dimecres, 21 de juny del 2023

Un altre pres kurd assassinat avui a l'Iran

Hayman Mostafaei, un presoner kurd, va ser executat a primera hora d'avui 21 de juny a la presó central de Sanandaj, a l'oest de l'Iran. L'execució va ser informada pel grup de drets humans Hengaw i el Sindicat de Treballadors Lliures de l'Iran als seus respectius comptes de xarxes socials. El poder judicial de la República Islàmica encara no ha fet públic cap declaració oficial sobre aquest assumpte.

Segons els informes, una gran multitud es va reunir davant de la presó de Sanandaj el 20 de juny a la tarda per evitar l'execució del reclús de 34 anys, que havia estat traslladat a la presó un dia abans. La concentració va continuar fins a la matinada del 21 de juny. "La gent de Sanandaj i una gran multitud que havia viatjat de Marivan a Sanandaj es van reunir davant de la presó central de la ciutat i van fer tot el que van poder fins a l'últim moment per salvar Hayman Mostafaei de l'execució", va dir el Sindicat de Treballadors Lliures de l'Iran. "Però una vegada més, els agents de la mort van fer la seva feina i van prendre la vida d'una altra persona".

Mostafaei va ser acusat d'haver matat un membre del Cos de la Guàrdia Revolucionària Iraniana (IRGC) el 2012. Semblava haver estat torturat perquè fes una "confessió" abans de ser condemnat a mort l'any següent. L'Iran ha vist un augment d'execucions en els darrers mesos, una tendència que ha generat condemnes nacionals i internacionals generalitzades, amb crítics que diuen que els judicis s'apressen a través del poder judicial mentre que els judicis "falses" i les confessions forçades són habituals. Les autoritats han advertit durant mesos des que els disturbis van esclatar després de la mort de Mahsa Amini al setembre que reaccionarien amb duresa davant qualsevol dissidència.

Les organitzacions de defensa dels drets humans diuen que centenars de persones han estat executades a l'Iran durant els últims sis mesos. Segons les fonts, el nombre d'execucions oscil·la entre 290 i més de 310, un augment de més del 75 per cent respecte al mateix període de l'any passat.

Amnistia Internacional també va anunciar en un informe anual del 16 de maig que el nombre d'execucions relacionades amb drogues a l'Iran aquest any s'ha triplicat respecte al 2022, qualificant aquesta estadística de "vergonyosa".


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada