dimarts, 28 de juny del 2016

Turquia acusa a Egipte d'estar armant al PKKLa solidesa de les acusacions és feble. El diari Hürriyet recull un informe dels serveis secrets turcs. Segons l'estudi, el darrer mig any, les autoritats egípcies han rebut, sempre a El Caire, a delegacions de la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats Kurdistan, KCK).

Bandera de la KCK, principal organització pan kurda

La primera trobada hauria estat el desembre amb mediació del govern iraquià. Els primers contactes foren a l'ambaixada egípcia de Bagdad. El gener d'enguany els serveis secrets van oferir armes i recursos financers al Partiya  Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) la principal organització que composa la KCK. La tercera, i fins ara darrera, reunió es va desenvolupar l'abril. Els serveis secrets turcs donen detalls de qui la va composar i inclouria a Mustafà Karasu, veterà militant del PKK i de la KCK de qui forma part del Comitè Executiu, Seythan Ayaz (Demgat Agit), responsable d'exteriors de la KCK i Gülüsan Eksen, coneguda com a Fatma Adir. 

L'ajuda egípcia, que l'informe no concreta, seria a canvi d'informacions sobre la xarxa del moviment islàmic dels Germans Musulmans. Fins i tot apunta que el PKK podria "realitzar accions" contra aquest grup a territori turc. Els Germans Musulmans van guanyar les darreres eleccions democràtiques a Egipte i, des de llavors, governa el militar Abdel Fatah el-Sisi amb el suport de la comunitat internacional. El govern d'el-Sisi ha impulsat una repressió contra els extremistes musulmans que han escapat a estats com Turquia. L'ex president Mohamed Mursi enderrocat el 2.013 va impulsar polítiques islamitzadores de la societat fet que va provocar la seva caiguda, un any després d'arribar al poder. Actualment compleix una pena de presó de 20 anys.

Cal recordar que fa poc menys d'un any el govern d'el-Sisi va acusar al d'Erdogan d'estar armant i donant suport logístic a l'Estat Islàmic en la seva campanya terrorista al Sinaí. Segons el mateix informe el govern egipci ha autoritzat l'obertura d'una oficina de l'autonomia democràtica de Rojava a El Caire. La tergiversació de l'informe és clara : volent barrejar el PKK amb Rojava. Si la citada oficina finalment s'obrís seria la primera en un estat de majoria àrab.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada