dijous, 31 de gener del 2019

Proposició No de Llei de Compromís sobre la compra espanyola d'oli saquejat de Rojava


Espanya podria estar sent perjudicada per un frau en la venda i comercialització d'oli amb un origen totalment il·legítim. Fonts solvents han confirmat que la invasió de Turquia del Kurdistan sirià s'ha saldat amb el saqueig de la collita d'oli de 2018, un botí de guerra que intentarien vendre a Espanya.
Els senadors de Compromís Jordi Navarrete i Carles Mulet han preguntat al Govern per la picaresca al nostre país, per conèixer si algun grup o empresa ha estat sancionat com van publicar els mitjans de comunicació per importar oli d'oliva o vendre oli de Tunísia com oli espanyol a Estats Units. Aquesta pràctica també ha estat denunciada en enviaments d'oli procedent de Turquia que hauria estat espoliat per l'exèrcit gihadista de la regió de Rojava, a Síria i que es comercialitzaria com a espanyol a Europa després de ser manipulat, segons han reconegut les autoritats turques. "Aquestes informacions i pràctiques preocupen al sector olivarer espanyol pels seus efectes sobre la credibilitat i serietat del sector oleic espanyol i per la seguretat en l'alimentació i la salut dels consumidors", ha indicat Mulet, que ha qüestionat els controls i garanties en fronteres "per evitar abusos o fraus com el descrit i el descrèdit per al lideratge mundial de l'olivicultura del nostre país".
Per evitar aquests abusos i la possible comercialització d'un oli robat procedent de la guerra a Síria, la coalició ha reclamat informes de les importacions d'oli d'oliva que elabora el Departament de Duanes de l'AEAT amb desglossament per països d'origen i l'informe de l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició sobre la traçabilitat de l'oli de Turquia, que gaudeix d'avantatjosos acords comercials amb la UE. D'altra banda a Europa, en coordinació amb l'Oficina Europea de la coalició Primavera Europea, s'ha preguntat a la Comissió per l'entrada d'aquest oli kurd i l'intent de venda a empreses europees i pels mitjans de control de què disposen per conèixer l'origen de l'oli d'oliva importat des de països tercers.
Al Senat a més proposen instar el Govern perquè actue l'Agència Tributària, l'Agència d'Informació i Control Alimentaris i altres organismes com CCAA, MAPAMA, Direcció General de la Indústria Alimentària, Policia Duanera i cossos policials europeus especialitzats en la lluita contra el terrorisme, per garantir que no es produeixen fraus a casa nostra i que arribat el cas no es comercialitze oli de fora de la Unió Europea com si fora espanyol que poguera estar finançant al terrorisme.
"Per als agricultors i la nostra economia no és viable una Europa i un país que és permeable i no dificulta fraus tan carregats de manca d'ètica com el cas de la Guerra de Síria, en la qual no es avaluen l'impacte d'Acords comercials i en el que cultius com els mediterranis estan tan desprotegits com estem veient amb la citricultura, en no comptar amb el suport d'un Govern que els defense amb mà dura allà on calga", conclou Mulet.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada