dijous, 2 de juny del 2016

Continua l'operació amfíbia que creua l'EufratesContinua l'operació amfíbia que està penetrant a la reraguarda de l'Estat Islàmic a l'est de Manbij. La voladura del pont de Qara Qawzk, el març de 2015, ha estat suplerta amb uns ponts flotants amb vehicles blindats que estan traslladant els combois de les Forces Democràtiques de Síria a la riba esquerra de l'Eufrates. Encara queda un gruix notable de vehicles i milicians per creuar el riu pel que l'operació s'allargarà durant dies. Entre els que estan creuant hi ha militars nord-americans fet que confirma que l'acord per iniciar l'atac a ar-Raqqà anava acompanyat de la col·laboració per atacar Manbij. L'agència ANHA ha publicat un primer vídeo on es pot veure com es desenvolupa l'operatiu.
El Consell Militar de Manbij anunciant l'inici de l'ofensiva sobre la ciutat

El Consell Militar de Manbij, grup d'operacions creat per a la reconquesta de la ciutat, s'ocuparà de la campanya. De fet és una pantalla on s'hi integren un seguit de grups locals:
Shams Al-Shamal Battalion, Jaysh al-Thuwar, Thuwar Manbij (Revolucionaris de Manbij), Euphrates Battalion (Firat Brigades), Brigade Cind El-Heramen i Battalion of Turkmens in Manbij.

Aquest Consell es va crear a principi d'abril per part d'ex membres del Free Syrian Army. Quan la regió va caure en mans dels islamistes, la part laica de l'FSA va escapar cap al nord. Alguns van creuar cap a Turquia però una part es van refugiar a Kobanê. Allà van ser acollits per les YPG i YPJ i van acabar lluitant al seu costat en la defensa de la ciutat. D'aquella experiència va nèixer Burkan al Firat. Ara, aquells refugiats tornen a casa seva amb l'ajuda de les milícies kurdes i la coalició internacional.

Hi ha molta especulació sobre qui integra el front aliat de les SDF i la proporció ètnica. Segons Turquia, serien 400 kurds i 2.500 àrabs i s'ha afirmat des de les SDF que la majoria, un 80 % són àrabs. La realitat possiblement sigui molt diferent. Qui du el pes de la campanya semblen ser els kurds però igual que el Consell Militar de Manbij és una pantalla per no dir que les YPG han conquerit Manbij, el pes de la part àrab s'està exagerant per fer més digerible el que sembla obvi: la reconquesta es fa gràcies a les milícies kurdes.

Al capdavant del Consell Militar de Manbij, hi ha dos veterans militars opositors àrabs. Abu Leyla és el comandant del Batalló Shams Al-Shama. Un militar veterà molt respectat pels combatents àrabs. Amb ell hi ha Shervan Kobane, un altre milicià que va destacar en la defensa de Kobanê essent el portaveu al cantó de Kobanê de les SDF.

Pel que fa a l'aspecte civil fa dos dies es va crear un Consell Civil amb dos co presidents àrabs que gestionarà Manbij en el cas de que sigui conquerida per les SDF.
 La coalició internacional està bombardejant les defenses islamistes que han resposat cremant petroli per fer grans columnes de fum

Les YPG han emés un bloqueig informatiu per a no facilitar els seus moviments a l'Estat Islàmic. Les filtracions són nombroses i no se sap del cert on està el front. Aquest és molt irregular. Hores d'ara hi ha combats a Halulat, Tell Erish, Sikawiye, Kirsan, Jutah (just a la riba de l'Eufrates) o Mustafa Hemade (5 km al sud-oest de la presa de Tshishrin). Dues columnes avancen cap a Manbij i són a 10 quilòmetres de la ciutat. Una des del sud, de Tshishrin, i l'altre la que ahir va realitzar l'operació amfíbia. De tota manera els avanços en aquest cas són molt limitats doncs just ara estan creuant el gruix de les forces. L'objectiu no és avançar sinó consolidar un cap de pont entre Jutah i el riu.És en aquesta zona, la situada més al nord, on els combats se centren ara. Les SDF han aconseguit estabilitzar-se a Hamman al-Kabir, la petita població que està rebent els contingents que creuen el riu. Aquest ha estat el gran èxit. També hauria conquerit Jubb al-Qadir, situada més al sud. En canvi l'Estat Islàmic ha aturat l'avenç a l'eix Kharfah-Hayyah Kabirat-Karsan. I encara més ha concentrat artilleria a Hudhud per a evitar una eventual, tot i que improbable, marxa cap a Jarablus.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada