dimarts, 20 de novembre del 2018

El Tribunal de Drets Humans condemna Turquia per la presó provisional sobre Selahattin Demirtaş

El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha condemnat Turquia per haver vulnerat diversos drets fonamentals i drets polítics del diputat i dirigent kurd Selahattin Demirtaş, co-president del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), que fa més de dos anys que roman empresonat en una presó turca.

El TEDH ha sentenciat que Turquia ha vulnerat els drets a la llibertat i la seguretat, que ha violat el dret de ser presentat ràpidament davant un jutge, el dret a una ràpida revisió de la legalitat de la detenció, el dret a eleccions lliures i la limitació restrictiva dels drets del dirigent kurd.

El dirigent kurd va mantenir la seva acta de diputat a l’Assemblea Nacional de Turquia i es va presentar a les següents eleccions, però no va poder participar en l’activitat parlamentària. El TEDH considera que la presó preventiva ha constituït una ‘ingerència injustificada’ de la llibertat d’expressió i d’opinió dels electors i del seu dret a ser elegit i a anar al parlament. És a dir, el TEDH sentencia, per unanimitat, que s’han vulnerat els seus drets polítics i els dels seus electors.
El TEDH també considera que l’empresonament del dirigent kurd durant dues campanyes electorals crucials, les eleccions presidencials i la del referèndum de reforma constitucional turca, havien perseguit el propòsit ulterior predominant de sufocar el pluralisme i limitar la llibertat de debat polític.
Demirtaş fou detingut el novembre del 2016, juntament amb Figen Yüksekdag, un altre líder de l’HDP, i acusat de col·laboració amb banda armada i propaganda a favor d’organització terrorista. El Tribunal d’Estrasburg va acceptar que la detenció fou d’acord amb ‘sospites raonables’, però que el prolongament del seu empresonament preventiu no té justificació. La fiscalia turca els acusava d’estar directament relacionats amb les milícies del PKK. El desembre de l’any passat es va iniciar el judici oral acusat d’organització terrorista, pel que el ministeri fiscal demanava 142 anys de presó. Tanmateix, la justícia turca no el va deixar defensar-se presencialment i va iniciar el judici a Ankara amb Demirtaş empresonat a Edirne, a 700 quilòmetres de la capital turca. El líder kurd va negar-se a declarar per videoconferència.

A través dels advocats,Demirtaş ha enviat el següent missatge, segons que informa Bianet.org: ‘Amb aquesta decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans, la meva posició d’ostatge polític ha estat registrada legalment’. No obstant això, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ja ha dit que les decisions d’Estrasburg no vinculen els tribunals turcs.

Enllaç a la sentència

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada