diumenge, 20 de gener del 2019

Turquia saqueja 70 milions d'€ d'oli d'oliva d'Efrîn... i Mercadona rebaixa fins a un 26 % el preu de l'oli d'oliva

Avui fa un any que l'exèrcit de Turquia va iniciar la invasió de la regió kurda d'Efrîn a Síria. Prèviament, les forces russes que la custodiaven, per un acord amb les milícies kurdes Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) van retirar-se hores abans. Moscou evidenciava, així, la traïció a les forces kurdes i un acord amb Erdogan mesos després de la seva reconciliació. A canvi Rússia pot continuar construint l'immens gaeoducte que procedeix del Caucas i evitar la zona ucraïnesa.

El govern turc confirma el saqueig però minimitza les xifres per no provocar els productors turcs

Un any després Turquia ha destruït Efrîn. Les bandes mafioses de mercenaris sirians controlen la regió i hi imposen la seva llei. La població kurda que no ha fugit cap a l'est és assassinada. Les seves propietats confiscades. El cas més aberrant de confiscació, un robatori en tota regla, són les olives; el producte estrella d'Efrîn on hi ha 18 milions d'oliveres. La venda de l'oli produeix més beneficis que la del petroli. No per casualitat Turquia va batejar la invasió d'Efrîn com "operació branca d'olivera". El mateix ministre turc d'agricultura, l'islamista Bekir Pekdemirli, va reconèixer el passat mes de novembre que s'havien apoderat de sis-centes tones del producte saquejat a Efrîn. La quantitat total estimada de producte que preveien transportar per la seva comercialització a Turquia al final de la collita era d'uns cinc mil tones. Saleh Ibo, del consell d'agricultura d'Efrîn, ha concretat en un 80 % la collita que ha estat manllevada per Turquia. No només això sinó que els mercenaris turcs han iniciat la tala d'oliveres centenàries per a vendre la seva fusta.

L'estat espanyol, primer productor mundial, el destí prioritari per blanquejar l'oli robat

El diari Hurriyet ha desvelat que les 600 tones a les que es va referir Pekdemirli són, com a mínim 5.000. Pekdemirli va mentir deliberadament per minimitzar l'impacte que el robatori provocarà sobre els productors de la pròpia Turquia que veuran baixar brutalment els preus en entrar, al mercat, una xifra tan alta de producte robat. El mateix diari afirma que l'oli es produeix explotant les instal·lacions al propi Kurdistan de Síria, també segrestades pels mercenaris, d'allà entra des de Jinderes (Kurduistan de Síria) cap a Hatay (Turquía),i després arriben a Bakíroğlu, l'epicentre de la xarxa de comercialització mitjançant l'empresa Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği i una xarxa opaca. Allà es barreja amb oli turc i, per tant, es perd la pista de la seva procedència. A part d'Alemanya, on empresaris turcs mantenen una potent xarxa de distribució, el destí on tot apunta és el corrupte estat espanyol: diverses empreses espanyoles com DCoop van ser sancionades l'any passat per vendre oli del Marroc als Estats Units com si fos espanyol. L'estat espanyol posseeix la major producció del món i és més difícil controlar el frau que en altres estats.

Les sospitoses rebaixes d'oli d'oliva de Mercadona dels darrers mesos

Bona part de les importacions de la Mediterrània entren per València, on es troba el port de referència on hauria de concentrar la seva investigació la policia duanera. I a València hi ha el distribuïdor Mercadona que, curiosament, ha desplomat el preu dels seus productes d'oli d'oliva. El febrer el preu/litre d'oli d'oliva verge era de 4,25 € i el novembre va reduir-se un 8 % fins a 3,90 €. La resta d'oli també ha baixat un 6,5 % de sobte passant de 3,85 € a 3,60 €. En pocs mesos Mercadona ha passat de vendre l'oli d'oliva més car de l'estat espanyol a tenir el preu més barat. Les rebaixes, substancials, que ha fet Mercadona amb l'oli d'oliva no es sostenen sobre cap base raonable excepte l'espoli d'Efrîn: El preu de la garrafa d'oli d'oliva verge extra de Mercadona de tres litres ha estat rebaixada a 10,65 euros, la de verge extra 11,07 euros i la d'oli suau (tap vermell) a 10,50 euros. Les garrafes de cinc litres gust intens també van ser rebaixades fins als 14,95 euros i les de tres litres es van reduir fins als 10,95 euros... un 26,75 % de rebaixa! Com reconeix Olimerca l'oli d'oliva s'ha convertit el 2018 en el "producte reclam" dels supermercats Mercadona. El ministre d'agricultura espanyol, l'andalús Luís Planas s'ha negat a aclarir els motius d'aquestes rebaixes arran de preguntes de The Telegraph.

CHP: S'han robat 200.000 tones d'olives per vendre 50.000 tones d'oli

El diputat del Partit Republicà del Poble (CHP), esquerra imperialista kurda kemalista, Orhan Saribal, ha assegurat que l'oli entra en cru i és envasat i etiquetat a Turquia. Són 50.000 tones les que han estat saquejades per Ankara a Efrîn: un 25 % de la producció total turca d'oli. Saribal va assegurar en declaracions a Arti Gerçek que l'apropiació il·legal de la producció havia afectat negativament tant als productors turcs com als agricultors de Afrin. En declaracions a aquesta cadena de televisió, Saribal va precisar que l'oli cru sirià s'està transportant en llaunes de setze i vint quilos fins a Turquia i, des d'allà, és venut en el territori nacional "i enviat a l'estranger". Per a aquesta producció d'oli en la qual Saribal xifra el saqueig seria calgut processar al voltant de 200.000 tones d'oliva dEfrîn. Els ingressos van íntegrament destinats als mercenaris turcs, l'Exèrcit d'Ankara, l'Administració turca i els seus intermediaris.

HDP: Els ingressos pel saqueig són de 70 milions d'€

El diputat del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), Ömer Öcalan, ha interpel·lat al ministre d'Agricultura perquè aclareixi quin és el destí que pensa donar a l'oli d'oliva saquejat. La seva posterior comercialització al mercat nacional i tercers països europeus està fora de dubtes. En aquest sentit, ha demanat al ministre que proporcioni informació detallada de quantes tones de producte s'han traslladat des de Síria a Turquia, i quants diners generaran les seves vendes. Això suposaria fins a 70 milions d'€. D'aquests 19,3 milions es destinaran a armar i finançar els grups de mercenaris pro turcs a Síria. La resta, 50 milions més, se'ls quedaria la Turquia d'Erdogan per a recuperar el cost d'envair Síria.

"És molt important que l'estat o estats on s'enviïn s'iniciï una investigació criminal que determini les companyies que estan comerciant amb l'oli robat"

No només a Turquia s'ha preguntat sobre el destí de l'oli. El diputat suís Bernhard Guhl, s'ha dirigit ja en dues ocasions al Parlament del seu país per demanar que contribueixi a aclarir els detalls de l'operació i sobretot, en demanda que intervingui d'alguna manera per intentar avortar. "A la primera de les meves interpel·lacions vaig sol·licitar que s'aclarís què estava fent el Bundesrat per impedir aquest robatori amb suposat destinació a Espanya". Davant la vaguetat de la resposta que va obtenir, Guhl va tornar a dirigir-se al Parlament suís el 14 de desembre del passat mes amb una nova i detallada bateria de preguntes sobre els detalls de l'operació comercial il·legal i una petició al seu Govern de intercedeixi davant els turcs perquè posin fi a l'ocupació de la zona kurda de Efrîn. "No importa si el destí final és Espanya o Alemanya però al meu entendre, és molt important que l'estat o estats on s'enviïn s'iniciï una investigació criminal que determini les companyies que estan comerciant amb les olives o l'oli robat. Si s'està venent com turc estan infringint la llei ".


Per a saber-ne més:

- Vídeo denunciant els falsos etiquetatges turcs de l'oli sirià
https://www.facebook.com/Kurdistanau/videos/1151949061637048/

- Syrie : razzia turque sur les oliveraies

- La Sang dels oliviers

- Turquía intenta vender ilegalmente en España el aceite de oliva saqueado en Siria

- Los kurdos del HDP piden explicaciones al ministro turco de Agricultura sobre el destino español del aceite saqueado en Siria

- Mercadona desploma los precios del aceite Hacendado para ganar clientes

- Mercadona sigue apostando por "el jefe" con el aceite de oliva

- La Turquie accusée d'avoir vendu à elle seule de l'huile d'olive syrienne volée

- Avec peu de choix, les Syriens se tournent vers les oliveraies anciennes pour trouver du bois de chauffage

- A leaked recording confirms selling the stolen Efrîn Olive Oil through Turkey to abroad

- Turkey accused of plundering olive oil from Syria to sell in the EU

- Turkey's 'Olive Branch' takes root in Syrian olive business
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada