divendres, 27 de març del 2020

Noruega extradeix el mul·là Krekar, ideòleg del Grup Islàmic del Kurdistan

El partit islamista, Kurdistan Islamic Group (KIG), Komal, escindit de l'IMK i considerada la formació més radical de les tres amb alguns nexes als salafistes de la desapareguda Ansar al-Islam no es va integrar a la coalició islamista 'Cap a la Reforma'. Aquesta va obtenir 5 escons mentre el KIG d'Ali Bapir va aconseguir-ne 7 amb prop de 110.000 vots.

Krekar vivia a Noruega des de juny de 1991. L'estat escandinau l'havia empresonat el 2012, 2015 però les lleis escandinaves nop deixaven deportar-lo a l'Iraq on és perseguit per terrorisme car a l'Iraq existeix la pena de mort i Noruega no realitza deportacions a estats amb pena de mort. Faraj Ahmad Najmuddin és el cap espiritual d'Ansar al-Islam, el grup que va terroritzar el Kurdistan iraquià a principi del segle XXI. La seva acció va precedir l'aparició de l'Estat Islàmic on s'hi van integrar els supervivents. Va fugir a Noruega l'any 1991 on va bastir, presumptament, la xarxa Rawti Shax per lluitar mitjançant atemptats contra "Occident". Una quinzena de membres de la xarxa foren detinguts per la policia italiana que acusa al mul·là de dirigir el grup.

El mul·là és una autoritat innegable al Kurdistan, d'on és originari. Sobretot entre els sectors més radicals de l'islamisme polític. Els seus seguidors s'apleguen en la plataforma civil Front de la Muntanya i la influència en el Grup Islàmic del Kurdistan. La seva violència contra el nacionalisme kurd i el propi govern noruec l'han dut més d'una vegada a la presó.

Ansar al-Islam (1) va actuar entre 2001 i 2007 seguint els criteris salafistes del mul·là (1). Ara afirma que "Espero que ens separem de l'Iraq el més aviat possible. Hi donaré suport de tot cor. Vam ser annexats a l'estat iraquià el 1921, un estat que és fallit en tots els sentits. La primera vegada que l'Iraq va aconseguir aviació fou per bombardejar el Kurdistan i Suleymaniyya. Si una petita part del Kurdistan es separa de l'Iraq i es declara independent, hi donaré tot el meu suport".

Preguntat sobre Estat Islàmic denuncia que "no tenen el monopoli de l'islam, i anomenar-se Califat Islàmic no els converteix en un Califa i un Califat. Són una societat islàmica i jihadista". Considera que és impossible "un acudit" expulsar-los de Mossul. Si es prova la lluita continuarà als carrers. L'única crítica clara és que "maten indiscriminadament i vessen sang. Això no està bé."El model de Krekar no difereix molt de l'IS. "Creiem en l'islam. I l'islam és convicció i és la xaria. La Jihad és part d'ella. Creiem que el Kurdistan és el baluard de la kufr (infidelitat). Moltes de les lleis del Kurdistan promouen la kufr. Això s'ha de canviar. No combatrem amb aquest poble. Però ens hi enfrontarem des del front intel·lectual (...) Kurdistan és la base de la kufr però el poble no són kafir (infidels). Són musulmans. (...) Si podem implementarem l'islam, si no, emigrarem."

Ara un tribunal del Tirol del Sud, a l'estat italià, ha condemnat a dotze anys el mul·là. El consideren l'organitzador de la xarxa Rawti Shax, formada per sunnites, en molts casos kurds i amb branques a Europa (Itàlia, Noruega, Alemanya, Grècia) per a promoure el terrorisme islàmic. Davant de la condemna Noruega va extradir a Krekar a Roma ahir mateix. 

 (1) Sobre Ansar al-Islam i el seu grup successor Ansar al-Sunna veure 'Kurdistan, el poble del sol'.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada