dimecres, 13 de setembre del 2023

Atac contra dos dirigents pro turcs a Efrîn

Un intent d'assassinat contra dos líders de mercenaris recolzats per Turquia s'ha produït a la ciutat ocupada d'Efrîn, Kurdistan de Síria. Tots dos van resultar ferits greus, es tracta de l'anomenat "vicepresident del Consell Local", Muhammad Sheikh Rashid i Oficial de seguretat del consell local, sobrenom "Abu Omar", antic comandant de "Jaysh al-Islam".Leggi di più »

Turquia: La kurda Narin Gezgör, fundadora d'una associació de dones kurdes, condemnada a més de 7 anys de presó

 

Un tribunal d'Amed (Diyarbakır en turc) ha condemnat Narin Gezgör, membre fundadora de l'Associació de Dones Rosa, un grup kurd pels drets de les dones, a set anys i sis mesos de presó , va informar dilluns el Centre per a la Llibertat d'Estocolm, citant la Gazete Duvar. Gezgör va ser condemnada en un nou judici després que un tribunal d'apel·lacions anul·lés un veredicte anterior que implicava la mateixa durada de presó pel mateix càrrec a causa de la fallada del tribunal inferior per examinar adequadament el cas.

La condemna es va dictar amb l'acusació de pertinença a una organització terrorista, que comporta una pena mínima de presó de sis anys i tres mesos. Les proves presentades contra Gezgör incloïen la seva pertinença a l'associació, així com les seves entrevistes als mitjans i testimonis anònims que la van incriminar. És habitual que les autoritats turques processin i condemnin persones per càrrecs relacionats amb el terrorisme pel seu compromís no violent amb la societat civil i comentaris polítics. Els kurds políticament actius sovint són acusats de pertinença al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), un grup armat designat com a organització terrorista per Turquia i bona part de la comunitat internacional.

La legislació antiterrorista de Turquia ha suscitat repetidament crítiques als informes internacionals per ser massa àmplia i ambigua, permetent als tribunals interpretar l'afiliació social com a vincles de terrorisme i els comentaris com a propaganda terrorista. Els tribunals turcs solen acceptar la declaració de testimonis anònims com a prova dels vincles dels acusats amb el terrorisme. Les denúncies de tortura i maltractaments sota custòdia policial sovint impliquen la coacció dels detinguts perquè signin declaracions que s'incriminen a ells mateixos i als altres. A l'edició de 2022 de l'Índex de l'Estat de Dret publicat pel World Justice Project, Turquia va ocupar el lloc 116 entre 140 països, amb una puntuació encara pitjor que la de Rússia i Bielorússia.

Leggi di più »

divendres, 8 de setembre del 2023

L'exèrcit turc està cremant els boscos de Bitlis, al Kurdistan, i desforestant la regió


Les forces d'ocupació turques han destruït grans extensions de boscos a la província kurda de Bitlis per a les necessitats de l'exèrcit. La desforestació continua després dels tocs de queda imposats per les autoritats turques als pobles del districte de Hizan (Xîzan) a Bitlis (Bedlîs) els mesos de juliol i agost. Segons fonts locals, els arbres es talan principalment de nit. Cada dia es treuen de 10 a 15 camions d'arbres.

A principis de la dècada de 1990, la regió de Bitlis, al nord del Kurdistan, estava coberta de grans boscos. Des de llavors, moltes zones forestals han estat destruïdes i cremades per l'exèrcit turc. La destrucció del medi ambient s'ha accelerat sota el règim islamonacionalista del president turc Recep Tayyip Erdogan. Entre el 2020 i el 2023, l'exèrcit turc va destruir centenars d'hectàrees de boscos a la regió de Bitlis, amb el pretext d'operacions militars.

El districte d'Hizan va ser declarat recentment zona prohibida. L'exèrcit turc, ajudat pels protectors dels pobles (paramilitars armats finançats per l'estat) segueixen deforestant la regió. Es van talar milers d'arbres per permetre la construcció de carreteres i per obrir el camí a les operacions militars.

Leggi di più »

dimecres, 6 de setembre del 2023

El conflicte a Deir ez Zor entre parts de les SDF posa a prova el projecte de RojavaLa regió de Deir Ez-Zor es divideix actualment entre les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) a l'est de l'Eufrates i les forces del règim sirià recolzades per l'Iran i les seves milícies paramilitars, incloent-hi combatents de l'Iraq, l'Afganistan i el Pakistan, a l'oest. La zona fronterera forma part de les principals rutes de contraban de combatents, armes, drogues i béns de consum. Les SDF, que inclouen combatents kurds, àrabs, armenis i altres, es van apoderar de zones de la província després de les successives campanye scontra l'Estat Islàmic en especial el 2014.

L'administració kurda semiautònoma controla zones al nord i nord-est de Síria, a través de consells civils i militars locals en un esforç per evitar el descontentament àrab, i anuncia regularment reunions entre funcionaris de les SDF i líders tribals. Les SDF estan conformades per una vintena de Consells Militars amb autonomia plena creats en base a criteris territorials i el principi de subsidiarietat.

El 27 d'agost, les SDF van detenir Ahmad al-Khabil, també conegut com Abu Khawla, el cap del Consell Militar de Deir Ez-Zor (CMDZ), que està afiliat a les SDF. Les SDF han acusat Khabil de comunicar-se amb el règim sirià i de suposar tràfic de drogues i mala gestió que van provocar un augment de les activitats de l'IS. Part dels combatents del CMDZ lleials a Khabil, encapçalats per Ibrahim Al Hafel, van llançar atacs contra les SDF que es van convertir en enfrontaments a diversos pobles i ciutats.

La situació va empitjorar després que alguns combatents del règim dictatorial d'Assad travessin l'Eufrates i s'incorporessin als enfrontaments. Diumenge, a més, paramilitars pro turcs van llançar un atac pel nord amb la intenció de crear una tenalla sobre les SDF. Aquest va ser aturat pel Consell Militar de Tell Temir de les SDF amb 24 pro turcs morts.Desenes de persones han mort, la majoria combatents lleials a Khabil i, com a mínim onze membres de les SDF (fotografia adjunta), inclosos combatents àrabs, però també civils. L'SDF van desplegar 19.000 combatents i van recuperar territori anunciar un toc de queda de 48 hores a la zona a partir del dissabte 3 passat, i dilluns va instar els civils a abandonar Dhiban la darrera ciutat on va dir que estaven estacionats combatents locals hostils i on actualment es combat carrer a carrer. El cap de setmana van recuperar Al- Busayrah o Hijin.

L'SDF ha negat qualsevol disputa amb les tribus àrabs de la regió, dient que els enfrontaments han implicat majoritàriament "elements del règim i alguns beneficiaris" de Khabil. Ha demanat als residents locals "que no es deixin atrapar per la baralla". En canvi els mitjans del règim sirià han caracteritzat els combats com un enfrontament de les SDF contra les tribus i clans àrabs, mentre que el diari progovernamental Al-Watan ha qualificat els combatents locals com a "forces tribals àrabs". El règim del president Bashar al-Assad rebutja l'administració kurda i l'acusa de "separatisme". La realitat es que diversos clans, com el clan Bakara i l'Al-Akidat, s'han posat de costat de les SDF i han aplaudit la seva acció contra les mafies del contraban.

"En realitat no es coneix res com a forces tribals àrabs", va dir Omar Abu Layla, un activista que dirigeix la plataforma de mitjans DeirEzzor24, i va assenyalar que alguns líders tribals treballen amb les SDF mentre que altres col·laboren en silenci amb el govern. Funcionaris propers a Khabil, "especialment els que es beneficien del contraban", van iniciar els combats. "El que està passant avui és una incitació al caos per part de diverses parts internes i externes. Si realment totes les tribus haguéssin acceptat anar contra les SDF, llavors elles (les SDF) ja no serien a Deir Al-Zour".

Segons el comandant en cap de les SDF, Mazloum Abdî: "Deir ez-zor és de gran importància per a nosaltres, alguns clans volen que indultem "Ibrahim Al-Hafel", aclarirem el destí dels que van agafar les armes contra nosaltres. Després de la crisi el Consell Militar Deir ez-zor serà més fort que abans" en haver depurat els elements mafiosos.

Ibrahim Al-Hafel és considerat una de les personalitats controvertides, ja que és considerat un dels notables de la tribu Al-Aqidat. Abans no tenia cap paper al seu clan. La seva primera aparició va ser a la ciutat de Deir ez-zor quan va encapçalar una delegació de la seva tribu per reunir-se amb els líders de seguretat del govern de Damasc el 2019, abans de la invasió turca a Girê Sipî (Tal Abyad) i Serê Kaniyê. Les reunions d'Ibrahim Al-Hafel no es van limitar als líders de seguretat dels serveis d'intel·ligència sirians, ja que també es va reunir amb el comandant de les forces proiranianes a la ciutat de Deir ez-zor, i van discutir els passos per coordinar-se amb ells en l'esdeveniment. de la retirada de les forces nord-americanes de la regió, i en el cas que les forces nord-americanes romanguessin.

Aquesta coordinació entrava dins d'un esquema més ampli que obre el camí per a la incursió de l'Iran a tota la regió de Deir ez-zor, i el seu desig en aquell moment de ser una alternativa per ocupar el lloc de les forces nord-americanes "retirates", confiant en Ibrahim Al-Hafel. Ibrahim al-Hafel tenia un paper limitat en el clan al-Akidat, i sembla que era el responsable dins del seu clan de comunicar-se amb les milícies proiranianes, supervisar els punts de contraban i reclutar combatents per a les milícies iranianes. L'agost de 2022, es va fer un intent d'assassinat contra ell a la ciutat d'Al-Shuhail, al camp oriental de Deir ez-zor, on va resultar ferit, i s'especula que es tractava d'una baralla interna. També val la pena esmentar que "Ibrahim al-Hafel" també va jurar lleialtat a l'organització terrorista ISIS abans que SDF alliberés la regió, tal com es mostra a la imatge de la dreta.Leggi di più »