dimecres, 14 de novembre del 2018

La UE reclama a Turquia que deixi en llibertat el pres polític Selahattin Demirtaş


La ponent del Parlament Europeu, Kati Piri, va presentar un informe el dimecres per l'alliberament del líder de l'oposició i l'ex candidat presidencial Selahattin Demirtaş i va demanar la suspensió de les converses entre la UE i Turquia a causa de la disminució dels drets humans a Turquia.

Demirtas, ex copresident del Partit Demòcrata dels Pobles (HDP) i candidat presidencial, va ser detingut i empresonat el 4 de novembre de 2016 juntament amb altres nou legisladors en una repressió que va purgar els rivals polítics del president Tayyip Erdogan poc després d'un fracàs intent de cop d'estat militar.

Piri va condemnar la "detenció continuada de Selahattin Demirtas, líder de l'oposició i candidat presidencial" i va dir que el Parlament Europeu "es va comprometre a seguir seguint el seu cas molt de prop i demana el seu alliberament immediat i incondicional". A més, la ponent preveia que el Tribunal Europeu de Drets Humans aviat pronunciés la seva decisió definitiva sobre el cas de Demirtas. "Continuar amb un procés de negociació dirigit a la integració de la Unió Europea a Turquia ha perdut tota credibilitat en les circumstàncies actuals".

L'informe també va assenyalar amb gran preocupació la "detenció de dos diputats del Partit Popular Popular Republicà (CHP) i la forma en què l'HDP s'ha vist particularment marginat amb molts legisladors de l'HDP que van ser detinguts per motius de suposat suport a activitats terroristes. Amb la plena implementació de les esmenes constitucionals, que legitima una presidència amb poders per designar o rebutjar personalment els ministres, seleccionar jutges i governar per decret, s'ha creat una línia vermella per al Parlament Europeu. A més de la naturalesa clarament autocràtica del sistema presidencial recentment introduït, que no té els controls i equilibris democràtics necessaris, és impossible ignorar la regressió més gran de l'estat de dret amb més de 50.000 persones, inclosos periodistes, polítics i humans defensors dels drets, encara a la presó des de l'intent de cop d'Estat i 150.000 funcionaris civils acomiadats sense procediments legals adequats ".

L'informe també va esmentar les preocupacions sobre el nombre elevat d'alcaldes i alcaldes kurdes del "sud-est van ser acomiadats o arrestats i que el govern va nomenar patrons per substituir-los". 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada