dilluns, 20 de juny del 2016

Turcs meskhetis continuen arribant a Turquia

Hi ha dues versions sobre d'on provenen els turcs meskhetis.. Segons la historiografia georgiana originàriament era una població principalment georgiana, de forma menor armènia, txetxena o fins i tot en algun cas kurda. Sota l'imperi otomà van abandonar la seva identitat pròpia i van adoptar la turca entre els segles XVI i XVIII. No només la llengua sinó també la religió musulmana sunnita. La versió turca assegura que es tracta d'una tribu turca procedent, com la resta, de les estepes que van arribar en qualitat d'invasors i van fer seves les valls de la regió georgiana de Meskheti.

Erdogan va celebrar el Ramadà amb els turcs mekshetis dels EUA en la seva recent visita pel funeral de Mohamed Ali (Cassius Clay)

Sigui com sigui, en esfondrar-se el projecte imperialista turc els va suposar quedar-se orfes dels privilegis que gaudien. Les autoritats soviètiques, amants de trasllats forçosos de població, van deportar-los el 1944. El qui no van morir van ubicar-se principalment a l'Uzbekistan on mai van integrar-se a la cultura autòctona a la que van acabar combatent. Entre 1989 i 1990 es van enfrontar als uzbeks que els havien acollit i van marxar a d'altres regions com ara Ucraïna. D'altres, en gran part van retornar a Geòrgia que, des de llavors, malda per fer-los fora donat que suposen un cos extern a la cultura indígena georgiana cristiana.

A finals de 2015 R.T. Erdogan va visitar Ucraïna i va acordar el retorn dels 10.000 meskhetis de la zona. Ucraïna i Turquia mantenen una aliança contra Rússia per dos motius geopolítics. El primer és el suport rus al govern sirià, xiïta i enemic del turc sunnita. Rússia ha castigat amb sancions la mort de dos pilots russos a mans de l'artilleria turca. El segon és la persecució russa dels tàtars de Crimea, protegits per Turquia. L'agressió russa a la part est d'Ucraïna, de majoria russa, ha unit els dos estats amb un enemic comú.

L'acord amb Ucraïna suposa el trasllat de milers de turcs meskhetis, amb una alta consciència nacional turca i amb llengua pròpia turca cap a Turquia. Des 10.000 ho han acceptat un terç. Aquesta setmana han arribat 72 famílies. El nucli més important està essent instal·lat a Erzincan. S'afegeixen als 1.100 que havien arribat a mitjans d'abril.

El govern d'Ankara podria decidir que repoblin les zones del Kurdistan que han quedat recentment arrasades per les seves campanyes contra la població civil. . Acostumats a viure aïllats de la població autòctona i amb certs privilegis per part de l'estat, aquest contingent demogràfic pot suposar la continuació del procés de substitució ètnica. Bitlis ha estat la primera zona que ha estat repoblada per turcs mekshetis.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada