dimecres, 1 de juny del 2016

Comença l'ofensiva sobre Manbij

Les Forces Democràtiques de Síria (SDF) han posat en marxa una ofensiva per capturar Manbij (nord de Síria, situada al punt 9 en el mapa superior) segons confirma l'agència Reuters. L'operació, que va posar-se en marxa dimarts 31 de maig podria trigar setmanes a completar-se. Amb Manbij sota control Jarablus perd la connexió amb ar-Raqqà.

Manbij és clau


Pretén ofegar l'accés de l'Estat Islàmic al territori sirià amb la frontera turca que els militants han utilitzat durant molt de temps com una base logística per moure els combatents estrangers d'anada i tornada a Europa.

"És important perquè és l'últim túnel que li queda a l'IS amb Europa", va dir un funcionari militar d'EUA. Precisament un petit nombre de forces d'operacions especials dels Estats Units donarà suport a la ofensiva terrestre, en qualitat d'assessors i mantenir-se a certa distància darrere de les línies del front. Fins ara els EUA s'havien negat a ajudar les YPG a Manbij tot i que l'avantguarda kurda és a només 10 quilòmetres de la ciutat.

Contrapartida d'ar-Raqqà


L'operació també comptarà amb el suport dels atacs aeris de la coalició encapçalada pels EUA. L'operatiu és la contrapartida de l'inici de la campanya "L'iniciativa per a alliberar el nord de Raqqà". Aquesta va començar el 24 de maig. Les milícies kurdes van accedir a iniciar l'atac sobre el nord d'ar-Raqqà, una zona àrab i de molt difícil conquesta a canvi de que els EUA els ajudessin a expulsar l'IS de Manbij, el seu veritable objectiu. Turquia havia amenaçat amb intervenir si les YPG creuaven l'Eufrates i atacaven Manbij o Jarablus (punt 11 al mapa superior). Les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) ja administren 400 km de la frontera turco-siriana fet que incomoda notablement el règim islamista-conservador de l'AKP. Aquestes posicions són molt importants per quatre motius:

1) Des d'allà s'organitzen els atacs contra el cantó autònom de Kobanê
2) Jarablus proveïa, abans de la guerra, d'electricitat a Kobanê
3) Manbij és la porta de Jarablus i donen pas a la possible unificació dels cantons de Kobanê i Efrîn
4) Manbij i Jarablus són el cordó umbilical de l'Estat Islàmic amb les ajudes que rep de la Turquia d'Erdogan

Mapa amb els avanços dels dies 30 i 31. Font: @ArtRosinski

Moviments laterals


Tot i estar a 10 km de Manbij les forces aliades no l'atacaran directament. S'ha optat per un moviment envoltant pels dos flancs. Així, una columna ha iniciat la marxa des de la presa de Tshirin cap al nord atacant Halulat. Tot i que Edmaps (mapa inferior) la dóna per conquerida les SDF no han confirmat aquest extrem. Paral·lelament avions nord-americans han començat avui a bombardejar la pròpia Manbij per afeblir-ne les defenses

Una segona columna baixa cap al sud on les defenses de l'Estat Islàmic semblen més febles. Ahir es van aconseguir forts avanços sobre aquest front expulsant els islamistes de cinc localitats. Les forces democràtiques, en aquest front, estan composades d'un 80 % d'àrabs, alguns de la pròpia Manbij, i un 20 % de milicians/es kurds/es.
La situació d'Halulat és encara poc clara. Font: @EdMaps

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada