diumenge, 15 d’octubre del 2023

L'Iran condemna a mort un seguidor de la religió kurda yarsani detingut durant el moviment en defensa del dret de les dones a triar si volen dur el hijab

 

Reza Rasaei, un adherent de Yarsan de Sahneh, a la província de Kermanshah, detingut durant el moviment en defensa del dret de les dones a triar si volen dur el hijab, ha estat condemnat a mort per les autoritats judicials de la República Islàmica de l'Iran sota l'acusació de "matar un agent del govern".

Segons els informes rebuts per l'organització Hengaw pels Drets Humans, Reza Rasaei, un manifestant de 34 anys, va ser recentment condemnat per la segona branca d'un tribunal penal de la província de Kermanshah amb l'acusació de matar Nader Beyrami, l'antic cap d'intel·ligència de la Guàrdia Revolucionària a la ciutat de Sahneh. Posteriorment va ser condemnat a mort.  Hengaw s'ha informat que, malgrat la manca de proves i justificació del crim, el veredicte s'ha emès sota la pressió del cap del departament judicial de la República Islàmica de l'Iran.


La religió yarsani té el seu propi calendari, consideren que un any complet és de 360 dies, i els cinc dies restants s’anomena Panjeh Tar (Toc de tambor). Aquestes persones també tenen en compte cada temporada pertanyen a un dels sants; és a dir, la primavera pertany a David, l’estiu a Benjamin, la tardor a Mostafa Davan i l’hivern a Moisès. 

Els kakai o ahl-i hakk segueixen el yazdanisme, una religió fundada a finals del segle XIV en el que ara és l’oest de l’Iran. Viuen principalment a l'Iran, l'Iraq i Turquia. Els membres que resideixen a la regió del Kurdistan i els territoris disputats a l'Iraq es consideraren kurds.

Per a saber-ne més:
Qui són els Ahl-i-Hakk?
Grups progovernamentals de l'Iran ataquen la minoria kurda Ahl-i Hakk

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada