divendres, 9 de juny del 2017

Reaccions de diferents estats a la convocatòria del referèndum d'independència kurd

"Els Estats Units donen suport a un Iraq unificat, federal, estable i democràtic. Comprenem, i apreciem, les aspiracions legítimes del poble del Kurdistan iraquià. Malgrat això, hem expressat la nostra preocupació a les autoritats de la Regió del Kurdistan sobre el fet de que la celebració d'un referèndum - fins i tot aquesta resolució no vinculant - hores d'ara distraurà de prioritats més urgents: la derrota de l'ISIS, l'estabilització i el retorn dels desplaçats, gestionar la crisi econòmica de la regió i resoldre les disputes internes a la Regió. També hem encoratjat les autoritats regionals a implicar-se amb el Govern de l'Iraq en un ampli espectre de qüestions de pes, incloent-hi les futures relacions entre Arbela i Bagdad, sobre la base de la constitució iraquiana". Aquesta va ser la resposta oficial, ahir, de Heather Nauert, portaveu del departament d'estat dels Estats Units.

En una línia similar s'ha expressat Rússia. Segons l'agència TASS, la ministra d'afers exteriors Maria Zakharova ha afirmat que "Rússia dóna suport a la unitat de l'Iraq i a la seva integritat territorial, en base a que els drets legals de tots els grups ètnics i religiosos siguin respectats, essent els kurds un d'aquests grups". El seu homòleg alemany, Sigmar Gabriels, considera que "Només podem advertir sobre els passos unilaterals en aquesta qüestió. La unitat de l'Iraq és la línia. Creuar les línies de l'estat no és un bon camí i podria exacerbar la situació, ja de per si difícil i inestable, tant a Arbela com a Bagdad".

Molt rotunda ha estat la resposta turca. En una nota del ministeri d'exteriors ha afirmat que "la decisió de celebrar un referèndum sobre la independència és un error terrible. Turquia segueix el principi fonamental de la integritat territorial i la unitat política de l'Iraq. Aquesta és la principal condició per a la preservació de l'estabilitat, la pau i la seguretat a la regió".

De moment els estats àrabs del Golf no han reaccionat de forma oficial, fet simptomàtic. Mentre a Turquia s'ha llençat el hashtag #TurkeyWithQatar a l'Aràbia Saudita s'ha fet popular #SaudiWithKurdistan.


Milers de persones es van concentrar ahir a Duhok en suport al referèndum


 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada