dissabte, 24 de desembre del 2022

Nou atemptat terrorista contra el centre cultural kurd Ahmet Kaya de l'exili a París

Després dels atemptats mortals del 9 de gener de 2013, ens els que van morir les militants kurdes Sakine Cansız (Sara), del Congrés Nacional del Kurdistan, Fidan Doğan (Rojbin) i Leyla Şaylemez (Ronahi), ahir al vespre va ser atacat un centre kurd a la capital francesa. A la perruqueria on van produir-se els trets van quedar morts Fins a cinc kurds més van restar ferits dos d'ells de gravetat. Els morts són Emîne Kara 'Evîn Goyî' és una dels 3 kurds assassinats a París avui. Va ser una avantguarda del Moviment de Dones Kurdes. També el cantant kurd Mîr Perwer. Es tracta d'un jove que s'havia exiliat de Turquia. Finalment ha mort del veterà exiliat kurd Abdurrahman Kızıl que era membre del centre cultural kurd Ahmet Kaya.


El Consell Democràtic Kurd de França (CDKF), que té la seu al centre cultural atacat, ha denunciat que "un altre cop, en ple cor de París, la comunitat kurda ha estat colpejada per un atemptat terrorista". I ha apuntat directament a Ankara: "L
a situació a Turquia i la seva evolució pel que fa al poble kurd ens porta a pensar que es tracta d'assassinats polítics". L'entitat s'ha mostrat "indignada" pel fet que la fiscalia antiterrorista de París no s'hagi fet càrrec de la investigació i ha desacreditat la versió oficial: "Ens volen fer creure que es tracta només d'un militant de l'extrema dreta". Els kurds de la diàspora a França reclamen a París que "aturi la seva col·laboració amb els serveis secrets turcs" i que s'acabi la "complaença" en la política francesa davant Turquia.

Quan el ministre de l'Interior francès, Gerald Darmanin, s'ha traslladat al lloc dels fets per expressar les seves condolences, diversos membres de la comunitat kurda han protagonitzat una protesta per denunciar l'estat turc i la inacció de la policia francesa, que ha carregat contra els manifestants i ha llançat gasos lacrimògens. Els aldarulls han continuat quan s'ha fet fosc, amb mobiliari urbà llançat contra els agents. Hi ha diversos ferits.

Segons l'alcaldessa del districte 10, l'atacant, de 69 anys, ha disparat davant del centre cultural i després ha atacat un restaurant kurd i una barberia, on el personal de l'establiment ha aconseguit neutralitzar-lo. El centre cultural atacat porta el nom del cantant kurd Ahmet Kaya, que també va morir a l'exili a París. La víctima s'havia compromès a treballar per la música kurda des de França. Un testimoni presencial, Mehmet Dilek, que ha sentit trets i crits a la barberia, on el personal ha neutralitzat l'atacant: "Potser algú que no ha vist perillar mai la seva vida es quedaria paralitzat, però nosaltres hem crescut sota l'amenaça de les armes i les bombes, així és la vida dels kurds".

Şehîd namirin


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada