dimarts, 16 de setembre del 2014

Tres escoles comencen a ensenyar en kurd a Turquia

El 15 de setembre començava el curs escolar a la República de Turquia. Per primera vegada, enguany, tres escoles ho faran íntegrament en llengua kurda. Es tracta d'escoles a Amed (Diyarbakir en turc), Gever i Cizre. El govern turc i nombrosos moviments imperialistes turcs han mostrat la seva oposició a l'iniciativa. Les autoritats han declarat il·legals les escoles i una quarta ha quedat bloquejada per les forces armades turques.

La policia turca ha provat de bloquejar l'accés a l'entrada a l'escola d'Amed però la mobilització dels pares dels alumnes no els ha deixat. Paral·lelament s'ha endegat la campanya 'Bê ziman jiyan nabe' (No sense la meva llengua) amb cartells a moltes escoles del Kurdistan turc i protestes, amb boicot inclòs, a alguns establiments escolars promogudes pel principal partit de la regió, el BDP.

Des de 1928 les lletres X, Q i W són prohibides a Turquia, lletres habituals a la llengua kurda. Tanmateix continua la vaga de fam d'un miler de mestres kurds que demanen una plaça per poder ensenyar la llengua materna als infants kurds. De moment Ankara ha cedit en crear 18 places que és una xifra ridícula. Des de 2012 es pot ensenyar kurd sobre bases voluntàries.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada