diumenge, 18 de juny del 2017

Qui és Ahl al-Diyar ?

En la sopa de lletres i acrònims que s'ha convertit la guerra civil siriana ha aparegut, a finals de maig, una més. Ahl al-Diyar, en àrab Gent de la Terra, és una nova facció de la part del Free Syrian Army (FSA) que actua com una titella de Turquia. Ahl al-Diyar és armada, formada i dirigida des d'Ankara. Així que de "gent de la terra", ben poc. I de "nova" tampoc. Ha estat el grup islamista Ahrar al-Sham qui ha publicat fotografies del nou front que han obert al sud d'Efrîn. Els mateixos que van entrar a Jarablus, han protagonitzat xocs a Azaz o Al Bab. Els de sempre.


Logo del nou grup i els seus mercenaris al front d'Efrîn on han atacat els YPG


Quan dos es barallen sempre és una solució trobar un tercer al que atacar i resoldre el conflicte. Així ha actuat Turquia en els recents enfrontaments entre els opositors sirians que controla a Azaz i Al Bab. A l'altra banda d'Efrîn ha llençat un atac tout court contra el cantó. L'objectiu és clar: donat que els grups en qüestió ja no combaten amb el règim des de fa mesos el millor es tenir-los entretinguts amb un tercer: el de sempre, els kurds. És curiós, per no dir revelador que la suposada oposició siriana lleial a Turquia conviu en harmonia, sinó col·laboració a la frontera que comparteix amb el règim a tot el sud d'Al Bab. En canvi continuen els combats al sud de Mare i l'oest d'Efrîn. Ara, però, han decidit atacar el sud d'Efrîn.

Les YPG i YPJ, milícies kurdes que defensen el cantó d'Efrîn, havien detectat els moviments dels grups pro turcs i del "nou" Ahl al-Diyar. Per aquest motiu van desfer en una emboscada el seu gran intent d'infiltració pel sud del cantó. En el mateix va morir un milicià de les YPG. Segons Ahl al-Diyar foren set. L'objectiu dels titelles dels turcs era Tell Rifa'at per un costat i Tell al-Madiq/ Darat Izza per l'altre. Jaish al Thuwar, facció de l'FSA que s'ha mantingut fidel als principis de la revolució siriana, i al primer, i YPG/YPJ al segon, van aturar l'atac. En aquest darrer cas matant 28 opositors incloent-hi Azam Nizar Aldaki, comandant del nou grup de mercenaris. Aquesta han anunciat que han ocupat una zona adjacent a Tell al-Madiq, les granges de Mukhtar.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada