divendres, 30 de setembre del 2016

El mul·là Krekar dóna suport "de tot cor" a la independència del Kurdistan

Pels qui segueixen fa poc els esdeveniments al Kurdistan el mul·là Krekar no els dirà res però pels qui ho fan des de fa dècades la seva reaparició els pot semblar sorprenent. Rudaw ha entrevistat el religiós que és actualment a Noruega. El juny, un tribunal escandinau va autoritzar-ne l'extradició a Itàlia. No s'ha aplicat.

Faraj Ahmad Najmuddin és el cap espiritual d'Ansar al-Islam, el grup que va aterroritzar el Kurdistan iraquià a principi del segle XXI. La seva acció va precedir l'aparició de l'Estat Islàmic on s'hi van integrar els supervivents. Va fugir a Noruega l'any 1991 on va bastir, pressumptament, la xarxa Rawti Shax per lluitar mitjançant atemptats contra "Occident". Una quinzena de membres de la xarxa foren detinguts per la policia italiana que acusa al mul·là de dirigir el grup.


Suport a la independència

El mul·là és una autoritat innegable al Kurdistan, d'on és originari. Sobretot entre els sectors més radicals de l'islamisme polític. Els seus seguidors s'apleguen en la plataforma civil Front de la Muntanya i la influència en el Grup Islàmic del Kurdistan. La seva violència contra el nacionalisme kurd i el propi govern noruec l'han dut més d'una vegada a la presó.

Ansar al-Islam va actuar entre 2001 i 2007 seguint els criteris salafistes del mul·là (1). Ara afirma que "Espero que ens separem de l'Iraq el més aviat possible. Hi donaré suport de tot cor. Vam ser annexats a l'estat iraquià el 1921, un estat que és fallit en tots els sentits. La primera vegada que l'Iraq va aconseguir aviació fou per bombardejar el Kurdistan i Suleymaniyya. Si una petita part del Kurdistan es separa de l'Iraq i es declara independent, hi donaré tot el meu suport".

Desgavell dels partits kurds

Krekar va donar suport al moviment Gorran l'any 2009 però ara considera que no té projecte:  "No se si és per problemes interns o pressions externes o simplement per què està en un declivi (...) Si Gorran s'ha unit a la UPK, serà la darrera cosa que farà". La visió del clergue vers el conjunt de forces polítiques és molt negatiu. "El PDK prova d'establir un sistema monàrquic convertir-se en una plaga, com els monarques saudites (...) UPK té una agenda com la que tenia Gaddafi per aplicar al país." El primer està en relació amb Turquia i el segon amb l'Iran però de forma diferent: "Els iranians no són com els urcs. Turquia i el PDK tenen relcions, però la intel·ligència turca no ha s'ha fet amb el PDK. Però l'Iran, de fet, ha colonitzat els territoris de l'UPK a Sulaymaniyya. Teheran està pressionant els líders d'aquella àrea per a convertir-se en xiïtes."

Pel que fa als partits islamistes kurds la persepctiva no és millor. "El Moviment Islàmic del Kurdistan és una branca iraniana i el seu titella. La Unió Islàmica és part dels Germans Musulmans i té la seva pròpia ideologia. I el Grup Islàmic del Kurdistan té una perspectiva diferent. No crec que esdevinguin un partit unificat. Però és possible arribar a alguns acords electorals i aconseguir escons. Com passa amb els fronts islàmics de Jordània o Indonèsia." (3)


Sobre l'Estat Islàmic

Preguntat sobre Estat Islàmic denuncia que "no tenen el monopoli de l'islam, i anomenar-se Califat Islàmic no els converteix en un Califa i un Califat. Són una societat islàmica i jihadista". Considera que és impossible "un acudit" expulsar-los de Mossul. Si es prova la lluita continuarà als carrers. L'única crítica clara és que "maten indiscriminadament i vessen sang. Això no està bé."


Implantar l'islam i la xaria al Kurdistan

El model de Krekar no difereix molt de l'IS. "Creiem en l'islam. I l'islam és convicció i és la xaria. La Jihad és part d'ella. Creiem que el Kurdistan és el baluard de la kufr (infidelitat). Moltes de les lleis del Kurdistan promouen la kufr. Això s'ha de canviar. No combatrem amb aquest poble. Però ens hi enfrontarem des del front intel·lectual (...) Kurdistan és la base de la kufr però el poble no són kafir (infidels). Són musulmans. (...) Si podem implementarem l'islam, si no, emigrarem."

En el cas d'aconseguir el poder, el mul·là anuncia que "Enderrocarem el secularisme que ha demolit tots els valors kurds (...) No deixarem que ens vinguin i ens matin un a un, no ens aturerem i mirarem; trencarem alguns ossos si cal".


(1) Sobre Ansar al-Islam i el seu grup successor Ansar al-Sunna veure 'Kurdistan, el poble del sol'.

(2) Sobre els partits kurds de l'Iraq

(3) Resultats definitius de les eleccions regionals kurdes de 2.013

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada