diumenge, 28 de juny del 2020

64 ordres de detenció i 45 arrestos contra membres de la societat civil kurda

La policia turca va detenir divendres 45 persones en relació amb les ordres de detenció emeses contra 64 persones en una investigació oberta contra el Kongreya Civaka Demokratik, organització de la societat civil kurda a Turquia.

Almenys 45 persones van ser arrestades durant la jornada del divendres, principalment a Diyarbakir, però també a Esmirna/İzmir, Istanbul, Adana, Şırnak, Batman i Van. Aquesta nova onada de detencions polítiques segueix les ordres d’arrest emeses contra 64 persones en el marc d’una investigació oberta per la fiscalia d'Amed contra el Congrés per a una Societat Democràtica (DTK per les sigles en turc, estructura que federava diferents organitzacions de la societat civil) al voltant d’iniciatives conjuntes).

Entre els presos a la presó preventiva es troben els co-alcaldes deposats de Silvan, Naside Toprak, advocats, membres del DTK, el Partit Popular Demòcrata (HDP) i l’associació de dones Rosa, així com líders de diferents organitzacions de la societat civil.

A més, un periodista, Ayşe Kara, va ser arrestat a Amed al vespre, mentre estava sopant en un restaurant amb amics. També es van assaltar de manera violenta moltes cases i els locals del DTK que han quedat precintats per les forces d'Erdogan.

Leggi di più »

divendres, 26 de juny del 2020

La Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK) crida al govern iraquià a fer front a l'agressió turca

La Unió Patriòtica del Kurdistan (Yekêti Nîstimaniy Kurdistan, PUK) ha cridat a fer front als bombardejos contra el complex d'oci de Kuna Masi, Basur (Kurdistan de l'Iraq) per ser una violació de la sobirania iraquiana, atribuint l’atac, no reivindicat, a Turquia i demanant a les presidències iraquianes que responguin “d’urgència”.

El grup d'UPK al parlament iraquià va emetre divendres una declaració sobre l'atac a la zona turística de Kuna Masi a la ciutat de Sharbazhir, al nord-est de la província de Sulaymaniyya, en què va morir un combatent no identificat i sis civils van resultar ferits, segons Shaho Osman, cap de la ciutat de Sharbazhir. "La violació contínua dels avions de guerra turcs a la sobirania iraquiana és un clar desacord amb el memoràndum formal que el govern iraquià va lliurar a l'ambaixador turc", consta en la declaració.

La UPK també va demanar al Ministeri d'Afers Exteriors i al representant iraquià al Consell de Seguretat de les Nacions Unides que sol·licitessin la convocatòria d'una sessió del Consell de Seguretat d'emergència per suspendre les operacions militars turques dins del territori iraquià i emetessin una resolució per compensar les famílies de civils que han estat assassinats per l'operació militar. "Cal crear un comitè legal per registrar les queixes contra Turquia als tribunals internacionals", ha afegit la declaració.

Les àrees frontereres de la Regió del Kurdistan han estat objecte de fins a mig miler d'atacs turcs i iranians durant els darrers 11 dies, com a part de l'ofensiva militar amb l'objectiu declarat de dirigir les presumptes posicions del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) a la regió.

El Ministeri de Defensa turc ha afirmat que ha assolit centenars d’objectius a les muntanyes entre Turquia i l’Iraq com a part d’un assalt aeri i terrestre combinat batejat amb l’operació Urpa d'Àguila, que va començar el 15 de juny.

Leggi di più »

dimarts, 23 de juny del 2020

L'operació turca al Kurdistan iraquià es fa amb el control de part del Kurdistan iraquià


Les forces turques han bombardejat fins a mig miler de llocs al Kurdistan iraquià. Les tropes d'Erdogan s'han fet amb el control de part de la regió de Duhok al Kurdistan iraquià. No hi ha dades oficials de víctimes però s'està tractant d'una matança sense contemplacions i les forces del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) es veuen clarament superades sobretot per la força aèria otomana que sobrevola l'Iraq impunement. Les queixes de Bagdad no han passat de ser simbòliques. L'operació "urpa d'àguila" està essent un indiscutible èxit militar d'Erdogan que, amb esforç mínim, ha posat en escac les muntanyes de Qandil. El suport de l'Iran en la mateixa s'ha fet evident des del seu inici. L'operatiu turc va iniciar-se el 15 de juny i també ha atacat els yezidi de Shengal i el camp de persones refugiades de Maxmur que foren, en el passat, objectius militars de l'Estat Islàmic.

Leggi di più »

dimecres, 17 de juny del 2020

Turquia inicia la invasió terrestre del Kurdistan iraquià després de bombardejar-lo

Amb aquesta invasió Turquia està operant simultàniament invasions a l'Iraq, el nord-oest de Síria, el nord-est de Síria i Líbia. L'exèrcit turc ha iniciat una operació aèria i terrestre contra els militants kurds del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) al nord de l'Iraq, qualificant d'acte d'autodefensa l'eliminació dels «terroristes» de la zona.
Crida Operació Tiger-Claw, la incursió involucra comandaments turcs recolzats per avions de guerra, helicòpters i avions teledirigits armats. El Ministeri de Defensa va dir el dimecres que els seus avions havien aconseguit objectius kurds a la regió Haftanin de nord de l'Iraq, i que les tropes ja estaven en terra. Com a mínim van impactar 150 bombes i es desconeix el nombre de persones kurdes mortes.

En una declaració publicada a Twitter, l'exèrcit de Turquia va descriure l'atac com «legítima defensa» contra les forces de l'PKK. L'exèrcit turc va compartir un vídeo del seu centre de comandament, que inclou imatges del que semblen ser avions teledirigits operant en l'àrea objectiu. També van afirmar que l'operació ha estat un èxit fins ara, però encara no han revelat si s'han produït baixes en alguna de les parts.

Leggi di più »

dilluns, 15 de juny del 2020

La minoria drusa torna a exigir l’enderrocament del govern d’Assad


Centenars de drusos van assistir dissabte a una manifestació a la ciutat del sud de Síria, As-Suwayda, exigint l’enderrocament del govern d’Assad, al qual culpen de les pèssimes condicions de vida del país. La protesta va seguir manifestacions similars en diverses ciutats sirianes la setmana passada. En la mateixa hi va haver quatre detinguts i els drusos crítics amb el règim van ser atacats per assadistes.

Dissabte, associacions i activistes van fer una crida a la gent del governador d'As-Suwayda a sortir al carrer en el marc del moviment pacífic que va començar el 7 de juny, on els ciutadans van cantar consignes contra el govern, exigint la sortida del president Basher al-Assad i l'alliberament dels detinguts polítics; demandes similars a les espantades per les protestes que van encendre la guerra civil el 2011.


La manifestació drusa contra Assad


La policia assadista detenint manifestants drusos
Protestes "heroiques i atrevides"

Wisam al-Nasser, analista social sirià i expert en xarxes socials amb seu a França, va dir a The Media Line que, malgrat el que denunciaven els mitjans de comunicació, les manifestacions a As-Suwayda no eren del tot noves, ja que hi va haver protestes el 2011, 2012 i més grans el 2015, “i a principis del 2020, a més del que estem assistint avui dia. "El motiu que la majoria de la gent no sap sobre això és la detenció mediàtica dels esdeveniments que van enfosquir l'activitat dels sirians al llarg dels anys", va dir. Tot i això, Nasser va dir que el que era nou era que la gent protestés en zones sota el control del règim i que es consideraven "heroiques i atrevides".

"Podem dir que van protestar en el" terreny de la por i el terror ", en zones on el règim té diverses eines sobre el terreny per reprimir i inculcar la por al cor de les persones i per sembrar la discòrdia i la divisió entre els manifestants", va dir. Les protestes d'As-Suwayda van travessar aquesta "barrera del terror", ja que hi va haver una àmplia participació de joves en particular, "però el més important, els eslògans eren de tipus polític, una restauració de la revolució siriana del 2011", va dir Nasser.

La gent va cantar:" El poble vol enderrocar el règim ", i" Síria és nostra, i no la casa d'Assad ", va dir. "Hi ha ràbia en general a totes les àrees sirianes, que es va reflectir en la manifestació d'As-Suwayda, que es va caracteritzar no només per les crides a reformes econòmiques i socials com a les protestes preses a principis d'aquest any, sinó també per demandes polítiques dirigides a el Govern."

Les protestes recents no van ser esdeveniments aïllats, sinó que van suposar un canvi crític, sobretot perquè ja feia dies que es feien. “El suport en altres regions de Síria a aquestes demostracions és un bon signe. Especialment perquè les protestes anteriors van tenir lloc i no van continuar, no es van fer seguides ", va dir Nasser.
Fracassen les contra-marxes assadistes

El règim va intentar organitzar contra-marxes per donar-hi suport com a resposta al darrer moviment contra ell, però van fracassar, va dir. "Les marxes de Homs van ser vergonyoses, ja que el nombre de participants va ser molt poc, no més de 50 persones."

Malgrat tot això, Nasser va dir que la situació de Síria no es regia per les condicions domèstiques, sinó que estava vinculada a agents externs. “Síria està controlada per països que hi tenen interessos, com Rússia, Turquia i els Estats Units. Síria es regeix pels acords amb aquests països; per tant, no és fàcil predir el destí d'aquestes manifestacions ", va dir.

Podem dir que van protestar en el "terreny de la por i el terror", en zones on el règim té diverses eines sobre el terreny per reprimir i inculcar la por al cor de les persones i per sembrar la discòrdia i la divisió entre els manifestants.

Un sirià amb seu a Latakia, que va parlar amb The Media Line amb condició de l’anonimat i a través d’un tercer per motius de seguretat, va dir estar extremadament feliç amb les darreres protestes, però alhora té por. "Hi ha una forta presència de seguretat i un seguiment constant a les xarxes socials, però aquestes demostracions ens han fet esperar que potser la revolució creix; fins i tot si en algun moment ens decebre, pot tornar a la vida en un altre lloc. "

Un altre sirià amb seu a Abu Dhabi, que també va demanar a The Media Line que retingués el seu nom per motius de seguretat, va dir que abans de l’última onada de manifestacions, la comunitat drusa es va oposar i odiava el règim, però temia mostrar-ho per la forta presència de les forces de seguretat. “Però quan les condicions van començar a afectar directament la seva vida diària, la gent es va rebel·lar; no tenen diners i els que solien guanyar 200 dòlars al mes van començar a guanyar 100 dòlars [a causa de la caiguda de la lliura siriana], que no cobreix les seves despeses. "

Va afegir que perquè els ciutadans d’As-Suwayda eren majoritàriament drusos, que tradicionalment eren lleials al seu país de residència, el govern no havia estat capaç d’utilitzar tàctiques repressives com ho tenia en altres llocs sota la justificació que es trobava davant de terroristes o extremistes. . "El règim no podia ni utilitzar armes".

As-Suwayda és l'única regió a Síria que té un drus com a governador. Una altra manifestació, a la part controlada per Israel del Golan, va sortir en suport dels familiars dels participants a As-Suwayda. El local druze va protestar contra el règim d'Assad, cantant: "Les vostres famílies a Síria són la veu i nosaltres en som el ressò."

Qui són els drusos?

Els drusos de Síria, unes 700.000 persones, són sobretot a la regió de Jabal al-Druze, a la província de Suweida. Altres nuclis importants són els Alts del Golan o a la zona del nord oest de Khabal al-Sammaq, a la província d'Idlib on en viuen uns 30.000 repartits entre 17 poblacions. Generalment han tingut bones relacions amb el govern sirià. Quan el 2011 va esclatar el conflicte, els tres caps religiosos drusos de Síria es van posicionar a favor d'Assad però es van negar a delatar als drusos que abandonaven l'exèrcit sirià.


En aquest marc apareixen els drusos d'Israel on viuen uns 140.000 dels quals 23.000 els Alts del Golan sota administració israeliana. Els drusos, principalment a Galilea, estan ben integrats en la societat israeliana encara que els del Golan segueixen lleials a Síria. El drus Ayoub Kara, per exemple, forma part del govern pel partit Likud. La presència drusa en l'exèrcit israelià no és menor. Són aquests sectors els que estan pressionant de forma clara perquè Israel intervingui en el conflicte sirià i protegeixi la minoria drusa. Fins i tot han realitzat manifestacions en aquest sentit. El 15 de juny, els drusos d'Israel van celebrar una gran concentració, i no és la primera, demanant ajuda per als seus germans de Síria. Demanen una intervenció israeliana. De fet Israel ja ha advertit Nusra que no ataqui la comunitat drusa de Síria. Els islamistes n'han fet cas omís i des de fa cinc dies estan posant setge a Hader, una població de 25.000 drusos al costat de la frontera israeliana.

Leggi di più »

Nit de bombardejos aeris turcs contra el Kurdistan iraquià

Avions de combat de la Força Aèria de Turquia van realitzar a la nit d'aquest diumenge una onada d'atacs contra terres kurdes al nord de l'Iraq, va anunciar el ministeri de Defensa. "L'Operació Urpa d'Àguila. Els nostres avions estan aixafant les coves dels terroristes ", va apuntar el ministeri a Twitter. El campament de persones refugiades de Maxmur i la zona yezidi de Sinjar, ja castigada per l'Estat Islamic foren dos dels objectius. Els atacs aeris tenien com a objectiu també el Partit dels Treballadors de Kurdistan (PKK) al nord de l'Iraq, en particular en Kandil i Hakurk. El Consell Yezidi a l'Exili ha demanat que s'aturin "els atacs terroristes turcs".


Leggi di più »

dissabte, 13 de juny del 2020

Selahattin Demirtaş: HDP no és la crossa de l'esquerra turca


El dirigent i pres polític kurd, Selahattin Demirtaş, ha emès un missatge des de la presó on especifica que el suport puntual als partits de l'esquerra turca i opositors a Erdogan (CHP, İYİ Parti) no pot ser entès com un xec en blanc. Un mal menor no deixa de ser mal. Demirtaş ha aclarit des de la presó d'Edirne que era falsa la notícia de l'entrada del seu partit a l'anomenada Aliança nacional (Millet İttifakının) promoguda per aquests partits per tal d'aturar l'autoritarisme d'Erdogan.

Segons el pres de l'Halkların Demokratik Partisi: "Els nostres responsables del partit demanen una aliança constant de la democràcia al més alt nivell, però aquesta crida es distorsiona de manera persistent. Per tant, és útil expressar-ho amb claredat. L'HDP no ha fet cap aliança amb el CHP ni amb el Partit IYI de cap manera, ni oberta ni secreta. En algunes àrees metropolitanes tan importants, s'ha decidit donar suport unilateralment als candidats del CHP per tal de millorar la democràcia.

A tots els districtes electorals restants, va entrar a la carrera electoral de HDP contra tots els partits, inclòs el CHP i el partit İYİ, amb els seus propis candidats. HDP no forma part de l'Aliança Nacional.La crida de HDP a una aliança per a la democràcia no és una cooperació electoral, sinó una crida a una raó comuna per crear un futur brillant al voltant dels principis democràtics.

L’HDP, recorda Demirtaş, té en un dels seus eixos centrals la qüestió kurda i els partits referits no només la ignoren sinó que sovint s'alineen a la dreta turca.

Leggi di più »

divendres, 12 de juny del 2020

Assalt policial a una seu del partit pro kurd HDP i detenció dels dos caps locals a Êlih

Les unitats policials turques van assaltar ahir al vespre l'oficina del Partit Demòcrata dels Pobles (HDP) al districte de Beşiri, a la província d'Êlih/Batman. Segons els informes, la incursió es va realitzar basant-se en una "denúncia". A ningú se li va permetre entrar a l’edifici a mesura que la recerca a l’oficina continués en presència dels co presidents i advocats. Després d'una cerca a l'edifici, van ser presos a la presó de co presidents del districte HDP Hasan Şakar i Şefika Çetin.


Leggi di più »

dijous, 11 de juny del 2020

L’Iran penja a la forca, secretament, el pres polític kurd Hedayat Abdollahpour a la presó d’Urmia

El pare del pres polític kurd Hedayat Abdollahpour, ha informat que el seu fill va ser executat fa 20 dies. Ni la seva família ni el seu advocat no van ser informats de l'execució i no van rebre l'habitual "última visita". Segons grups de drets humans, el cos d'Abdollahpour no va ser cedit a la seva família i va ser enterrat en un lloc desconegut.

Hedayat Abdollahpour, que estava des de la presó central a Urmia, província de l'Azerbaidjan Occidental des del 2017, va ser traslladat a un lloc no revelat el 9 de maig de 2020. La seva família va cercar informació sobre el seu destí i el seu lloc en diverses entitats oficials, inclosa la presó central d'Urmia, el Centre per a la Implementació de Sentències a Urmia, les fiscals a Urmia i Oshnavieh, també a la província de l'Azerbaidjan Occidental, i les oficines de la ministeri d’intel·ligència i la unitat d’intel·ligència de les Guàrdies Revolucionàries a Urmia. Tanmateix, aquests organismes oficials s’han negat a proporcionar-los cap informació.

El fiscal iranià d’Urmia en to de sorna va dir: “Quan el ministeri d’intel·ligència i els guàrdies revolucionaris no us diuen on és el vostre familiar, és millor que us referiu al cementiri”. Hedayat Abdollahpour va ser detingut juntament amb desenes d'altres persones el 15 de juny de 2016 després d'un xoc al seu poble de Qarah Soqol, a Oshnavieh.

El xoc es va produir entre el Partit Demòcrata del Kurdistan Iranià o Partiya Demokrat a Kurdistana Îranê / Hîzbî Dêmukratî Kurdistanî Êran (PDKI, HDKA) i l’IRGC (Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica), declarat grup terrorista pels EUA. Els arrestats eren sospitosos de donar suport al grup kurd.Després de la seva detenció va ser objecte de tortures greus i va ser condemnat a l’execució després d’un judici injust per “enemistat amb Déu” el febrer de 2017 per la 2a oficina del Tribunal Revolucionari d’Urmia. Hedayat estava casat i van tenir dos fills, Sirvan i Kurdistan. No hi ha precedents que el règim iranià pengi i enterri els presos polítics en secret.La llei iraniana exigeix ​​a les autoritats que informin els advocats de l’execució programada dels seus clients amb 48 hores d’antelació i concedeixen a les famílies el dret de visitar els seus éssers estimats per última vegada. Tanmateix, a la pràctica, les autoritats tenen un historial de l'execució en secret de membres de grups minoritaris ètnics després de transferir-los a llocs desconeguts i de negar-se a revelar la seva sort i el seu lloc durant mesos o fins i tot anys.

Leggi di più »

dimecres, 10 de juny del 2020

Operatiu de les SDF contra l'Estat Islàmic a Deir ez Zor, Kurdistan de Síria


Desenes d'islamistes han estat detinguts per les Syrian Democratic Forces (Forces Democràtiques Sirianes, SDF) en una operació iniciada el 4 de juny. Les SDF van detectar un creixent moviment dels islamistes a la comarca d'al Suwar i van començar a preparar l'operatiu durant el mes de maig. Només a la localitat àrab d'al-Hureji han estat capturats vint suposats membres de l'Islamic State (Estat Islàmic, IS). En total 78 àrabs fonamentalistes han estat capturats per les forces democràtiques sense gairebé resistència. També s'ha confiscat un arsenal d'armes lleugeres i, com a mínim un dels detinguts, ha estat identificat com a ex membre d'Al Qaida.

Leggi di più »

dimarts, 9 de juny del 2020

Turquia assassina un membre del Comitè Central del PKK

El Comitè Executiu del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) ha fet pública la mort del membre del Comitè Central, Qasim Anakin, arran de l’atac aeri realitzat per l’ocupació turca el passat 27 de maig.

Leggi di più »

diumenge, 7 de juny del 2020

Apareix assassinada una menor segrestada per mercenaris turcs a Efrîn, Kurdistan de Síria


El cos d'una menor de setze anys va ser trobat a les terres agrícoles del poble al-Firiziyah, a l'est d'Azaz. Malak Nabi Khalil Jum'a, era resident al poble de Darwish al districte de Shara. Va ser segrestada pels mercenaris de la Brigada Sultà Murad (un cabdill turc otomà que va ocupar Síria) el 23 de maig per una furgoneta.

Fa uns dies, un vídeo a les xarxes socials va revelar els mercenaris de la Brigada d’al Hamzat, també a sou de Turquia, torturaven dones en una mesquita del cantó ocupat d'Efrîn. Tots aquests crims s'estan produint davant de l'exèrcit d'ocupació turc, enmig d'un silenci internacional indecent.

Leggi di più »

divendres, 5 de juny del 2020

El Parlament turc desposseeix a 2 diputats kurds que són immediatament empresonats


El Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic dels Pobles) ha condemnant la decisió de desposseir d'immunitat parlamentària a la co-presidenta de el Congrés de la Societat Democràtica (DTK) i diputada de l'HDP per Hakkari, Leyla Güven, al diputat de l'HDP per Amed, Musa Farisoğulları, i a el diputat de el Partit Republicà de el Poble (CHP) per Istanbul, Enis Berberoğlu.

El 1994 el Parlament turc va desposseir de la seva immunitat parlamentària als diputats de el Partit de la Democràcia (DEP) Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan i Sirri Sakık, i a el diputat independent Mahmut Alıak, aquesta mateixa dinàmica de cop s'està repetint 26 anys després. "Considerem que la retirada de la immunitat d'aquests diputats suposa una nova violació de la voluntat de poble. Les eleccions i els seus resultats no poden ser modificats per un grapat de tirans. Estem creant una resistència contra la guerra declarada a el poble kurd ".

L'Oficina del fiscal d'Amed (en turc Diyarbakir) havia emès una ordre d'arrest per a tots dos diputats. El diputat de l'HDP per Amed, Musa Farisoğulları, va ser empresonat després de ser detingut a l'estació de policia de Brasslik quan es dirigia a Ankara a la carretera de Amed-Urfa. La co-presidenta de l'DTK i diputada de l'HDP per Hakkari, Leyla Güven, va ser detinguda a casa seva a Amed. Mentre estava sent detinguda, Güven va dir: "La darrera vegada vam sortim d'aquí en llitera, ara sortirem així", en referència a la seva vaga de fam.

Leggi di più »

dilluns, 1 de juny del 2020

La guerrilla mata 4 membres de les forces d'ocupació turques a Çele en un atac sorpresaEls guerrillers de les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) i Yekîneyên Jinên Azad ên Star (Unitats de Dones Lliures-Ishtar, YJA-Star) van dur a terme una acció el 30 de maig mitjançant la infiltració en una posició de l'exèrcit turc invasor a Çelê, Çukurca. Quatre militars turcs, un dels quals era un comandant del grup, van ser assassinats i una arma va ser capturada en l'acció. D'altra banda l'exèrcit turc invasor va realitzar bombardejos contra la zona i un dels guerrillers en aquests bombardejos.

Leggi di più »

Un kurd apunyalat fins la mort per escoltar música kurda

Barış Çakan, de 20 anys, nascut a Patnos a Ağrı, Kurdistan, i resident a Ankara, va ser apunyalat per mort. La seva família va dir que va sortir de la casa al districte d'Etimesgut cap a dos quarts d'onze d'ahir per anar amb uns amics amics a un parc proper.

Després de sortir de la casa, Barış Çakan va ser atacat per tres homes que el van apunyalar. Va ser apunyalat al cor i va mori. Abans de sortir, Barış Çakan havia escoltat música kurda al balcó. Tres sospitosos turcs van ser arrestats: aparentment estaven registrats a Yozgat, Kırıkkale i Tokat. Doğan Çakan va dir que la jove víctima ja havia estat atacada en el passat per escoltar música kurda.

Leggi di più »