dilluns, 19 de juny del 2017

L'aviació d'Assad ataca les SDF i la Coalició abat un dels avions atacants

No és el primer atac. Dies abans avions de l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA per les sigles en anglès) ja havia llençat atacs d'aviació al sud de Tabqa. No van ser respostos. Les forces imperialistes àrabs han arribat a Tabqa a una velocitat, com a mínim, sorprenent. En vuit dies han travessat 1.200 quilòmetres des del sud de la presa de Tishreen fins a la presa de Tabqa. Encara més sorprenent és que no han tingut baixes. L'Estat Islàmic va emetre una ordre a les seves forces a retirar-se i concentrar-se a ar-Raqqà on, allà sí, estan duent a terme una resistència numantina. Ahir a la nit van llençar un atac sobre el barri de Sinaa i ja han mort 320 islamistes en 10 dies de combats.

Zona de l'atac assadista

Atac sobre Ja'din per expulsar les SDF

Ahir, però, l'SAA va anar més lluny i va atacar Ja'din. Els seus avions van llençar bombes sobre les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) que eren al poble i després forces terrestres el van ocupar. Com a resposta la Coalició Internacional va abatre un Su-22 i el seu pilot va resultar ferit. Només té una cama trencada. "La Coalició no cerca lluitar contra el règim sirià, forces russes o forces associades al règim, però no dubtarem en respondre a qualsevol atac contra les forces de la Coalició o associades a aquesta (...) Les hostilitats demostrades per part de forces pro règim cap a la Coalició o forces associades a Síria que duen a terme operacions legítimes contra l'ISIS no seran tolerades".


Avanç de l'SAA després de que l'IS hagi ordenat deixar-li pas per a concentrar-se en atacar les SDF segons l'ordre inferior)


Assad absent de la zona des de fa 4 anys


El "govern" sirià va abandonar el 2011-2 tota la zona actual de conflicte en una retirada que va deixar indefensa tota la població local. Aquesta va acabar en mans de l'oposició islamista (Jabhat al Nusra, Ahrar al Sham) primer i sotmesa a l'Estat Islàmic després. Des de llavors el règim dels Assad no ha fet acte de presència ni a Tabqa, ni Raqqà, ni Manbij. Van ser les forces kurdes les que van acollir la població local fugitiva, van resistir als islamistes a Kobanê, Tell Abyad; els van derrotar i, finalment, després de tres anys de guerra en solitari van contratacar expulsant l'Estat Islàmic del Nord de Síria i arribant a les portes de Raqqà. En tot aquest temps el "govern" sirià no ha fet cap acte de presència ni una mínima ajuda a la població local que ha optat per l'autodefensa. La seva legitimitat sobre el Nord de Síria és nul·la per abandonament manifest. Aparèixer ara, com au de carronya, quan l'Estat Islàmic està essent derrotat per les SDF i atacar a aquestes és un acte difícilment justificable.


 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada