divendres, 31 de juliol del 2015

Avui fa 32 anys Saddam Hussein va enterrar vius a 8.000 kurds barzaniAvui fa 32 anys va produir-se un dels fets més sagnants contra els kurds de l'Iraq. La víctima fou la tribu dels Barzan, una de les més importants de la zona i que actualment gestiona el Kurdistan autònom iraquià.

En el marc de la guerra entre l'Iran i l'Iraq, el PDK o Partiya Demokrata Kurdistanê encapçalat pel clan Barzani des de la seva fundació va prendre partit per l'Iran. Això va va iniciar la tercera guerra kurdo-iraquiana l'any 1983. Les milícies kurdes dels peshmerga van ajudar aquell any a les tropes iranianes a ocupar el pas d'Haji Omeran i la resposta de Saddam Hussein fou implacable. Va segrestar vuit mil kurds de la tribu barzani. Tenien entre 12 i 80 anys. Els va fer desfilar per Bagdad i els va executar de forma sàdica. Els va enterrar vius a la zona fronterera amb l'Aràbia Saudita.

Per a saber-ne més podeu consultar 'Kurdistan, el poble del sol'

Leggi di più »

Les HPG maten 11 militars turcs en acció d'autodefensa

Hêzên Parastina Gel (HPG, Forces de Defensa del Poble), la milícia d'autodefensa popular del PKK, han fet front avui a una incursió a la zona de Doğubeyazı, prop de la frontera iraniana. Una columna de les forces especials turques que ha entrar a una zona sota control de la milícia kurda ha estat detectada amb vehicles blindats. En un primer enfrontament han estat abatuts sis membres de les forces especials turques cap a les nou del matí. Poc després en un control proper que havien instal·lat les forces turques a dos quilòmetres del primer xoc, s'ha produït un segon enfrontament que ha deixat cinc membres de les forces especials morts i un vehicle blindat destruït per les HPG.


Leggi di più »

Al Qaida a Síria (Nusra) ataca la població civil kurda a Efrîn

Els enfrontaments van començar dijous entre els militants del Front al-Nusra (marca d'Al Qaida a Síria)* i les forces kurdes de les Unitats de Protecció Popular (YPG) a les zones rurals del sud d'Efrîn (Afrin) a la província d'Alep, al nord de Síria. No hi va haver baixes i els militants de Nusra es van retirar a les seves bases. 

">Van esclatar quan els combatents del Front Nusra van assaltar alguns vilatans kurds a les proximitats del llogaret de Atama i la ciutat de Jindires en el camp de Efrîn, segons Ara News. "Quan els combatents YPG van intervenir per protegir els habitants del poble, que van ser agredits per militants de Nusra mentre treballaven a les seves granges, el grup jihadista va obrir foc contra els controls de seguretat de les YPG."  

És el primer enfrontament seriós entre les dues forces des de l'any 2.013. De fet havien arribat a una treva al nord-oest d'Alep fa tot just sis mesos. Malgrat això, el maig d'enguany, per exemple, Nusra i faccions de les anomenades "moderades" van amenaçar amb iniciar una guerra contra les YPG a Alep.

Les YPG van rebre suport de Jaish Thuwwars i Jabhat al Akrad contra els islamistes. Aquesta matinada una base de la primera formació ha estat atacada per membres d'al-Nusra i d'Aharar al-Sham a la zona d'Azaz. Jaish Thuwwars ha demanat ajuda a les YPG que han enviat unitats de suport i també la coalició aliada ha bombardejat una posició de Nusra. En aquest darrer cas s'hi s'han registrat víctimes mortals. Concretament dotze, confirmats per Nusra, provocats per una desena de míssils.


 

* Jabhat al-Nusra, Front de Suport, va néixer el 23 de gener de 2.012 i és la branca siriana d'Al Qaida a qui va reafirmar la lleialtat el 9 de març de 2.015.

Vídeo dels combats avui 31 de juliol:

Leggi di più »

Suspesa la connexió en tren Iran-Turquia per atacs de la resistència

Es tracta de dos atacs, en menys de 24 hores, amb artefactes explosius a la línia ferroviària turca que travessa el Kurdistan a la part sota ocupació turca. No ha ha hagut víctimes mortals i només ha estat ferit lleu un conductor però el serveis ferroviaris han hagut de ser suspesos. L'agència estatal turca, Anadolu, apunta a la resistència kurda com a responsable de les dues accions en resposta a l'agressió militar turca.

Leggi di più »

Hadi al-Ameri: "Turquia continua donant suport a Daesh encara ara"

Hadi al-Ameri, no gaire conegut a Occident, és una figura essencial al Pròxim Orient. De fet, és el màxim responsable de l'Organització Badr, la principal milícia de l'Iraq, i per extensió dels Hashd (Comitès de Mobilització Popular) que apleguen més de 100.000 combatents xiïtes a l'Iraq.

Ameri ha estat dels primers en denunciar que el suposat "gir" de la política turca envers el Daesh (Estat Islàmic) és fals. Rotundament fals. De fet ha anat més enllà. Dilluns 27 va declarar obertament :

"Crec que els bombardejos que Turquia ha dut a terme eren per donar suport a Daesh (IS) i no el que hom havia imaginat. Turquia no ha canviat la seva posició; ha fet operacions contra el PKK, que està lluitant al costat dels kurds contra el Daesh a Síria. Turquia continua donant suport al Daesh encara ara".


Leggi di più »

Cerdanyola aprova una moció a favor del Kurdistan

Ha estat en el darrer ple abans de les vacances. La moció, d'urgència, ha estat aprovada per unanimitat. L'ha presentada el regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Iñigo Enterría, després de parlar amb KurdisCat. El text íntegre de la moció, que es basa en la declaració que han aprovat aquesta setmana quatre formacions de l'estat espanyol, és el següent:

Declaració a favor de la pau i la democràcia al Kurdistan i a Turquia

Atès que el 20 de juliol, l'Estat Islàmic assassinava a Suruç (Kurdistan turc) a 32 joves antifeixistes turcs que es dirigien a Kobane, a treballar per la seva reconstrucció. La matança va suposar un atac físic a la solidaritat internacionalista i un atac simbòlic al projecte de construcció de l'alternativa democràtica, social, econòmica i política que s'està forjant a Rojava (Kurdistan sirià).

Atès que l'Estat turc, que fins ara havia tolerat -i fins i tot facilitat- la presència de l'Estat Islàmic a la seva frontera, va llançar llavors la seva primera intervenció militar al conflicte sirià, aprofitant la situació per atacar la resistència kurda, bombardejant les muntanyes de Qandil (Kurdistan de l'Iraq) i amb la detenció de centenars d'activistes i sindicalistes a les principals ciutats del Kurdistan turc. Aquests bombardejos aeris s’han repetit els últims dies, amb la mort de centenars de civils kurds amb l’excusa de ser titllats injustament de terroristes, amb l’incomprensible silenci de la comunitat internacional i, especialment de l’OTAN, organització que lluita braç a braç amb els kurds contra el terror de l’Estat Islàmic.

Atès que després d'aquest gir en l'estratègia turca, el procés de negociacions de pau que mantenien des del 2010 el govern i el moviment d'alliberament nacional i social kurd quedava definitivament trencat, i les esperances de pau, enterrades. Turquia reprén, així, la seva estratègia repressiva, equiparant públicament de forma perversa, el feixisme fonamentalista i ultraconservador de l'Estat Islàmic amb la lluita popular i autoorganitzada de les kurdes i kurds que combaten en nom de la vida, la interculturalitat, l'antifeixisme, la democràcia radical i l'alliberament de les dones.

Atès que, el govern turc, amb una actuació autoritària, demostra de nou el seu nul compromís amb la pau, després de dos anys en què pràcticament no ha fet cap passa per a la resolució d'aquest conflicte i per la democratització de Turquia.

El Ple de l’ajuntament de Cerdanyola del Vallès acorda:

Primer.- Condemnar l’atemptat del 20 de juliol a Suruç i expressar la nostra solidaritat i afecte a les víctimes i a les seves famílies, així com reafirmar el nostre suport als qui construeixen l'alternativa democràtica, política, social i econòmica al Kurdistan i a Turquia.

Segon.- Demanar i instar al govern de Turquia:

• Que finalitzi immediatament l'assetjament i l'estratègia de repressió contra el moviment d'alliberament nacional i social kurd i el poble kurd en general, així com contra les opcions polítiques democràtiques i de base.

• L'alliberament immediat d’aquelles persones injustament detingudes.

• Que aposti, d'una vegada i fermament, pel respecte dels drets humans fonamentals, de la pau i la resolució d'aquest conflicte, ja que la seva postura actual només contribuirà a generar més patiment, més desplaçades i exiliades i més hegemonia per als que amenacen qualsevol forma de vida democràtica i plural.

Tercer.- Donar trasllat d’aquest acord als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Govern Català, i al cònsol de Turquia a Barcelona.


Cerdanyola del Vallès, a 30 de juliol de 2.015


Leggi di più »

dijous, 30 de juliol del 2015

18 morts en una infiltració suïcida de l'IS a Sarrin

L'atac ha començat amb la immolació d'un membre de l'Estat Islàmic a la ciutat recentment conquerida per Burkan al-Firat. S'ha fet esclatar a una escola que utilitzaven les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) com a base operativa. Immediatament han entrat diversos islamistes a la ciutat. Havien creuat el riu i han provocat un gran desconcert. En els combats han estat assassinats deu membres de les YPG. Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans també han mort els vuit atacants fonamentalistes incloent-hi el suïcida.

Les YPG temen un creixement dels atacs per part de l'IS arran de l'ajuda que estan rebent per part del govern turc qui, des de fa una setmana, ataca posicions kurdes a l'Iraq i, puntualment, a Síria. El front de Tell Brak és on es tem un atac imminent.

Crònica de Marc Español de la conquesta de Sarrin el  27 de juliol de 2015
Comunicat de Burkan al-Firat avaluant la conquesta

 

Leggi di più »

El govern iraquià condemna oficialment els atacs aeris turcs sobre el seu territori

Mentre el govern autònom kurd de l'Iraq continua sense posicionar-se clarament al voltant de l'onada d'atacs aeris turcs sobre el seu territori, el de Bagdad sí ho ha fet. Ahir dimarts, l govern iraquià va condemnar els atacs aeris turcs a la regió del Kurdistan del Sud (nord de l'Iraq) i va demanar a Ankara aturar els atacs a Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).Bagdad va emetre un comunicat demanant a Turquia a respectar la sobirania de l'Iraq i va descriure la campanya militar en curs del govern turc contra el PKK com a perillosa."El govern iraquià està prenent les mesures necessàries per aturar qualsevol amenaça que plantegi Turquia a l'Iraq", deia el comunicat.

Leggi di più »

Kürdistan’da ve Türkiye’de Demokrasi ve Barış için Uluslararası Çağrı

IŞİD, 20 Ağustos pazartesi Suruç’ta (Türkiye Kürdistanı) Kobane’nin yeniden yapılanması için Kobane’ye çalışmaya giden 32 anti-faşist Türkiyeli genci katletti. Bu katliam uluslararası dayanışmaya fiziksel bir saldırı olduğu gibi, aynı zamanda Rojava’da (Suriye Kürdistanı) geliştirilmekte olan politik, ekonomik, sosyal ve devrimci bir alternatifin inşası projesine de sembolik bir saldırıdır.

İslam Devleti’nin kendi ülke sınırlarındaki varlığını şu ana kadar tolere eden – ve hatta bunu kolaylaştıran- Türkiye Cumhuriyeti Devleti böylelikle Suriye’deki karışıklığa ilk askeri müdahalesini gerçekleştirmiş, ve durumdan istifade ederek Kürt direnişine saldırmış, Kandil’i bombalamış ve Türkiye Kürdistanı’ndaki önemli şehirlerde yüzlerce aktivist ve sendikacıyı tutuklamıştır.

Türkiye’nin stratejisinde çark etmesinin ardından, 2010’dan beri Hükümet ile Kürt Hareketi arasında devam eden barış görüşmeleri süreci böylelikle kalıcı bir şekilde sekteye uğramış ve barış umutları toprağa gömülmüş oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, aşırı muhafazakar ve kökten dinci faşist bir örgüt olan IŞİD ile, hayat adına, çok kültürlülük adına, anti-faşizm, radikal demokrasi ve kadın özgürleşmesi adına savaşan Kürtlerin öz-örgütlü halk hareketi mücadelesini sapkınca aynı kefeye koyarak, yeniden baskı stratejisine başvurmaktadır.

Yoldaşlarımız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin IŞİD yanlısı grupların Türkiye sınırları içinde kamplaşmasına ve çoğalmasına izin vermek suretiyle iştirak ettiği bu katliamın kurbanı olmalarının ardından terörist olarak adlandırılmışlardır..

Geçtiğimiz iki yıldır bu sorunun çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi için tek bir adım dahi atmayan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, İspanya Devleti’ndeki ulusalcı ve bağımsızlıkçı örgütler olarak bizlerin -ne yazık ki- iyi bildiği üzere, baskıcı devletlere özgü biçimde, barışı sağlama konusundaki isteksizliğini otoriter tavrıyla yeniden gösteriyor.

Aşağıda isimleri bulunan örgütler olarak 20 Ağustos Pazartesi günü Suruç’ta gerçekleşen saldırıyı kınıyor ve kaybettiğimiz yoldaşlarımızın ailelerine ve dava arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz. Onlarla dayanışma içinde olduğumuzu, ve Kürdistan’da ve Türkiye’de politik, sosyal ve ekonomik alternatifleri inşa eden inisiyatiflere desteğimizi yeniden ifade etmek istiyoruz.

Tüm bu sebeplerle, Türkiye Hükümeti’nden:

• Genel olarak Kürt halkına ve özellikle Kürt sosyal ve ulusal özgürlük hareketine, bunun yanısıra tabandan gelen demokratik politikalara karşı başlattığı tacizi ve baskı stratejisini derhal sonlandırılmasını,

• Tutuklanan Kürt yoldaşların derhal serbest bırakılmasını,

• Var olan sorunun çözümü için tek seferde ve kesin bir adım atılarak barışın sağlanmasını talep ediyoruz. Zira, Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut devlet politikasi insanlara daha fazla acı çektirmekten, onları iç ve dış göçlerle yerinden etmekten ve demokratik ve çoğulcu her türlü yaşam tarzını tehdit eden bir hegemonya yaratmaktan başka bir işe yaramamaktadır.


Ayrıca, uluslararası toplulukların, en temel insan haklarının ihlal edilmesini olanaklı kılan klasik ‘başka tarafa bakma’ stratejilerinden vazgeçerek, derhal harekete geçmelerini talep ediyoruz.

Bloque Nacionalista Galego (Galiza)
Candidatura d'Unitat Popular (Països Catalans)
EH Bildu (Euskal Herria),
Puyalón (Aragón)


The statement in English has been translated by KurdisCat and the Turkish one by OccupyGezi Barselona. You can follow them on twitter at:
@occupygezi_bcn

Leggi di più »

3 militars turcs i un milicià kurd morts en una emboscada

Es tracta d'un oficial i dos soldats que han  abatuts a una carretera de la regió de Şırnak. Segons l'exèrcit turc també ha mort un milicià kurd de les HPG.

A la veïna regió de Cizre, ahir al vespre, la policia turca va assassinar dos joves kurds. Un d'ells, Hasan Nere, va aparèixer lligat de mans i peus amb sis bales al cos. Un altre menor d'edat, Resul Özdemir, va aparèixer mort amb quatre bales. Un policia turc, avui, ha penjat fotos del primer assassinat vantant-se d'haver-hi participat.

 La policia turca ha assassinat el jove kurd Hasan Nere, de 17 anys,a Cizre. Ha aparegut torturat lligat de mans i peus.

Leggi di più »

Declaración internacionalista en favor de la paz y la democracia en Kurdistán y en Turquía

El 20 de julio, el Estado Islámico asesinaba en Suruç (Kurdistán turco) a 32 jóvenes antifascistas turcos que se dirigían a Kobanê a trabajar para su reconstrucción. La masacre suponía un ataque físico a la solidaridad internacionalista y un ataque simbólico al proyecto de construcción de la alternativa social, económica y política revolucionaria que se fragua en Rojava (Kurdistán sirio).
El Estado turco, que hasta ahora había tolerado e incluso facilitado la presencia del Estado Islámico en su frontera, lanzó entonces la que era su primera intervención militar en el conflicto sirio, aprovechando la situación para atacar a la resistencia kurda, a través de bombardeos en las montañas de Kandil (Kurdistán de Irak) y de la detención de centenares de activistas y sindicalistas en las principales ciudades del Kurdistán turco.
Tras el giro en la estrategia turca, el proceso de negociaciones de paz que mantenían desde el 2010 el gobierno y el movimiento de liberación nacional y social kurdo quedaba definitivamente roto y las esperanzas de paz, enterradas.
Turquía retomaba su estrategia represiva, equiparando públicamente, de forma perversa, al fascismo fundamentalista y ultraconservador del Estado Islámico con la lucha popular y autoorganizada de las kurdas y kurdos que combaten en nombre de la vida, la interculturalidad, el antifascismo, la democracia radical y la liberacion de las mujeres.
Nuestras compañeras y compañeros han sido llamados terroristas, tras ser objeto de una masacre de la que el propio Estado turco ha sido cómplice, permitiendo que los grupos afines al Estado Islámico se reproduzcan y campen libremente dentro de su territorio.
Con su actitud profundamente autoritaria, propia de los estados opresores que, desafortunadamente conocemos bien las organizaciones nacionalistas e independentistas del Estado Español, el gobierno turco demuestra de nuevo su nulo compromiso con la paz, tras dos años en los que prácticamente no ha dado ningún paso hacia la resolución de este conflicto y la democratización de Turquía.
Las organizaciones firmantes queremos condenar el ataque en Suruç y expresar nuestra solidaridad y cariño a a las familias y compañeras de lucha de las víctimas, así como reafirmar nuestro apoyo a quienes construyen la alternativa política, social y económica en el Kurdistán y en Turquía.
Por todo ello, exigimos al gobierno turco:
  • Que finalice immediatamente el hostigamiento y la estrategia de represión contra el movimiento de liberación nacional y social kurdo y al pueblo kurdo en general, así como contra las opciones políticas democráticas y de base.
  • Que libere immediatamente a los compañeros y compañeras kurdas detenidos.
  • Que apueste, de una vez y firmemente, por la paz y la resolución de este conflicto, pues su postura actual solo contribuye a generar más sufrimiento, más desplazados y exiliados y da más hegemonía a quienes amenazan cualquier forma de vida democrática y plural.
Finalmente, exigimos, también, a la comunidad internacional que actúe de immediato, abandonando su ya clásica estrategia con este conflicto de mirar para otro lado, permitiendo la vulneración de los derechos humanos más fundamentales.

Bloque Nacionalista Galego (Galiza)
Candidatura d'Unitat Popular (Països Catalans)
EH Bildu (Euskal Herria),
Puyalón (Aragón)

Leggi di più »

dimecres, 29 de juliol del 2015

Comunicat de Burkan al-Firat avaluant la victòria de Sarrin


Burkan al-Firat, el comandament conjunt, format per les milícies kurdes YPG i YPJ i l'Exèrcit Sirià Lliure (FSA) han emès un comunicat sobre la conquesta de Sarrin dilluns 27 de juny explicant-ne els motius.

"Des 2013 fins al moment, el Daesh (IS) utilitzava dos principals centres per dur a terme els seus atemptats terroristes a la ciutat de Kobanê, primer la ciutat de Tell Abyad (Girê Spî) i segon la ciutat Sarrin. A cada atac a Kobaêi, els terroristes eren reforçats per forces de combat o d'armament de la ciutat Sarrin. Més recentment, després de l'alliberament de Tell Abyad, el 25 de juny, el poble de Kobanê es van trobar amb una massacre brutal dels terroristes d'IS. En aquest atac, els terroristes es van traslladar de Sarrin, i va matar 252 civils innocents, incloent-hi homes i dones, ferint a molts altres.

Sobre aquesta base, Burkan al-Firat (Volcà de l'Eufrates Comandament de la Operació Conjunta de FSA / YPG) han promès lluitar amb fermesa per a una Síria democràtica, per sobre de tots els terroristes d'IS, per lluitar contra totes les forces hostils que ataquen a la nostra regió, per tal de donar suport i defensar el nostre poble. El juliol de 2015 es va decidir iniciar una operació de repressàlia per les víctimes de la massacre de 25 de juny a Kobanê, alliberant la ciutat Sarrin de l'IS."

La campanya, diu Burkan al-Firat, va començar l'1 de juliol. I va cloure el 27 de juliol amb la conquesta de la ciutat Sarrin juntament amb 25 pobles dels voltants. Almenys 80 combatents islamistes van morir, dels quals 44 cadàvers s'han recuperat. A més de 74 fusells, 17 llançacoets RPG, 3 camions de municions i van confiscar nou vehicles preparats per fer accions suïcides i carregats amb explosiu. 9 VBIEDs i 3 camions de municions portant van ser destruïdes. Dinou membres de la milícia van ser martiritzats en els camps de la batalla.

Leggi di più »

Ja són 1.300 les persones detingudes... i un 80 % del moviment kurd

Arribem al cinquè dia de detencions massives a Turquia ordenades pel govern islamista del president Erdogan. Avui s'ha fet pública la xifra de 1.302 persones detingudes a 39 localitats. I cada dia que passa, cada nova dada, referma la tesi de que el govern islamista ha endegat una brutal repressió contra l'oposició laica, kurda o d'esquerra turca, amb el pretext de fer front al "terrorisme" de l'Estat Islàmic.

Es dóna la paradoxa que, tota aquesta operació va iniciar-se arran d'un atemptat a Suruç. Un atemptat que ningú ha reivindicat. I del que van ser víctimes kurds (fou al centre cultural kurd de Pirsûs) i internacionalistes turcs d'esquerra. Precisament els qui ara són reprimits pel govern.

Segons el diari Cumhurriyet el detall de les detencions on se sap l'afiliació de la persona detinguda és el següent:

- Persones vinculades al moviment kurd (YDG-H, DBP, HDP, PKK): 847 (79 %)

- Persones vinculades al moviment d'esquerra revolucionaria turc (DHKP-C) : 77 (7 %)

- Persones vinculades a l'islamisme (IS, Gülem): 137 (13 %)

Aquests percentatges podrien canviar si, com és previsible, les 250 persones de qui no es coneix afiliació resulten kurdes o vinculades al moviment kurd


De totes aquestes persones 172 continuen privades de llibertat. 140 són kurdes, una del DHKP-C i 31 islamistes.

Per un extens treball sobre la procedència geogràfica i ideològica amb dades provisionals es pot consultar l'excel·lent treball de Direngezi Barcelona en català.

Leggi di più »

Es torcen les coses per a Erdogan: CHP també demana la retirada de la immunitat

Ahir el president turc, el conservador islamista Recep Tayyip Erdogan, va demanar que es retirés la immunitat parlamentària als/les 80 diputats/des de l'HDP. Avui, la cap parlamentària del partit, Pervin Buldan, ha presentat a registre la petició per a que se li retiri la immunitat per pròpia voluntat.  L'Halkların Demokratik Partisi (HDP) o Partit Democràtic del Poble va obtenir 80 escons al parlament de Turquia el passat 7 de juny. L'HDP ha demanat al PKK que es desarmi i al govern turc que aturi l'escalada violenta però Erdogan ha assimilat l'HDP al PKK.


L'acció del president turc, el partit del qual, l'AKP, està imputat per nombrosos casos de corrupció,  ha quedat en ridícul espantós al migdia. Ha estat llavors quan el Cumhuriyet Halk Partisi (CHP).
El Partit Republicà del Poble, principal partit de l'oposició, ha fet el mateix gest que l'HDP. Ha presentat una demanda per a que li sigui retirada la immunitat parlamentària. CHP va obtenir 132 escons a les eleccions de juny.

Ara Erdogan té dues opcions. Deixar sense immunitat parlamentària l'oposició, afermant-se com un dictador o bé retirar també la del seu partit, l'AKP. Deixar sense efecte la immunitat pot suposar que diversos electes islamistes conservadors siguin jutjats per corrupció.

Annex:

Especial sobre les darreres eleccions

Leggi di più »

Kurdistan eta Turkian bake eta demokrazioaren aldeko adierazpen internazionalista

Uztailaren 20ean 32 gazte antifaxista turkiar hil zituen Estatu Islamikoak Kurdistan turkiarreko Suruç herrian. Kobaneren berreirakuntza lanetara zioazten eraildako gazte turkiarrak. Elkartasun internazionalistaren aurkako eraso zuzena izan da Suruçekoa, bai eta Rojava kurduan eraikitzen ari den alternatiba sozial, iraultzaile eta politiko iraultzailearen aurkakoa.
Ordurarte bere mugetan Estatu Islamikoaren presentzia onartu eta bideratu duen Estatu turkiarrak egoera hori baliatu du Siriako gatazkan bere lehen eskuhartze militarra egiteko, bide batez erresistentzia kurdua erasotuz, Kandileko mendiak bonbakatuz zein Turkiako Kurdistaneko hainbat hiritan ehunka militante kurdu atxilotuz.
Gobernu turkiarrak eta askapen nazional eta sozialerako mugimendu kurduak 2010etik garatu dituzten bake negoziaketak hautsi ditu Turkiaren estrategia aldaketak, bake itxaropenak lurperatu dituelarik.
Bere estrategia errepresiboa berrartu du Turkiak eta era maltzurrean parekatu egin ditu Estatu Islamikoaren faxismo kontserbadore eta fundamentalista bizitzaren, interkulturalitate, antifaxismoaren, demokrazia erradikalaren eta emakumeen askapenaren aldeko kurduen borroka herritar eta autoeratuarekin.
Gure burkideak “terrorista” deituak izan dira, Estatu turkiarra konplize izan den sarraskia pairatu eta gero. Izan ere, Turkiak Estatu Islamikoarekin bat egiten duten taldeak hedatzea eta bere lurraldean libreki jardutea baimendu izan du.
Kurdistango gatazkaren konponbiderako eta Turkiaren demokratizaziorako urratsik eman ez duenean, bakearekiko bere konpromisoa hutsala dela adierazten du Turkiak, bere jarrera autoritarioarekin.
Adierazpen hau sinatzen dugun antolakundeok Suruçeko erasoa salatzen dugu eta gure elkartasuna adierazten diegu hildakoen senide eta burkideei. Era berean, gure babesa berretsi nahi diegu Kurdistan zein Turkian alternatiba politiko, sozial eta ekonomikoa eraikitzen ari direnei.
Horregatik, honakoa exigitzen diogu gobernu turkiarrari:
  • Askapen nazional eta sozialerako mugimendu kurduaren aurkako estrategia errepresiboa amaitu dezala, bai eta gainontzeko aukera politiko demokratiko eta herritarren aurkako jazarpena.
  • Atxiloturiko burkide kurduak aska ditzala berehala.
  • Behingoz, bakearen eta gatazkaren konponbidearen aldeko hautua egin dezala, izan ere, bere egungo jarrera sufrimendua, iheslarien areagotzea eta demokrazia eta aniztasunaren aurkakoen hegemonia indartu baino ez ditu egiten.
Azkenik, dei egiten diogu ere nazioarteko komunitateari gatazka honen konponbiderako esku hartu dezala, oinarrizko eskubide urraketen aurrean beste aldera begiratzeko bere ohiko estrategia alboratuz.
Bloque Nacionalista Galego (Galiza)
Candidatura d'Unitat Popular (Països Catalans)
EH Bildu (Euskal Herria),
Puyalón (Aragón)

Leggi di più »

Hesbol·là: "Per a protegir l'IS de qualsevol dany, Turquia ha atacat els lluitadors per la llibertat del PKK"

Hassan Nasrallah, secretari general del partit libanès Hesbol·là, va posicionar-se dilluns sobre el suposat gir de Turquia envers Daesh. Com és habitual, el clergue xiïta va ser absolutament clar:

"En un intent per a protegir l'IS de qualsevol dany, Turquia ha atacat els lluitadors per la llibertat, tant del PKK i DHKP-C.  

No en tinc cap dubte que Turquia va ajudar l'IS, i l'ha protegit. Turquia va obrir les seves fronteres per als militants de l'IS i va proveir el grup econòmicament. 

És una il·lusió si els governs de l'Aràbia Saudita, els EUA i Turquia pensen que poden mantenir el control sobre un grup així."

Leggi di più »

Comunicado de la Comandancia General de las YPG


Reproducimos, traducido al castellano por Capucha Negra, el comunicado en lengua kurda que las Yekîneyên Parastinê Gel (Unidades de Defensa Popolar, YPG) han emitido sobre la agresión del ejército turco a Rojava.

“Tanques turcos dispararon contra nuestras posiciones en la población de Zormîxarê*, al oeste de Kobanê, en el lado opuesto a Jarablus, a las 4:30 de la mañana del 24 de julio de 2015 hiriendo a cuatro miembros de la FSA** y algunos civiles de este pueblo.
Hoy a las 22:00 el ejército turco ha bombardeado posiciones de nuestras unidades siete veces.
A las 23:00 de hoy, el ejército turco ha disparado contra un vehículo al oeste de Girê Spî (Tell Abyad), concretamente en el pueblo de Tell Findirê.***
Al ejército turco: en lugar de bombardear las posiciones de los mercenarios del “Daesh”, bombardearon nuestras posiciones y esta no es, de ninguna manera, una actitud acertada. Advertimos al Estado turco para que opere según las leyes internacionales y avisamos, al ejército turco, que no repita estos ataques contra nuestras unidades.”
Yekîneyên Parastinê Gel (Unidades de Defensa Popular, YPG), 26 de julio de 2015.
Notas de KurdisCat:
* Pueblo entre Sarrin y Jarablus, en la ribera este del río
** Free Syrian Army
*** Entre Tell Abyad y Kobanê

Leggi di più »

dimarts, 28 de juliol del 2015

Quatre guerrilleres assassinades pels bombardejos turcs

Mentre l'OTAN mostra el seu suport a l'acció militar turca que suposa envair l'espai aeri de l'Iraq, les morts van degotejant. Avui les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG)han informat de la mort de quatre membres de la seva formació.


Dîcle Delîla 'Sevgî Hazar', de Mersîn, Viyan Kiçî, 'Zeynep Gasir' de Sirnex, Biınevş Deniz 'Fevziye Tekin' de Muş i Roza Garzan 'Bedriye Aktî', de Wan. Han mort per les bombes turques amb l'aprovació de l'OTAN, organització a la que pertany l'estat espanyol i avui ha declarat la seva "forta solidaritat" amb els assassins del govern turc.

Leggi di più »

Xerrada sobre el Kurdistan a Gràcia (Barcelona) amb 40 persones


En el marc d'unes jornades organitzades per un grup de solidaris amb el Kurdistan el diumenge 27 de Juliol es va dur a terme una xerrada a la plaça Revolució de Gràcia, amb el suport de la Distri Polilla que gestiona el Quiosc Okupat de la plaça.

La xerrada va començar a les 20h i es va fer una breu introducció sobre la història i cultura kurda, però sobretot es va centra en explicar el conflicte a Rojava i l'actualitat de les darreres intervencions de Turquia contra el moviment kurd. A la xerrada van assistir unes 40 persones i hi va haver força preguntes i intervencions.

                                   

Leggi di più »

El govern turc va detenir ahir 256 persones més: un 88 % kurds

La pretesa operació contra "qualsevol terrorisme" continua mostrant-se especialment perversa. Gairebé la totalitat dels detinguts ahir, 256, formen part de la comunitat kurda. Les operacions repressives d'ahir es van localitzar a 14 províncies. Amb aquestes detencions ja són 1.050 les persones segrestades per les forces policials del govern islamista turc.

Només a Ankara i Mersin ahir foren detinguts una trentena d'islamistes. A Erzurum (Kurdistan) 34 suposats membres del PKK, a Amed i Mardin, províncies kurdes, 135 suposats militants kurds, a a Antalya una vintena, a Mugla 6, a Batman una desena de joves suposadament afins al moviment YDG-H, a Gaziantep una vintena de suposats membres de la KCK.

L'Associació de Drets Humans de Turquia (Insan, Hakklariya Insadir, IHD)  ha afirmat avui que hi ha 34 menors d'edad entre els capturats. No arriben a 140 els detinguts islamistes pel que la proporció de segrestats de l'esquerra turca i, sobretot, del moviment kurd, seria de 87 %. Del poc que ha transcendit hi ha 22 islamistes vinculats a la confraria Gülen. Aquest moviment, més que proper a l'Estat Islàmic, és adversari polític concurrent de l'islamista AKP, actualment al govern. Aquest govern, cal recordar-ho, és en fals, actua com una dictadura quan, des del 7 de juny va perdre la majoria absoluta i resta de forma provisional. Segons IHD de 1.034 detinguts quan van fer recompte, 872 eren, amb tota seguretat, kurds. Això suposa un 84 %.

Leggi di più »

Declaració internacionalista a favor de la pau i la democràcia al Kurdistan i a Turquia

Dilluns passat, l'Estat Islàmic assassinava a Suruç (Kurdistan turc) a 32 joves antifeixistes turcs que es dirigien a Kobane, a treballar per la seva reconstrucció. La massacre va suposar un atac físic a la solidaritat internacionalista i un atac simbòlic al projecte de construcció de l'alternativa social, econòmica i política revolucionària que s'està forjant a Rojava (Kurdistan sirià).
L'Estat turc, que fins ara havia tolerat -i fins i tot facilitat- la presència de l'Estat Islàmic a la seva frontera, va llançar llavors la seva primera intervenció militar al conflicte sirià, aprofitant la situació per atacar la resistència kurda, bombardejant les muntanyes de Qandil (Kurdistan de l'Iraq) i amb la detenció de centenars d'activistes i sindicalistes a les principals ciutats del Kurdistan turc.
Després d'aquest gir en l'estratègia turca, el procés de negociacions de pau que mantenien des del 2010 el govern i el moviment d'alliberament nacional i social kurd quedava definitivament trencat, i les esperances de pau, enterrades.
Turquia reprén, així, la seva estratègia repressiva, equiparant públicament de forma perversa, el feixisme fonamentalista i ultraconservador de l'Estat Islàmic amb la lluita popular i autoorganitzada de les kurdes i kurds que combaten en nom de la vida, la interculturalitat, l'antifeixisme, la democràcia radical i l'alliberament de les dones.
Les nostres companyes i companys han estat titllats de terroristes, després de ser objecte d'una massacre de la qual el propi Estat turc ha estat còmplice, permetent que els grups afins a l'Estat Islàmic es reprodueixin i campin lliurement dins del seu territori.
Amb la seva actitud profundament autoritària, pròpia dels Estats opressors que -malauradament- les organitzacions nacionalistes i independentistes de l'Estat Espanyol coneixem bé, el govern turc demostra de nou el seu nul compromís amb la pau, després de dos anys en què pràcticament no ha fet cap passa per a la resolució d'aquest conflicte i per la democratització de Turquia.
Les organitzacions sotasignants volem condemnar l'atac de dilluns passat a Suruç i expressar la nostra solidaritat i afecte a les famílies i companyes de lluita de les víctimes, així com reafirmar el nostre suport als qui construeixen l'alternativa política, social i econòmica al Kurdistan i a Turquia .
Per tot això, exigim al govern turc:
    •    Que finalitzi immediatament l'assetjament i l'estratègia de repressió contra el moviment d'alliberament nacional i social kurd i el poble kurd en general, així com contra les opcions polítiques democràtiques i de base.
    •    L'alliberament immediat dels companys i companyes kurdes detinguts.
    •    Que aposti, d'una vegada i fermament, per la pau i la resolució d'aquest conflicte, ja que la seva postura actual només contribuirà a generar més patiment, més desplaçades i exiliades i més hegemonia per als que amenacen qualsevol forma de vida democràtica i plural.

Exigim, també, a la comunitat internacional que actuï d'immediat, abandonant la seva estratègia clàssica en relació a aquest conflicte de mirar a una altra banda, permetent la vulneració dels drets humans més fonamentals.

Bloque Nacionalista Galego (Galiza)
Candidatura d'Unitat Popular (Països Catalans)
EH Bildu (Euskal Herria),
Puyalón (Aragón)

Leggi di più »

Declaración internacionalista en favor da paz e a democracia en Kurdistán e en Turquía

O pasado luns, o Estado Islámico asasinaba en Suruç (Kurdistán turco) a 32 mozos antifascistas turcos que se dirixían a Kobanê a traballar na súa reconstrución. O masacre supuña un ataque físico á solidariedade internacionalista e un ataque simbólico ao proxecto de construción da alternativa social, económica e política revolucionaria que se fragua en Rojava (Kurdistán sirio).
O Estado turco, que até agora tolerara e mesmo facilitara a presenza do Estado Islámico na súa fronteira, lanzou entón a que era a súa primeira intervención militar no conflito sirio, aproveitando a situación para atacar a resistencia kurda, a través de bombardeos nas montañas de Kandil (Kurdistán de Iraq) e da detención de centenares de activistas e sindicalistas nas principais cidades do Kurdistán turco.
Tras o xiro na estratexia turca, o proceso de negociacións de paz que mantiñan desde o 2010 o goberno e o movemento de liberación nacional e social kurdo quedaba definitivamente roto e as esperanzas de paz, enterradas.


Turquía retomaba a súa estratexia represiva, equiparando publicamente, de forma perversa, ao fascismo fundamentalista e ultraconservador do Estado Islámico coa loita popular e autoorganizada das kurdas e kurdos que combaten en nome da vida, a interculturalidade, o antifascismo, a democracia radical e a liberación das mulleres. As nosas compañeiras e compañeiros foron chamados terroristas, logo de ser obxecto dun masacre da que o propio Estado turco foi cómplice, permitindo que grupos afíns ao Estado Islámico se reproduzan e campen libremente dentro do seu territorio.
Coa súa actitude profundamente autoritaria, propia dos Estados opresores que, desafortunadamente coñecemos ben as organizacións nacionalistas e independentistas do Estado español, o goberno turco demostra de novo o seu nulo compromiso coa paz, tras dous anos nos que practicamente non deu ningún paso cara á resolución deste conflito e a democratización de Turquía.
As organizacións asinantes queremos condenar o ataque do pasado luns en Suruç e expresar a nosa solidariedade e agarimo ás familias e compañeiras de loita das vítimas, así como reafirmar o noso apoio a quen constrúen a alternativa política, social e económica no Kurdistán e en Turquía.
Por todo iso, esiximos ao goberno turco:
Que finalice inmediatamente a fustigación e a estratexia de represión contra o movemento de liberación nacional e social kurdo e ao pobo kurdo en xeral, así como contra as opcións políticas democráticas e de base.
- Que libere inmediatamente aos compañeiros e compañeiras kurdas detidos.
- Que aposte, dunha vez e firmemente, pola paz e a resolución deste conflito, pois a súa postura actual só contribuirá a xerar máis sufrimento, máis persoas desprazadas e exiliadas e máis hexemonía para quen ameazan calquera forma de vida democrática e plural.
- Esiximos, tamén, á comunidade internacional que actúe de inmediato, abandonando a súa xa clásica estratexia con este conflito de mirar para outro lado, permitindo a vulneración dos dereitos humanos máis fundamentais.

Bloque Nacionalista Galego (Galiza)
Candidatura d'Unitat Popular (Països Catalans)
EH Bildu (Euskal Herria),
Puyalón (Aragón)

Leggi di più »

Mor un alt oficial (major) turc a Malazgirt

Va ser objecte d'un atac planificat ahir a la ciutat de Malazgirt (província de Mus, al Kurdistan de Turquia). L'alt oficial, Aslan Kulaksiz, va ser abatut a trets prop de la caserna policial de Malazgirt que dirigia. Va sobreviure a l'atac mentre els atacants van fugir. Traslladat a l'hospital local, finalment, va morir de les ferides unes hores després.

Hi ha hagut diversos atacs més contra les forces de seguretat turques els darrers dies. El 22, en una acció reivindicada per les HPG com a resposta a l'atemptat de Suruç: foren morts dos policies a Sanliurfa i el 23 un policia a Amed. Aquest matí uns desconeguts han disparat contra un sergent turc a Şemdinli (Hakkari) que ha estat hospitalitzat greu i ha acabat morint. Anava vestit de civil i en un primer moment es creia que era un soldat i no un oficial.

Leggi di più »

Suspesos el gasoducte Turquia-Iran i la línia elèctrica a Silopi


L'explosió del gasoducte es va produir ahir i va ser confirmada pel ministre d'energia turc. Tot i que no calia, en realitat, per l'evidència de les imatges. Fou al seu pas per la població turca d'Agri. El gasoducte funcionava a ple rendiment des de 2.014 per un acord entre els governs islamistes d'Ankara i Teheran. A part d'aquesta acció, el 24 de juliol, va ser atacada la línia elèctrica que uneix Silopi amb Cizre.

Les Forces d'Autodefensa, la milícia del PKK, va usar accions similars en la darrera fase de la guerra. L'alt volum de pèrdues provocades va facilitar que el govern turc endegués un procés de solució que ara, unilateralment, ha decidit trencar.

Leggi di più »

dilluns, 27 de juliol del 2015

La ciutat de Sarrin és finalment alliberada de les urpes de l'Estat Islàmic (Crònica)


El dia 18 de juliol, arran d'un atac de l'Estat Islàmic (EI) contra les posicions de l'aliança kurdo àrab Burkan al-Firat establertes a la ciutat de Qal al Hadid, al sud-oest del cantó de Kobanê (Rojava), les milícies tricolor van aconseguir reprendre la iniciativa en aquest enclavament del nord de Síria. D'aquesta manera, posaven punt i final a una efímera contraofensiva fonamentalista sobre el front de Sarrin i tornaven a posar la directa cap a aquesta darrera ciutat, que havia estat a punt de caure només unes setmanes abans.

Per aconseguir tornar a recuperar la iniciativa sobre el terreny, l'estratègia de les forces kurdes i els seus aliats va basar-se en atacar els homes d'Abu Bakr al-Baghdadi des del nord, l'est i l'oest, aprofitant l'avantatge que els proporcionaven les seves consolidades posicions en aquesta zona. Així es reduiria la capacitat de l'EI per a rebre reforços humans i armamentístics pel fràgil corredor que havien estès cap al sud i alhora se'ls obligaria a dividir esforços per tots els fronts.

Paral·lament a aquestes maniobres, i després de quatre dies empenyent els homes de negre cap enrere obligant-los a recloure's cada vegada més a prop de Sarrin, l'aviació internacional va esdevenir de nou protagonista en destruir un comboi dels integristes que tenia l'objectiu de tornar a controlar la ciutat de Miltras. Mentrestant, i segons explica el reporter de guerra nord-americà Chuck Pfarrer, ja s'estaven produint "forts enfrontaments al voltant de les àrees urbanes de Khirbat al Burj i Sarrin", gràcies a les forces aliades que haurien arribat des de l'est. A partir d'aleshores, els seus avenços seran molt ràpids.

La coalició internacional, liderada pels Estats Units (EUA), va bombardejar només unes hores després les posicions de l'Estat Islàmic, però ara als voltants de Sarrin i cap al sud, per a intentar tallar les vies de subministrament dels integristes. Gràcies a aquest seguit d'accions, segueix Chuck Pfarrer, "concentracions de tropes, posicions fortificades i vehicles" fonamentalistes se'n van veure greument afectats.

El dia següent, 24 de juliol, s'aconseguia complir una de les parts més important de l'operació i les posocions de l'Estat Islàmic a la zona quedaven separades. Sarrin acabava de quedar aïllada pel sud i l'oest, i s'impedien així també els reforços que provenien de creuar el riu Èufrates. Aquesta fita s'aconseguia després que les milícies tricolor alliberessin la ciutat de Malhah, al sud, que comunicava Sarrin amb la resta del corredor.En només 24 hores, el setge sobre Sarrin es va seguir tancant a una velocitat trepidant, doncs el seu aïllament va obligar l'Estat Islàmic a recloure's sobre la ciutat i acumular forces en aquest enclavament, el més important de la zona. Així és que va ser possible que les forces aliades comencessin a entrar de nou a la ciutat, suposadament per l'est, mentre la coalició internacional seguia bombardejant la zona de Malhah per assegurar-ne les posicions.
La pressió sobre Sarrin era ja llavors total i l'espai que separava la ciutat respecte a Bujaq (la primera ciutat que controla l'EI al sud de Sarrin) era prou ample com per a que les forces kurdes fossin capaces d'atacar alhora sobre aquestes dues posicions, impossibilitant-ne la comunicació. Un factor providencial si es té en compte que els fonamentalistes ja havien estat capaços abans de trencar el setge sobre Sarrin en obrir-hi un corredor.

I finalment, la notícia que portava setmanes resistint-se de ser anunciada: les forces de Burkan al-Firat liderades per les Unitats de Defensa Popular (YPG) i les Unitats de Defensa de les Dones (YPJ) aconseguien prendre la ciutat. Sarrin acabava de ser alliberada. "En prendre Sarrin es dóna un altre cop psicològic a l'EI", explica el periodista Lluís Miquel Hurtado al seu compte de Twitter. "Se li perd la por", sentenciava.

Marc Español i Escofet
@mespanolescofet

Leggi di più »

KurdisCat Protest in Barcelona with more than 60 people

KurdisCat – Catalan Comittee in Solidarity with Kurdistan have called for a protest in Barcelona co-ordinated with other actions taking place worldwide. A crowd of sixty people joined the Comittee in the Turkish embassy to denounce the Turkish government agression against the Kurdish people.

Government’s collaboration in attacks against the Kurdish movement as the bombing of the HDP meeting on June 5th as well as the two attacks to Kobanê from the Turkish frontier: on June 23th and last November 29th. These actions cannot be conceived without a high level of incapacity or collaboration from Ankara. The Turkish provisional government is a significant partner in this regard, and, is our responsibility to claim it before Western governments.

Closure of Kurdish media, firing of critical Turkish journalists and baning of tomorrow demonstration in Istanbul of the Peace Block.

The attacks by the Turkish jets against the Medya Defence Forces breaking the solution process wich began on 2012. We are aware that the attacks were on civilian areas too in Duhok.

Members of the Kurdish as well as Turkish communities in Catalonia were present at the protest and spoke commonly to denounce all of these questions.Leggi di più »

Mor un altre milicià del PKK pels bombardejos

El voluntari de les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) Baz Bahtiyar va quedar greument ferit durant els bombardejos indiscriminats de l'aviació turca el 25 de juliol. el seu nom real era Cuma Tunç i procedia de Wan (en turc s'anomena Van). Va finir ahir de les greus ferides mentre dos companys seus continuen en estat greu pels mateixos bombardejos.

Leggi di più »

El 2 % dels detinguts les darreres hores a Turquia són islamistes

Com a mínim s'han practicat 590 detencions des de l'inici de les operacions repressives dirigides contra l'Estat Islàmic pel govern turc. Amb aquesta acció premsa normalment neutre com la BBC afirmava que Turquia entrava "de ple" en la lluita contra l'IS. La sorpresa arriba en el detall. Com ha afirmat l'analista resident als EUA Ilhan Tanir i recull el diari, també turc, Milliyet, només 16 dels detinguts són islamistes. La resta pertanyen a organitzacions kurdes (YDG-H, DBP, HDP) en la seva immensa majoria amb un grup menor vinculat al DHKP-C, un moviment d'esquerra d'alliberament popular turc.

Leggi di più »

L'exèrcit turc ha atacat les YPG aquest vespre

Reproduïm, traduït al català per KurdisCat, el comunicat en llengua kurda que han emès les

Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) sobre els fets :


"Tancs turcs van disparar contra les nostres posicions a la població de Zormîxarê*, a l'oest de Kobanê, al costat oposat a Jarablus, a les 4:30 del matí del 24 de juliol de 2.015 ferint quatre membres del FSA** alguns civils d'aquest poble.

Avui a les 22:00 l'exèrcit turc va bombardejar posicions de les nostres unitats set vegades.

A les 23:00 d'avui, l'exèrcit turc va disparar trets contra un vehicle a l'oest de Girê Spî (Tell Abyad) concretament al poble de Tell Findirê.***

A l'exèrcit turc: Enlloc de bombardejar les posicions dels mercenaris del "Daesh", bombardegen les nostres posicions i aquesta no és, de cap manera, una actitud encertada, advertim a l'estat turc per a que operi segons les lleis internacionals i avisem, a l'exèrcit turc, que no repeteixi aquests atacs contra les nostres unitats."

Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), 26.07.2015


Notes de KurdisCat:

* Poble entre Sarrin i Jarablus, a la riba est del riu.

** Free Syrian Army

*** Entre Tell Abyad i Kobanê

Leggi di più »

Unes 60 persones responen a la crida de KurdisCat al consolat turc de Barcelona


Unes seixanta persones es van concentrar ahir a la tarda al consolat de la República de Turquia contra les agressions d'aquest estat al poble kurd. Van ser convocades pel KurdisCat - Comitè Català de Solidaritat amb el Kurdistan. En l'acte hi van participar representants de les comunitats turca i kurda a Catalunya.

Els i les manifestants van denunciar la impunitat i accions calculades per part del govern turc com ara la seva necessària col·laboració o política d'ulls clucs davant l'atemptat de Suruç on van ser assassinats 32 internacionalistes kurds i turcs. També les 600 detencions arbitràries en només 72 hores. En el marc d'aquestes una noia turca ja estat assassinada extra judicialment a Istanbul sense cap explicació. 


També van fer una crida als i les periodistes de Catalunya a no callar davant la clausura de mitjans informatius pro kurds per ordre judicial i acomiadament de dos periodistes turcs per opinar diferent del govern.

Finalment es van condemnar els bombardejos, violant l'espai aeri iraquià, contra les zones on la resistència kurda té la seva presència o Medya Defence Forces.

La concentració estava coordinada amb d'altres de similars fetes a Londres, París, diverses ciutats alemanyes, italianes i suïsses o la de divendres a Bilbao.


Leggi di più »

Katalonya'dan Finlandiya'ya 'katliamlara karşı Rojava ile dayanışmayı büyüt' çağrısıSuruç'ta yaşanan katliamdan sonra Avrupa'nın birçok ülkesinde katliamı kınayan gruplar Rojava Devrimi ile dayanışmayı büyütme çağrısı yapıyor.

Dün İspanya'da Katalonya'nın ana kenti Barselona'da bir araya gelen yüzlerce kişi Suruç katliamını Türkiye konsolosluğu önünde protesto etmişti. Konsolosluk önünde SGDF bayraklarının yanı sıra Katalonya Sosyalist Gençlik bayrağı bırakıldı. İspanya'nın başkenti Madrid'de de Cuma günü katliamı kınamak için kitlesel bir eylemin yapılması bekleniyor.

Kürdistan ve Katalan halkları arasında dayanışmayı örgütleyen KurdisCat Örgütü, "SGDF'li Kürt ve Türk gençlerinin hedefi hedefimizdir, bu da Kobanê'ye desteklemek. Bu şehir sadece Kürtler için değil insanlık için sembol haline geldi" mesajı verdi. 5 Haziran'da Diyarbakır'daki bombalı saldırı ve 25 Haziran'da Kobanê'ye yönelik saldırıları hatırlatan örgüt Türkiye'nin katliamlara göz yumduğunu ve batılı devletlerinde buna izin verdiğini belirtti. Örgüt mesajında "Bu katliamların sorumlası birazda buna izin veren sizlersiniz. Artık sözler eyleme dönüştürülsün" çağrısı yapıldı.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de de PJAK ile Rojava İçin Birlik Kolektifi (Yhdessä Rojavan puolesta-kollektiivi) bu gün akşam saatlerinde eylem yapacak. "Rojava devrimi, kuzey Avrupa'da daha eşit ve adil bir toplum için mücadelemizde büyük ilham kaynağı ve hayranlık uyandırıyor. DAİŞ'li faşistler daha çok kirli savaşa başvurunca o şiddetten daha uzak ve güvenli olan bizler, dayanışmamızı daha somut faaliyetlere dönüştürmeliyiz" diyen kolektif açıklamasında eyleme çağrı yaptı.

JINHA
Haber Merkezi

Leggi di più »

diumenge, 26 de juliol del 2015

Xerrada sobre el Kurdistan a Montornès

El proper dilluns 27 se celebrarà la xerrada-debat de cloenda de l'exposició fotogràfica "Perquè la llibertat no sigui només un desig", sobre les organitzacions autònomes de dones i lluites al Kurdistan.

Es durà a terme a les 19.30 a l´Ateneu de Montornès del Vallès (Vallès Oriental).


Leggi di più »

Al-Hasakah: A punt per la victòria

La ciutat d'al-Hasakah està a punt de passar a la llista de fracassos de l'Estat Islàmic contra les milícies kurdes. Situada al sud del cantó de Cizîrê, al Kurdistan de Síria, era una ciutat de més de 200.000 habitants. Arran de la guerra civil, actualment, és la població més gran de Rojava amb 300.000 persones. Els grups ètnics que hi convivien eren àrabs, kurds i cristians assiris. Al bell mig de la ciutat hi ha l'església cristiana assíria.

La ciutat està dividida en cinc districtes*. El més gran és Aziziya, al nord-est, seguit de Nasrah, al nord-est. És la part on les milícies kurdes d'YPG i YPJ tenen més força. Aquest darrer acull l'estació de tren recentment conquerida per les YPG. Els tres districtes del sud són Nashwa, Gweira i el centre. Fins ara han estat sota control de l'Exèrcit Àrab Sirià, lleial a Baixar al-Àssad.

Membres de l'Estat Islàmic (IS) van llençar dijous 24 de juny al vespre una ofensiva durant de majoria kurda de Hassakah al nord-est de Síria, explica Al-Jazira. L'atac, no casualment, va ser simultani al salvatge atemptat a Kobanê que ha estat el més sagnant de Rojava en aquesta guerra. L'objectiu dels islamistes era distreure les YPG quan la seva prioritat era al-Hasakah.

Les YPG entren a l'estadi municipal d'al-Hasakah, al districte de Nashwa

Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans, la incursió va iniciar-se al districte d'al-Nashwa de la ciutat kurda de Síria i un segon atac va entrat a la ciutat i, amb l'ajuda de grups a l'interior, es va fer fort a l'oest de la mateixa. Ha seguit un setge salvatge on l'IS va prendre fàcilment Nashwa. El portaveu de les YPG, Redur Xelil, ha afirmat que part de la milícia auxiliar de l'exèrcit d'Àssad, les NDF, van canviar-se de bàndol. Formades per mercenaris àrabs, aquestes milícies, a nivell local, tenen més fidelitat als diners que a una idea. També van ocupar el districte de Gweiran i el centre parcialment. Van entrar a Aziziya però en pocs dies les YPG i grups aliats** van fer-los fora. 

La situació a la ciutat va anar empitjorant fins el passat 29 de juny on la modificació va venir marcada per dos factors:
- l'arribada de la Guàrdia Republicana de l'exèrcit sirià amb el general Issam Zahreddin al capdavant (de facto número dos del règim)
- el desplegament de les YPG des del districte d'AziziyaEl 15 de juliol, les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) van assetjar membres del grup Estat Islàmic mentre empenyien cap endavant sota la cobertura dels atacs aeris de la coalició liderada pels Estats Units. Amb les YPG tenen un paper molt rellevant els milicians àrabs d'Al-Sanadid que, a Hasakah, han evidenciat el seu absolut suport a les YPG.

Les milícies aliades han deixat el cos central de la resistència (barri centre i l'est de Nashwa) a l'exèrcit regular. L'u de juliol van iniciar un moviment cap a l'est que va fer enrere els islamistes més de 10 quilòmetres. Es van girar sobre si mateixos i van fer un moviment similar per l'oest envoltant completament els atacants.  L'avantguarda kurda va aparèixer de sobte a la subestació elèctrica, a l'extrem sud de la ciutat en una magistral operació militar. A partir d'aquí, com informava 
The Arab Source, uns 1.200 membres de l'IS (Islamic State) estaven atrapats a la ciutat d'Al-Hasakah, Kurdistan de Síria. L'exèrcit regular sirià els atacava pel districte de Nashwa, al nord i oest, mentre les YPG, YPJ i Sanadid ho feien per l'est, oest i sud. En aquestes operacions van conquerir el pont de la carretera cap a Tell Abyad, la presó juvenil, la sub estació elèctrica a l'entrada d'al-Hasakah i la zona coneguda com a "Red Villas". A l'est de la ciutat l'avanç fou més que notable.


Fa uns dies Redur Xelil afirmava que controlaven la major part de la ciutat, un 70 %. Un 20 % és en mans de l'exèrcit regular i un 10 % en les de l'IS.  Ahir les milícies kurdes i aliats** van avançar a la darrera zona in resisteixen els islamistes, l'oest del districte de Nashwa. Des del 19 de juliol la direcció de l'IS ha abandonat a la seva sort els seus membres i no ha enviat cap reforç. Actualment el contingent de l'IS es concentra al barri de Zuhuor, a l'oest del districte de Nashwa. Ahir les YPG van expulsar els islamistes de l'estadi municipal a la part est de Nashwa, on s'havien fet forts.


NDF: Forces de Defensa Nacionals 

* Per un mapa excel·lent en alta ressolució, aquest de @MarkMonmonier  
** YPJ, al-Sanadid, HPC i la milícia cristiana MFS 

 
 

Leggi di più »