dimarts, 30 de setembre del 2014

Les forces kurdes avancen al sud de Kirkuk
Les forces kurdes d'Iraq o Peshmerga han atacat avui les posicions d'Islamic State al sud d'Iraq amb ajuda de les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG, milícia del PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan). Fins ara les forces kurdes estaven a la defensiva a la zona de Kirkuk. Amb suport aeri de la coalició internacional han estat conquerides les viles de Khalid i Saad, situades a 35 quilòmetres de Kirkuk. Actualment hi ha combats a la població de Wahda on IS resisteix.

Fotos: unitats de les HPG al front de Kirkuk @HiwaDilan92


Leggi di più »

Les forces kurdes conquereixen Rabia

Si divendres 26 de setembre Islamic State iniciava un nou atac procedent de Rabia, Iraq, contra les forces kurdes de Síria, avui la situació s'ha invertit del tot. Segons una nota emesa pel portaveu de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), Redur Xelil, l'atac va començar amb dos atacs suïcides amb cotxes bomba contra les posicions d'YPG a la frontera a Tell Koçer (Yarubiyah). Posteriorment IS va llençar un atac amb tancs i artilleria pesada contra les posicions kurdes a l'eix Rabia-Jazaa-Singal. L'atac ha penetrat al corredor humanitari que les YPG van crear l'agost per salvar els refugiats yezidi de Singal. Després de 24 hores de combats les YPG van aturar l'ofensiva fonamentalista.

Els combats s'han perllongat fins avui i les YPG han aguantat el front i mantingut Tell Koçer sota el seu control. Però avui les forces peshmerga (milícia kurda d'Iraq) amb suport aeri de la coalició internacional han llençat un atac des del nord sobre Rabia i en poques hores han expulsat els islamistes de la població. L'operació té fort valor estratègic car trenca la línia d'accés d'IS d'Iraq a Síria pel nord (la del sud és sota control islamista entre Mosul i Deir ez-Sor). L'atac s'ha fet de forma coordinada entre els peshmerga i les YPG kurdes de Síria fet que suposa un pas més en la certa cooperació iniciada l'agost a Sinjar. La següent fase segons fonts kurdes és alliberar Sinjar.
1. IS pretenia obrir un nou front al sud de Cizîrê per distreure les YPG qui, des d'aquest cantó, van llençar el 23 de setembre una ofensiva conquerint Mabrukah i avançant cap a Girê Sipî (Tall Abyad). Ahir mateix les YPG de la zona han anunciat un comandament conjunt amb l'Exèrcit Sirià Lliure per reforçar aquest atac.
2. Donat que els bombardeigs de la coalició s'han centrat a Deir ez-Zor, IS estava tractant d'aconseguir una nova via d'accés a Síria des d'Iraq que seria més al nord de l'actual.
3. Les YPG han consolidat les seves posicions a Al-Hasakah i una tribu àrab s'ha afegit a les milícies kurdes de la zona per combatre a IS. L'atac a Tell Koçer pretenia revertir aquesta situació.

Leggi di più »

Vaga de fam per Kobanê davant de Downing St


Una trentena de persones van iniciar el vespre del 29 de setembre una vaga de fam que s'allargarà fins el 4 d'octubre. La protesta va iniciar-se després d'una marxa a la capital londinenca. Fou organitzada per United Kingdom Kurdish Assembly, Free Youth Movement i Roj Woman’s Association. La vaga de fam reclama:

- Que el govern del Regne Unit provisioni amb armes avancades les forces kurdes de Kobanê
- Que el Regne Unit, els EUA i l'UE reconeixin oficialment els tres cantons autònoms del nord de Síria
 Que el govern britànic realitzi un embargament sobre els estats que donen suport a IS començant per Turquia
- Que l'OTAN forci Turquia a posar fi a l'ajuda que dóna a IS i al seu armament
- Que l'ONU no permeti una zona tampó sobre terra kurda de Síria com proposa Turquia
- Que l'ONU i les organitzacions de dones internacionals investiguin la situació de dones segrestades i facin un pla pel seu rescat


                              Manifestació a Londres demanant ajuda pel Kurdistan de Síria (29/04/2014) @curdistani

Leggi di più »

Kurdistan Islamic Group es planteja seriosos canvis interns

L'any 2001 naixia el Komala Islamile Kurdistan/Iraq o Kurdistan Islamic Group (KIG) escindit de l'IMK (Moviment Islàmic del Kurdistan) i considerada la formació més radical de les tres islamistes del Kurdistan iraquià. KIG amb alguns nexes als salafistes de la desapareguda Ansar al-Islam. Tenen la seu central a Suleimaniyya.
Ali Bapir, un dels fundadors i màxim dirigent actual de Komala Islamile Kurdistan/Iraq


Ara aquest moviment es planteja seriosos canvis interns a nivell de direcció, estructura i d'imatge. En aquesta línia està organitzant una trobada interna pel mes d'octubre. La mort del seu líder espiritual, el xeic Mohamed Barzinji, fa tres mesos, ha accelerat aquesta renovació. El primer pas ha estat iniciar un estudi de l'opinió entre 3.000 membres de la formació que han apostat per fer un gir. Entre els canvis hi ha la limitació de càrrecs, no compaginar càrrecs interns amb institucionals i revisar els sous als alliberats. Fins i tot ha estat qüestionada la continuïtat de l'actual màxim dirigent del KIG, Ali Bapir (ex membre d'IMK i un dels fundadors).

KIG ha estat criticat pel seu retard en condemnar les accions d'Islamic State que s'atribueixen a divergències internes donat que un sector mostraria certa afinitat amb els fonamentalistes.

Leggi di più »

dilluns, 29 de setembre del 2014

YPG i FSA creen un altre comandament conjunt
Si fa unes setmanes les YPG anunciaven una aliança amb l'FSA anomenada Burkan al-Firat que s'ha demostrat un èxit tàctic de cara a l'ofensiva que es preveia per part dels fonamentalistes sunnites d'IS; ara aquesta aliança s'amplia. Dissabte 27 les dues formacions:

- Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG)

- Free Syrian Army

La nova comandància conjunta s'anomena Brigada de l'Alliberament (Liwa At-Tahrir) i el seu objectiu prioritari és reforçar l'ofensiva que aquesta setmana les YPG han llençat sobre Mabrukah (conquerida per la milícia kurda) i que culminaria amb la conquesta de Gurê Sipî (Tall Abyad).  

Leggi di più »

diumenge, 28 de setembre del 2014

IS obre un nou front a Rabia i Tell Koçer

Divendres 26 de setembre Islamic State ha iniciat un nou atac procedent d'Iraq contra les forces kurdes de Síria. L'objectiu aquesta vegada no és el cantó de Kobanê, epicentre dels combats sinó l'altre dels tres cantons kurds de Síria; Cizîrê

Segons una nota emesa pel portaveu de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), Redur Xelil, l'atac ha començat amb dos atacs suïcides amb cotxes bomba contra les posicions d'YPG a la frontera a Tell Koçer (Yarubiyah). Posteriorment IS ha llençat un atac amb tancs i artilleria pesada contra les posicions kurdes a l'eix Rabia-Jazaa-Singal. L'atac ha penetrat al corredor humanitari que les YPG van crear l'agost per salvar els refugiats yezidi de Singal. Després de 24 hores de combats les YPG han aturat l'ofensiva fonamentalista sense dades de baixes. Xelil fa notar que IS està centrant els seus atacs contra els kurds i que la coalició internacional no ha ajudat en cap moment des de l'aire; com si va fer a Iraq en les mateixes circumstàncies. De fet l'atac prove del propi Iraq. 

Per què IS està atacant des de Rabia a Tell Koçer?
1. IS pretén obrir un nou front al sud de Cizîrê per distreure les YPG qui, des d'aquest cantó, van llençar el 23 de setembre una ofensiva conquerint Mabrukah i avançant cap a Girê Sipî (Tall Abyad). Ahir mateix les YPG de la zona han anunciat un comandament conjunt amb l'Exèrcit Sirià Lliure per reforçar aquest atac.
2. Donat que els bombardeigs de la coalició s'han centrat a Deir ez-Zor, IS està tractant d'aconseguir una nova via d'accés a Síria des d'Iraq que seria més al nord de l'actual.
3. Les YPG han consolidat les seves posicions a Al-Hasakah i ahir mateix una tribu àrab s'ha afegit a les milícies kurdes de la zona per combatre a IS. L'atac a Tell Koçer pretén revertir aquesta situació.

Leggi di più »

Concentració de solidaritat amb Kurdistan a Granollers


Dimecres s'organitza a la capital del Vallès Oriental una concentració en suport de la lluita del poble kurd i contra l´estat islàmic; de solidaritat amb la resistència popular de Kobanê amb el lema ´Aturem la barbàrie!'
Dimecres 1 d´octubre, 
a les 19.00 h, 
a la porxada de Granollers 
Organitza: Comitè de Solidaritat amb el Kurdistan de Granollers
Amb el suport de Kurdiscat-Comitè Català de Solidaritat amb Kurdistan

Leggi di più »

El PKK reivindica dos atacs contra policia turca amb 4 morts

Les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) han reivindicat les dues accions armades de divendres 26. La primera fou a Amed contra dos vehicles policials que patrullaven als districte de Kayapınar, a Amed (Diyarbakir en kurd) i la segona a Bitlis, a un control policial. Segons la guerrilladel Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) el balanç dels atacs foren de quatre oficials de policia, tres de cossos especials, morts i quatre altres de ferits, El PKK ha advertit repetidament a Turquia que la posició de col·lusió constant amb IS a Síria (permetre l'entrada i sortida de fonamentalistes d'IS, entrega d'armes, alliberament de presos, cura de ferits, estar evitant bombardeigs i bloqueig fronterer) no permet mantenir cap treva operativa.


Leggi di più »

dissabte, 27 de setembre del 2014

Ha bombardejat la coalició a IS a Kobanê?

Davant les informacions aparegudes aquest matí de possibles bombardeigs de la coalició internacional liderada pels Estats Units sobre unitats d'Islamic State sobre Kobanê les dades no són hores d'ara concloents.
1. L'aviació de la coalició està sobrevolant Kobanê efectivament. Així ho han confirmat diverses fonts i en especial el periodista Kurt Pelda que va arribar a Kobanê el dia 25 després de creuar els camps de mines turcs a la frontera amb ajuda de guies nadius kurds. Pelda ha afirmat que els avions que sobrevolen la zona són F-15.
2. Alguns mitjans occidentals han afirmat que havia hagut bombardeigs prop de Kobanê. L'únic confirmat fou fa 2 dies a Girê Sipî (Tall Abyad) on les YPG kurdes estan tractant d'arribar des de Serêkaniye (Ras al-Ayn) des del 23 de setembre. És la zona més propera on hi ha hagut bombardeigs.
3. Els mitjans que afirmen que hi ha hagut bombardeigs sobre IS aquesta matinada citen la nota del departament de defensa dels EUA. Aquest afirma que s'han limitat a destruir vehicles (per tant cap tanc ni centre logístic dels agressors islamistes). Literalment els EUA afirmen que "Un edifici d'IS i dos vehicles armats a la frontera foren destruïts". La BBC ha arribat a titular un article de Paul Wood, corresponsal a la zona, dient que la coalició havia bombardejat la frontera turco-siriana a l'alçada de Kobanê. Wood assegura que la batalla de Kobanê "està lluny d'acabar-se" donada la resistència que està oferint la milícia kurda.
4. La comandant de les YPJ (milícia femenina de les YPG kurdes), Meryem Kobane, ha afirmat que ha consultat tots/es els i les comandants del front i cap ha confirmat un sol bombardeig de la coalició sobre les forces fonamentalistes. La comandant ha negat que els bombardeigs fossin veritat. Meryem Kobane sí ha assegurat que hi ha hagut vols per la zona.

Com a conclusió és possible que els EUA estiguin sondejant l'actitud de Turquia (màxim opositor a ajudar els kurds de Kobanê) abans de concretar els atacs. El més important de la nota és que avui els bombardeigs no s'han centrat a les refineries de Deir ez-Zor, al sud de Síria, sinó han afectat Al-Hasakah (Hesîçe en kurd), al nord-est de Síria, on els kurds també combaten IS i la nota dels EUA afirma que han destruït diversos edificis i una part d'una guarnició (sembla que amb militants d'IS de l'Àsia central) i Manbij (situada al nord-oest de Síria). L'atac que se cita sobre Ar-Raqqà és més del mateix doncs aquesta és l'única capital provincial en mans d'IS i hores d'ara el seu feu. Tot i que no afecti directament Kobanê és important que els bombardeigs hagin afectat Al-Hasakah obrint el camí a una ajuda als combatents kurds.
Mapes: Situació al front @deSyracuse ; global del nord de Síria: Wikipedia

Leggi di più »

Les YPG expulsen IS de Siftek i Zorava


La muntanya de Siftek o Girê Siftikê, situada a l'oest de Kobanê ha estat l'escenari de durs combats entre Islamic State, que la controlava, i les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) kurdes. La batalla ha acabat amb la retirada, amb nombroses baixes indeterminades d'IS i el control de la zona per part d'YPG que ha tingut l'ajuda del Free Syrian Army (FSA), oposició laica al règim d'Al Assad. Fa unes setmanes les YPG anunciaven una aliança amb l'FSA anomenada Burkan al-Firat que ara s'ha demostrat un èxit tàctic de cara a l'ofensiva que es preveia per part dels fonamentalistes sunnites.

L'èxit a Siftek s'ha combinat amb una nit de lluita per la muntanya de Zorava. Kobanê és una zona essencialment de planura i qualsevol petit pujol permet controlar visualment i artillera una quantitat notable de territori. Zorava és l'accident geogràfic més important que permet l'accés a Kobanê. Amb aquests èxits i l'ofensiva al front est iniciada el 23 de setembre les YPG han fet recular IS tot i que la situació continua especialment crítica al front sud.


Leggi di più »

Ofensiva de les YPG sobre Girê Sipî (Tall Abyad)

El 21 de setembre les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) van iniciar una ofensiva des del cantó de Cizîrê. Aquest és el que està situat a la part més oriental dels tres cantons kurds de Síria.

L'objectiu era disminuir la pressió sobre Kobanê on Islamic State (IS) ha concentrat el gruix de les seves forces des del 15 de setembre quan va aconseguir trencar el front.

Després de quatre dies de combats les YPG han aconseguit avançar i conquerir la ciutat de Mabrukah però l'objectiu més ambiciós és arribar a la població de Girê Sîpî que permetria crear un corredor fins a Kobanê. És certament molt difícil aconseguir un objectiu militar tan ambiciós però l'atac va treure pressió a la columna est d'IS que atacava Kobanê que va deixar d'avançar i va fer un petit retrocés. Tanmateix els combats ara mateix continuen sobte Mabroukah on IS ha provat de recuperar la població i Dehme.

Tanmateix els combats continuen a Serêkaniye/Ras al-Ayn on IS fa mesos que prova d'entrar a la ciutat i quedaria a la reraguarda kurda si s'avança sobre Girê Sipî / Tall Abyad. La nit del 26 de setembre IS ha llençat un atac centrat a Rabbia (Iraq) amb el clar objectiu de trencar les defenses de les YPG a la zona i enviar reforços a Mabrukah.

Leggi di più »

divendres, 26 de setembre del 2014

L'oposició siriana dóna la benvinguda als bombardeigs

La Coalició Nacional Siriana, mitjançant el seu president Hadi al-Bahra, ha afirmat que "Aquesta nit la comunitat internacional s'ha unit a la nostra lluita contra ISIS a Síria (...) Havíem fet una crida a bombardeigs com els que s'estan fent". L'opositor sirià ha afirmat que "Tractarem de col·laborar en la lluita de la coalició contra el terrorisme".  Des de març de 2011 han mort 180.000 persones en la guerra de Síria.

Leggi di più »

dijous, 25 de setembre del 2014

25/09/2014 - Comunicat d'YPG bàsicament dirigit als EUA

A les darreres dues setmanes ISIL*, també conegut com a Deash, va concentrar les seves forces, procedents d'Iraq i Síria amb armament pesat i equipaments que va obtenir d'Iraq i Síria, per llençar un atac sobre les nostres unitats de Kobane que defensen la pròpia Kobane i les viles del voltant. El poble i les nostres unitats defensen Kobane amb armes lleugeres i gairebé cap recurs, contra un dels més brutals atacs d'ISIL, també conegut com a Daesh.

Els bombardeigs sobre les bases d'ISIL per part dels EUA i la seva aliança foren de gran importancia i realment necessaris però van arribar tard. Els atacs que vam llençar conta les bases d'ISIL no foren prou efectius car tenen bases al voltant de tot Kobane amb armament pesat. Malgrat que les bases d'ISIL tenen totes armament pesat, equipaments i vehicles; tot plegat a l'aire lliure i visible a tothom aquests encara no han estat objectiu dels bombardeigs aeris. Aquesta és la raó per nosaltres per afirmar que si els EUA i la seva aliança són seriosos en tenir com a objectiu les bases d'ISIL al front de Kobane i les arees al voltant de la mateixa estem amb disposició de col·laborar amb els EUA i amb la seva aliança per facilitar-los la posició i informació molt important sobre ISIL i els seus moviments. Així com les bases d'ISIL que han estat bombardejades i eren estaven integrades per ISIL de forma abundant.

Redur Xelil
Portaveu YPG* El comunicat d'YPG parla d'ISIL (Islamic State in Iraq and the Levant, Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant) però actualment utilitza la denominació Islamic State (IS).

Leggi di più »

Front est de Kobanê: Contraatac de les YPG

El 23 de setembre les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), milícia d'autodefensa kurda de Síria, iniciava un contraatac. Dels tres fronts pels que, des del dia 15 de setembre, Islamic State pretén arribar a Kobanê, les YPG han contraatacat per l'est. En concret van aturar l'avanç d'IS i van fer retrocedir els islamistes expulsant-los de sis poblacions.
El gruix de les forces kurdes van sortir des de Kundi Sus i van derrotar a IS a Kiri Zuri. Les forces islamistes han retrocedit de forma no significativa però no han pogut seguir avançant ni han consolidat les posicions capturades al front est entre el 19 i el 23 de setembre.

Leggi di più »

dimecres, 24 de setembre del 2014

24/09/2014: Avanç d'IS cap a Kobanê pel front sud

Els bombardeigs de la coalició internacional contra Islamic State (IS) no només no han aturat l'ofensiva sinó que semblen accelerar-la. Hi ha dos motius essencials:

1) En primer lloc la coalició no ha atacat les posicions d'IS al front de Kobanê sinó s'ha centrat a Alep (on en realitat s'ha atacat al Front Al Nusra) i Deir al-Zor. Només parcialment ha atacat Ar-Raqqà. Aquest fet representa un element positiu pel que fa a Kobanê però fins a cert punt colateral. Ar-Raqqà és a la reraguarda i actua com a centre d'operacions però els danys han estat superficials i no han afectat al front sobre el terreny situat desenes de quilòmetres més al nord.

2) Donat que Ar-Raqqà no és zona segura IS ha concentrat més forces al front que actuen amb més mobilitat. Així són blancs més difícils pels bombardeigs. Paradoxalment IS ha respost als atacs aeris reforçant el front sud sobre Kobanê.

3) IS ha interpretat els atacs com la fi del seu santuari sirià. Per tant li cal més extensió territorial i accés directe a Turquia. Kobanê és doncs la població ideal per les dues coses i la més feble de les faccions en guerra a Síria (altres grups islamistes, l'FSA o el propi govern d'Al Assad). Per tant prova d'accelerar la seva conquesta.

Amb aquests tres factors IS ha reprès els atacs al front sud aquest mateix matí, després de dos dies d'aturar-los i basar-los en atacs artillers. Els resultats han estat immediats. Robey ha estat ocupada i la població veïna a la seva esquerra, Tall Ghazal, creia poques hores després. Ara IS és a 9 quilòmetres de Kobanê i sembla decidit a arribar-hi pel front sud una vegada l'oest està aturat i a l'est ha hagut de retrocedir.

Mapa: @deSyracuse

Leggi di più »

Llei marcial a la ciutat kurda de Suruç (Turquia)


La situació de tensió a Kobanê amb el setge d'Islamic State, l'arribada de milers de refugiats i la prohibició turca de creuar la frontera ha disparat la situació a la ciutat de Suruç (en kurd Pîrsûs). els incidents prop la frontera han arribat a la pròpia població l'exèrcit turc n'ha declarat la llei marcial. Ahir una manifestació va mostrat la solidaritat de la població local amb Kobanê i el disgust pel mal tracte de Turquia als refugiats i la connivència amb IS.
Fotos: @HiwaDilan92 i @r3sho

Leggi di più »

YPG emet comunicat de situació al front

El darrer comunicat de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) assegura que continuen els combats en els tres fronts pels que Islamic State està provant d'arribar a Kobanê. L'avanç dels fonamentalistes ha estat aturat en els tres casos després de trencar el front el passat 15 de setembre. IS està concentrant la seva principal capacitat militar al front sud des d'on sembla que vol fer una punta de llança. A les viles de Ziravik, Şêx Çoban, Sistik i Bêrxbatan és on hi ha hores d'ara els combats més durs. IS continua comptant amb entre 30 i 50 tancs tot i que el seu nombre ha estat menor car les defenses kurdes han aconseguit destruir algunes  (en principi onze) unitats. El balanç d'islamistes morts és de 89.

L'únic front on YPG ha aconseguit una situació mínimament còmoda és l'est: mercès a l'ofensiva de les YPG, del cantó de Cizîrê, sobre Mabrukah el dia 22 de setembre i el contraatac de les YPG del cantó de Kobanê que van recuperar sis poblacions el passat dia 20.

Leggi di più »

dimarts, 23 de setembre del 2014

La coalició internacional comença a bombardejar IS a Síria

El bombardeig ha començat a darrera hora de la nit del 22 de setembre. S'ha centrat a Raqqà, el rocafort i única capital de província que controla l'Islamic State. En la primera fase s'ha centrat en 18 bombardeigs a centres de comandament del grup fonamentalista sunnita.

A part de Raqqa s'han atacat objectius d'IS d'Alep i Deiz-ez-Zor.

El govern sirià ja ha indicat que IS és l'únic objectiu dels bombardeigs que porta a terme l'aviació de la coalició internacional, formada per 20 estats, on han participat avions d'estats musulmans.


Leggi di più »

Desenes de kurds/es ferits/des a la frontera turco-siriana
Turquia rep els refugiats kurds procedents de Kobanê (Kurdistan de Síria) amb les pitjors condicions possibles. Ja fa cinc dies que arriben fugitius dels combats i els primers cos Turquia va bloquejar literalment el seu accés a ple sol. Dormien al ras. A mesura que passaven les hores es van instal·lar tendes i centres de rebuda amb condicions molt precàries. Davant aquesta situació els civils kurds de Turquia van arribar a la frontera i van llençar aigua per les tanques de ferro i donar suport als seus compatriotes. La reacció kurda fou llavors inhumana carregant contra uns i altres i, el dia 20 destruint tendes preparades per passar la nit. Canons d'aigua i gas que han provocat desenes de ferits entre els kurds de Turquia i els de Síria. Finalment Turquia ha tancat 7 dels 9 accessos fronterers fent més intransitable el pas. Enlloc d'obrir fronteres Turquia tracta de sabotejar l'arribada de refugiats (entre 50.000 i 80.000).Un darrer episodi ha estat el dels kurds sirians que deixen les seves famílies i opten per retornar a Kobanê a defensar la seva terra i on ho han deixat tot. La policia turca ha utilitzat la violència indiscriminada contra ells i no els deixa retornar a Síria en una prova més de la connivència entre el règim islamista turc i l'Islamic State.

Leggi di più »

diumenge, 21 de setembre del 2014

Kobanê: en estat de xoc


L'ofensiva d'Islamic State (IS) sobre Kobanê, un dels tres cantons kurds de Síria està essent l'escenari d'una de les més brutals accions militars i, després de la d'Homs, de la més cruel. L'origen dels atacs el trobem fora de Síria. A Iraq IS ha aconseguit controlar un enorme botí d'armes, algunes del règim de Saddam Hussein i d'altres incomprensiblement abandonades per EUA. Quan el mes de juny IS va ocupar Mosul va trobar arsenals gairebé intactes. L'agost la formació islamista es llençava contra Sinjar per ser de majoria yezidi. El seu objectiu és exterminar, literalment, tota confessió religiosa no musulmana sunnita. Aquest esdeveniment va provocar una reacció internacional i els EUA van bombardejar les posicions d'IS permetent una certa recuperació per part de les tropes kurdes iraquianes.

En els fets de Sinjar la principal milícia kurda de Síria, YPG, va operar per salvar milers de refugiats fent un reforç des de Síria. Un reforç fonamental. Paradoxalment els bombardeigs nord-americans que van salvar molts civils a Iraq han provocat la brutal ofensiva a Síria. No es pot actuar a Iraq sense pensar globalment en Síria ja que és tapar els peus per destapar el pit. Els EUA només han actuat a Iraq per protegir els camps petroliers com al capdavall s'està demostrant.

IS va traslladar el gruix de les seves forces a Síria, concretament a Raqqa. El propi "califa" auto proclamat, Ibrahim, és ara a Síria. Una vegada concentrat tot l'operatiu militar a Síria IS va veure's amb un gran potencial i va plantejar un objectiu. Kobanê fou l'escollit. Els motius són tres:
1) Kobanê és el cantó central dels tres kurds. Enderrocar-lo significa aïllar els altres dos.
2) Kobanê permet accedir a Turquia des de Síria. Com hem demostrat al nostre compte de twitter les evidències del suport turc a IS són clares, fins i tot repulsives.
3) Els kurds, concretament les YPG, s'han demostrat al camp de batalla l'única força de plantar cara a IS i fins i tot esclafar-la en molts indrets. En igualtat de condicions.

En aquest marc IS iniciava un atac altament preparat contra Kobanê amb els següents elements:
1) Atac en tres fronts al mateix temps; est, oest i sud
2) Emprant 3.000 combatents al principi que cinc dies després eren reforçats per 4.000 més; ara mateix en totalitzen 7.000
3) Ús de tot el gruix del seu arsenal procedent de Síria
4) Ús de material militar procedent de Turquia arribat, com a mínim, en dos trens detectats a Tel Abiad
5) I l'element fonamental: ús d'artilleria pesada i en especial de 50 tancs procedents de Síria i fins i tot turcs.

Aquest darrer element ha provocat que el 15 de setembre IS pogués trencar el front pel sud, malgrat la desesperada resistència kurda el dia 17 l'avanç era innegable. YPG no té vehicles blindats, ni tancs, i lluita amb AK47. La seva superioritat u per u li ha permès aguantar durant mesos de forma desesperada però l'arribada dels tancs a ar-Raqqà ha provocat que fos impossible. És com lluitar amb llances contra canons. El dia 17 IS va entrar a 21 poblacions, el dia següent es va donar l'ordre de retirada general i ja són 60 les poblacions ocupades. Llavors les YPG van estabilitzar el front a base de baixes monstruoses i IS va optar per no desgastar-se més i centrar-se en llençar bombardeigs contra la població civil.

Les crides desesperades no han fet cap efecte. EUA, màxim responsable dels fets per bombardejar Iraq i deixar Síria com un santuari, mira a un altre lloc. Turquia dóna suport oficiós a IS i els kurds de l'Iraq que tant deuen a les YPG s'han limitat a gestos. Una darrera dada: IS ha emès una fatwa (ordre religiosa) per la que tot pres, militar o civil, kurd sigui decapitat. Mig milió de kurds són a Kobanê encerclats per IS i amb dues opcions: morir combatent o per bombardeigs o ser executats presos. Turquia ha convertit la frontera en gairebé infranquejable pels kurds.

Mapa: @deSyracuse (Versió més gran)
Leggi di più »

dissabte, 20 de setembre del 2014

Els kurds de Turquia envien ajuda als de Síria

El Kurdistan de Síria està sotmès a un embargament global per part de tots els seus veïns: Turquia al nord, el règim d'Al-Assad a l'oest, Islamic State al sud i el govern regional kurd de l'Iraq a l'est. El cas d'aquest darrer arriba a l'extrem d'haver excavat una rasa. El govern d'Ankara ha aixecat un mur.

Malgrat l'embargament Rojava resisteix i els kurds de Turquia l'han trencat enviat ajuda humanitària recollida de manera autogestionada. L'ajuda arribarà a la ciutat kurdo-siriana de Qamishlo. S'hi han enviat quatre contenidors des de les regions kurdes de Turquia de Mersin, 3 de Kiziltepe, 2 de Cizre, un des de Wan (Van) i un des de Nusaybin.

Paradoxalment els kurds de Síria han protagonitzat en ajudar els yezidi i altres refugiats provinent d'Iraq malgrat que estat sotmesos a un embargament total per haver-se proclamat autònoms.

Leggi di più »

dijous, 18 de setembre del 2014

Les forces kurdes en retirada a Kobanê: IS conquereix 21 poblacions


El triple atac d'Islamic State (IS) contra el cantó kurd de Kobanê, a Síria sembla que ha aconseguit, després de mesos de resistència, trencar el front. El cantó de Kobane és un dels tres que els kurds administren de forma autònoma a Síria. IS va concentrar uns 4.000 efectius el cap de setmana als voltants de la regió de Kobanê i desenes de tancs. Aquest element ha estat decisiu en el seu avenç ja que les es Yekîneyên Parastina Gel (YPG), Unitats de Defensa Popular kurdes no tenen tancs. Els bombardeigs dels EUA han ajudat els kurds de l'Iraq a aturar l'ofensiva d'IS però el moviment islamista ha reaccionat. El propi Califa Ibrahim ha marxat cap a Síria que s'ha convertit en el santuari dels islamistes. Molt del material militar que IS està llençant contra els kurds prové de Síria. IS simplement s'ha traslladat d'estat i els EUA no han actuat a Síria fent gens efectiva l'acció a Iraq. Més que poc efectiva és perjudicial car els kurds de Síria duien mesos resistint l'atac d'IS i provocant-lis moltes baixes però el reforç procedent d'Iraq ha decantat la balança a favor dels fonamentalistes.

Segons la pròpia milícia l'objectiu dels islamistes és tallar les comunicacions entre les tres zones autònomes kurdes de Síria. En un primer moment els kurds van aconseguir refusar l'atac però IS va trencar la línia defensiva. La majoria d'ells no són pas sirians sinó que ISIS es forneix de voluntaris salafistes d'arreu del món. Entre el 17 i 18 de setembre IS s'ha fet amb el control de 21 poblacions kurdes, ha eliminat tota simbologia kurda i avança cap a la pròpia ciutat de Kobanê. Aquesta ha estat bombardejada amb artilleria pesada i lleugera, òbviament procedent d'Iraq.

Vídeo dels combats ahir.

Foto: Botin Kurdistani

Leggi di più »

YPG expulsa els islamistes d'IS de 14 poblacions


L'ofensiva de les Yekîneyên Parastinê Gel (Forces de Defensa Popular, YPG) sobre Tel Hamis (Síria) continua. Iniciada el passat dissabte a la matinada l'atac ha arribat a quinze quilòmetres de la població expulsant als membres del grup fonamentalista sunnita de catorze poblacions. Segons les YPG han provocat 56 morts entre les files d'Islamic State. Aquest grup ha començat a amenaçar civils i enrolar-los a la força. L'alternativa és ser afusellat. En aquest sentit cal entendre la matança d'una quarantena de civils a una zona rural propera a Tel Hamis el dia 14 de setembre. Sense citar fonts, alguns mitjans han atribuït a les YPG la matança però el moviment kurd ha negat cap relació i és obvi que és responsable IS ja que és el seu modus operandi ben allunyat al de les YPG signants de convencions de guerra.

Leggi di più »

dimecres, 17 de setembre del 2014

Joves cremen 7 escoles com a resposta a la clausura de les 3 escoles en kurdAhir les forces turques, molt armades, van segellar els tres establiments escolars on es pretenia ensenyar en kurd (Cizre, Gever, Amed)  i van usar la violència contra els pares i mares que defensaven el dret dels seus fills a aprendre la seva llengua materna. L'experiència d'ensenyament en llengua kurda a Turquia no ha durat, doncs, ni un dia. Les tres escoles que el 15 de setembre obrien el curs íntegrament en llengua kurda han estat clausurades per la República turca. Es tracta d'escoles a Amed (Diyarbakir en turc), Gever i Cizre. Les autoritats han declarat il·legals les escoles i una quarta ja havia quedat bloquejada per les forces armades turques.

La resposta popular ha arribat unes hores després quan membres de Yurtserver Devrimci Gençlik-Hareketi (YDG-H, Joventut Patriota Revolucionària-Moviment) cremaven parcialment fins a set escoles públiques turques als districtes de Cizre i Yuksekova. Els membres d'YDG-H van bloquejar tanmateix l'accés dels bombers a les escoles que van quedar malparades i es van enfrontar a la policia turca.
Fotografies: Abidin Yel - Şırnak/AA, Mesut Varol - Yüksekova/AA

Leggi di più »

dimarts, 16 de setembre del 2014

Turquia tanca amb violència les 3 escoles on s'ensenyava kurd
L'experiència d'ensenyament en llengua kurda a Turquia no ha durat ni un dia. Les tres escoles que el 15 de setembre obrien el curs íntegrament en llengua kurda han estat clausurades per la República turca. Es tracta d'escoles a Amed (Diyarbakir en turc), Gever i Cizre. Les autoritats han declarat il·legals les escoles i una quarta ja havia quedat bloquejada per les forces armades turques.

La policia turca va provar de bloquejar l'accés a l'entrada a l'escola d'Amed però la mobilització dels pares dels alumnes no els va deixar. Avui, però, les forces turques, molt armades, han segellat els tres establiments (Cizre, Gever, Amed)  i han usat la violència contra els pares i mares que defensaven el dret dels seus fills a aprendre la seva llengua materna. Les fotografies són de la càrrega a Amed on els turcs han usat gras lacrimogen.

Leggi di più »

Setmana kurda a Brussel·les


La Çanda Kurdî o Setmana kurda se celebra enguany a Brussel·les (Flandes) del 17 al 21 de setembre. organitzada per un fum d'entitats kurdes, entre elles el Congrés Nacional Kurd, i belgues inclourà concerts de música kurda, una exhibició fotogràfica, projeccions de cinema, seminaris de debat i una vila kurda on es podrà, entre d'altres, consumir menjar d'aquest país d'Orient. l'objectiu és difondre la cultura ancestral kurda i solidaritzar-se amb aquest país.

Leggi di più »

Tres escoles comencen a ensenyar en kurd a Turquia

El 15 de setembre començava el curs escolar a la República de Turquia. Per primera vegada, enguany, tres escoles ho faran íntegrament en llengua kurda. Es tracta d'escoles a Amed (Diyarbakir en turc), Gever i Cizre. El govern turc i nombrosos moviments imperialistes turcs han mostrat la seva oposició a l'iniciativa. Les autoritats han declarat il·legals les escoles i una quarta ha quedat bloquejada per les forces armades turques.

La policia turca ha provat de bloquejar l'accés a l'entrada a l'escola d'Amed però la mobilització dels pares dels alumnes no els ha deixat. Paral·lelament s'ha endegat la campanya 'Bê ziman jiyan nabe' (No sense la meva llengua) amb cartells a moltes escoles del Kurdistan turc i protestes, amb boicot inclòs, a alguns establiments escolars promogudes pel principal partit de la regió, el BDP.

Des de 1928 les lletres X, Q i W són prohibides a Turquia, lletres habituals a la llengua kurda. Tanmateix continua la vaga de fam d'un miler de mestres kurds que demanen una plaça per poder ensenyar la llengua materna als infants kurds. De moment Ankara ha cedit en crear 18 places que és una xifra ridícula. Des de 2012 es pot ensenyar kurd sobre bases voluntàries.


Leggi di più »

dilluns, 15 de setembre del 2014

Mor el jove kurd ferit per la policia turca el 8 de juny


Abdullah Akkulu tenia 18 anys, i el passat 8 Juny va quedar ferit per impactes de les bales de la policia turca. Abdullah participava en una protesta popular contra la construcció de l'enèsim control militar al Kurdistan. Aquesta vegada es tractava de la vila de Biryas (Lice).  Després de 3 mesos en cures intensives el jove kurd va morir ahir i ha estat enterrat amb els colors de la bandera kurda: groc, vermell i verd a Lice.

Ramazan Baran i Baki Akdemir van morir en els mateixos incidents a Biryas producte de l'ús de foc real per part de la policia turca. De la Turquia que vol ser membre de l'Unió Europea. No s'esperen condemnes dels mateixos estats europeus que tenen a la llista de grups terroristes al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) però callen, en ignomínia, davant els assassinats de civils per part de la policia turca.

Toto: FiratNews

Leggi di più »

Setè congrés del DTK


El setè congrés del Demokratik Toplum Kongresi (DTK) o Congrés de la Societat Democràtica ha tingut lloc a Amed (Kurdistan de Turquia) els dies 6 i 7 de setembre de 2014. El lema de l'esdeveniment ha estat "Estem construint una nació democràtica i una vida lliure". Hatip Dicle i Selma Irnak han estat escollits co-presidents de la formació seguint el criteri de co-presidència amb egalitat entre sexes establert des que el moviment kurd va adoptar la ideologia del Confederalisme Democràtic. Irmak va fer el seu discurs íntegrament en llengua kurda i va descriure la societat kurda com un jardí format per turcs, kurds, àrabs, armenis, siríacs i alevis. L'ex pres Dicle també va fer el seu parlament en llengua kurda. Dicle ja havia presidit el DTK l'any 2009 però fou empresonat per formar part de la Koma Civakên Kurdistan (KCK), Unió de Comunitats de Kurdistan.

DTK fou fundat l'any 2008 aplegant unes 600 organitzacions no governamentals de Turquia amb l'objectiu de democratitzar la societat de la república asiàtica.

Leggi di più »

diumenge, 14 de setembre del 2014

Un activista kurd condemnat a 7 anys de presó a Iran

Sehons la Human Rights Activists News Agency (HRANA), el kurd Badi Hoseinpanahi,  ha estat condemnat a set anys de presó per un tribunal islàmic d'Iran. Badi Hoseinpanahi fou detingut el passat 21 de gener de 2.014 per les forces de seguretat de la teocràcia iraniana i fou jutjat i condemnat dimecres 10 de setembre per "actuar contra la seguretat nacional i cooperar amb partits kurds de l'oposició".

Resta a la presó de Bandar Lengeh.

Leggi di più »

IS segresta 50 kurds a Alep

El segrest s'ha produït a la ciutat de Minbic prop d'Alep. Una cinquantena de kurds acusats de ser propers a moviments de l'esquerra kurda han estat segrestats per Islamic State. A més han estat destruïdes infraestructures agràries de la zona i també registrades cases de kurds a Minbic.


Leggi di più »

dissabte, 13 de setembre del 2014

L'exèrcit turc ataca una escola cooperativa kurda


L'escola pretenia ensenyar en llengua kurda de forma autogestionada i cooperativa. L'establiment estava essent construïda a la vila de Kerwas amb treball col·lectiu en un exemple magnífic de gestió comunal. El dia 11 de setembre unitats fortament armades (amb trenta vehicles blindats) de l'exèrcit republicà turc han ocupat la població situada a la regió de Lice. Han destruït les barricades aixecades per la població i s'han enfrontat amb aquesta per més de 20 minuts. Uns 200 kurds han establert un cordó i han aconseguit refusar l'atac turc. L'exèrcit s'ha replegat a Ortaç des d'on ha establert un operatiu posant setge a Kerwas amb l'objectiu de prendre la vila i destruir l'escola autogestionada.Leggi di più »

Primera operació de Burkan al-Firat: 15 morts

Burkan al-Firat, el comandament conjunt entre l'FSA i les YPG a Síria s'ha posat en marxa. Presentat el 10 de setembre, el moviment armat ha realitzat la primera operació coordinada contra una posició d'Islamic State al pont de Karakozat, al sud de Kobanê (Síria) el mateix onze de setembre. El comunicat del 'Centre d'Acció Comuna' especifica que van abatre quinze membres d'IS a qui es refereixen com els gàngster d'Al Baghdadi (l'autoproclamat Califa d'IS).

Vídeo de l'operació (YPG) 


Burkan al-Firat (Volcà de l'Eufrates) l'integren les YPG i les faccions de l'FSA de Liwa Thuwar al-Raqqa, Saraya Jarablus, Thuwar Umna'a al-Raqqa, Liwa al-Jihad Raqqa, i Jaysh al-Qassas. A aquests grups s'hi afegiran la milícia islamista de Liwa al-Tawhid o Islamic Front però de moment només la seva facció est. Un darrer component de Burkan al-Firat serà la formació kurda de Jabhat al-Akrad.
Burkan al-Firat es presentava el 10 de setembre com un "centre d'acció comuna" més que punts en comú, els integrants de Burkan al-Firat, tenen un enemic comú: Islamic State. Tot i que més conegut per les seves excintricitats a l'Iraq IS té una potent presència a Síria i posa setge a les posicions kurdes. A més ha ocupat bona part del territori que tenia l'FSA fa dos anys.

Leggi di più »