dimecres, 24 de setembre del 2014

24/09/2014: Avanç d'IS cap a Kobanê pel front sud

Els bombardeigs de la coalició internacional contra Islamic State (IS) no només no han aturat l'ofensiva sinó que semblen accelerar-la. Hi ha dos motius essencials:

1) En primer lloc la coalició no ha atacat les posicions d'IS al front de Kobanê sinó s'ha centrat a Alep (on en realitat s'ha atacat al Front Al Nusra) i Deir al-Zor. Només parcialment ha atacat Ar-Raqqà. Aquest fet representa un element positiu pel que fa a Kobanê però fins a cert punt colateral. Ar-Raqqà és a la reraguarda i actua com a centre d'operacions però els danys han estat superficials i no han afectat al front sobre el terreny situat desenes de quilòmetres més al nord.

2) Donat que Ar-Raqqà no és zona segura IS ha concentrat més forces al front que actuen amb més mobilitat. Així són blancs més difícils pels bombardeigs. Paradoxalment IS ha respost als atacs aeris reforçant el front sud sobre Kobanê.

3) IS ha interpretat els atacs com la fi del seu santuari sirià. Per tant li cal més extensió territorial i accés directe a Turquia. Kobanê és doncs la població ideal per les dues coses i la més feble de les faccions en guerra a Síria (altres grups islamistes, l'FSA o el propi govern d'Al Assad). Per tant prova d'accelerar la seva conquesta.

Amb aquests tres factors IS ha reprès els atacs al front sud aquest mateix matí, després de dos dies d'aturar-los i basar-los en atacs artillers. Els resultats han estat immediats. Robey ha estat ocupada i la població veïna a la seva esquerra, Tall Ghazal, creia poques hores després. Ara IS és a 9 quilòmetres de Kobanê i sembla decidit a arribar-hi pel front sud una vegada l'oest està aturat i a l'est ha hagut de retrocedir.

Mapa: @deSyracuse

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada