divendres, 20 de març del 2020

Rojava/Nord de Síria tanca fronteres i fan controls de temperatura a tothom que hi entra


L'Administració Autònoma de el Nord i l'Est de Síria està atrapada entre l'espasa i la paret, ja que la invasió turca i el robatori de molts dels seus recursos han soscavat la seva capacitat de prestar serveis en el moment en que més es necessiten. L'Administració Autònoma del Nord i l'Est de Síria ha fet públic que s'iniciarà el confinament a tot el territori i que els locals comercials i institucions tancaran indefinidament des del 23 de Març fins que passi l'alerta sanitària. Amb el coronavirus estenent-se per tot el món, Ciwan Mistefa, co-president de el departament de salut de l'Administració Autònoma de el Nord i Est de Síria encapçala una lluita activa contra el coronavirus en una àrea que sembla que gran part de el món ha oblidat. Heyva Sor, la Mitja Lluna Roja kurda i el departament de salut de l'administració autònoma estan treballant oficiosament amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per organitzar "un grup de coordinació amb tots els interessats i altres ONG al nord-est de Síria, per tal de prevenir la propagació del coronavirus". Mentre que l'OMS podria entendre el que està en joc, la política intervé, ja que Mistefa diu que l'organisme de l'ONU "no està treballant amb nosaltres formalment com ho fan des de Damasc".

Tot i això, Mistefa va dir que l'Administració Autònoma de el Nord i l'Est de Síria i el departament de salut han tancat les seves fronteres (és a dir, en la pràctica el Kurdistan iraquià, ja que Turquia bloqueja la regió), amb l'excepció dels casos d'emergència i "el transport dues vegades per setmana de les necessitats bàsiques comercials". Hi ha excepcions perquè els medicaments i els subministraments mèdics passin en altres moments, en coordinació amb les autoritats locals. En tots els casos, hi ha controls de temperatura per a tota persona que passi la frontera o entri en un campament de desplaçats interns.

Les autoritats de el nord i l'est de Síria també han tancat tant escoles com universitats i han prohibit totes les reunions públiques. Això és significatiu ja que Newroz, l'Any Nou kurd (i persa) és potser la major celebració de la regió. A més, també s'han cancel·lat tots els esdeveniments esportius i socials. La Mitja Lluna Roja kurda també supervisa la regulació de l'procés de gestió de residus en cooperació amb l'Administració Autònoma. Encara s'està discutint com preparar i eliminar millor els cadàvers.

Mistefa informa que l'Administració Autònoma també ha posat en marxa una campanya de sensibilització que tracta de ajustar-se a les normes de l'OMS. "Ja s'ha distribuït a tot arreu un cartell amb tota la informació bàsica sobre higiene i se seguirà distribuint, per exemple, a cada fleca i en cada lloc de control de el nord i l'est de Síria". A més, el departament de salut "compartirà un missatge d'àudio i vídeo amb totes les instruccions en els canals locals de ràdio i televisió". L'administració també ha posat en marxa una campanya d'educació per al seu ús en els campaments de desplaçats interns.

Ni la Mitja Lluna Roja de l'Kurdistan ni l'Administració Autònoma "no tenen prou instruments i eines per fer front a una pandèmia", ha dit, tot i que les ONG que romanen a la regió estan tractant d'ajudar. La regió dedicarà 13 ambulàncies a el transport dels infectats per COVID-19, tres de les quals es destinaran als que necessitin cures intensives. Les proves són un malson. "Fins ara l'únic laboratori que pot diagnosticar COVID-19 és a Damasc, sota el control de el govern sirià. Per examinar un cas sospitós, l'OMS prendrà una mostra i la transportarà a un laboratori a Damasc ", va dir Mistefa. A la pràctica, portarà una setmana i fins i tot llavors, "els resultats no són 100 % segurs, donada la distància i la impossibilitat de comprovar la qualitat dels procediments".

L'aïllament també és difícil, encara que l'Administració Autònoma està creant ara nou sales d'aïllament. S'espera que cinc centres estiguin a punt en 20 dies, tot i que encara no està clar que hi hagi respiradors artificials disponibles. Tot i que la Mitja Lluna Roja de l'Kurdistan té alguns equips de protecció personal, i l'OMS ha promès més, no està clar quan arribaran.

L'altre gran problema ha estat les ramificacions de la invasió turca. Els turcs van empènyer a més de 300.000 persones de Ras al-Ayn (Seré Kaniyê) i Tell Abyad (Girè Spî) cap al sud en un moment en què l'Administració Autònoma ja s'esforçava per ocupar-se de 100.000 refugiats i desplaçats interns. D'acord amb Mistefa, "Si es confirma ni que sigui un cas en qualsevol centre d'aquests, és un veritable desastre en aquestes condicions". El campament d'Al-Hol, on romanen confinats molts detinguts ja és un polvorí habitualment "només podríem aïllar-lo".
La invasió turca està complicant la resposta d'altres maneres. "L'accés a les zones de nord i l'est de Síria s'ha tornat molt difícil i no és fàcil accedir i intervenir en casos d'emergència perquè la carretera principal que connectava l'est i l'oest de el nord i l'est de Síria ... està ara tancada i és massa difícil enviar subministraments i respondre de manera oportuna i necessària ".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada