divendres, 20 de març del 2020

Cemil Bayık, del Consell Executiu de la KCK: "Defensem l’autonomia de Şengal. Creiem que hauria de ser autònom tant de l’Iraq com del Kurdistan"


Cemil Bayık ‘Cuma', és co-president del Consell Executiu de la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan, KCK). De confessió sunnita representa l'ala més propera a l'Iran de l'organització. Mal guerriller, bon diplomàtic i organitzador, aquest veterà militant kurd lleial a Abdullah Öcalan és una de les veus més autoritzades del moviment nacional kurd. Com a tal ha reflexionat sobre la situació a la regió kurda de Şengal, una de les oblidades en el conflicte multipolar kurd.

"Hi ha yezidi a Şengal que estan influenciats per la línia Rêber Apo*. L’efecte del Rêber Apo ja era molt elevat abans. La simpatia pel PKK** era molt alta. L’atac de l'Estat Islàmic del 3 d’agost i la protecció de la guerrilla contra els genets del genocidi van augmentar encara més aquesta simpatia. Si el PKK deixa Şengal les simpaties amb el Rêber Apo quedaran afectades, això no passarà. El PDK*** també té un impacte a la zona, encara que no gaire, en altres parts del Kurdistan. No podem negar-ho? Però en el marc de la comprensió política democràtica, tothom pot existir en tant que influència i el poder organitzatiu de la seva línia ideològica-política. Això és comprensible.

Quan els guerrillers de les HPG i YJA-Star** hi van anar, quan els membres de YPG-YPJ van anar a Şengal, no hi havia ni iraquians ni membres del PDK, ni cap altra força militar i política. Fins aquell dia, les forces yezidi d’aquella zona s'havien enfrontat contra el genocidi de l’IS. Les guerrilles HPG i yezidi. Si les HPG i YJA-Star haguessin arribat i no haguessin protegit als yezidi, quin compromís haurien ara mostrat l'Iraq i el PDK? Ambdós han d’estar agraïts en aquest sentit. És una actitud dominant afirmar que les guerrilles que van salvar Şengal ara no haurien de ser a Şengal. Tenen dret a fer aquestes declaracions? Ho deixo a discreció de la humanitat, del públic kurd i, per descomptat, del nostre poble yezidi.
Bandera de la KCK

Estan fent política, les forces polítiques també tenen objectius. Tot i això, hem de ser conscients. Quin significat té la política si no en som conscients dels fets? Els que no van enfrontar -se als genocides després van anar a Khanesor i van atacar els que van salvar yezidis del genocidi. Els nostres dos camarades guerrillers volien evitar que els vehicles blindats arribessin, però van ser afusellats i martiritzats. A més, una dona periodista i dos combatents de les YBŞ****van ser assassinats, moltes persones van resultar-ne ferides. Tot això està en coneixement del públic.

Defensem l’autonomia de Şengal. Creiem que hauria de ser autònom tant de l’Iraq com del Kurdistan Federat. Després dels esdeveniments passats, els yezidi tenen dret a exigir autonomia. Si el PDK s’hi oposa, és injust. No és conscient ni just. Si Êzidxan***** fos autònom i tingués una autodefensa, l’IS no podria entrar a Şengal. Si un petit grup guerriller detingués l’IS, la joventut i les forces d’autodefensa dels yezidi serien més poderoses. Si Şengal tingués una administració autònoma, decidiria i resistiria. Aquests fets fan que Êzidxan hagi de ser autònom. A més, té dret a creences i cultures diferents. Els edictes i les injustícies enfrontades al llarg de la història també requereixen la seva autonomia. Ara la posició de l'Iraq i el PDK són inacceptables si volen tornar enrere, a abans del 3 d'agost del 2014. La percepció que dominen a tot arreu no és certa. A més, hi hauria d’haver una democràcia local no només a Şengali Êzidxan, sinó també a totes les parts de l’Iraq i del Kurdistan Federat; les regions, les ciutats, les societats, les creences han d'auto governar-se. La comprensió política democràtica requereix això. Les autonomies, les democràcies locals no trenquen; són els motius d’una unitat més forta. Tots els partits polítics kurds han de donar suport a aquestes exigències de yezidi. En primer lloc, el PDK té una responsabilitat tan moral, de consciència i de política.

La gent de Şengal vol l'autonomia. No vol que cap poder polític ni govern central els governi. També donem suport a aquestes demandes. No els poden obligar a renunciar-hi. No ho trobem bé. Bàsicament, l'Iraq i el PDK es basen en imposicions; és conscient, moral, democràtica i correcta."

Notes:
* Rêber Apo: Abdullah Öcalan, líder del moviment nacional kurd
** PKK: Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan).
HPG i YJA Star són les seves ales armades *** PDK: Principal partit del Kurdistan de l'Iraq
****Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal), milícia yezidi amb suport de la KCK
***** Êzidxan: Literalment la terra dels Yezidi.Per a saber-ne més:
- Qui són els yezidi

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada