dimecres, 1 de juny del 2016

Les SDF no entraran a ar-Raqqà

La campanya "L'iniciativa per a alliberar el nord de Raqqà" no té previst entrar a la ciutat. Les consultes que hem fet apunten totes a aquesta direcció. La intenció de les Forces Democràtiques de Síria (SDF), malgrat la propaganda de l"anem cap a Raqqà", no és entrar a la ciutat.

Avui Al Monitor publica un article de Fehim Tastekin on es donen pistes de quin ha estat l'acord previ a l'ofensiva. Washington ha demanat a les SDF expulsar l'Estat Islàmic de tota la zona rual immediatament al nord de la ciutat. Des d'allà és des d'on parteixen els atacs periódics sobre Kobanê, Tell Abyad o Ayn Issa. Per tant, les SDF adopten un paper defensiu. Expulsant els islamistes d'aquest territori apliquen un pla preventiu sobre futurs atacs. De fet hi ha una dada concreta: arribar a 10 quilòmetres al sud d'Ayn Issa.

Quan les SDF assoleixin aquesta fita es donarà per acabada la primera fase. Tot i que encara manquin 16 km per arribar a ar-Raqqà. Què passarà llavors? Si l'acord funciona, llavors s'obrirà un nou front per l'oest. L'objectiu d'aquest serà Manbij i Al-Bab. Tot i que són zones que Turquia ha vetat per a les YPG, aquestes l'atacaran amb suport dels EUA. Aquest és l'acord.

Jarablus continuarà en mans de l'IS tal i com els EUA s'han compromès amb Turquia, però quedaria tancat pel sud i per l'oest en àrees controlades per les SDF. Els fets d'avui a Azaz-Mare, donen més força a aquesta tesi, defensada per les YPG, doncs l'IS ha  irromput des de l'est i aïllat Mare. Si, com van proposar les YPG, s'hagués atacat Manbij, els fets d'avui, simplement, no s'haurien produït.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada