dijous, 8 de setembre del 2016

Greu crisi interna a l'UPK del Kurdistan iraquià

Dos dirigents de la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK) van revoltar-se contra la direcció l'u de setembre. De fet van establir una direcció paral·lela. La formació social-demòcrata és el segon partit més important del Kurdistan iraquià. Kosrat Rasul Ali, i Barham Salih, van trobar l'oposició de Lahur Talabani, nebot del fundador del partit Jalal Talabani i màxim responsable de l'agència d'intel·ligència del Kurdistan del sud. Segons Talabani, els caps del grup parlamentari estan contra la reforma del partit i la nova aliança amb la formació renovadora Gorran. Fa pocs dies l'UPK va cedir la governació de Sulaymaniyya a aquesta organització, crítica amb la corrupció.

Diferents caps del partit han donat suport als rebels com ara Hakim Qadir, Arsalan Bayz, Sheikh Jaafar Mustafa, Mahmoud Sangawi, Azad Jundyani, Adnan Mohammed Mina, Jamil Hawrami, Hamid Haji Ghali, Shalaw Ali Askari, i Mohammed Watman. Part del politubó de l'UPK dóna suport explícit als dos diputats que han anunciat un "nou cos dins el partit que prengui les decisions". S'anomenarà "Centre Resolutiu".

Rasul i Salih són força respectats al Kurdistan iraquià fet que dóna força a la revoltaLes seves acusacions són clares:

"Hem esperat molt i hem estat pacients. Però aquest grup indirectament i directa està prenent part en polítiques danyines, maltractant la sanitat pública, retallant salaris de la gent i dels peshmerga. A Arbela formen part del govern i reben prebendes de petroli. Però quan són a Sulaymaniyya, són crítics i es mostren disconformes amb el govern." La parella Salih/Rasul ha acusat a l'ala dirigent de voler fer "un partit d'una família" i són considerats representants de la facció més anti iraniana. Fa només uns dies que l'UPK es va reunir amb el govern iranià fet que va provocar dissidències internes al coincidir amb una onada d'execucions a mans del règim teocràtic. El fet curiós és que fou el propi Salih qui va encapçalar la delegació. La prioritat, doncs, no és tan política sinó d'interessos. Salih acusa a part dels dirigents de l'UPK d'acceptar la suspensió del pressupost, com vol el PDK, a canvi de diners.

Malgrat això, Ibrahim Hiro és respectada per l'ala rebel i coincideix amb ella en l'oposició al PDK i l'acceptació, amb reticències, del pacte amb Gorran del passat mes de maig. De fet, el mateix dia 2 Barham Salih s'ha reunit amb la dona de Talabani.

Hero Ibrahim Ahmed, muller del fundador i dirigent de facto del partit, ha respost que no pensa acceptar cap canvi dins el mateix mentre el seu marit, de 82 anys, sigui viu. Ibrahim es va mostrar molesta per l'us de la forma "janab" en la declaració dels rebels que considera una manca de respecte. "A l'UPK usem la forma heval (company) que denota amistat, mai janab".

Jordi Vàzquez
@JordiVazquez


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada