divendres, 2 d’octubre de 2020

Mor el cap espiritual dels kurds yezidi, Baba Sheikh

El màxim líder espiritual de la minoria religiosa Yezidi (Ezidi) va morir dijous 1 d'octubre de 2019 als 87 anys quan rebia tractament mèdic en un hospital de la capital de la regió del Kurdistan, Erbil. El xeic Khartu Hajji Ismael, conegut comunament com a Baba Sheikh, va tenir un "paper notable en el desenvolupament de la convivència religiosa", va dir el primer ministre de la regió del Kurdistan, Masrour Barzani, en una declaració de condolència publicada poc després. "La seva excel·lència Baba Sheikh era una personalitat destacada i tenia una posició important tant a la regió del Kurdistan com al món".

Nascut al districte de Sheikhan, província de Duhok, en el si d’una família religiosa, Baba Sheikh va assolir la posició més alta en la fe Ezidi i va ser el custodi del temple de Lalish, el seu lloc de culte més sagrat. Després d’un sobtat deteriorament de la seva salut, el líder va ser ingressat a l’hospital de Duhok abans de ser traslladat a Erbil per ser destinat a una unitat de cures intensives.

"Els seus ensenyaments sobre el perdó i la convivència van ser crucials per a la recuperació de la comunitat yezidi, especialment les dones, d'un dels capítols més cruels", va escriure el primer ministre Barzani en un tuit.

L’aparició de l’Estat Islàmic i el seu violent assalt contra la ciutat majoritària yezidi, de Sinjar (Shengal), el 2014, va provocar el desplaçament de centenars de milers a la secta religiosa. La majoria d'ells van fugir a la regió del Kurdistan, mentre que d'altres es van instal·lar en països veïns de la regió o en estats occidentals. Hi ha aproximadament un milió de yezidi a tot el món, gairebé la meitat d’ells viuen a l’Iraq i a la regió autònoma del Kurdistan. D'altres no van tenir tanta sort i van romandre atrapats a la zona de guerra, on van experimentar atrocitats i execucions massives a mans del grup extremista durant anys. Els militants van sotmetre les dones i les nenes a l’esclavitud sexual, van segrestar nens, van forçar conversions religioses, van executar desenes d’homes i van maltractar, vendre i traficar a les zones que controlaven a l’Iraq i Síria en accions que ara són àmpliament reconegudes com a genocidi.

Baba Sheikh reunit el 2017 amb Josep Alay, Responsable de l'Oficina del President Puigdemont, pel referèndum d’autodeterminació kurd del setembre de 2017

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada