanya i havien estat localitzats prèviament per drons d'Ankara. Van fracassar. Al vespre del mateix dia 10 i tot el dijous 11 avions turcs i helicòpters Sikorsky van bombardejar Siyanê, Sêderè, Nêranê, Museleka, Bilindbazê i Şkeftiyan. Les HPG van encerclar les tropes kurdes que s'havien desplegat a terra i l'aviació va provar de trencar el cercle. En aquests combats haurien mort 30 turcs malgrat el suport aeri. Les milícies kurdes no donen per tancada l'operació però asseguren que ha fracassat, els militars invasors han estat eliminats i cap pres de guerra turc ha aconseguit fugir.


Leggi di più »

divendres, 12 de febrer del 2021

Manifestació a Kobanê contra l'agressió imperialista turca


La manifestació celebrada ahir a la plaça Màrtir Agid, va aplegar milers de persones darrera una pancarta en kurd i àrab on es mostrava l'oposició a la invasió turca i es donava suport a la resistència de la guerrilla. El copresident del Consell del Cantó de Kobanê, Mustafa Ito, va dir que: "Aquests atacs estan relacionats amb la conspiració que va dirigir la persona del líder Abdullah Ocalan . Tota la història de l’ocupació turca està relacionada amb els crims comesos i que encara es cometen contra el poble kurd. Ara volen eliminar els guanys del poble kurd a les quatre parts del Kurdistan. Depenen d'alguns partits kurds que treballen contra la qüestió kurda i el nostre poble ha de saber bé que l'ocupació turca actual està atacant tot el poble kurd en cooperació amb les autoritats de la regió del Kurdistan, però estem segurs que el nostre poble resistirà aquesta ocupació ".

El copresident del Consell del Cantó de Kobanê, Mustafa Ito

Leggi di più »

Turquia arresta i empresona Dewres Weli, un kurd de 65 anys conegut per vestir la roba tradicional i la seva espiritualitat

 

Veli Yıldız, de 65 anys, va ser detingut al districte de Düssim, a Pülümür, després que dimecres 10 de febrer al vespre la policia colonial turca hagués assaltat la seva casa. Yıldız va ser detingut per "declaracions d'un testimoni secret". Va ser detingut per presumpta "pertinença a una organització terrorista" i enviat a la presó Elazığ. Veli Yıldız, conegut popularment com Dewres Weli, és molt estimat per la població local a causa de vestir habitualment la roba tradicional, de la seva espiritualitat i del seu bell discurs en el dialecte zazaki.
 

Dewres Veli va enviar un missatge a través dels seus advocats i va dir el següent:

“Som els néts de Hızır (Godsend).

Els nostres avantpassats també van ser objecte d'injustícia i van ser empresonats a les presons d'Elazığ.

De la mateixa manera, avui ens convertim en víctimes d’injustícies.

No vaig fer mal a cap persona ni a cap altre ésser viu.

Vaig obrir la porta a tothom, sí que hi vaig afavorir.

Vaig seguir la meva fe.

Tot i així, m'he convertit en víctima d’una injustícia.

Em van dir que m’havien acusat d’ajudar una organització ” (en referència al PKK).

Leggi di più »

dijous, 11 de febrer del 2021

Turquia reconeix les primeres baixes en la seva invasió del Kurdistan iraquià


Les primeres hores de l'operació turca a territori kurd de l'Iraq s'han centrat a Siyanê i Yekmalê. Ambdues localitats són al sud de la frontera turca d'Hakkari i Beytüssebap de la part turca. A la part iraquiana els turcs han entrat per Amedi i Sheladiz. La muntanya de Garê és situada entre aquestes localitats i la mítica Akre on cada any se celebra de forma colorista el Newroz, o any nou kurd (21 de març). És en aquesta zona el els peshmerga han col·locat controls per tal d'evitar l'arribada de reforços per les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) i Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star). Aquestes han fet front a la invasió i ahir Turquia va reconèixer la mort de dos dels seus militars: un soldat i el sergent major Harun Turhan. Es tracta del primer operatiu d'aquest tipus des de 2015. L'exèrcit està envaint l'Iraq per via aèria i llençant forces especials des d'helicòpters a diferents punts de la muntanya de Garê (encerclada en vermell al mapa).

A Sulaymaniyya, una de les capitals kurdes de l'Iraq, ahir centenars de persones van concentrar-se per protestar contra la invasió turca de la seva terra,Leggi di più »

dimecres, 10 de febrer del 2021

Trobades les restes de l'arqueòleg decapitat pels islamistes en negar-se a dir on eren els artefactes arqueològics

 

Les restes de l'arqueòleg Khaled al-Assad foren trobades a Síria el 7 de febrer d'enguany. Sis anys després que fos decapitat per l'Estat Islàmic. Khaled va ser assassinat el 2015 per negar-se a divulgar la localització d’artefactes històrics a l’antiga ciutat de Palmira perquè l’Estat Islàmic les saquegés. Tenia 85 anys.

Leggi di più »

Judici a la cantant kurdo-alemanya Hozan Cane per defensar la minoria nacional kurda de Turquia

El judici a la cantant kurdo-alemanya Hozan Cane continua a Istanbul, mesos després de la seva llibertat condicional. Va ser posada en llibertat condicional l'1 d'octubre de 2020, perquè es va quedar al país. De fet, Saide Inac, més coneguda com Hozan Cane, tenia la seva seu a la ciutat alemanya de Köln/Colònia abans de ser detinguda per les forces de seguretat turques el juny del 2018 per presumptes relacions amb el Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK), partit polític kurd que lluita per augmentar els drets de la minoria a Turquia Hozan Cane s'havia desplaçat a Turquia per donar suport a la campanya electoral del Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic dels Pobles), pro-kurd, a les eleccions presidencials i parlamentàries de Turquia, que es van celebrar dos dies després de la seva detenció. 

Va ser condemnada a sis anys i tres mesos de presó el novembre del mateix any per "pertinença a una organització terrorista". "He estat quatre mesos fora, però encara em sembla una presó". Hozan Cane va dir que era la seva sisena compareixença judicial, al·legant que el seu cas és polític. “El meu cas no és legal, sinó polític. [Els tribunals] han ampliat el meu cas per motius polítics ”.


Leggi di più »

L'exèrcit turc penetra a l'Iraq i llença una operació agressiva contra el PKK

Turquia ha llançat avui dimecres una operació contra el Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) a les zones del nord-est de Duhok, Kurdistan de l'Iraq, segons el ministeri de "defensa" turc. L'exèrcit turc ha bombardejat les zones Priz, Bergarê i Siyanê de Garê a les zones de defensa de Medya (zones controlades pel PKK) amb avions de combat i helicòpters Cobra a les 3 de la matinada". Després dels atacs aeris, els soldats turcs van aterrar a la zona de Siyanê.

Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) (ala armada d'autodefensa del PKK) va confirmar l'operatiu i ha afirmat que l'exèrcit turc "va llançar una operació integral contra la regió de Garê a les 3 de la matinada del 10 de febrer. Els avions de guerra turcs van bombardejar els pobles de Gundê Guzê, Meyrokê, Siyanê, Çemşerîtkê, Yekmalê i Kanîsarkê i les zones de Deşta Kafya i Deşta Nehlê des de les 3 de la matinada fins a les 6 de la matinada." Turquia va desplegar forces a la muntanya Gara de la província de Duhok dimecres, llançant una nova operació contra presumptes posicions del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) a la zona.

Leggi di più »

dimarts, 9 de febrer del 2021

El Col·legi d’Advocats d'Amed anuncia que començarà a publicar 'Aşdad', primera revista jurídica en kurdL'advocat Elif Birikili, president de la Comissió de Llengua Kurda de l'Associació d'Advocats d'Amed/ Diyarbakır, va declarar que publicaran una revista anomenada 'Aşdad' en kurd el 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna, i "en la nostra pròpia llengua".

Els membres de la Comissió de Llengua Kurda establerta dins del Col·legi d’Advocats de Diyarbakır van començar a treballar en una revista jurídica que publicarà en kurd. "Aşdad", que serà la primera revista jurídica en kurd, es publicarà trimestralment. El primer número de la revista es publicarà el 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna. L'advocat Elif Birikili, president de la Comissió de Llengua Kurda del Col·legi d'Advocats de Diyarbakır, va respondre a les preguntes de Şehriban Aslan i Sema Çağlak de Jinnews sobre la revista jurídica que van preparar per a la seva publicació .

Cal formar una terminologia jurídica

Com a Comissió de Llengua Kurda del Col·legi d’Advocats Diyarbakır, Birikili va dir que la idea de llançar una revista jurídica va sorgir principalment per una necessitat i que els membres de la comissió van fer suggeriments a les reunions ordinàries. Birikili, referint-se al fet que no hi ha cap publicació periòdica en kurd en el camp del dret, va dir: “És molt essencial i necessari que es formi una terminologia en aquest camp. Volíem produir en un idioma propi relacionat amb la nostra professió i àrees de treball. En aquesta ocasió, s’enriquiran els recursos legals kurds i s’iniciaran les persones i comunitats disposades a treballar en aquest camp i es crearà un valuós arxiu. Se sap que el dret és una disciplina que sempre evoluciona i està oberta al canvi."Volem ser testimonis i ser part d'aquest desenvolupament i progrés en la nostra pròpia llengua", va dir.


Leggi di più »

dilluns, 8 de febrer del 2021

Un jove kurd amb els pulmons destrossats hospitalitzat en perill de mort per trets arbitraris de la policia turca


Ali Nametoğulları, de 20 anys, va ser afusellat per un soldat turc als voltants de la comissaria de policia d'Erçek, a Ipekyolu, província de Wan. El jove lluita per la seva vida a l’hospital. Nametoğulları va ser afectat per dues bales i haurà de sotmetre's a una cirurgia molt complexa si no es millora la seva salut en un termini de dos dies. El seu pulmó està danyat.

Nametoğulları havia marxat de casa i anava a Wan perquè la seva germana li havia demanat que la portés al metge. Per evitar ser detinguts i interrogats per trencar el toc de queda del coronavirus, Nametoğulları va passar per la comissaria de policia d'Erçek.

Quan va baixar del vehicle després que se li ordenés la "parada", va rebre un tret a l'esquena. Nametoğulları, que tenia tres costelles trencades i els pulmons danyats a causa de la bala que li va colpejar el costat dret de l'esquena, va ser traslladat al centre mèdic Dursun Odabaşı de la Universitat Van Yüzüncü Yıl.

Iskender Nametoğulları, el pare del noi, va dir que la vida del seu fill està en perill no ha recuperat la consciència. Nametoğulları va afegir: "Si no recupera la consciència, se sotmetrà a una cirurgia en un dia o dos. La seva germana li va demanar que la portés al metge, per això anava de camí a Van. a ser detingut pels soldats. Suposem que va resultar ferit pel foc obert pels soldats de la comissaria de policia d'Erçek. Encara estem esperant, declararà quan es recuperi i ens presentarem al poder judicial actuant segons la seva voluntat ".


Leggi di più »

Aniversari de l'inici de la gran revolta kurda del Xeic Said

La revolta del xeic Said (Serhildana Şêx Seîdê Pîran en kurd) al Kurdistan sota administració turca, ve tenir com epicentre la ciutat d'Amed (Diyarbakir). Aquesta ciutat fou l'escenari dels més durs combats durant l'aixecament kurd encapçalat per la tribu zaza.

 Què fou la revolta del Xeic Said?

El 8 de febrer de 1925 van alçar-se les tribus kurdes de Turquia sota el lideratge del xeic zaza Sheikh Said, de l’ordre sufí Naqshbandi. L'epicentre de la revolta fou la zona de Diyarbakir(AMed en kurd) i Mardin. Aquesta fou liderada per la tribu zaza. Pretenia reviure el califat otomà islàmic i oposar-se a les reformes occidentals del nou règim turc.

Els kurds van aconseguir aixecar en armes uns 15.000 rebels. Els rebels van assaltar Amed
(Diyarbakir) una de les principals ciutats kurdes sotmeses a Turquia. Ho van fer dues vegades però foren refusats. També van fracassar a Hinis on les forces armades turques els van derrotar.

Sense ocupar cap centre urbà principal els rebels van quedar exposats a les zones rurals on l'exèrcit turc va contra atacar. Els bombardeigs aeris i 52.000 soldats desplegats van acabar amb la revolta el març de 1925 i la captura del xeic que fou executat amb 46 kurds més el juny de 1925. Hi va haver entre 15.000 i 40.000 morts, no se sap del cert davant l'habitual opacitat turca.
Arran de la revolta Turquia perd Mossul que és ocupada pels britànics. Com a revenja el germà del xeic, el Xeic Abdurrahman, va fer encara uns atacs a les guarnicions de Palu i Malatya a finals de 1927.

Leggi di più »

diumenge, 7 de febrer del 2021

Executada a Sanandaj (Kurdistan de l'Iran) una dona pel règim teocràtic islàmic

La pena de mort d'una dona condemnada a mort per assassinat premeditat es va executar a la presó central de Sanandaj a Rojhilat (Kurdistan de l'Iran). Segons un informe rebut per l’Organització de Drets Humans Hengaw, el dimecres 27 de gener de 2021 al matí una dona va ser executada a la presó central de Sanandaj. A l’hora de preparar aquest informe, la identitat de la dona, que va ser detinguda acusada d’homicidi premeditat i condemnada a mort per la justícia iraniana, no s’ha aclarit.

Leggi di più »

Detinguts 115 kurds pel govern de l'Iran durant el mes de generAlmenys 115 ciutadans kurds han estat detinguts per les forces de seguretat islàmiques iranianes el darrer mes acusats d'activitats polítiques, civils i ideològiques, amb una mitjana de 4 detencions al dia, una xifra sense precedents en els darrers anys.

Es van retenir 102 ciutadans acusats d'activitat política i cooperació amb partits polítics kurds, 9 ciutadans acusats d'activitats civils i 4 ciutadans acusats d'activitats ideològiques i religioses.La majoria dels ciutadans detinguts es van registrar a la província d’Urmiya amb 74 casos, 27 a la província de Sinne, 14 i a la província de Kermashan. Almenys 9 dones, 4 estudiants universitaris, 2 professors i 3 activistes dels mitjans de comunicació es van trobar entre els detinguts el gener del 2021

A més, 12 detinguts van ser traslladats a les presons Urmiya, Bukan, Sinne i Kermashan per complir la seva condemna.

Leggi di più »

dissabte, 6 de febrer del 2021

Les YPG/YPJ inicien una ofensiva contra l'Estat Islàmic a Deir-ez-Zor, Síria, per venjar l'assassinat de 2 dones funcionàries

Les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) han llançat una operació a gran escala contra la milícia jihadista de l'Estat Islàmic (IS per les sigles en anglès) en el context d'un augment de les activitats de les seves estructures cel·lulars. L’àrea d’operació inclou el desert de Deir ez-Zor i altres regions de la zona fronterera entre Síria i Iraq, va anunciar divendres el gabinet de premsa de les SDF.

L'ofensiva, que també inclou les Syrian Democratic Forces (Forces Democràtiques Sirianes, SDF) i les Asayish (Forces de Seguretat Interna), està en marxa poc menys de 24 hores. Ja s’han realitzat desenes d’arrestos en batudes a punts de control i punts de trobada de persones atribuïdes a l’IS. A més, s’han incautat un gran nombre d’armes i municions.

"Aquesta operació s'hauria d'entendre com un acte de represàlia per l'assassinat de dues dones revolucionàries", va dir la SDF. La referència es refereix a dues dones àrabs polítiques locals, Sada al-Harmoush i Hind al-Khedr, que van treballar per a l’administració autònoma i van ser segrestades i executades pels mercenaris de l’IS a la ciutat d’Al-Dashisha, al sud d’Hasakah, el 22 de gener.

Leggi di più »

L'exèrcit turc profana la tomba del poeta Xelil Şexo a Rojava (Kurdistan de Síria)

 

L'exèrcit turc i els mercenaris aliats continuen els seus actes inhumans a la regió d'Efrîn ocupada i en altres zones que han ocupat al nord-est de Síria. Les forces d’ocupació han atacat la tomba del poeta kurd Xelil Şexo al poble d’Ari Kusa, al districte de Sherawa, a Efrîn. La làpida es va trencar en trossos.

Els cementiris i les tombes de la ciutat turca d’Efrîn ocupades han estat objectiu de reiterats atacs des que va començar la invasió el març del 2018. Les tombes profanades pertanyien principalment al poble kurd i als yezidi.


Leggi di più »

La guerrilla YRK, del Kurdistan de l'Iran, comunica la mort d'un dels seus Voluntaris

El 7 de gener de 2021, Hemze Rojhilat va ser martiritzat en un incident mentre "estava al càrrec de les seves funcions revolucionàries". El Heval (camarada) Hemze Rojhilat va créixer en una família patriòtica. Es va unir a les files guerrilleres com a jove patriota de Rojhilat (Kurdistan oriental). En la seva vida revolucionària, era conegut pel seu coratge i dedicació entre els seus amics. Amb el seu esperit juvenil, va complir totes les tasques que li havien assignat. Va ser l’exemple de dedicació i coratge entre els seus amics. Nosaltres, com els seus companys de lluita, reiterem la nostra promesa a tots els màrtirs i ens comprometem a seguir el seu camí fins al final. Lluitarem per la llibertat del nostre país i la venjança dels nostres màrtirs fins a l’última gota de sang ” afirma la Yekîneyên Rojhilata Kurdistan (YRK) ala armada del Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK, Partit de la Vida Lliure del Kurdistan).Leggi di più »

divendres, 5 de febrer del 2021

El ministre de l'interior turc afirma que els homosexuals són desviatsEl ministre de l'interior de Turquia, l'islamista Süleyman Soylu, ha acusat els activistes pels drets LGBT de terrorisme i ha afirmat que els gais i lesbianes són "desviats". Twitter va retirar, hores abans, una piulada de Devlet Bahçeli afirmant que els homosexuals patien una desviació sexual. Soylu és membre de l'AKP, Partit de la Justícia i el Desenvolupament mentre Bahçeli ho és del Milliyetçi Hareket Partisi (MHP). El primer ha publicat la piulada retirada per homofòbia del segon.

Brutalitat de la policia d'Erdogan contra les accions dels estudiantsD'on prové la polèmica?

Aquesta setmana s'han produït un seguit de protestes pacífiques de la comunitat universitària de Bogaziçi, a Istanbul. Es tracta de la universitat més prestigiosa del mig centenar que hi ha a Turquia. Erdogan i l'AKP, han focalitzat els seus esforços per islamitzar l'ensenyament superior. La seva onada repressiva ha substituït els acadèmics en una purga stalinista del professorat des de l'autocop d'estat de 2016. A més ha aixecat mesquites a totes i cada una de les universitats anatòliques. Les universitats que han creat problemes, una dotzena, han estat simplement clausurades. També ha substituït els càrrecs que no s'adequaven a la seva línia de codi de vestir islàmic o pregària dels divendres a més d'un ensenyament basat en l'Alcorà i dictat per Diyanet. Ara li ha tocat el rebre a Bogaziçi i ha estat nomenat a dit com a rector un afí a l'AKP com Melih Bulu. Aquest empresari islamista fou candidat de l'AKP el 2015. És el primer rector que no ha estat escollit per la comunitat universitària des del cop d'estat de 1980.

Els estudiants van reaccionar a finals de gener al seu nomenament amb un mural on s'hi podia veure la Kaaba (literalment ‘Cub’), un edifici cúbic situat a la Meca i el lloc més sagrat de l'Islam, amb la bandera multicolor que empren gais i lesbianes. Erdogan va entrar en còlera ordenant la detenció de quatre estudiants a finals de gener. Els va titllar de "vàndals" i els va acusar "d'incitació a l'odi". L'islamista va afirmar que "han quedat fora del cercle de la joventut digna de la història gloriosa d'aquesta nació". El ministre Süleyman Soylu va anunciar literalment que "quatre desviats LGTB han estat detinguts".

Les protestes, pacífiques, han trobat una inundació policial que s'ha saltat l'autonomia universitària. Fins a 250 estudiants van ser detinguts de del dia 3 de febrer a Bogaziçi més 69 a Ankara i a una desena se'ls ha ordenat arrest domiciliari. Les protestes es centren en dos eixos: defensar la democràcia i l'autonomia universitària enfront de la deriva totalitària de l'islamista AKP i defensar els drets de gais i lesbianes que han estat atacats per Bulu. En defensa d'aquest darrer han sortit el propi ministre i Bahçeli en una croada contra l'homosexualitat beneïda per Erdogan que continua cobrant 6.000 milions d'€ de la Unió Europea. 

El conflicte va més enllà de la universitat. Un dels activistes, Behrem Evlice, ha explicat a The Guardian que "Ara mateix estem molt irritats, i no només els estudiants de Bogaziçi; són els estudiants i els joves de tota Turquia. L'estat ens ha atacat amb policia i violència. Ens estan tacant amb etiquetes quan només volem tenir veu en com ha de ser gestionada la nostra universitat. Darrerament hi ha una crisi econòmica a Turquia i saben que van a perdre vots... només estan provant de dividir la gent". Un 39 % de la població de Turquia és jove i l'atur juvenil arriba ja al 29 % una xifra inferior a l'escandalós 40 % de l'estat espanyol però suficient per ser el detonant d'una revolta social. Entre els graduats l'atur escala fins al 37 % al prioritzar-se l'ocupació en llocs sense formació.


Leggi di più »

Els kurds yezidi donen sepultura un centenar de víctimes trobades en fossars de la matança de l'Estat Islàmic

L'Estat Islàmic va aprofitar la retirada de les forces iraquianes per llençar-se sobre la regió de Shengal, amb una notable població kurda yezidi, l'estiu de 2014. Els fonamentalistes musulmans van esclavitzar les noies i dones amb segrestos massius i van perpetrar un genocidi de kurds de confessió yezidi. Com a mínim 2.293 víctimes mortals han estat identificades. S'han excavat fins a vuitanta fossars a la zona de Shengal i els voltants de la ciutat de Sinjar. La darrera ha aportat les restes de 104 persones al poble de Kocho. Tots foren assassinats cruelment. A Bagdad s'hi han realitzat proves d'ADN per provar d'identificar-los i demà 6 de febrer trobaran sepultura en una cementiri amb una cerimònia oficial de desgreuge.Leggi di più »

dilluns, 1 de febrer del 2021

Idris Sayilgan, periodista kurd, condemnat a 4 anys de presó a Turquia

Idris Sayilgan, periodista de l'Agència de Notícies Kurda Mezopotamya Ajans (MA), ha estat condemnat avui a 4 anys de presó per un tribunal turc. El veredicte del judici contra el periodista  Idris Sayilgan, va ser dictat pel tribunal de Muş, Kurdistan de Turquia. El periodista va ser processat per "propaganda per a una organització il·legal". El periodista kurd va ser representat a la vista pel seu advocat Erselan Aktan, a través del sistema audiovisual del jutjat d'Istanbul.

 


Leggi di più »

78 kurds arrestats a l'Iran en menys d'un mes

En menys d'un mes, les autoritats islàmiques iranianes han arrestat prop de 80 persones a ciutats kurdes, segons ha informat el grup de vigilància dels drets humans Kurdistan Human Rights Network (KHRN). Les detencions es produeixen a mesura que els activistes de drets humans han alertat preocupació per un augment de les detencions i execucions de minories a la República Islàmica. En total, almenys 78 persones han estat arrestades a les ciutats kurdes des del 9 de gener com a part d’una repressió contra activistes, estudiants i professors, segons les dades recollides per KHRN. En un període de tres dies, 11 estudiants i activistes kurds van ser arrestats a tot l'Iran. El 2019, almenys 2.000 persones van ser arrestades a l'Iran per unir-se a les forces kurdes armades o per activisme considerat sospitós, segons les dades facilitades a Rudaw pel fundador de KHRN Rebin Rahmani. El 2020 es van detenir almenys 400 persones.

Leggi di più »