dimarts, 3 de març del 2020

El periodista Aziz Orunc kurd condemnat a 2 anys i 1 mes de presó

Un periodista kurd va ser condemnat ahira més de dos anys de presó per un tribunal turc del sud-est de la província d'Amed (en turc Diyarbakir). Aziz Oruc va treballar a l'Agència de Notícies de Dicle (DIHA), un canal clausurat el 2016 per part del govern turc en la seva campanya contra la llibertat de premsa. Dicle és el nom del riu Tigris en turc.


El 2017 Oruc va fugir d'una imminent detenció amb la seva dona i els seus fills al Kurdistan de l'Iraq, on va continuar treballant als mitjans de comunicació. Oruc va intentar arribar a Europa per reclamar asil. Va creuar a l'Iran i es va dirigir cap al nord cap a Armènia. Allà les autoritats frontereres el van detenir i el van deportar de nou a l'Iran, des d'on es va veure obligat a tornar a Turquia.

Les forces turques van detenir-lo i Ekelek l'11 de desembre. Oruc va ser arrestat formalment el 18 de desembre i des de llavors ha estat detingut a la presó Patnos d'Agri. Oruc va desestimar les acusacions que enfrontava per infundades: "Sóc periodista. Les publicacions compartides són contingut de notícies. Les meves publicacions declarades a l'acusació particular són notícies, no tenen contingut propagandístic".
Turquia va classificar en el lloc 157 dels 180 estats de l’índex de llibertat de premsa de Reporters Sense Fronteres (RSF) l'any 019. Segons el mateix índex, Turquia és l'estat amb més periodistes presos del món.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada