dimecres, 14 de juny del 2017

El primer ministre de l'Iraq admet que el Kurdistan té dret a decidir en un referèndum i convida els partits kurds a Bagdad


El primer ministre iraquià, Haider al-Abadi ha fet avui el seu discurs setmanal on ha dit que els kurds tenen dret a aspirar a tenir el seu estat propi. També ha convidat, oficialment, als partits kurds a la capital per mantenir converses sobre la qüestió del referèndum previst.Condicionants negatius


Abadi, òbviament, ha presentat els aspectes negatius de la consulta però creu possible acordar un "full de ruta" comú. La independència és una "aspiració" i un "somni" segons ha reconegut al primera autoritat iraquiana però els kurds han de saber que comparteixen amb la resta del país una constitució que els iraquians, inclosos els kurds, han votat i un parlament i govern federals.

En segon lloc ha afirmat : "Crec que el referèndum, en aquest moment no té èxit i no és correcte. Tot i el meu respecte a les aspiracions dels germans kurds ". En aquest sentit ha recordat la presència de l'Estat Islàmic que encara està present en diferents parts de l'Iraq, com Tell Afar, a l'oest de Mossul, i Hawija, al sud-oest de Kirkuk.

Un tercer problema és l'exterior. També va dir que alguns dels estats veïns de l'Iraq, on hi ha una població kurda examinar la qüestió "com una qüestió de la seva seguretat nacional. "Vostès saben que la presència de kurds no és només a l'Iraq, hi ha la presència de kurds a l'Iran, Síria i Turquia, i cada un d'aquests estats creuen que els concerneix, ja que afectarà els seus ciutadans kurds que es troben dins de les seves fronteres, i part d'aquests països consideren una qüestió de la seva seguretat nacional . Llavors, com reaccionarien? ".

En qualsevol cas el primer ministre no ha utilitzat, en cap cas, l'argument de que la resta de l'Iraq havia de decidir simultàniament al poble kurd i, molt menys, que la nació kurda no tingui dret a decidir. Ha donat per fet que el té però ha posat condicionants negatius.Proposta en positiu


En situació inversa Abadi ha reconegut que el referèndum no surt del no res. És un efecte d'una causa : la manca d'entesa entre l'Iraq i el Kurdistan. I ha apostat per a solucionar-ho abans d'arribar a una implementació el referèndum a la tardor. Quins problemes?

- Abadi ha reconegut explícitament els ingressos del petroli,

- també la gestió de les duanes frontereres

- i, finalment, territoris en disputa, àrees reclamades per ambdós governs com Kirkuk o Shengal
- També, amb raó, ha esmentat a qüestió del parlament del Kurdistan que no s'ha reunit des de l'any 2015 com un dels problemes que el referèndum no pot resoldre.

Guirigall al Kurdistan


Ahir els dos principals partits del Kurdistan, el Partit Democràtic del Kurdistan (PDK) i la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK) van anunciar els seus plans de reactivar el Parlament que no s'ha convocat des d'octubre per al 2015, a causa de les creixents tensions entre el PDK que dirigeix ​​la govern kurd i el moviment Gorran. No obstant això avui el moviment del Canvi (Gorran), segon partit més gran de la regió, que considerava condició sine qua non que s reunís el parlament ha anunciat que es negava l'oferta per reactivar el parlament si era per una sola sessió.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada