dijous, 15 de novembre del 2018

'Ziryab', primera revista de música kurda

S'ha publicat gràcies als editors i propietaris del Siya Şevê Grup Gökçe: Selim i Serhat Temel, Harun Elkî, Ozan Irmak i Mevlut Oguz. El consell editorial explica què vol dir: "Discutir els problemes de la música i els músics kurds, produïts amb gran esforç i devoció, des d'un llenguatge constructiu i una àmplia perspectiva a tots els nivells. Volem obrir un nou espai per a músics i oients ".


Ziryab o Zorab (789 - 857) fou un poeta i músic kurd que va traslaldar-se a l'Àndalus, fundant el primer conservatori europeu. Creà un llaüt amb cinc cordes que esdevingué molt popular a la cort de Còrdova.  El primer número de Ziryab presenta un panorama sobre la música kurda des dels anys 90 del segle XX fins als nostres dies i parla sobre els efectes de les xarxes socials a la música. Ibrahim Sarisu escriu sobre els primers poetes de la història, Orfeus, un dels millors símbols de la història de la música. També apareix a la revista un article de Serhat Temel sobre l'Orquestra d'Hasankeyf, així com el retratat de Serdar Ozturk sobre Dengbêj Reso.

A més, el primer número porta entrevistes amb Kerem Gerdenzerî i Nizamettin Ariç, Ayfer Duzdaş, Mem Ararat, Adnan Kartal, Cem Şivan Ergul, Siya Şevê i Rewşan Çelîker. La revista no només inclou articles i entrevistes de música, sinó que també revisa peces en àlbums nous, promocions d'àlbums, notícies musicals, presentacions de llibres i una llista de reproducció. En el primer número de la revista, hi ha dos regals per als lectors: un cartell de Kerem Gerdenzerî, veterà de la música rock kurd i l'àlbum de Siya Şevê anomenat Eni Li Pey Siya Xwe.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada