divendres, 19 de novembre del 2021

Iran aprova més legislació contra les dones: que imposa més restriccions als avortaments, prohibeix la distribució gratuïta d'anticonceptius

Les autoritats de la teocràcia musulmana iraniana han aprovat una nova legislació que imposa més restriccions als avortaments, prohibeix la distribució gratuïta d'anticonceptius per part del sistema sanitari públic i ofereix beneficis estatals addicionals a les famílies amb més fills. La nova llei és un intent de les autoritats d'impulsar el creixement demogràfic de l'Iran, un país d'uns 84 milions d'habitants.

En els darrers anys, un nombre creixent de dones iranianes ha optat per tenir menys fills o no tenir fills, principalment a causa de problemes econòmics, canvis en les normes de gènere, el creixement de l'educació de les nenes i els programes de planificació familiar. Aquesta tendència ha fet que la taxa de creixement de la població de l'Iran caigui de més del 4% als anys vuitanta a l'1,29% el 2020, segons el Banc Mundial, una evolució que ha alarmat l'establishment clerical de l'Iran.

Aprovat pel president de línia dura Ibrahim Raisi el 16 de novembre, el projecte de llei de "rejoveniment de la població i suport a la família" ha generat crítiques generalitzades. Grups de drets i experts en salut adverteixen que la nova llei restringirà l'accés de les dones a l'avortament, provocarà embarassos no desitjats i el naixement de nens amb defectes congènits i augmentarà la propagació de malalties de transmissió sexual, inclosa la sida. Gouya, que viu en una zona exclusiva de la capital, Teheran, va qualificar la nova llei de "ridícula" i va denunciar la interferència de l'estat en la vida personal dels ciutadans. Va dir que les dones com ella trobaran maneres d'eludir les noves regles.

"En lloc de resoldre els problemes econòmics, [les autoritats] volen interferir encara més en les nostres vides", va dir a RFE/RL Gouya, que només va revelar el seu nom per por de represàlies. "No és cosa d'ells. És la meva decisió". "Estem acostumats a les restriccions en aquest país i trobem maneres de evitar-les", va afegir.

A l'Iran, els avortaments es podrien realitzar legalment durant els primers quatre mesos de l'embaràs si tres metges acordaven que un embaràs amenaçava la vida d'una dona o si el fetus tenia greus discapacitats físiques o mentals que poguessin produir penúries extremes per a la mare. El Consell de Guardians, el poderós òrgan clerical que ha d'aprovar tota la legislació proposada, va dir que els casos d'avortament seran decidits ara per un tribunal que inclou un jutge i dos professionals mèdics. La nova llei també obliga a les emissores estatals a produir continguts que incentivin a les dones a tenir més fills i denunciïn el celibat o l'avortament. També prohibeix la producció, distribució i publicació de qualsevol contingut que infringeixi les polítiques de població del país.

Els experts en drets humans de les Nacions Unides van demanar el 16 de novembre a l'Iran que derogués la llei, dient que representa "un gir alarmant i regressiu per part d'un govern que havia estat elogiat pel progrés en el dret a la salut". "És impactant veure fins a quin punt les autoritats han aplicat la llei penal per restringir els drets fonamentals de les dones", van dir els experts de l'ONU en un comunicat, i van afegir que la llei ataca el dret a la salut de les dones i les nenes.

Human Rights Watch (HRW) va dir la setmana passada que la llei "viola encara més els drets de les dones a la salut sexual i reproductiva i posa en risc la salut i la vida de les dones. La llei de creixement demogràfic soscava descaradament els drets, la dignitat i la salut de la meitat de la població del país, negant-li l'accés a l'atenció i la informació essencials en salut reproductiva", va dir la investigadora de HRW Tara Sepehrifar en un comunicat el 10 de novembre.

El demògraf i sociòleg sanitari de Teheran Simin Kazemi va dir al diari Shargh que la nova llei degrada les dones. "Es veuen com a eines de reproducció al servei del govern", va dir.

Les creixents dificultats econòmiques a l'Iran i l'elevat cost de la vida també han contribuït a les decisions de les dones de tenir menys fills o cap fill. L'economia de l'Iran s'ha vist paralitzada per les sancions dels Estats Units i anys de mala gestió. La pobresa s'ha estès a mesura que la inflació s'ha disparat.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada