dissabte, 27 de setembre del 2014

Ha bombardejat la coalició a IS a Kobanê?

Davant les informacions aparegudes aquest matí de possibles bombardeigs de la coalició internacional liderada pels Estats Units sobre unitats d'Islamic State sobre Kobanê les dades no són hores d'ara concloents.
1. L'aviació de la coalició està sobrevolant Kobanê efectivament. Així ho han confirmat diverses fonts i en especial el periodista Kurt Pelda que va arribar a Kobanê el dia 25 després de creuar els camps de mines turcs a la frontera amb ajuda de guies nadius kurds. Pelda ha afirmat que els avions que sobrevolen la zona són F-15.
2. Alguns mitjans occidentals han afirmat que havia hagut bombardeigs prop de Kobanê. L'únic confirmat fou fa 2 dies a Girê Sipî (Tall Abyad) on les YPG kurdes estan tractant d'arribar des de Serêkaniye (Ras al-Ayn) des del 23 de setembre. És la zona més propera on hi ha hagut bombardeigs.
3. Els mitjans que afirmen que hi ha hagut bombardeigs sobre IS aquesta matinada citen la nota del departament de defensa dels EUA. Aquest afirma que s'han limitat a destruir vehicles (per tant cap tanc ni centre logístic dels agressors islamistes). Literalment els EUA afirmen que "Un edifici d'IS i dos vehicles armats a la frontera foren destruïts". La BBC ha arribat a titular un article de Paul Wood, corresponsal a la zona, dient que la coalició havia bombardejat la frontera turco-siriana a l'alçada de Kobanê. Wood assegura que la batalla de Kobanê "està lluny d'acabar-se" donada la resistència que està oferint la milícia kurda.
4. La comandant de les YPJ (milícia femenina de les YPG kurdes), Meryem Kobane, ha afirmat que ha consultat tots/es els i les comandants del front i cap ha confirmat un sol bombardeig de la coalició sobre les forces fonamentalistes. La comandant ha negat que els bombardeigs fossin veritat. Meryem Kobane sí ha assegurat que hi ha hagut vols per la zona.

Com a conclusió és possible que els EUA estiguin sondejant l'actitud de Turquia (màxim opositor a ajudar els kurds de Kobanê) abans de concretar els atacs. El més important de la nota és que avui els bombardeigs no s'han centrat a les refineries de Deir ez-Zor, al sud de Síria, sinó han afectat Al-Hasakah (Hesîçe en kurd), al nord-est de Síria, on els kurds també combaten IS i la nota dels EUA afirma que han destruït diversos edificis i una part d'una guarnició (sembla que amb militants d'IS de l'Àsia central) i Manbij (situada al nord-oest de Síria). L'atac que se cita sobre Ar-Raqqà és més del mateix doncs aquesta és l'única capital provincial en mans d'IS i hores d'ara el seu feu. Tot i que no afecti directament Kobanê és important que els bombardeigs hagin afectat Al-Hasakah obrint el camí a una ajuda als combatents kurds.
Mapes: Situació al front @deSyracuse ; global del nord de Síria: Wikipedia

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada