dilluns, 15 de juny del 2020

La minoria drusa torna a exigir l’enderrocament del govern d’Assad


Centenars de drusos van assistir dissabte a una manifestació a la ciutat del sud de Síria, As-Suwayda, exigint l’enderrocament del govern d’Assad, al qual culpen de les pèssimes condicions de vida del país. La protesta va seguir manifestacions similars en diverses ciutats sirianes la setmana passada. En la mateixa hi va haver quatre detinguts i els drusos crítics amb el règim van ser atacats per assadistes.

Dissabte, associacions i activistes van fer una crida a la gent del governador d'As-Suwayda a sortir al carrer en el marc del moviment pacífic que va començar el 7 de juny, on els ciutadans van cantar consignes contra el govern, exigint la sortida del president Basher al-Assad i l'alliberament dels detinguts polítics; demandes similars a les espantades per les protestes que van encendre la guerra civil el 2011.


La manifestació drusa contra Assad


La policia assadista detenint manifestants drusos
Protestes "heroiques i atrevides"

Wisam al-Nasser, analista social sirià i expert en xarxes socials amb seu a França, va dir a The Media Line que, malgrat el que denunciaven els mitjans de comunicació, les manifestacions a As-Suwayda no eren del tot noves, ja que hi va haver protestes el 2011, 2012 i més grans el 2015, “i a principis del 2020, a més del que estem assistint avui dia. "El motiu que la majoria de la gent no sap sobre això és la detenció mediàtica dels esdeveniments que van enfosquir l'activitat dels sirians al llarg dels anys", va dir. Tot i això, Nasser va dir que el que era nou era que la gent protestés en zones sota el control del règim i que es consideraven "heroiques i atrevides".

"Podem dir que van protestar en el" terreny de la por i el terror ", en zones on el règim té diverses eines sobre el terreny per reprimir i inculcar la por al cor de les persones i per sembrar la discòrdia i la divisió entre els manifestants", va dir. Les protestes d'As-Suwayda van travessar aquesta "barrera del terror", ja que hi va haver una àmplia participació de joves en particular, "però el més important, els eslògans eren de tipus polític, una restauració de la revolució siriana del 2011", va dir Nasser.

La gent va cantar:" El poble vol enderrocar el règim ", i" Síria és nostra, i no la casa d'Assad ", va dir. "Hi ha ràbia en general a totes les àrees sirianes, que es va reflectir en la manifestació d'As-Suwayda, que es va caracteritzar no només per les crides a reformes econòmiques i socials com a les protestes preses a principis d'aquest any, sinó també per demandes polítiques dirigides a el Govern."

Les protestes recents no van ser esdeveniments aïllats, sinó que van suposar un canvi crític, sobretot perquè ja feia dies que es feien. “El suport en altres regions de Síria a aquestes demostracions és un bon signe. Especialment perquè les protestes anteriors van tenir lloc i no van continuar, no es van fer seguides ", va dir Nasser.
Fracassen les contra-marxes assadistes

El règim va intentar organitzar contra-marxes per donar-hi suport com a resposta al darrer moviment contra ell, però van fracassar, va dir. "Les marxes de Homs van ser vergonyoses, ja que el nombre de participants va ser molt poc, no més de 50 persones."

Malgrat tot això, Nasser va dir que la situació de Síria no es regia per les condicions domèstiques, sinó que estava vinculada a agents externs. “Síria està controlada per països que hi tenen interessos, com Rússia, Turquia i els Estats Units. Síria es regeix pels acords amb aquests països; per tant, no és fàcil predir el destí d'aquestes manifestacions ", va dir.

Podem dir que van protestar en el "terreny de la por i el terror", en zones on el règim té diverses eines sobre el terreny per reprimir i inculcar la por al cor de les persones i per sembrar la discòrdia i la divisió entre els manifestants.

Un sirià amb seu a Latakia, que va parlar amb The Media Line amb condició de l’anonimat i a través d’un tercer per motius de seguretat, va dir estar extremadament feliç amb les darreres protestes, però alhora té por. "Hi ha una forta presència de seguretat i un seguiment constant a les xarxes socials, però aquestes demostracions ens han fet esperar que potser la revolució creix; fins i tot si en algun moment ens decebre, pot tornar a la vida en un altre lloc. "

Un altre sirià amb seu a Abu Dhabi, que també va demanar a The Media Line que retingués el seu nom per motius de seguretat, va dir que abans de l’última onada de manifestacions, la comunitat drusa es va oposar i odiava el règim, però temia mostrar-ho per la forta presència de les forces de seguretat. “Però quan les condicions van començar a afectar directament la seva vida diària, la gent es va rebel·lar; no tenen diners i els que solien guanyar 200 dòlars al mes van començar a guanyar 100 dòlars [a causa de la caiguda de la lliura siriana], que no cobreix les seves despeses. "

Va afegir que perquè els ciutadans d’As-Suwayda eren majoritàriament drusos, que tradicionalment eren lleials al seu país de residència, el govern no havia estat capaç d’utilitzar tàctiques repressives com ho tenia en altres llocs sota la justificació que es trobava davant de terroristes o extremistes. . "El règim no podia ni utilitzar armes".

As-Suwayda és l'única regió a Síria que té un drus com a governador. Una altra manifestació, a la part controlada per Israel del Golan, va sortir en suport dels familiars dels participants a As-Suwayda. El local druze va protestar contra el règim d'Assad, cantant: "Les vostres famílies a Síria són la veu i nosaltres en som el ressò."

Qui són els drusos?

Els drusos de Síria, unes 700.000 persones, són sobretot a la regió de Jabal al-Druze, a la província de Suweida. Altres nuclis importants són els Alts del Golan o a la zona del nord oest de Khabal al-Sammaq, a la província d'Idlib on en viuen uns 30.000 repartits entre 17 poblacions. Generalment han tingut bones relacions amb el govern sirià. Quan el 2011 va esclatar el conflicte, els tres caps religiosos drusos de Síria es van posicionar a favor d'Assad però es van negar a delatar als drusos que abandonaven l'exèrcit sirià.


En aquest marc apareixen els drusos d'Israel on viuen uns 140.000 dels quals 23.000 els Alts del Golan sota administració israeliana. Els drusos, principalment a Galilea, estan ben integrats en la societat israeliana encara que els del Golan segueixen lleials a Síria. El drus Ayoub Kara, per exemple, forma part del govern pel partit Likud. La presència drusa en l'exèrcit israelià no és menor. Són aquests sectors els que estan pressionant de forma clara perquè Israel intervingui en el conflicte sirià i protegeixi la minoria drusa. Fins i tot han realitzat manifestacions en aquest sentit. El 15 de juny, els drusos d'Israel van celebrar una gran concentració, i no és la primera, demanant ajuda per als seus germans de Síria. Demanen una intervenció israeliana. De fet Israel ja ha advertit Nusra que no ataqui la comunitat drusa de Síria. Els islamistes n'han fet cas omís i des de fa cinc dies estan posant setge a Hader, una població de 25.000 drusos al costat de la frontera israeliana.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada