dimecres, 14 de novembre del 2018

L'alcaldessa kurda Leyla İmret, escollida amb el 83 % dels vots; desposseïda i empresonada per Erdogan, guardonada per la Lliga Internacional per als Drets Humans

La Lliga Internacional per als Drets Humans (ILHR) amb seu a Alemanya ha concedit la medalla de Carl von Ossietzky a l'acreditada co-alcaldessa de Cizre (Kurdistan de Turquia) Leyla İmret, de l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, per les seves contribucions als drets humans i la pau. ILHR, per les seves sigles en anglès) ha estat concedint un premi en nom del periodista, escriptor i pacifista alemany Carl von Ossietzky des de 1962. La institució premia amb la medalla a persones que participen en la societat civil i defensen els drets humans. va iniciar la seva carrera de periodista amb articles als diaris sobre teatre, feminisme i l'automobilització. Després de la primera guerra mundial , es va erigir en un líder del pacifisme i va començar a col·laborar en diversos periòdics pacifistes així com va fundar el moviment Nie Wieder Krieg (Mai més la Guerra) i va denunciar el rearmament secret que s'estava realitzant al seu país.

El 1931 fou acusat d'un delicte d'altra traïció per part del règim militar alemany pels seus articles en els quals es revelaven secrets militars sent condemnat a 18 mesos de presó.Amb l'arribada dels nazis al poder fou novament empresonat i va passar tres anys en distints camps de concentració, on va emmalaltir de tuberculosi. A pesar de la pressió política des del règim nazi contra el comitè Nobel li va ser concedit el premi Nobel l'any 1935. El premi va ser pres per Hitler com una ofensa, per la qual cosa va prohibir que, des d'aquell moment, ciutadans alemanys acceptessin el premi. Ossietzky va morir el 1938 d'una pulmonia a l'hospital de la presó sense haver rebut l'import del premi.
La Lliga ha emès un comunicat escrit anunciant que la medalla 2018 ha estat concedida a la co-alcaldesa de Cizre, Leyla Imret i al defensor dels drets humans, Ottmar Miles Paul. La Lliga assenyala que Imret solia viure a Alemanya i que va ser elegida co-alcaldesa de Cizre en les eleccions de 2014. El comunicat recull el següent:

"Imret fou escollida amb el 83% dels vots. Es va esforçar per fer avançar Cizre després de la guerra, i per assegurar la igualtat a la ciutat. Després de les eleccions parlamentàries de 2015, el conflicte turc-kurd va tornar a esclatar i es va declarar el toc de queda a la ciutat. Poc després, Imret va ser destituïda del seu càrrec i es van obrir diligències contra ella, moment en què es va veure obligada a tornar a Alemanya.

A la Cort Internacional celebrada a París el 2018, va parlar sobre els crims de guerra de l'Estat de Turquia i les violacions dels drets humans a Cizre. Imret va lluitar per tornar a treballar com a alcaldessa de Cizre a l'exili. Advoca per una solució pacífica al problema kurd a Turquia i continua el seu treball amb aquesta fi ".

La Medalla serà lliurada als premiats en una cerimònia que se celebrarà a Berlín el 16 de desembre.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada