dilluns, 5 de desembre del 2022

 Suècia entrega a Turquia l'exiliat kurd Mahmut Tata, suposat militant del PKK, com a condició per adherir-se a l'OTAN


El Govern de Suècia per primera vegada va extradit a Turquia a un membre del Partit dels Treballadors de Kurdistan (PKK), considerat per Ankara com una organització terrorista. Mahmut Tat, que va ser condemnat a 6 anys i deu mesos de presó a Turquia, va sol·licitar asil al país nòrdic el 2015, però Estocolm li va denegar la seva petició. Després de ser detingut per la policia sueca, Tat va ser portat a un centre de detenció a la ciutat de Molndal. Un cop completats tots els procediments necessaris, va ser deportat a Turquia, recullen mitjans turcs.

L'arrestat va arribar a Istanbul amb avió aquest divendres 2 a la nit procedent d'Estocolm. Després d'aterrar, Tat va ser escortat per oficials turcs i sotmès a un control de salut a les dependències policials de l'aeroport. Es preveu que sigui remés al jutjat una vegada finalitzats els tràmits previs. Suècia i Finlàndia van sol·licitar l'ingrés a l'OTAN el maig del 2022, però la seva sol·licitud necessita l'aprovació dels 30 membres actuals, entre els quals hi ha Turquia.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va amenaçar de bloquejar les seves candidatures, després d'acusar Estocolm i Hèlsinki de recolzar les unitats de protecció popular (YPG, per les sigles en kurd) i del PKK, ambdues organitzacions considerades terroristes per Ankara. Turquia sosté que Suècia i Finlàndia “encoratgen fonts” kurdes mitjançant suport “financer i armamentístic”.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada