dimarts, 30 de setembre del 2014

Les forces kurdes conquereixen Rabia

Si divendres 26 de setembre Islamic State iniciava un nou atac procedent de Rabia, Iraq, contra les forces kurdes de Síria, avui la situació s'ha invertit del tot. Segons una nota emesa pel portaveu de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), Redur Xelil, l'atac va començar amb dos atacs suïcides amb cotxes bomba contra les posicions d'YPG a la frontera a Tell Koçer (Yarubiyah). Posteriorment IS va llençar un atac amb tancs i artilleria pesada contra les posicions kurdes a l'eix Rabia-Jazaa-Singal. L'atac ha penetrat al corredor humanitari que les YPG van crear l'agost per salvar els refugiats yezidi de Singal. Després de 24 hores de combats les YPG van aturar l'ofensiva fonamentalista.

Els combats s'han perllongat fins avui i les YPG han aguantat el front i mantingut Tell Koçer sota el seu control. Però avui les forces peshmerga (milícia kurda d'Iraq) amb suport aeri de la coalició internacional han llençat un atac des del nord sobre Rabia i en poques hores han expulsat els islamistes de la població. L'operació té fort valor estratègic car trenca la línia d'accés d'IS d'Iraq a Síria pel nord (la del sud és sota control islamista entre Mosul i Deir ez-Sor). L'atac s'ha fet de forma coordinada entre els peshmerga i les YPG kurdes de Síria fet que suposa un pas més en la certa cooperació iniciada l'agost a Sinjar. La següent fase segons fonts kurdes és alliberar Sinjar.
1. IS pretenia obrir un nou front al sud de Cizîrê per distreure les YPG qui, des d'aquest cantó, van llençar el 23 de setembre una ofensiva conquerint Mabrukah i avançant cap a Girê Sipî (Tall Abyad). Ahir mateix les YPG de la zona han anunciat un comandament conjunt amb l'Exèrcit Sirià Lliure per reforçar aquest atac.
2. Donat que els bombardeigs de la coalició s'han centrat a Deir ez-Zor, IS estava tractant d'aconseguir una nova via d'accés a Síria des d'Iraq que seria més al nord de l'actual.
3. Les YPG han consolidat les seves posicions a Al-Hasakah i una tribu àrab s'ha afegit a les milícies kurdes de la zona per combatre a IS. L'atac a Tell Koçer pretenia revertir aquesta situació.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada