dimarts, 8 de gener del 2019

Set partits kurds anuncien una coalició unitària amb l'HDP de cara a les eleccions locals de marçEls partits polítics van fer públic, ahir, que han format una aliança sota el paraigua amb l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble) per a les eleccions locals que se celebraran el 31 de març a Turquia. L'acte es va realitzar sota el lema, en kurd 'Dest Bidin hev welat li benda me ye' (Anem agafats de la mà, el país ens espera). Es tracta de les següents formacions:
- el Partit de les Regions Democràtiques (Demokratik Bölgeler Partisi, DBP),
- l'Associació Democràtica Revolucionària Kurda (Devrimci Demokratik Kürt Derneği, DDKD),
- el Partit Moviment Humanisme i Llibertat (İnsan ve Özgürlük Hareketinin Partisi, PİA)
- el partit islamista Moviment de la Llibertat Azadi (Kürdistan İslami Hareketi 'Azadi'),
- el Partit Comunista del Kurdistan (KKP, Partîya Komunîsta Kurdistan),
- la Plataforma Democràtica Kurda (Platforma Demokrata Kurdistan, PDK)
-el Partit Democràtic del Kurdistan-Turquia (Partîya Demokrata Kurdistanê-Türkiye PDK-T)


Les vuit organitzacions polítiques van fer una roda de premsa a Amed amb la participació dels presidents i co presidents de les formacions. El co president del DBP, Mehmet Arslan, va dir que "té l'esperança que aquest pas sigui important perquè els kurds aconsegueixin la unitat nacional" i ha afegit: "Persistirem!". El president del Partit Comunista del Kurdistan (KKP), Sinan Ciftyurek, va dir que "estan presenciant un dia històric" i va afegir: "Aquest és un pas petit, però els grans passos comencen amb passos petits. Aquest petit pas creixerà amb tots nosaltres junts ".

Ciftyurek també va assenyalar a co presidenta del DTK (Demokratik Toplum Kongresi, Congrés de la Societat Democràtica) i diputada de l'HDP (Halkların Demokratik Partisi, Partit Democràtic del Poble) per Hakkari Leyla Güven, i va dir: Güven ha estat en vaga de fam durant 61 dies per un dret democràtic. Demanem al govern turc que accepti les demandes de Güven". El co president del DTK, Berdan Ozturk, també va parlar sobre Leyla Güven: "Lluitarem fins que aconseguim la llibertat. Trencarem l'aïllament mitjançant la nostra lluita ".

Nesrin Asgar va parlar en nom del Devrimci Demokratik Kürt Derneği i va dir: "Unir-se és un començament. Portarà avenços i èxits. Hem d'aprendre a anar junts. Les eleccions locals són un començament per actuar juntes i actuar juntes. Creiem que tots els esforços són valuosos. Estem a favor que l'aliança sigui extensiva a altres partits ". El portaveu de l'islamista Moviment Azadi, Ayetullah Asiti, va emfatitzar la importància que els kurds vagin junts per aconseguir la victòria i va dir: "Perquè així és com la nostra història i la nostra religió, l'islam diuen que hauria de succeir. Com totes les nacions, volem una vida digna ".

El president del Partit Humanisme i Llibertat, Mehmet Kamaç, va dir que l'aliança entre els partits kurds per a les eleccions locals aplanarà el camí per a un pas comú i civilitzat en el Mig Orient. El president de PDK-T, Mehmet Emin Kardas, va dir: "Apuntem a assolir els municipis que mostren voluntat a la nostra gent a les eleccions locals quan ens vam reunir sota el paraigua del HDP. Hem de formar una taula rodona després de l'elecció i portar una aliança cap al futur dins el marc de principis per a la nostra gent ".

El co president del HDP, Sezai Temelli, va cloure l'acte dient que : "Aquest moment és històric, perquè és una aliança electoral, però és molt més que això. És molt important haver aconseguit aquesta aliança malgrat l'animositat contra els kurds i les polítiques promulgades en les quatre terres*. Crec que aquesta aliança creixerà i avançarà en el futur ".

* En referència a les quatre parts del Kurdistan: Bakur, Rojaja, Bashur, Rojhilat.
Vídeo de la presentació:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada